Nieuws Vlaams-Brabant Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd

Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd

Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – 14 % van de werknemers in Vlaams-Brabant heeft niet de Belgische nationaliteit, datzelfde aandeel zien we ook voor België algemeen, maar de toename de laatste vijf jaar is in Vlaams-Brabant wel bijna de helft minder. Dat stelt hr-dienstverlener Acerta vast op basis van een onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven, waarvan 3.700 uit Vlaams-Brabant. 

Vooral Marokko is in Vlaams-Brabant goed vertegenwoordigd: 1 op 10 buitenlandse werknemers is Marokkaan. Zijn verder nagenoeg gelijk vertegenwoordigd: Nederland, Roemenië en Polen, goed voor 5 % elk. Het aandeel niet-Belgen in Vlaams-Brabant loopt daarmee gelijk met dat voor België, maar de toename van de laatste vijf jaar is wel een stuk minder, nl. +15,4 % in Vlaams-Brabant tegenover +22,8 % in België.

In Vlaams-Brabant zijn de meeste niet-Belgen actief in de sector van vervoer & logistiek. In de zorg kom je hier veel minder niet-Belgische medewerkers tegen. “Het is een logische en positieve evolutie, gezien de huidige arbeidskrapte en diversiteit van de maatschappij. Maar meer diverse nationaliteiten betekent niet automatisch dat je een meer inclusieve werkomgeving creëert”, stelt Acerta. Andere sectoren met meer dan gemiddeld niet-Belgen in dienst zijn: de voedingsnijverheid (18,4 %) en de bouw (18 %). Voorbeelden van sectoren die in Vlaams-Brabant merkelijk minder dan gemiddeld niet-Belgen in dienst hebben, zijn vooral de zorg (6,3 %) en de kleinhandel (7,9 %).

“Arbeidskrapte is één reden om zo breed mogelijk te rekruteren”, zegt Patrick Demuylder, kantoordirecteur van Acerta Leuven. “Maar het hoeft niet de enige reden te zijn. Ook de behoefte om een afspiegeling te zijn van de maatschappij leeft bij ondernemingen en past in de huidige tijdsgeest. Als het personeelsbestand een betere afspiegeling is van de bevolking, vergroot de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het draagvlak van de organisatie. Daarnaast draagt diversiteit bij aan een groter innovatief en creatief vermogen, men bekijkt oplossingen vanuit verschillende perspectieven waardoor nieuwe producten en diensten ontstaan en bestaande producten en diensten verbeteren. Een bijkomend voordeel is dat diversiteit op de werkvloer ook zorgt voor een betere concurrentiepositie, omdat men beter in staat is wensen en verwachtingen van klanten te identificeren en hier bovendien beter aan tegemoet kan komen. Tot slot ontstaat door diversiteit een open en flexibele bedrijfscultuur, dat maakt het werken plezanter.”

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.