Nieuws Limburg Minister onder de indruk van Limburgse waterwinnaars

Minister onder de indruk van Limburgse waterwinnaars

(Foto: Luc Daelemans)

Minister onder de indruk van Limburgse waterwinnaars

U gelooft het misschien niet, maar elke dag stroomt er 167 miljoen liter water in Vlaanderen weg door lekkende leidingen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil hier paal en perk aan stellen en rekent daarvoor onder meer op de Limburgse start-up Agrippa. Die heeft een technologie ontwikkeld waarmee lekken kunnen opgespoord worden, zodat watermaatschappijen beter aan hun verplichting kunnen voldoen om tegen 2025 het volume van weglekkend water te halveren.

Zuhal Demir was op uitnodiging van Unizo Limburg maandag te gast bij Agrippa op de Corda Campus in Hasselt. Tijdens een werkbezoek kon ze kennismaken met de technologie die het trio Gert-Jan Bakkers, Sam Achten en Klaus Dillen heeft ontwikkeld om waterlekken op te sporen en in kaart te brengen. “Voor een beheerder van leidingen is het belangrijk om te weten waar het lek zich juist bevindt en hoe groot het ongeveer is, zodat er geen tijd en geld verloren gaan om de nodige maatregelen te nemen”, legt Gert-Jan Bakkers uit. “Een kwestie van prioriteiten te stellen. Als een team direct op de juiste plaats een groot lek kan dichten, is dat veel economischer dan dagenlang te speuren naar een minuscule verspilling.”

De watermaatschappijen, tegenwoordig een zestal in Vlaanderen, zijn gebaat bij de nieuwe technologie omdat ze zo beter kunnen voldoen aan de verplichting om tegen 2025 het lekkende watervolume te halveren. Het is dan economischer om de grootste problemen eerst aan te pakken. Ingrijpende werken om kleine lekken te dichten, renderen niet ten opzichte van de beperkte hoeveelheden die daar wegvloeien. Verspillen is vaak goedkoper dan herstellen. En ook gemeentebesturen zijn niet altijd enthousiast dat de intercommunale watermaatschappijen lagere dividenden (aan hen) uitkeren omdat ze ‘voor niks’ de druppelende mini-lekken zijn gaan dichten in plaats van de grote volumes aan te pakken.

Agrippa is nu met de waterverdelers in onderhandeling om hun technologie te gaan toepassen. Het moet helpen om dagelijks 83,5 miljoen liter water te redden van drainage in de bodem, goed voor een besparing van zo’n 20 miljoen euro per jaar. Zuhal Demir juicht de ontwikkelingen toe. Dat is alvast een steuntje in de rug van Agrippa dat de start-upfase wil ontgroeien door ook andere partijen dan watermaatschappijen te gaan bedienen en zelfs in het buitenland hun detectiesystemen te gaan uitrollen. Het bedrijf is alvast kandidaat om 50.000 euro aan provinciale innovatiesteun binnen te halen om de groei van Agrippa te versnellen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.