Nationaal

Dubbel zoveel faillissementen en stijgende prijzen: “Het ziet er niet goed uit voor onze economie”

Olivier Delaere en Pascal Paepen. Foto Luc Collet en Mia Uydens

Het aantal faillissementen in de provincie Antwerpen is in een jaar tijd fors verdubbeld. Ook het aantal ondernemers in moeilijkheden dat bij de organisatie Dyzo aanklopt, stijgt sinds vorige maand pijlsnel.

In maart 2020 werd corona de baas van ons land. Tijdens verschillende lockdowns moesten veel bedrijven en handelszaken de deuren sluiten. En toch daalde het aantal faillissementen maand na maand. Dat kwam omdat schuldeisers zoals de overheid en banken een uitstel van betaling verleenden. Maar nu bedrijven weer zonder beperkingen open kunnen zijn, komen schuldeisers opnieuw aankloppen.

De cijfers liegen er niet om. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 489 ondernemingen in de provincie Antwerpen failliet verklaard. In de eerste drie maanden van vorig jaar, waren dat er 242. En de kans is groot dat het aantal faillissementen in de komende maanden nog verder toeneemt. Dat is onder meer te zien aan de cijfers van Dyzo. Dat is een organisatie die ondernemers in moeilijkheden helpt.

“In de voorbije maanden was er altijd een daling van het aantal ondernemers dat zich bij ons heeft aangemeld, ten opzichte van het jaar ervoor”, zegt Olivier Delaere, directeur van Dyzo. “Maar die trend is in februari gekeerd. En in maart is het aantal aanmeldingen bij ons plots fors gestegen, van 210 vorig jaar naar 279 dit jaar.”

 

Olivier Delaere van Dyzo. Foto Luc Collet

Dyzo helpt ondernemers

Dat betekent niet dat al die ondernemers failliet gaan. “Wij proberen dat faillissement nog te vermijden”, zegt Olivier Delaere. “85% van de ondernemers die zich bij ons aanmelden, is nog niet failliet of heeft zijn zaak nog niet stopgezet.”

“Wij helpen die mensen in het onderhandelen met hun schuldeisers, proberen een vrijstelling van sociale bijdragen te krijgen, stellen mee afbetalingsplannen op. We kunnen een gerechtelijke reorganisatie vragen, zodat de onderneming zes maanden beschermd is tegen een faillissement. Dat helpt. Maar uiteraard kunnen we niet iedereen redden. 45% van de ondernemingen die bij ons aanklopt, is twee jaar later niet meer actief.”

 

Recessie ligt op de loer

Er dreigt dus een faillissementengolf. Die gaat gepaard met torenhoge energieprijzen en met een tekort aan grondstoffen en productieonderdelen, door corona en door de oorlog in Oekraïne. “Het ziet er niet zo goed uit voor onze economie”, zegt economisch expert Pascal Paepen, van de website spaarvarkens.be.

“Dat komt niet zozeer door het stijgende aantal faillissementen. Want dat is een achterlopende indicator. Het zijn bedrijven die in het verleden niet gezond waren en dat heeft niets met de toekomst te maken. Maar er zijn andere zaken die op een verslechtering van de economie wijzen: het consumenten- en ondernemersvertrouwen, dat door de Nationale Bank wordt onderzocht, is heel laag, de prijzen stijgen heel snel en de rente ook.”

“De vele vacatures zijn een lichtpunt. Maar niet iedereen die zijn job verliest door een faillissement, kan zomaar ergens anders terecht. Daar is vaak een opleiding voor nodig, en die kan een of twee jaar duren.”

 

Pascal Paepen van spaarvarkens.be. Foto Mia Uydens

Toch is Pascal Paepen niet pessimistisch. “Voor dit jaar wordt er nog een economische groei voorspeld in België”, zegt hij. “Maar daarna kan er wel een recessie komen. Dat zijn twee opeenvolgende kwartalen waarin de groei negatief is, dus waarin de economie krimpt. Maar de economie gaat nu eenmaal in golven. Soms gaat het goed, en soms een beetje minder. De recessie hoeft dus niet zo lang te duren.”