Vilvoorde - Made in https://www.made-in.be Mon, 11 Apr 2022 22:34:54 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Mentoringbedrijf breidt uit naar Nederland https://www.made-in.be/vlaams-brabant/mentoringbedrijf-breidt-uit-naar-nederland/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/mentoringbedrijf-breidt-uit-naar-nederland/#respond Tue, 19 Apr 2022 03:18:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366619 The post Mentoringbedrijf breidt uit naar Nederland appeared first on Made in.

]]>

VILVOORDE – Extern mentoringbedrijf Ambits uit Vilvoorde breidt haar activiteiten uit naar Nederland. Met Ron Nap en Femke Storm zijn twee partners gevonden die het Nederlandse luik van Ambits zullen uitdragen. 

Het Vilvoordse Ambits, opgericht door Gerrit Sarens en Veerle Seymus, heeft als missie om van managers betere leiders te maken door externe mentoring. Externe mentoring als een commerciële service was en is nog steeds een greenfield markt, met weinig of geen directe concurrentie. “Beter leiders maken betere bedrijven, wat rechtstreeks bijdraagt tot een betere maatschappij” aldus Sarens & Seymus. In de afgelopen 2 jaar is Ambits in ons land uitgegroeid tot een gevestigde community van meer dan 100 mentoren en een intern team van 8 medewerkers die samen een 40-tal klanten bedienen. “Tijd om ons werkterrein uit te breiden naar andere markten”, zegt Sarens nog.

Evidente keuze

Nederland was een vrij evidente keuze om een eerste internationale stap te zetten. De Nederlandse markt is vele malen volwassener als het op leiderschapsontwikkeling aankomt. “We hebben een grondige marktstudie laten uitvoeren die aantoonde dat het voor heel wat bedrijven in Nederland heel normaal is om te investeren in de ondersteuning van hun leidinggevenden. In Belgische bedrijven is het soms nog preken in de woestijn wat dat betreft”, klinkt het nog.  “Als je kijkt naar hoeveel een Nederlands bedrijf gemiddeld per jaar investeert in learning & development in vergelijking met een doorsnee Belgisch bedrijf, dan was de keuze om externe mentoring te lanceren in Nederland snel gemaakt.”

Ron en Femke  

Een succesvolle internationalisering verreist lokale verankering. Het uitbouwen van een sterke mentor community en het zoeken naar klanten vraagt een stevige partner. Deze vonden ze in Ron Nap en Femke Storm die de boegbeelden worden van Ambits Nederland. Nap en Storm zijn niet aan hun proefstuk toe. Iets maar dan 2 jaar geleden, richtte ze al Boardtrust op in Nederland, een intussen gevestigde naam in de wereld van rekrutering en HR-consultancy. “De zoektocht naar een geschikte partner heeft heel wat tijd in beslag genomen. We zochten een beetje ons evenbeeld over de landsgrens, een gelijkaardig duo met complementaire sterktes. Via één van onze klanten in België kwamen we uiteindelijk bij Ron en Femke terecht en de klik was er heel snel” vertelt Sarens enthousiast.

Zelfde service, zelfde aanpak

Ambits Nederland is aan de basis een kopie van Ambits België met dezelfde services en dezelfde aanpak. “Zij nemen onze manier van werken integraal over en gieten er waar nodig hun lokale saus over. Wij ondersteunen hen uiteraard vanuit België om er een succesvolle go-to-market van te maken” aldus Seymus. Hiermee houdt het niet op. Ambits heeft de ultieme ambitie om dé referentie te worden op vlak van mentoring en leiderschapsontwikkeling, al zeker in Europa (en wie weet ook nog daarbuiten). Er worden ook al in andere Europese landen verkennende gesprekken gevoerd.

 

The post Mentoringbedrijf breidt uit naar Nederland appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/mentoringbedrijf-breidt-uit-naar-nederland/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/2-1-400x225.jpgAmbits
Falingen uitgesproken https://www.made-in.be/vlaams-brabant/falingen-uitgesproken/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/falingen-uitgesproken/#respond Tue, 12 Apr 2022 03:15:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369468 The post Falingen uitgesproken appeared first on Made in.

]]>

VILVOORDE/GOOIK/BIERBEEK/LENNIK – De ondernemingsrechtbanken van Leuven en Brussel hebben een reeks bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. 

Curator Jeroen Pinoy

  • Kledingzaak Sarah and Co, met exploitatiezetel aan het Philippe Werrieplein in Jette, is in faling. De maatschappelijke zetel was gevestigd aan de Groenstraat in Vilvoorde.
  • IT-bedrijf Adunio, Luchthavenlaan in Vilvoorde, is failliet.
  • Eventorganisator Haki Ramadanovic, Wijngaardstraat in Gooik, werd failliet verklaard.

Curatoren Karl Vanstipelen en Winny Tirmarche

  • Adviesbureau East Gate Experts, Hoegaardsesteenweg in Bierbeek, is in faling.

Curator Charlotte Piers

  • De accountants en belastingconsulenten van Accountex, Dorp in Lennik, hebben de boeken neergelegd. De zaak was gevestigd aan de Schaliestraat in Sint-Pieters-Leeuw.
  • Kapsalon A.B.C. Spiraal, Begijnhofstraat in Brussel, is niet meer.

 

The post Falingen uitgesproken appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/falingen-uitgesproken/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/01/Faillissementen-small-2-400x225.jpg
Lidl BeLux heeft nieuwe CEO https://www.made-in.be/vlaams-brabant/lidl-belux-heeft-nieuwe-ceo/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/lidl-belux-heeft-nieuwe-ceo/#respond Mon, 11 Apr 2022 13:48:11 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369293 Lidl BeLux haalt intern een nieuwe kopman.

The post Lidl BeLux heeft nieuwe CEO appeared first on Made in.

]]>

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Matúš Gála neemt het roer over van Boudewijn van den Brand als nieuwe CEO van Lidl België en Luxemburg. Met meer dan 14 jaar ervaring bij Lidl, waarvan 5 jaar als CEO van Lidl Slovakije, start Gála op 1 mei aan deze nieuwe uitdaging. 

Matúš Gála begon in 2008 als regionaal manager bij Lidl Slovakije na zijn studies aan de faculteit Economie en management van de universiteit van Slovakije. Waarna bij de rol opnam van verkoopdirecteur om dan in 2015 aan de slag te gaan als regionaal directeur bij Lidl Litouwen. Sinds 2016 was Gála Algemeen Directeur van Lidl Slovakije.

“Lidl is in België en Luxemburg de voorbije 8 jaar, onder het leiderschap van mijn collega Boudewijn van den Brand, geëvolueerd naar een echte smart discounter die een sterke groei gekend heeft in de markt. Ik kijk ernaar uit om aan dit succesverhaal een vervolg te breien. En van Lidl België en Luxemburg de “eerste keus” retailer te maken voor de klant, maar ook een top werkgever waar iedereen met goesting komt werken en met voldoening naar huis gaat”, aldus Matúš Gála.

Boudewijn van den Brand startte zijn carrière 20 jaar geleden bij Lidl Nederland als management trainee, waar hij vervolgens de rollen op nam van distributiemanager en regiodirecteur. Sinds 2011 maakte hij deel uit van de nationale directie van Lidl België en Luxemburg als verkoopdirecteur om in 2014 de stap te zetten naar CEO.

“Mijn 20 jaar bij Lidl waren ongelooflijk boeiend. Dankzij een fantastisch team hebben we van Lidl België en Luxemburg een volwaardige supermarkt gemaakt. Dit is voor mij een mooi moment om even gas terug te nemen en de fakkel door te geven aan Matúš. Ik kijk met heel veel voldoening terug op mijn traject bij Lidl en wens iedereen met wie ik samenwerkte zowel binnen als buiten de organisatie te bedanken”, zegt Boudewijn van den Brand nog.

The post Lidl BeLux heeft nieuwe CEO appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/lidl-belux-heeft-nieuwe-ceo/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/legacy/oostvlaanderen/2020/06/thumbnail_Lidl-e1614243044654-400x225.pngLidl BeLux
Nieuwe directeur voor VOKA Vlaams-Brabant https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-directeur-voor-voka-vlaams-brabant/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-directeur-voor-voka-vlaams-brabant/#respond Mon, 11 Apr 2022 03:22:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369037 Ewa Bulthez heeft reeds een brede ervaring met ondernemerschap.

The post Nieuwe directeur voor VOKA Vlaams-Brabant appeared first on Made in.

]]>

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Ewa Bulthez treedt vanaf 16 mei toe tot het directieteam van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Bulthez zal de rol van directeur Innovatief en Internationaal Ondernemen op zich nemen. Samen met haar teams zal Bulthez ondernemerschap in Vlaams-Brabant helpen doen groeien.

Ewa Bulthez heeft reeds een brede ervaring met ondernemerschap. De voorbije jaren was ze actief bij Volta als coördinator communicatie & events. Volta is een paritaire sectororganisatie voor de elektrotechnische sector waar ze in contact kwam met uitdagingen van de elektrotechnische bedrijven. Voordien was ze 17 jaar actief in verschillende rollen bij Flanders Investment & Trade (FIT) waar ze exportpromotie en aantrekken van investeringen faciliteerde in Vlaanderen. Daarnaast hielp ze gedurende 4 jaar als Vlaams Economisch Vertegenwoordiger in Seoel Vlaamse bedrijven om hun producten en diensten naar Korea te exporteren.

Ervaring

“Mijn ervaring in het begeleiden van Vlaamse ondernemingen naar internationale groei komt meer dan ooit van pas binnen mijn nieuwe functie”, zegt Ewa Bulthez. “De voorbije 2 jaar was ik actief bij een sectororganisatie die gericht is op techniek en innovatie. Hun uitdagingen zijn niet enkel de snelle ontwikkelingen in elektrotechniek, maar ook het vinden van juiste technische talenten. Actuele thema’s die ook de Vlaams-Brabantse ondernemers voor uitdagingen stellen. Ik kijk ernaar uit om als directeur Innovatief en Internationaal Ondernemen bij Voka – KvK Vlaams-Brabant, samen met mijn team, ondernemingen in alle fases van het ondernemerschap te ondersteunen.”

Driehoek 

“Ondernemingen in Vlaams-Brabant hebben door de centrale ligging, de nabijheid van de luchthaven en Brussel een extra link met innovatie en internationale groei. Met de komst van Ewa zullen we ons huidig aanbod nog meer kunnen verscherpen voor onze leden. Haar internationale ervaring inzake bruggen bouwen tussen ondernemingen met oog op groei maakt Ewa meer dan geschikt voor deze functie. Haar aanstelling zal de driehoek voor acceleratie en innovatie tussen ondernemingen, academische instellingen en overheid versterken en bijgevolg een meerwaarde zijn voor onze organisatie en haar leden”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder bij Voka Kvk – Vlaams-Brabant, nog.

The post Nieuwe directeur voor VOKA Vlaams-Brabant appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-directeur-voor-voka-vlaams-brabant/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/1-1-400x225.pngVoka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant
Solucious gaat de baan op met elektrische trucks https://www.made-in.be/vlaams-brabant/solucious-gaat-de-baan-op-met-elektrische-trucks/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/solucious-gaat-de-baan-op-met-elektrische-trucks/#respond Mon, 11 Apr 2022 03:15:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369050 Solucious, de foodserviceformule van de Colruyt Group, belevert binnenkort klanten met elektrische vrachtwagens.

The post Solucious gaat de baan op met elektrische trucks appeared first on Made in.

]]>

LEUVEN/HALLE/BRUSSEL – Retailer Colruyt Group en vrachtwagenbouwer Scania hebben een overeenkomst gesloten over de levering van elektrische trucks aan Solucious, de foodserviceformule van de eerste. 

Colruyt Group zet zo een volgende stap in zijn ambitie om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2008. Scania levert op zijn beurt voor het eerst elektrische trucks in België met een totale actieradius van 250 kilometer.

De nieuwe trucks zullen volledig emissie-en geluidloos zijn. De vrachtwagens zullen in het tweede kwartaal van 2022 afgeleverd worden. Over de omvang van de deal is niet gecommuniceerd.

Bij Scania zien ze een trend dat transport in stedelijke regio’s op termijn enkel nog zonder emissie zal kunnen plaatsvinden.

The post Solucious gaat de baan op met elektrische trucks appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/solucious-gaat-de-baan-op-met-elektrische-trucks/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/04/rsz_1solucious-01-400x225.jpgColruyt Group, Solucious
Onderzoek Graydon: “De maand maart lijkt een belangrijke kentering in de evolutie van de faillissementen in te luiden” https://www.made-in.be/vlaams-brabant/onderzoek-graydon-de-maand-maart-lijkt-een-belangrijke-kentering-in-de-evolutie-van-de-faillissementen-in-te-luiden/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/onderzoek-graydon-de-maand-maart-lijkt-een-belangrijke-kentering-in-de-evolutie-van-de-faillissementen-in-te-luiden/#respond Tue, 05 Apr 2022 13:49:37 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=367036 The post Onderzoek Graydon: “De maand maart lijkt een belangrijke kentering in de evolutie van de faillissementen in te luiden” appeared first on Made in.

]]>

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Gedurende de afgelopen maand maart werden in ons land 973 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van dezelfde maand in 2021 betekent dit een stijging met 50,39%. Ter vergelijking: gedurende de maand maart 2020, de maand waar de eerste lockdown inging, telden we 982 faillissementsuitspraken. In het arrondissement Leuven is er een stijging met 43,75%, in Halle-Vilvoorde met 15,62%. Dat blijkt uit een onderzoek van Graydon. “De maand maart lijkt dus een belangrijke kentering in de evolutie van de faillissementen in te luiden”, klinkt het.

Binnen het Vlaamse Gewest zien we in maart een stijging van 338 gevallen naar 582 (+72,19%). Die stijging nemen we waar binnen alle Vlaamse provincies. De provincie Antwerpen spant de kroon: ten opzichte van maart verleden jaar noteren we een stijging van 101 naar 231 cases (+128,71%). Dit volume faillissementen is met betrekking tot de maand maart de hoogste van de afgelopen 7 jaar.

Ook binnen de provincie Oost-Vlaanderen noteren we een scherpe stijging van 83 cases naar 126 (of +51,81%). In West-Vlaanderen zien we een stijging van 54 cases naar 105 cases of +94,44%. Hier meten we zelfs het hoogste volume ooit voor een maand maart. Binnen de Brusselse regio zien we een stijging van 106 gevallen in maart 2021 naar 207 uitspraken afgelopen maand (+95,28%).

Na Limburg (gemiddeld +15,38%) is Vlaams-Brabant de regio met de minst grote stijging, respectievelijk 43,75% in Leuven en 15,62% in Halle-Vilvoorde. In Leuven steeg het aantal faillissementen in maart van 16 naar 23 falingen, in Halle-Vilvoorde werd een stijging van 32 naar 37 cases geregistreerd.

Banenverlies

Bedrijven die minder dan 10 jaar bezig zijn vertegenwoordigen 2/3 (63,22%) van het aantal faillissementen in het Vlaams Gewest. De horeca, adviesbureaus, de bouw en transportbedrijven delen in de klappen. In Vlaams-Brabant verloren de afgelopen maanden ongeveer 300 mensen hun job door een faling. De bedrijven Alizes Travel uit Etterbeek (63 jobs), Netgreen uit Anderlecht (35 jobs), Vriends Services uit Rotselaar (33 jobs) en Tilco uit Haacht (21 jobs) waren goed voor ongeveer de helft van dit banenverlies.

Tendenzen

Gezien de herneming nog onvolledig is én geografisch nog niet volledig is ontwikkeld, gezien bovendien andere instanties (waaronder de RSZ administratie) op dit ogenblik nog terughoudend blijken én nog vele ondernemingen gebruik maken van door diezelfde administraties verleend uitstel van betaling, verwachten we de komende maanden een scherpe evolutie ter zake. Deze evolutie zal tot stand komen in functie van het ritme van de herneming van de dagvaardingsactiviteiten van de betrokken instanties en kan enkel getemperd worden door het volhouden van betaaluitstellingen, het verlengen of verder uitrollen van eerder genomen maatregelen en zelfs het mogelijks uitrollen van bijkomende. Bovendien wordt ons bedrijvenweefsel volop geconfronteerd met nieuwe schokken zoals de steeds sneller hollende inflatie, de ermee gepaard gaande stijgende loonkosten, bevoorradingsproblemen én de effecten van de Russische inval in Oekraïne. Ook dit kan op termijn niet anders dan gevolgen hebben.

The post Onderzoek Graydon: “De maand maart lijkt een belangrijke kentering in de evolutie van de faillissementen in te luiden” appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/onderzoek-graydon-de-maand-maart-lijkt-een-belangrijke-kentering-in-de-evolutie-van-de-faillissementen-in-te-luiden/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/09/Schermafbeelding-2021-09-21-om-14.39.04-400x225.pngGraydon
6 falingen https://www.made-in.be/vlaams-brabant/6-falingen-6/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/6-falingen-6/#respond Tue, 05 Apr 2022 03:05:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366712 The post 6 falingen appeared first on Made in.

]]>

VILVOORDE/ZEMST/KRAAINEM/WEMMEL – De Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel heeft het faillissement geopend van 6 bedrijven.

Curator Gunther Peeters

  • Vervoersbedrijf Almans, Harensesteenweg in Vilvoorde, is in faling.
  • De ondernemingsrechtbank had slecht nieuws voor bouwvakker Glenn Van Dijck, Tervuursesteenweg in Zemst.
  • Bouwbedrijf Home Project, Steenweg op Mechelen in Kraainem, is niet meer.
  • Wassalon N&M Quotidien, Bogemansstraat in Wemmel, is in faling.
  • Bouwbedrijf R&S Concept, Kraainemlaan in Kraainem, heeft de handdoek in de ring gegooid.
  • New Lofts, een bedrijf dat actief was in de automotive, is in faling. New Lofts had zijn maatschappelijke zetel aan de Generaal Capiaumontstraat in Etterbeek.

The post 6 falingen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/6-falingen-6/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/01/Faillissementen-small-1-400x225.jpg
HP levert Living Tomorrow integraal technologieportfolio https://www.made-in.be/vlaams-brabant/hp-levert-living-tomorrow-integraal-technologieportfolio/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/hp-levert-living-tomorrow-integraal-technologieportfolio/#respond Mon, 04 Apr 2022 15:12:21 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366611 De komende vijf jaar zal HP het Living Tomorrow-project ondersteunen met het volledige technologieportfolio. Dit omvat onder meer pc’s en printers, maar ook kennis over Hybrid Work & Life, 3D-printing en HP’s next generation virtual reality.

The post HP levert Living Tomorrow integraal technologieportfolio appeared first on Made in.

]]>

VILVOORDE – HP Inc. en het Vilvoordse Living Tomorrow hebben een samenwerkingsakkoord gesloten rond de levering van het integrale technologieportfolio door de eerste. Hier bovenop brengt HP Inc extra innovatieve impulsen in. 

Living Tomorrow  brengt innovatieve bedrijven en organisaties samen om een moderne visie te realiseren gebaseerd op vijf thema’s: smart homes & consumer services, smart mobility, smart health & care, smart offices en smart cities & industry.

De komende vijf jaar zal HP het Living Tomorrow-project ondersteunen met het volledige technologieportfolio. Dit omvat onder meer pc’s en printers, maar ook kennis over Hybrid Work & Life, 3D-printing en HP’s next generation virtual reality. HP zal onder meer Living Tomorrow, en aangesloten partners, helpen om evenementen, (hybrid) meetings en de algemene bezoekersbeleving te optimaliseren.

“We zijn zeer enthousiast om vanaf 2023 deel uit te maken van het Living Tomorrow-project, en samen te werken met andere bedrijven om het publiek te inspireren met nieuwe ideeën, innovaties, maar ook om te laten zien hoe deze innovaties onze samenleving nu al vorm beginnen te geven. Een duurzamere, flexibelere en modernere samenleving, die oplossingen geeft voor de manier waarop we werken, leven en verder evolueren”, zegt Koen van Beneden, Managing Director HP Belux.

Silicon Valley

Ook bij Living Tomorrow zijn ze in hun nopjes met de komst van HP Inc. “HP is een geweldige toevoeging aan ons partnernetwerk. Ik ken het originele ontstaan van HP, hun eerste ‘garage’ als startpunt van Silicon Valley. Een wereldwijd opererend bedrijf dat innovatie en duurzaamheid bijzonder hoog in het vaandel heeft. Ik heet HP van harte welkom bij Living Tomorrow en kijk uit naar onze samenwerking”, weet Joachim de Vos, CEO Living Tomorrow.

Hybride wereld

De wereld heeft grote veranderingen doorgemaakt in de manier waarop we werken, leren en leven. Hoewel de nieuwe manier van werken al in opkomst was, heeft de pandemie de rol van thuiswerken en online leren een boost gegeven. Veel van de voordelen zullen blijvend zijn. Een dergelijke snelle verandering heeft een goede strategie nodig en de basis is technologie. Wereldwijd doet HP Labs onderzoek naar nieuwe innovaties die de hybride wereld nog beter maken, door technologieën van prototype tot bijna-markt klaar te tillen, en samen met bedrijven, partners en klanten te investeren in nieuwe mogelijkheden.

Innovatie 

Daarom zal HP niet alleen een hardware partner zijn voor Living Tomorrow, maar tevens bijdragen aan de ‘state of the art innovation’.

 

The post HP levert Living Tomorrow integraal technologieportfolio appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/hp-levert-living-tomorrow-integraal-technologieportfolio/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/2022-04-04-400x225.pngLiving Tomorrow
Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd https://www.made-in.be/vlaams-brabant/groei-van-niet-belgen-op-de-werkvloer-bij-ons-trager-dan-belgisch-gemiddelde-marokkaan-meest-vertegenwoordigd/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/groei-van-niet-belgen-op-de-werkvloer-bij-ons-trager-dan-belgisch-gemiddelde-marokkaan-meest-vertegenwoordigd/#respond Mon, 04 Apr 2022 03:20:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366305 Andere sectoren met meer dan gemiddeld niet-Belgen in dienst zijn: de voedingsnijverheid (18,4 %) en de bouw (18 %).

The post Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd appeared first on Made in.

]]>

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – 14 % van de werknemers in Vlaams-Brabant heeft niet de Belgische nationaliteit, datzelfde aandeel zien we ook voor België algemeen, maar de toename de laatste vijf jaar is in Vlaams-Brabant wel bijna de helft minder. Dat stelt hr-dienstverlener Acerta vast op basis van een onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven, waarvan 3.700 uit Vlaams-Brabant. 

Vooral Marokko is in Vlaams-Brabant goed vertegenwoordigd: 1 op 10 buitenlandse werknemers is Marokkaan. Zijn verder nagenoeg gelijk vertegenwoordigd: Nederland, Roemenië en Polen, goed voor 5 % elk. Het aandeel niet-Belgen in Vlaams-Brabant loopt daarmee gelijk met dat voor België, maar de toename van de laatste vijf jaar is wel een stuk minder, nl. +15,4 % in Vlaams-Brabant tegenover +22,8 % in België.

In Vlaams-Brabant zijn de meeste niet-Belgen actief in de sector van vervoer & logistiek. In de zorg kom je hier veel minder niet-Belgische medewerkers tegen. “Het is een logische en positieve evolutie, gezien de huidige arbeidskrapte en diversiteit van de maatschappij. Maar meer diverse nationaliteiten betekent niet automatisch dat je een meer inclusieve werkomgeving creëert”, stelt Acerta. Andere sectoren met meer dan gemiddeld niet-Belgen in dienst zijn: de voedingsnijverheid (18,4 %) en de bouw (18 %). Voorbeelden van sectoren die in Vlaams-Brabant merkelijk minder dan gemiddeld niet-Belgen in dienst hebben, zijn vooral de zorg (6,3 %) en de kleinhandel (7,9 %).

“Arbeidskrapte is één reden om zo breed mogelijk te rekruteren”, zegt Patrick Demuylder, kantoordirecteur van Acerta Leuven. “Maar het hoeft niet de enige reden te zijn. Ook de behoefte om een afspiegeling te zijn van de maatschappij leeft bij ondernemingen en past in de huidige tijdsgeest. Als het personeelsbestand een betere afspiegeling is van de bevolking, vergroot de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het draagvlak van de organisatie. Daarnaast draagt diversiteit bij aan een groter innovatief en creatief vermogen, men bekijkt oplossingen vanuit verschillende perspectieven waardoor nieuwe producten en diensten ontstaan en bestaande producten en diensten verbeteren. Een bijkomend voordeel is dat diversiteit op de werkvloer ook zorgt voor een betere concurrentiepositie, omdat men beter in staat is wensen en verwachtingen van klanten te identificeren en hier bovendien beter aan tegemoet kan komen. Tot slot ontstaat door diversiteit een open en flexibele bedrijfscultuur, dat maakt het werken plezanter.”

 

 

The post Groei van niet-Belgen op de werkvloer bij ons trager dan Belgisch gemiddelde, Marokkaan meest vertegenwoordigd appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/groei-van-niet-belgen-op-de-werkvloer-bij-ons-trager-dan-belgisch-gemiddelde-marokkaan-meest-vertegenwoordigd/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/01/Schermafbeelding-2021-01-21-om-21.26.08-400x225.pngAcerta
Halle-Vilvoorde wil erkenning als centrumregio https://www.made-in.be/vlaams-brabant/halle-vilvoorde-wil-erkenning-als-centrumregio/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/halle-vilvoorde-wil-erkenning-als-centrumregio/#respond Mon, 04 Apr 2022 03:05:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366312 The post Halle-Vilvoorde wil erkenning als centrumregio appeared first on Made in.

]]>

HALLE/VILVOORDE – De burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragen aan de Vlaamse overheid om de regio te erkennen als centrumregio. Op de recente Burgemeestersconferentie schaarden zij zich achter een nieuwe nota die de noden, uitdagingen én kansen van de regio uitvoerig weergeeft. Het antwoord op die gemeenschappelijke uitdagingen: meer samenwerking en meer middelen.

“Op dit moment zijn 13 Vlaamse steden erkend als centrumstad, gemiddeld 2 per provincie.  Zij krijgen extra middelen,  grotendeels omwille van hun functie voor de omliggende regio en de specifieke grootstedelijke uitdagingen”, stelt Koen Van Elsen, voorzitter van Toekomstforum Halle-Vilvoorde en burgemeester van de gemeente Asse, “In Halle-Vilvoorde is er geen erkende centrumstad. Tegelijk evolueert de regio pijlsnel. We vormen een soort buffer voor de rest van Vlaanderen en vangen veel grootstedelijke druk op door onze centrale ligging vlak naast de hoofdstad en het gewest Brussel. Dat maakt dat elk van onze 35 lokale besturen in meer of mindere mate kampt met dezelfde grootstedelijke problematieken.”

Gemeenschappelijke uitdagingen

De nota ‘Centrumregio Halle-Vilvoorde’ toont uitvoerig de gemeenschappelijke uitdagingen waarmee de 35 lokale besturen geconfronteerd worden. “Indicatoren zoals bevolking, wonen, onderwijs en landgebruik wijzen duidelijk op een stevige verstedelijkingsdruk in de hele regio Halle-Vilvoorde. De gemiddelde cijfers zitten zelfs bij de top van de Vlaamse gemeenten. De impact is minstens vergelijkbaar met de situatie in de huidige centrumsteden en meer uitgesproken dan in de kustregio, die vandaag als specifieke regio erkend en betoelaagd wordt. Alleen al de forse demografische groei in Halle-Vilvoorde veroorzaakt grote gevolgen op vlak van onze voorzieningen, denk maar aan kinderopvang, onderwijscapaciteit, sportvoorzieningen, inburgering- en integratiebeleid, mobiliteitsinfrastructuur, veiligheidsorganisatie, arbeidsmarktondersteuning.”

Verstedelijkingsdruk 

“Die verstedelijkingsdruk heeft een bijzonder effect. Samen met de vorm en de ligging van de regio zwengelt het een duidelijke, gedeelde identiteit aan. Dat is zo voor de Vlaamse Rand en voor almaar meer gemeenten in een tweede, bredere gordel rond Brussel. De intensiteit van sommige uitdagingen verschilt van gemeente tot gemeente, maar dat doet geen afbreuk aan de samenhang. We zijn en voelen ons één centrumregio.”

Kansen

De nieuwe nota duidt ook de kansen aan. “Ons arrondissement heeft de grootste ‘groene druk’, dat is de verhouding tussen het aantal minderjarigen en de 20 tot 64-jarige – zeg maar de mensen op arbeidsleeftijd. Dat wijst op een groot toekomstig potentieel. Er zijn zeker mogelijkheden om extra financiering naar de regio Halle-Vilvoorde te krijgen. Denk maar aan het Vlaamse Randfonds of de ondersteuning in het kader van het Plan Samenleven van Vlaams minister Bart Somers, waarvoor nu al minstens 8 gemeenten uit onze regio in aanmerking komen. Maar dat zijn – in verhouding – druppels op een hete plaat. Er zijn structureel middelen nodig, voor de hele regio.”

The post Halle-Vilvoorde wil erkenning als centrumregio appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/halle-vilvoorde-wil-erkenning-als-centrumregio/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Persfoto_02b-400x225.jpg