Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse families zeer aanwezig in nieuwe boek ‘De Rijkste Belgen’

West-Vlaamse families zeer aanwezig in nieuwe boek ‘De Rijkste Belgen’

rbt

West-Vlaamse families zeer aanwezig in nieuwe boek ‘De Rijkste Belgen’

WAREGEM – De van Waregem afkomstige beroepsjournalist Ludwig Verduyn heeft zopas de nieuwste editie van zijn boek ‘De Rijkste Belgen’ op de markt gegooid. Liefst 200 gefortuneerde families passeren de revue, waaronder -hoe kan het anders – ook enkele tientallen West-Vlaamse families die via hun ondernemerschap vooral een grote en historische dienst hebben bewezen aan de welvaart in onze contreien.  

Als onze telling klopt, dan zijn de West-Vlaamse families goed voor 43 vermeldingen op de lijst van 200 rijkste Belgen, of goed voor bijna één vierde. Het betreft allemaal families die via het ondernemerschap voor een grote maatschappelijke meerwaarde hebben gezorgd, ook al doet de auteur van het boek daar bij voorkeur graag wat denigrerend over. Zijn interpretaties op de website ‘De Rijkste Belgen’ doen bij ondernemers wel eens vaker de wenkbrauwen fronsen omwille van niet altijd even accuraat of omwille van soms misleidende ‘Hineininterpretierung‘. Ludwig Verduyn zelf baseert naar eigen zeggen zijn boek op zijn persoonlijke en dagelijks bijgewerkte economische databank. De berekeningen van het cijfermateriaal in zijn nieuwe boek werd afgesloten op 27 september 2020.

Dé rijkste Belg is volgens het boek Eric Wittouck, onder meer bekend van Weight Watchers en woonachtig in Monaco. Van hem wordt in het boek ook een breedvoerig portret gepubliceerd. Zijn vermogen wordt geschat op ruim 10 miljard euro (10.830.600.000). Wittouck verdringt de brouwersfamilie Van Damme (nu op plaats 2) van de top van de klassering.

Historisch belang

In de categorie ‘meer dan 1 miljard euro vermogen’, zijn er steeds volgens Ludwig Verduyn 4 West-Vlaamse families met dat soortgelijk gewicht. Het betreft de families Thermote en Vanhalst (8), de familie Balcaen (22), de familie De Clerck (23)en de familie Beauduin (28). De verdienste van het boek ligt niet zozeer in de pecuniaire en naar voyeurisme neigende berekening van de fortuinen, maar wel in de historische inkijk op het ongebreidelde en bijzonder verdienstelijke ondernemerschap van elke familie.

Boeiend zijn ook enkele diepgravende portretten van enkele markante figuren zoals van ene Marc Coucke, van historische persoonlijkheden zoals Albert Frère en André Vlerick, of van Paul Gheysens (Ghelamco) wiens zakenimperium, steeds volgens Verduyn, gelinkt wordt met een route die via Cyprus tot in Rusland leidt.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.