Kortrijk - Made in https://www.made-in.be Mon, 18 Apr 2022 19:56:36 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/#respond Tue, 19 Apr 2022 07:46:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371354 Kortrijkse slimme zonnecrème dispensers veroveren langzaam maar zeker de markt

The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – In volle coronatijd lanceerde de jonge Kortrijkse ondernemer Jacob Leysen – zoon van de bekende advocaat Jan Leysen – samen met twee ‘copains uit de scouts’ zijn eigen firma Sundo. De invalshoek van de kmo oogde bijzonder origineel maar ook broodnodig: met slimme zonnecrème dispensers de strijd aangaan tegen zonnebrand. De dispensers vinden in steeds grotere getale hun weg naar diverse steden. Deze week krijgt ook de kust zijn eerste leveringen op de hoek van de straat of op straten en pleinen.   

De zogenaamde SMOTspots (Skin-Matters-Over-Tan) zijn slimme zonnecrème dispensers die ingezet worden om de bevolking te sensibiliseren inzake huidkanker preventie. Het is namelijk zo dat 1 op 5 Belgen een vorm van huidkanker ontwikkelt voor hun 75ste. Om hier iets aan te doen ontwikkelde Leysen zijn SMOTspot. Volgens Leysen zelf gaat het om een wereldwijde primeur. Hij lanceerde zijn opmerkelijke ondernemersinitiatief in het voorjaar van 2021.

Inmiddels hebben divers steden het aanbod al in huis gehaald. Onder hen Hasselt, Deinze, Eeklo, Roeselare en Oostende. “Het is de taak van een stad om onder meer aan preventieve gezondheidszorg te doen”, vindt Leysen. “Naast de steden zijn er ook sportclubs, zwembaden (alle LAGO zwembaden bijvoorbeeld), events en bedrijven die inzetten op huidkanker preventie en dus de slimme smeerpalen in huis hebben gehaald.”

De toestellen geven op het scherm weer wat de UV-index is op die specifieke plaats en hoe vaak men moet smeren die dag. Daarnaast meten ze ook tal van weersomstandigheden en het verbruik, om zo een beter inzicht te krijgen in het smeergedrag van de Belgen zodat er in de toekomst beter en nog gerichter kan worden gesensibiliseerd.

The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/SMOTspot-VL-540x365-1-400x225.jpgLago, Sundo
Marketingbureau Mex United wordt nu ook ‘recruiter’ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/marketingbureau-mex-united-wordt-nu-ook-recruiter/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/marketingbureau-mex-united-wordt-nu-ook-recruiter/#respond Mon, 18 Apr 2022 18:41:53 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371317 Mex United leidt marketeers op voor derde bedrijven

The post Marketingbureau Mex United wordt nu ook ‘recruiter’ appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Een straf staaltje out-of-the-box denken, is het zeker en vast. Het Kortrijkse marketingbureau Mex United wil zich in deze penibele arbeidsmarkt ook profileren als recruiter. Het doet dat met een total nieuw concept dat luistert naar de naam Kangoeroejobs. Kurt Ostyn en Cis Scherpereel (Mex United) willen met deze nieuwe vorm van rekrutering een antwoord moet bieden op de schaarste aan betaalbare en kwaliteitsvolle online marketeers. Een concept dat volgens hen ook in andere sectoren toepasbaar is. 

Rekruteringsbedrijven staan met een lange lijst aan oningevulde marketing-vacatures. Als ze al een kandidaat vinden, kost dit gemakkelijk tot 10.000 euro aan het bedrijf in kwestie, zonder de garantie dat die nieuwe werknemer de juiste digitale competenties heeft. “Dankzij kangoeroe-rekrutering kan dit vermeden worden”, zeggen Kurt Ostyn en Cis Scherpereel.

Het probleem is niet nieuw. En het is duidelijk dat de traditionele rekruteringssector er geen antwoord op vindt. “Daarom gingen we zelf op zoek naar een oplossing: kangoeroejobs”, zeggen de bedrijfsleiders van Mex United. “Het concept is heel eenvoudig: we screenen een bedrijf op hun marketinguitdagingen, gaan op zoek naar een geschikte kandidaat en leiden hem/haar enkele maanden hier bij Mex United op. Omringd door ons team van experten krijgt zo’n nieuwe medewerker een perfecte opleiding op maat van het bedrijf waar hij/zij terecht komt en van de job die hij of zij zal uitvoeren. Een unieke start. We nemen de kersverse medewerker dus enkele maanden in onze Mex United-‘buidel’. Vandaar de naam kangoeroejobs. En hier eindigt het niet. We volgen de nieuwe online marketeer ook verder op en evalueren zijn of haar online marketingresultaten. We zijn dus een soort externe hulplijn of klankbord. Ook dat is uniek. Zo blijft iedereen gemotiveerd.”

Als de nood hoog is

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij, zegt het spreekwoord. Volgens Cis Scherpereel hebben heel wat klanten nood aan digitalisering en online marketeers. “Vandaag kloppen ze hiervoor meestal aan bij reclamebureaus om dit voor hen te regelen”, aldus Scherpereel. “Maar die externe aanpak werkt niet. Het is zeer duur, én niet doeltreffend. Wij zijn ervan overtuigd dat online marketing in grote mate van binnenuit moet gebeuren. Je kan dat niet volledig uitbesteden. Steeds meer bedrijven beginnen dat ook in te zien. Maar ze hebben niemand in het bedrijf die hier voldoende tijd voor heeft of over de nodige competenties beschikt. Dat laatste lossen wij vandaag zoveel mogelijk op door één van hun medewerkers op te leiden. Maar ook dat volstaat niet. Al vlug leren onze klanten dat marketing een belangrijke en rendabele fulltime job is binnen het bedrijf.”

Dat inzicht is belangrijk, maar dan begint het pas: waar vind je de juiste persoon voor die (nieuwe) job? “Rekruteringsbedrijven staan met een lange lijst aan oningevulde marketing vacatures”, stelt Scherpereel vast. “Als ze een kandidaat vinden, dan kost dit gemakkelijk 10.000 euro aan een bedrijf, zonder de garantie dat die nieuwe werknemer de juiste digitale competenties heeft. Bovendien rijst binnen de organisatie snel een bijkomende vraag: wie heeft de kennis om die online marketeer te begeleiden en bij te sturen?”

Het frisse idee werd inmiddels al opgepikt. De primeur ging naar Hogeschool VIVES die als eerste intekende. “Vanzelfsprekend beperken we ons bij Mex United enkel tot marketingprofielen”, besluit Kurt Ostyn. “Maar ik ben ervan overtuigd dat dit concept ook voor andere sectoren een meerwaarde kan zijn.”

The post Marketingbureau Mex United wordt nu ook ‘recruiter’ appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/marketingbureau-mex-united-wordt-nu-ook-recruiter/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Mex-United-recruiter-400x225.pngMex United, VIVES
Novy krijgt een nieuwe CEO https://www.made-in.be/west-vlaanderen/novy-krijgt-een-nieuwe-ceo/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/novy-krijgt-een-nieuwe-ceo/#respond Sat, 16 Apr 2022 20:57:04 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371285 Francis Gistelinck wordt nieuwe CEO van Novy

The post Novy krijgt een nieuwe CEO appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – De Kortrijkse dampkappenspecialist Novy krijgt een nieuwe CEO. De aflossing van de wacht staat geprogrammeerd voor het najaar, maar werd nu al aangekondigd. Onder de afscheid nemende CEO Carlos Wanzeele tekende Novy voor een bijzonder hoge vlucht. 

Na 8 jaar als CEO voor Novy te hebben gewerkt, nam Carlos Wanzeele zelf de beslissing om vanaf eind september 2022 een nieuw zakelijk pad te volgen. Via de social media kondigt hij ook al zijn opvolger aan. De keuze werd binnenskamers gemaakt. Francis Gistelinck wordt de nieuwe numero uno. Gistelinck is momenteel nog commercieel directeur bij Novy.

“Het was een genoegen en een voorrecht om een onafhankelijk Belgisch bedrijf te leiden en het bedrijf naar een periode van aanhoudende groei en transformatie te sturen”, aldus Wanzeele op het professioneel digitaal netwerk Linkd’In. “De geconsolideerde omzet groeide van 45 miljoen euro in 2014 tot meer dan 100 miljoen euro in 2021, dankzij een strategie die gericht was op productleiderschap, innovatie, een solide supply chain, state-of-the-art productie en een omni-channel marketing. Ik wil onze klanten, leveranciers en andere belanghebbenden bedanken voor hun vertrouwen en loyaliteit door de jaren heen. Last but not least dank aan het Novy-team, die ik blijvend succes wens met dit fantastische merk. Mogen ze Novy koesteren en vanuit onze fundamenten een nog sterkere groei opbouwen.”

The post Novy krijgt een nieuwe CEO appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/novy-krijgt-een-nieuwe-ceo/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Novy-nieuwe-CEO-400x225.jpgNovy
Jan Florin (Mekranoti) viert twintig jaar bewonderenswaardig ondernemerschap https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jan-florin-mekranoti-viert-twintig-jaar-bewonderenswaardig-ondernemerschap/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jan-florin-mekranoti-viert-twintig-jaar-bewonderenswaardig-ondernemerschap/#respond Thu, 14 Apr 2022 21:18:27 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370602 Jan Florin ziet zijn kmo Mekranoti sterk groeien

The post Jan Florin (Mekranoti) viert twintig jaar bewonderenswaardig ondernemerschap appeared first on Made in.

]]>

SPIERE – Bijna dag op dag twintig jaar terug startte Jan Florin, toen veertig jaar oud, zijn eigen bedrijf Mekranoti from scratch op. “Het was een avontuurlijke reis en zoals altijd met ondernemen een beetje een sprong in het donker, maar het werd een mooi verhaal waar ik nu best fier op ben”, zegt de dynamische Kortrijkzaan. Mekranoti is gespecialiseerd in de invoer van en handel in binnendeuren en aanverwante producten zoals houten plaatmateriaal en deurlijsten.     

Nadat hij zijn aandelen overliet in het familiebedrijf van zijn vader (Fineerhandel Florin), stond Jan Florin voor de keuze: en wat nu? “Eén zaak stond vast: ik wilde blijven ondernemen”, zegt Jan Florin. “Ik keek toen nog in alle richtingen en alle sectoren. Gemakkelijk was het niet. Eerst dacht ik nog aan een handel in parketvloeren, maar door toeval ben ik in de sector van de binnendeuren terecht gekomen.”

Mekranoti verhandelt nu per jaar zo’n 160.000 binnendeuren van allerlei slag. De lijst met referenties oogt breed, net als de uit stock leverbare voorraad. “Ik koos doelbewust niet voor eigen productie omdat ik mij beter in een commerciële/aan- en verkoop omgeving voel dan in een meer technische productie omgeving”, aldus Florin. “Dus prospecteerde ik de markt in binnen- en buitenland. Vandaag word ik beleverd door een verschillende leveranciers, vooral uit diverse Europese landen, maar ook uit Brazilië, Indonesië of Maleisië. Ja zelfs vanuit Oekraïne en Rusland. Momenteel is de beschikbaarheid van goederen en personeel een groot probleem, maar dat zal momenteel wel het geval zijn voor heel wat ondernemingen. De coronacrisis heeft me aangespoord om te investeren in IT en in mensen.”

Typisch groeibedrijf

Mekranoti kwam na enkele omzwervingen in het Kortrijkse, finaal terecht in Dottenijs, op pakweg tweehonderd meter van de grens met West-Vlaanderen. We schrijven 2007. “In eigen streek was er moeilijk iets te vinden en hier was er voldoende aanbod van terreinen”, zegt Jan Florin. “Die grond was bovendien tot zeker 15 procent goedkoper en je kon nog rekenen op overheidssteun per aanwerving. In 2012 werd de bedrijfsoppervlakte verdubbeld. En in 2019 vond er opnieuw een uitbreiding plaats door de bouw van een derde industriehal.”

Vandaag werkt Mekranoti met tien mensen, een gezellige mix van 6 West-Vlaamse bedienden en 4 Waalse arbeiders. De term groeibedrijf is perfect van toepassing op de kmo. Het aanbod van Mekranoti gaat naar houthandels, schrijnwerkers, deurspeciaalzaken, bouwbedrijven en interieurinrichters over heel België. “We proberen het verschil te maken door expertise, een grote voorraad (meer dan 40.000 deuren op stock), een compleet assortiment en veel enthousiasme en dit drijft ons om ‘de’ specialist in binnendeuren te zijn”, aldus nog Jan Florin.

Link met de Amazone

En van waar de niet alledaagse bedrijfsnaam komt? “Op een dag zag ik in de Kortrijkse boekhandel Theoria een boek liggen met de titel “Mekranoti, the Painted People of the Amazon“, vertelt Florin geamuseerd. “Een boek over de inheemse volkeren in het Braziliaanse Amazonegebied. Die naam sprak mij aan en niemand zal ontkennen dat het ook origineel is. Wel moet ik toegeven dat de naam soms moeilijk in de mond ligt.”

The post Jan Florin (Mekranoti) viert twintig jaar bewonderenswaardig ondernemerschap appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jan-florin-mekranoti-viert-twintig-jaar-bewonderenswaardig-ondernemerschap/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Florin-Jan-zwart-wit-400x225.jpgMekranoti
Ondernemers gangmaken ondernemers met de moto https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-gangmaken-ondernemers-met-de-moto/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-gangmaken-ondernemers-met-de-moto/#respond Thu, 14 Apr 2022 11:52:55 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370732 Vijf West-Vlaamse ondernemers organiseren event voor CEO's op de moto

The post Ondernemers gangmaken ondernemers met de moto appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Fietsen, auto’s, moto’s. Het zijn zonder onderscheid ‘speeltuigen’ die ondernemers danig aanspreken. Vijf West-Vlaamse ondernemers hebben nu rond de moto een initiatief genomen met een heuse rally door het Vlaamse land. De West-Vlaamse ‘heaven angels‘ zijn Jelle Vandecasteele (Cobras-Work/life balanced architecture), Lieven Doise (Xiwa), Veerle Verfaillie (Entrio), Dominique Maene (Piano’s Maene) en Bart Baele (Ducati). 

 

    

Samen met 4 andere ondernemers – en just for fun – organiseert binnenhuisarchitect Jelle Vandecasteele (van het snel groeiende Cobras) op woensdag 25 mei een motorrit die exclusief is voorbehouden voor ondernemers.

“We hebben ons vriendengroepje de passende naam Gangmakers meegegeven”, aldus Jelle Vandecasteele. “Ondernemers steken nu eenmaal graag zaken in gang. Niet alleen met hun onderneming maar ook op andere vlakken zijn we allemaal initiatiefnemers. Dit exclusief motortreffen mag je ook zien in dezelfde sfeer: gelijkgestemden in een informele sfeer samenbrengen om het aangename (motorrijden) met het nuttige (netwerken) te paren.”

Het aantal deelnemers is om praktische en om veiligheidsredenen beperkt tot maximum 25 deelnemers. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor de vlugge beslissers. Slechts twee voorwaarden: CEO zijn en…met de moto rijden.

info: https://gangmakers.club

 

 

 

The post Ondernemers gangmaken ondernemers met de moto appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-gangmaken-ondernemers-met-de-moto/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Vandecasteele-Jelle-moto-400x225.jpgCOBRAS, Ducati, Entrio, Gangmakers, Xiwa
Zes bedrijven dansen met Dancing Dimi op de Bedrijven Contactdagen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/zes-bedrijven-dansen-met-dancing-dimi-op-de-bedrijven-contactdagen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/zes-bedrijven-dansen-met-dancing-dimi-op-de-bedrijven-contactdagen/#respond Wed, 13 Apr 2022 07:35:49 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370039 Dancing Dimi als attractie op de Bedrijven Contactdagen

The post Zes bedrijven dansen met Dancing Dimi op de Bedrijven Contactdagen appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Op de netwerkbeurs Bedrijven Contactdagen, die intussen toch al aan zijn 18de editie toe is, staat de kracht van samenwerking centraal, niet enkel voor bezoekers, maar ook voor de standhouders onderling. Zo bundelen de bedrijven Maxicon, Spanorama, Absolute@work, AbsoluteYOU, Certipower en Like a Virgin hun krachten op stand 4177, waarbij ze hun stand wil omtoveren tot een magische dartstempel. Met Dancing Dimi als bijkomende attractie. Competitief aangelegde bedrijfsleiders kunnen zich ook meten met het dartsfenomeen.

Een handdruk, een glas en talloze verhelderende gesprekken onder een ongedwongen sfeer. Het zijn de smaakvolle ingrediënten van de Bedrijven contactdagen, waarvoor bezoekers lang op hun honger moesten zitten.

Nu de pandemie echter bezworen lijkt, kan ondernemend Vlaanderen eindelijk z’n pijlen opnieuw richten op het leggen van kwalitatieve contacten. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Op stand 4177 – waar 6 bedrijven zich verzamelen – kan je immers de uitdaging aangaan met niemand minder dan Dimitri ‘Dancing Dimi’ Van den Bergh.

Negen kansen op eeuwige roem

Met het hoge sfeergehalte op de stand komt echter ook flink wat spanning, want op woensdag en donderdag kan je er letterlijk een gooi doen naar eeuwige roem. Negen pijltjes, negen kansen om een topscore neer te zetten. En prijk je op donderdagmiddag nog steeds op het lijstje van de 10 hoogste scores, dan mag je hoogstpersoonlijk de krachtmeting met Dancing Dimi aangaan, de sympathieke Antwerpenaar die het al tot de top tien van beste dartsspelers ter wereld schopte.

The post Zes bedrijven dansen met Dancing Dimi op de Bedrijven Contactdagen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/zes-bedrijven-dansen-met-dancing-dimi-op-de-bedrijven-contactdagen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Dancing-Dimi-400x225.jpgAbsolute@work, AbsoluteYOU, Certipower, Like a Virgin, Maxicon, Spanorama
Arne Vandendriessche blijft mateloos ambitieus met Signpost https://www.made-in.be/west-vlaanderen/arne-vandendriessche-blijft-mateloos-ambitieus-met-signpost/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/arne-vandendriessche-blijft-mateloos-ambitieus-met-signpost/#respond Wed, 13 Apr 2022 07:12:52 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370026 Signpost blijft mikken op overnames voor zijn hardware divisie

The post Arne Vandendriessche blijft mateloos ambitieus met Signpost appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Signpost wil niet inbreiden (zoals De Tijd verkeerdelijk schreef) maar wel degelijk uitbreiden. Dat bevestigt Arne Vandendriessche, CEO en stichter van Signpost, het bedrijf dat aan het onderwijs de meest directe weg toont naar digitalisering.

Signpost levert digitaal lesmateriaal en glasvezel internet connecties (in samenwerking met Proximus) aan de onderwijswereld, en heeft daarnaast ook een eigen software en een eigen hardware divisie (laptops). Deze laatste divisie zou volgens de krant De Tijd te koop staan.

“De Tijd heeft me zelfs nooit gecontacteerd of om een reactie gevraagd”, reageert Arne Vandendriessche. “We hebben ook met ons hardwarebedrijf net de ambitie om te blijven groeien, ook door overnames. In de komende twintig maanden moeten in principe een vijftal aankopen volgen in Spanje, Frankrijk en Nederland. We hebben EY onder de arm genomen om de markt te scannen voor een extra-partner met een Europees netwerk. Met de bedoeling om nog sneller te schalen en groeien.”

Het hoog aangeschreven Signpost mag zich als toeleverancier van digitale toepassingen aan de onderwijssector, marktleider noemen met circa 65 procent. Belgische universiteiten, scholen en hogescholen, aan beide kanten van de taalgrens, zijn kind aan huis bij het nog jonge maar bijzonder snel groeiende dienstenbedrijf.

The post Arne Vandendriessche blijft mateloos ambitieus met Signpost appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/arne-vandendriessche-blijft-mateloos-ambitieus-met-signpost/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Signpost_kantoren-Kortrijk-400x225.jpgEY, Proximus, Signpost
Pierre-Paul De Beir (voorzitter Chambre de Commerce Franco Belge in Rijsel) spreekt zich uit over de Franse presidentsverkiezingen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pierre-paul-de-beir-voorzitter-chambre-de-commerce-franco-belge-in-rijsel-spreekt-zich-uit-over-de-franse-presidentsverkiezingen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pierre-paul-de-beir-voorzitter-chambre-de-commerce-franco-belge-in-rijsel-spreekt-zich-uit-over-de-franse-presidentsverkiezingen/#respond Tue, 12 Apr 2022 21:59:15 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369840 Ondernemer Pierre-Paul De Beir analyseert de Franse verkiezingen

The post Pierre-Paul De Beir (voorzitter Chambre de Commerce Franco Belge in Rijsel) spreekt zich uit over de Franse presidentsverkiezingen appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Als iemand een bevoorrechte getuige is van het reilen en zeilen in Frankrijk, dan de Kortrijkse ondernemer Pierre-Paul De Beir wel. Met zijn consultancykantoor Tramanco is hij al jaren erg actief in Noord-Frankrijk. Hij kent de Noord-Franse scene als geen ander en is tot op vandaag ook consul honoraire van Frankrijk in ons land. Ook als voorzitter van de Chambre de Commerce Franco Belge (CCFB) in Rijsel kijkt hij mee vanop de eerste rij. Genoeg redenen dus voor een ‘questionnaire’ over de verkiezingen in de Hexagoon.    

-Hoe schat u de verkiezingsuitslag in?

-Pierre-Paul De Beir: Dat we hetzelfde duo/duel krijgen als vijf jaar geleden was te verwachten maar de kaarten liggen nu anders op de tafel. De situatie is genuanceerder, de kloof is kleiner. De kans dat Marine Le Pen de verkiezingen wint, wordt nu hoger ingeschat. President Macron heeft de campagne mede door de internationale situatie en zijn presidentschap landelijk minder efficiënt gestart. Dat terwijl Marine Le Pen heel wat meer op het terrein aanwezig was midden en tussen het volk, en we merken dat aan het aantal stemmen. Zij heeft sinds november 2020 meer gemikt op de tanende koopkracht van de Fransman en zij heeft aan aaibaarheid gewonnen.

-Hoe kijkt u vooruit naar de tweede ronde?

-De uitslag zal mijn inziens beïnvloed worden door de komende veertiendaagse campagne en de debatten tussen president Emmanuel Macron en kandidate Marine Le Pen. Arrogantie zal hierbij zeker niet gunstig liggen. De grote vraag is wie winst zal halen uit de te recupereren linkse stemmen van Jean-Luc Mélenchon? Mélenchon haalde een opvallende score in meerdere grote steden en banlieues. Marine Le Pen in de meer vergeten boerenbuiten. Zemmour bij de jongeren. Het Franse kiezerspubliek is divers en bereid uit eigenbelang zowel links als rechts te stemmen. Deze onstandvastigheid van politieke kleur kan een kapitale rol spelen naar de laatste eindstreep.

President voor alle burgers

-Als we terugkijken op het eerste mandaat van Macron: heeft hij zijn belofte waargemaakt om de economie een nieuw elan te bezorgen?

-Macron heeft flink werk gemaakt van zijn internationale politiek maar jammer genoeg vele beloftes voor het nationaal welzijn niet kunnen waarmaken. Toch heeft hij zich geworsteld doorheen verschillende crisissen: de gele hesjes, de pensioenen, de pandemie met het enorm economisch onbehaaglijk impact voor alle burgers en de oorlog in Oekraïne met zijn weerslag op de brandstof- en voedselprijzen.  Indien hij het bij de tweede ronde haalt, zal hij dan ook de komende vijf jaar vooral werk moeten maken van de koopkracht van de doorsnee burger want anders wordt het in 2027 een echte catastrofe voor Frankrijk.

-Klopt het dat Frankrijk, economisch gesproken, in feite een echte tweedeling heeft ondergaan als gevolg van de metropolisatie (de grote steden als economische magneten tegenover het platteland en de kleine steden meer en meer als economische woestijnen)?

-Had Mélenchon het gehaald voor de tweede ronde naast Macron (en het was even op het nippertje), zou hij misschien kans hebben gemaakt om zich te profileren als de president van alle Fransen. Want de Fransen willen ‘au fond’ een andere president, één dichter bij het volk. Er zijn natuurlijk feiten als covid en de oorlog in Oekraine, maar de gemiddelde burger kijkt egoïstisch naar zijn portefeuille en eigen welzijn.

Springplank voor West-Vlaamse ondernemers

-Noord-Frankrijk wordt door West-Vlaamse ondernemers vaak beschouwd als een springplank naar de rest van Frankrijk. Ziet u fundamentele veranderingen in het economisch weefsel van le Nord?

-Voor de metropool Rijsel verwacht ik nog grotere veranderingen indien het Canal Seine-Nord tegen 2027 afgewerkt zal zijn (nog 100 km tussen Compiègne en Cambrai te gaan). Hierdoor zullen jaarlijks meer dan 75.000 vrachtwagens minder rijden op de autosnelwegen. We krijgen dan ook in onze regio een reconversie van transportfirma’s naar meer pure logistiek en distributie waarvoor wij bekend staan. In de politiek ontbreekt het helaas nog steeds aan industrieel/economisch inzicht. Het Belgisch consulaat in Rijsel, bijvoorbeeld, had nooit gesloten mogen worden.  Instanties zoals de CCFB blijven gelukkig ten dienste van de vennootschappen om de springplank naar Frankrijk zo efficiënt mogelijk te maken. Voor Vlaanderen blijft Frankrijk met een export in 2021 van 4.766 miljoen (+26% tegenover 2020) een belangrijke afzetmarkt en dit zal blijven stijgen, wie ook de presidentiële campagne wint.

-Tot slot: de opkomst van kiezers was bedroevend laag. Wil dat zeggen dat de kloof tussen de politiek en de burger alleen maar toeneemt, omwille van een zekere aversie voor het politieke schouwtoneel?

-Er luidt effectief  een zekere aversie voor politiek, maar niet alleen in Frankrijk, nietwaar? Het valt op dat de traditionele partijen (les Républicains en Le Parti Socialiste) reeds in 2017 in de lappenmand werden geborgen, en nu helemaal voor schut staan. Dit fenomeen merken we ook in ons land. Marine Le Pen heeft na 2017 haar les geleerd en dankzij  Zemmour wordt ze minder afgeschilderd als extreem rechts. Indien Macron het haalt, zal het vooral zijn omdat de kiezer geen Marine Le Pen wenst en in dit geval verwacht ik een hogere opkomst op 24 april. Hij heeft goed begrepen dat hij stemmen kan bekomen die contra Le Pen zijn, maar niet pro Macron. Rien n’est fait, tous en avant. President Macron zal dit maal alvast al zijn beloftes moeten waar maken indien hij zijn presidentszetel kan behouden.

(KC)

 

 

The post Pierre-Paul De Beir (voorzitter Chambre de Commerce Franco Belge in Rijsel) spreekt zich uit over de Franse presidentsverkiezingen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pierre-paul-de-beir-voorzitter-chambre-de-commerce-franco-belge-in-rijsel-spreekt-zich-uit-over-de-franse-presidentsverkiezingen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/De-Beir-PP-400x225.jpgCCFB, Tramanco
Bedrijven Contactdagen knopen opnieuw aan met pre corona tijden https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bedrijven-contactdagen-knopen-opnieuw-aan-met-pre-corona-tijden/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bedrijven-contactdagen-knopen-opnieuw-aan-met-pre-corona-tijden/#respond Tue, 12 Apr 2022 17:52:06 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369833 De Bedrijven Contactdagen vinden zichzelf opnieuw uit

The post Bedrijven Contactdagen knopen opnieuw aan met pre corona tijden appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Op 27 en 28 april verenigen zich opnieuw ruim 500 bedrijven-exposanten in Kortrijk Xpo voor de 18de  editie van Bedrijven Contactdagen. Lokaal en regionaal netwerken staat er centraal, een belangrijke troef in het zakendoen van vandaag. Destijds stampten Voka West-Vlaanderen en De Hallen van Kortrijk gezamenlijk het initiatief uit de grond. Het werd een altijd maar groeiend succes. Eind dit jaar komt er ook een editie in Brugge.  

 

Als fysiek netwerkevent kent deze beurs zijn gelijke niet. Corona heeft de honger naar de Bedrijven Contactdagen enkel maar groter gemaakt. Tijdens de komende editie staat alles in het teken van de re-boost van onze lokale economie in. In samenwerking met Voka West-Vlaanderen, beantwoordt dit tweedaagse netwerkgebeuren aan een heel dringende nood bij ondernemers en bedrijven om opnieuw veilig en fysiek te connecteren onder professionals.

De Bedrijven Contactdagen zijn representatief voor de economie van de streek. Het biedt een overzichtelijk platform van bedrijven uit zowel de industrie, toelevering, klein -en groothandel, transport als de bouw- en dienstensector. Meer dan 500 bedrijven-exposanten staan klaar om hun nieuwste producten, diensten en strategieën voor te stellen en nieuwe partnerships te gaan realiseren.

De toekomst van sales

Daarnaast kan je op Bedrijven Contactdagen ook interessante randactiviteiten meepikken zoals tijdens het openingsevent. Centraal thema is dit jaar ‘de toekomst van sales in 2022’. Michael Humblet reikt er de nieuwe trends, nieuwe verkoopmodellen en nieuwe strategieën aan. Hij geeft aan hoe je een model bouwt dat schaalbaar is en dat zal blijven groeien, met focus op lange termijn.

Naast het openingsdebat voorziet het event ook in een speeddating-sessie om bedrijven op korte tijd en op een informele manier 20 tot 30 nieuwe contacten aan te reiken en zo te linken met tal van bedrijven uit de West-Vlaamse regio.  Ook seminars zoals ‘Zaken doen met de stad’ versterken enkel maar het netwerkconcept van de Bedrijven Contactdagen.

info:  www.bedrijvencontactdagen.be

The post Bedrijven Contactdagen knopen opnieuw aan met pre corona tijden appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bedrijven-contactdagen-knopen-opnieuw-aan-met-pre-corona-tijden/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Bedrijven-Contactdagen-Waregem-400x225.jpgKortrijk Xpo, Voka
Ondernemers binden de strijd aan tegen lege brooddozen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-binden-de-strijd-aan-tegen-lege-brooddozen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-binden-de-strijd-aan-tegen-lege-brooddozen/#respond Tue, 12 Apr 2022 17:29:45 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369824 Kortrijkse ondernemers willen arme Kortrijkse kinderen steunen

The post Ondernemers binden de strijd aan tegen lege brooddozen appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Via de Lions Club Kortrijk Mercurius willen de leden-ondernemers van de serviceclub er helpen voor zorgen dat alle schoolgaande kinderen in Kortrijk elke dag met een volle in plaats van met een lege brooddoos les volgen. Volgens de beschikbare gegevens blijkt dat hier, en ook elders in Vlaanderen, 2 op 10 leerlingen met een lege of niet-voedzame lunchbox naar de klas gaan. CEO’s Renaat Lesiere (drukkerij Drukta) en Thierry Vandererfven (Belberry) nemen nu hun collega-ondernemers op sleeptouw om aan de zaak te verhelpen en dat in samenwerking met de stad en met de Kortrijkse scholen. 

 

 

Vele kleintjes maken ook een groot. Met die gedachte in het achterhoofd hebben de Kortrijkse ondernemers hun stichtend sociaal initiatief gelanceerd. “Het is de bedoeling dat heel veel mensen via een kleine gift van 2 euro hier aan meewerken”, zeggen de initiatiefnemers. “Grotere giften vanaf 40 euro kunnen rekenen op een fiscaal attest. Goed om weten is dat het ongeveer 350 euro kost om één schoolkind een vol  schooljaar van een voedzame maaltijd te voorzien.”

De fundraising loopt nog tot in juni van dit jaar. Bedoeling is om tegen dan 30 000 euro te besteden aan de sociale behoefte in de lokale Kortrijkse gemeenschap, waar 18% van de kinderen geen deftige middagmaal hebben op school. Kinderen die met honger aan hun schoolbank zitten kunnen hun kansen niet grijpen”, vindt de serviceclub. “Een gezonde gevarieerde maaltijd is essentieel voor hun ontwikkeling en om goed te kunnen studeren. Daarom helpen wij in alle anonimiteit de kinderen die geen fruit, soep, koude of warme maaltijd kunnen nuttigen. En 2 euro kan reeds een wereld van verschil maken.”

info: www.kwetsbaarkortrijk.be

The post Ondernemers binden de strijd aan tegen lege brooddozen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ondernemers-binden-de-strijd-aan-tegen-lege-brooddozen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Delobelle-400x225.jpgBelberry, Drukta