Eeklo - Made in https://www.made-in.be Mon, 18 Apr 2022 19:56:36 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/#respond Tue, 19 Apr 2022 07:46:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371354 Kortrijkse slimme zonnecrème dispensers veroveren langzaam maar zeker de markt

The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – In volle coronatijd lanceerde de jonge Kortrijkse ondernemer Jacob Leysen – zoon van de bekende advocaat Jan Leysen – samen met twee ‘copains uit de scouts’ zijn eigen firma Sundo. De invalshoek van de kmo oogde bijzonder origineel maar ook broodnodig: met slimme zonnecrème dispensers de strijd aangaan tegen zonnebrand. De dispensers vinden in steeds grotere getale hun weg naar diverse steden. Deze week krijgt ook de kust zijn eerste leveringen op de hoek van de straat of op straten en pleinen.   

De zogenaamde SMOTspots (Skin-Matters-Over-Tan) zijn slimme zonnecrème dispensers die ingezet worden om de bevolking te sensibiliseren inzake huidkanker preventie. Het is namelijk zo dat 1 op 5 Belgen een vorm van huidkanker ontwikkelt voor hun 75ste. Om hier iets aan te doen ontwikkelde Leysen zijn SMOTspot. Volgens Leysen zelf gaat het om een wereldwijde primeur. Hij lanceerde zijn opmerkelijke ondernemersinitiatief in het voorjaar van 2021.

Inmiddels hebben divers steden het aanbod al in huis gehaald. Onder hen Hasselt, Deinze, Eeklo, Roeselare en Oostende. “Het is de taak van een stad om onder meer aan preventieve gezondheidszorg te doen”, vindt Leysen. “Naast de steden zijn er ook sportclubs, zwembaden (alle LAGO zwembaden bijvoorbeeld), events en bedrijven die inzetten op huidkanker preventie en dus de slimme smeerpalen in huis hebben gehaald.”

De toestellen geven op het scherm weer wat de UV-index is op die specifieke plaats en hoe vaak men moet smeren die dag. Daarnaast meten ze ook tal van weersomstandigheden en het verbruik, om zo een beter inzicht te krijgen in het smeergedrag van de Belgen zodat er in de toekomst beter en nog gerichter kan worden gesensibiliseerd.

The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/jacob-leysen-gaat-met-succes-de-strijd-aan-tegen-uv-zonnestralen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/SMOTspot-VL-540x365-1-400x225.jpgLago, Sundo
Uit de hand gelopen grap brengt Oost-Vlaming op NFT expositie https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/uit-de-hand-gelopen-grap-brengt-oost-vlaming-op-nft-expositie/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/uit-de-hand-gelopen-grap-brengt-oost-vlaming-op-nft-expositie/#respond Fri, 15 Apr 2022 13:39:30 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370638 "Te gek voor woorden", zegt hij zelf.

The post Uit de hand gelopen grap brengt Oost-Vlaming op NFT expositie appeared first on Made in.

]]>

EEKLO – Bij wijze van experiment maakte Jurgen De Wever (42) uit Eeklo een eigen NFT collectie rond het in Vlaanderen beroemde figuurtje ‘Manneke ZOT’. Tot zijn grote verbazing werden zijn tekeningen geselecteerd voor een NFT-expositie tijdens BitBrussels, één van de grootste crypto evenementen van Europa. “Manneke ZOT steekt eigenlijk de draak met de hele hype rond NFT-kunst. Dat net ik de kans krijg om m’n creaties te tonen is te grappig voor woorden.”

Jurgen De Wever is al 15 jaar aan de slag als freelance webbouwer. Hij vertelt hoe dit hele verhaal begon: “De crypto space en alles wat er rond hangt intrigeert me al een paar jaar enorm. Niet in het minst omwille van het feit dat er bij momenten een extreme – meestal onverklaarbare – hype kan ontstaan rond één of ander project. Zo ook rond NFT kunstwerken: sommige van die digitale plaatjes werden de voorbije maanden verkocht voor honderdduizenden tot zelfs miljoenen euro … Compleet van de pot gerukte waanzin. Anders kan je het niet omschrijven.”

Uit de hand gelopen experiment

De Manneke ZOT collectie was een ludiek probeersel, zonder enig doel. Jurgen wilde achterhalen hoe je zoiets zelf kon kon maken en na het bekijken van een paar Youtube filmpjes en wat klooien met Photoshop was hij in zijn opzet geslaagd. Hij zette zijn creaties vervolgens te koop op Opensea.io voor een paar euro per stuk, maar daarmee was de kous af. “Ik had weer iets bijgeleerd, klaar”, aldus Jurgen.

“De kans dat er een hype ontstaat rond de Manneke ZOT NFT’s is nihil,” gaat hij verder, “daarvoor heeft het allemaal te weinig om het lijf. Maar het experiment bleek wel een ideale gespreksstarter te zijn voor discussies met andere geïnteresseerden van de crypto-wereld.”

En nu krijgt het project ook nog eens een leuk staartje…

Internationale expositie

Manneke ZOT werd namelijk geselecteerd om deel te nemen aan een NFT-expositie tijdens BitBrussels, één van de grootste crypto evenementen van Europa. Op vrijdag 29 april mag Jurgen, samen met 9 andere, ‘echte’ NFT artiesten, exposeren in het Crypto Art Café op BitBrussels.

Bovendien zullen de Manneke ZOT NFT’s de komende weken ook te zien zijn in een promotiecampagne voor BitBrussels die zal lopen op 24 digitale billboards van Lijncom in hartje Antwerpen.

“Te gek voor woorden”, lacht de verblufte Oost-Vlaming. “Het feit dat ik als talentloze nitwit de kans krijg om m’n creaties op dergelijk evenement te tonen is op zich al grappig. Dat hetgeen ik gemaakt heb dan ook nog eens iets is waarmee ik in feite de draak steek met de hele hype rond NFT-kunst maakt het helemáál af.”

Benieuwd naar de creaties van Jurgen? Op de website www.mannekezot.com kan je ze bewonderen en legt hij ook nog eens uit hoe de vork nu helemaal in de steel zit.

The post Uit de hand gelopen grap brengt Oost-Vlaming op NFT expositie appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/uit-de-hand-gelopen-grap-brengt-oost-vlaming-op-nft-expositie/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/jrgndwvr_profile-zw-400x225.jpeg
Cretel viert 50 jaar: Een halve eeuw vakkennis en passie https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/cretel-viert-50-jaar-een-halve-eeuw-vakkennis-en-passie/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/cretel-viert-50-jaar-een-halve-eeuw-vakkennis-en-passie/#respond Thu, 07 Apr 2022 16:30:23 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=366493 De droom van een Oost-Vlaamse ondernemer blijkt na 50 jaar werkelijkheid geworden.

The post Cretel viert 50 jaar: Een halve eeuw vakkennis en passie appeared first on Made in.

]]>

GENT – Cretel by ATS, de Belgische fabrikant van onthuidmachines voor vis en vlees en industriële was- en drooginstallaties, viert zijn gouden jubileum. Wat startte als de passie van één man groeide uit tot een internationale gevestigde waarde. Kwaliteit, maatwerk en een focus op ontwerp en ontwikkeling blijken naast het succesrecept van de laatste 50 jaar ook de formule voor de toekomst.

Een halve eeuw geleden vormde het Belgische Meetjesland de thuisbasis van het pas opgerichte Cretel. Wie had toen kunnen denken dat de kleine eenmanszaak zou uitgroeien tot een bedrijf met internationale uitstraling en distributeurs in meer dan 20 landen? De droom van een Oost-Vlaamse ondernemer blijkt na 50 jaar werkelijkheid geworden.

Van eenmanszaak naar internationaal succes

Bassevelde, 1972: Jérôme Cretel richt in zijn ouderlijke huis de naamloze vennootschap Cretel op. Met deze firma specialiseert hij zich in ontvelmachines voor de vlees- en visindustrie. De productie van de machines start hij na een verhuis naar het Nederlandse Sint-Kruis. Maar het is pas bij een terugkeer naar Eeklo in België dat zijn onderneming een wereldwijd succes wordt met kantoren in Singapore en New Jersey. In 2005 laat Jérôme zijn levenswerk over maar dit betekent niet het einde van het merk, integendeel!

Samenwerkingen versterken het merk

Verschillende samenwerkingen zorgen voor een verdere professionalisering van de activiteiten. Zo werd in 2007 ‘Eliona Industrial’ geboren uit een fusie met de industriële tak van de Belgische kmo Eliona nv. Het biedt Cretel de kans om zijn afdeling industriële was- en drooginstallaties verder uit te bouwen. Vier jaar later zorgt de overname door ATS Groep voor een nieuwe impuls: zowel de pel- als was- en droogmachines dragen nu de naam ‘Cretel by ATS’. De onderneming kan terugvallen op verschillende specialiteiten binnen één sterke bedrijvengroep. En dat heeft zo zijn voordelen.

 

Focus op ontwerp en ontwikkeling

“De Cretel machines staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. We horen heel regelmatig dat een klant zijn machine al meer dan 20 jaar zonder problemen gebruikt”, vertelt Guy Persyn, Division Manager Mechatronics bij Cretel by ATS.

“Aan de basis ligt een blijvende focus op ontwerp en ontwikkeling. Natuurlijk steeds met een luisterend oor voor wat de klant écht nodig heeft. Vanuit onze Business Unit Machinery proberen we zo de Cretel machines verder te optimaliseren. Een mooi voorbeeld is de nieuwe generatie manuele vis- en vleesonthuidmachines F360M en M360M. Ook de productie van de machines verloopt in eigen beheer waardoor we de kwaliteit nauw kunnen opvolgen en het proces continu optimaliseren. Dit werpt zijn vruchten af: we merken dat ‘made in Belgium’ steeds vaker als een kwaliteitslabel wordt gezien in het buitenland.”

Klaar voor de volgende 50 jaar

Daarnaast heeft de groep ook oog voor zijn bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid. “We merken dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt”, gaat Guy verder. “Onze klanten, maar ook wij als producent, willen hier graag een steentje aan bijdragen. In 2019 verhuisden we daarom Cretel en de andere mechatronische activiteiten van ATS Groep naar een nieuwe productiesite in Gent. Het gebouw is CO2-neutraal en moet dienen als voorbeeld voor toekomstige productiesites van de groep.”

“Maar natuurlijk hangt het succes van een onderneming niet enkel af van haar product en processen. Het zijn vooral de mensen die het verschil maken en daar heeft Cretel het enorm mee getroffen. De internationale omgeving vraagt veel van onze medewerkers: verschillende normeringen voor de machines, regelmatige verplaatsingen naar het buitenland, aanvragen die de klok rond binnen komen en een grote talenknobbel zijn slechts enkele uitdagingen waar ze dagelijks mee aan de slag gaan. Gelukkig kunnen we rekenen op een solide team dat elke dag het beste van zichzelf geeft. Samen met, en vooral dankzij, dit enthousiaste team kijken wij uit naar de volgende 50 jaar!”, besluit Guy.

The post Cretel viert 50 jaar: Een halve eeuw vakkennis en passie appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/cretel-viert-50-jaar-een-halve-eeuw-vakkennis-en-passie/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Cretel_hq_ghent-400x225.jpgCretel
The Fashion Store opent nieuwe winkel in Eeklo https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/the-fashion-store-opent-nieuwe-winkel-in-eeklo/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/the-fashion-store-opent-nieuwe-winkel-in-eeklo/#respond Thu, 24 Mar 2022 21:40:10 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=362498 Wordt tijdens het openingsweekend getrakteerd op een gratis restyling.

The post The Fashion Store opent nieuwe winkel in Eeklo appeared first on Made in.

]]>

EEKLO – Op vrijdag 25 maart opent kledingketen The Fashion Store de deuren van hun gloednieuwe winkel in Eeklo in de Stationsstraat 82F. Met een ruim aanbod van 70 verschillende merken voor zowel mannen als vrouwen biedt The Fashion Store voor ieder wat wils. Tijdens het openingsweekend heet styliste Ilse Adams en het team de klanten hartelijk welkom en wordt iedereen getrakteerd op een smaakvolle restyling.

“Op vrijdag 25 maart opent onze nieuwe The Fashion Store in Eeklo en daar kunnen we alleen maar om juichen. Het is al onze 16 de winkel en de allereerste in het Meetjesland. We kijken ernaar uit om ook hier onze klanten te helpen in hun zoektocht naar een outfit die bij hen past, ongeacht leeftijd of silhouet”, zegt Erika Mees, marketing manager bij The Fashion Store.

The Fashion Store is een multibrand fashionconcept met meer dan 70 klassevolle en elegante topmerken zoals Atmos, Terre Bleue, Mango, PME, Tommy Hilfiger, Only en Selected. In de winkel van maar liefst 700 m² kunnen mannen én vrouwen hun gading vinden.

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend van 25 tot 27 maart is het al meteen dé kans voor de klanten om hun kleerkast uit te breiden: iedereen geniet dat weekend van 10% korting op de volledige collectie. Styliste Ilse Adams staat bovendien het hele weekend paraat om samen op zoek te gaan naar klassevolle outfits.

Sta je te popelen om de shop te ontdekken? Dan is er de mogelijkheid om op vrijdag 25 maart tijdens de nocturne tot 20 uur langs te komen. En ook op zondag én feestdagen blijven de deuren geopend.

Personal shopper en styling

De 5 medewerkers van The Fashion Store in Eeklo staan garant voor een warm onthaal en uitstekende service. Wie niet kan kiezen tussen de 70 verschillende merken, kan zich in de winkel binnenkort ook laten begeleiden door een personal shopper tijdens een gratis private shopping of personal styling. Bij dat laatste geeft een personal styling coach gedurende 1,5 uur persoonlijk fashionadvies op maat en dat helemaal gratis.

Bij private shopping heb je de winkel voor jou alleen en dit voor of na de openingsuren. Geniet met vrienden, familie of kennissen van een unieke shopervaring. Wie zo’n modieus fashionmoment wil boeken, kan terecht op thefashionstore.be

The post The Fashion Store opent nieuwe winkel in Eeklo appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/the-fashion-store-opent-nieuwe-winkel-in-eeklo/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/Schermafbeelding-2022-03-24-om-22.09.42-400x225.pngThe Fashion Store
Meetjesland Cafés pakken uit met 16 nieuwe wandelingen https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/meetjesland-cafes-pakken-uit-met-16-nieuwe-wandelingen/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/meetjesland-cafes-pakken-uit-met-16-nieuwe-wandelingen/#respond Wed, 16 Mar 2022 08:08:25 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=358522 "Als er iets is wat corona ons heeft geleerd, is dat mensen het pintje op café missen én dat wandelen populair geworden is."

The post Meetjesland Cafés pakken uit met 16 nieuwe wandelingen appeared first on Made in.

]]>

Net zoals veel andere zaken, lag ook het horecaleven een lange tijd stil of waren er beperkingen. Stilaan wordt alles weer zoals vroeger. De Meetjesland Cafés zijn dan ook blij dat ze opnieuw leuke en originele acties kunnen organiseren. Vanaf deze week start deze cluster met het nieuwe concept ‘Meetjesland Café Wandelingen’. “Als er iets is wat corona ons heeft geleerd, is dat mensen het pintje op café missen én dat wandelen populair geworden is.”

Iedere cafébaas ontwikkelde twee wandellussen (telkens +/- 5 en 10 kilometer) met het Meetjesland Café als start en aankomst. De geoefende wandelaar kan de twee lussen met elkaar combineren om te komen tot een wandeling van 15 kilometer. Er werd getracht om niet alledaagse ankerpunten te verwerken: atypische toeristische plekjes om de wandelaar telkens iets nieuws te laten kennen of beleven.

Iedere week zal een van deze lussen, afwisselend tussen de cafés, in de kijker gezet worden. Op deze manier kan iedereen tot eind de zomer het Meetjesland op een originele manier ontdekken.

Samen met brouwerij Van Steenberge

Extra interessant bij dit initiatief is de samenwerking met brouwerij Van Steenberge. Er werden drankbonnen ontwikkeld, exclusief te verkrijgen voor deelnemende wandelaars bij de Meetjesland Cafés. Met een drankbon kan je bij de andere Meetjesland Cafés genieten van een van de biertjes van de brouwerij, uiteraard nadat je een van de wandelingen deed. Het aangename aan het nuttige koppelen…

Praktisch

De wandelingen zijn te vinden in de gratis app RouteYou waar je zoekt op ‘Meetjesland Café Wandelroutes’. Ieder café beschikt over flyers of affiches waarop ook een handige QR-code staat. Door deze in te scannen kom je automatisch op de juiste pagina.

De huidige Meetjesland Cafés zijn Het Vermaek (Sleidinge), De Ramblas (Eeklo), Den Hippoliet (Kaprijke), Polderzicht (Sint-Jan-in-Eremo), ’t Durp (Waarschoot), De Kasteeldreef (Lovendegem) en De Phonograaf (Assenede). Recent trad er een nieuw café toe tot het concept, namelijk ’t Dorpshart uit Watervliet.

The post Meetjesland Cafés pakken uit met 16 nieuwe wandelingen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/meetjesland-cafes-pakken-uit-met-16-nieuwe-wandelingen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/IMG_20220315_113701-scaled-e1647417738132-400x225.jpg’t Dorpshart, ’t Durp, Brouwerij Van Steenberge, De Kasteeldreef, De Phonograaf, De Ramblas, Den Hippoliet, Het Vermaek, Meetjesland Cafés, Polderzicht
Na het lokaal winkelen, nu ook lokaal werken https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/na-het-lokaal-winkelen-nu-ook-lokaal-werken/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/na-het-lokaal-winkelen-nu-ook-lokaal-werken/#respond Wed, 19 Jan 2022 10:08:47 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=337859 Met My Local Job wil de stad zijn inwoners helpen hun droomjob dicht bij huis te vinden en lokale bedrijven ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe werknemers.

The post Na het lokaal winkelen, nu ook lokaal werken appeared first on Made in.

]]>

EEKLO – Na de vacaturesite jobsin.vlaanderen/eeklo gaat stad Eeklo nog een stap verder en komt daar nu de app My Local Job bij. Hiermee wil de stad zijn inwoners helpen om hun droomjob dicht bij huis te vinden, maar ook de lokale bedrijven ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe werknemers. Ook voor verenigingen is de app beschikbaar om vrijwilligerswerk te posten.

Je kan jobs posten voor alle type contracten en werknemers: voltijds of deeltijds werknemer, dagcontracten, gelegenheidsmedewerkers, zelfstandigen, stagiairs, duaal leren, flexijob(ber), studentenjob, vrijwilligerswerk, … 

Voor werkzoekenden wordt het solliciteren zeer gemakkelijk gemaakt. Geen CV, geen mails, geen motivatiebrieven.  Met één veeg swipe je jezelf kandidaat, waarop de werkgever jou kan contacteren. Je start dus met een gesprek, wat bij een sollicitatie meestal pas de laatste stap is.

Drempel verlagen

Door deze eerste stap zo laag te leggen, wordt geprobeerd om de vrees om bijvoorbeeld niet te voldoen aan alle verwachtingen die vermeld staan op een klassieke vacature, of minder onderlegd te zijn om een CV te schrijven, weg te nemen. Als werkzoekende moet jij niet als eerste contact nemen, maar wordt je gecontacteerd door de werkgever zelf. 

“Als stad ondersteunen we de bedrijven en verenigingen op ons grondgebied met een gratis abonnement voor twee jaar op My Local Job. Gedurende twee jaar zullen zij ongelimiteerd vacatures op deze app kunnen posten en zo voor een grote groep werkzoekenden kunnen adverteren“, aldus burgemeester Luc Vandevelde. “Eeklo is hiermee de eerste stad in het Meetjesland die deze ondersteuning biedt.”

 

Ontstaan uit noodzaak tijdens corona

De geboortewieg van My Local Job ligt in de coronacrisis. Door de pandemie moest rasechte horecaondernemer Serge De Groof zijn horecazaken sluiten. “Studenten kwamen zonder job te zitten en vroegen, uit noodzaak om hun kot te betalen, waar er nog helpende handen nodig waren. Er was duidelijk geen structurele oplossing. In coronatijden fysiek solliciteren was niet aangewezen en de digitale weg bleek toch niet zo evident te zijn”, vertelt hij.

Daarom besloot Serge De Groof in juni 2021, een nieuw bedrijf ‘MLJSolutions bv’ uit de grond te stampen met vennoten Leon Antheunis, Sylvie Symons en Ann Callens. Elk vanuit hun specifieke expertise willen ze een antwoord bieden aan de veranderende arbeidsmarkt. Het team is aangevuld met Ilias Vertenten, die de support richting ondernemingen voor zijn rekening neemt. Iris Huybrechts zet haar schouders onder sales en administratie.

Voor de ontwikkeling van My Local Job is er een samenwerking opgezet met Infanion, vertegenwoordigd door Peter Moens.  

Ook op zoek naar lokaal werk of lokale werknemer? Download de My Local Job-app in de Appstore (beschikbaar voor Apple en Android).

The post Na het lokaal winkelen, nu ook lokaal werken appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/na-het-lokaal-winkelen-nu-ook-lokaal-werken/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/01/Kopie-van-IMG_20220118_123909-1-400x225.jpgInfanion, MLJSolutions, My Local Job
Oost-Vlaamse vakmannen in de prijzen bij de Schrijnwerk Awards https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/oost-vlaamse-vakmannen-in-de-prijzen-bij-de-schrijnwerk-awards/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/oost-vlaamse-vakmannen-in-de-prijzen-bij-de-schrijnwerk-awards/#respond Thu, 23 Dec 2021 09:17:02 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=328286 Foré uit Eeklo, het Zottegemse PxP Projects en Derito uit Ophasselt gingen met een award aan de haal.

The post Oost-Vlaamse vakmannen in de prijzen bij de Schrijnwerk Awards appeared first on Made in.

]]>

EEKLO/ZOTTEGEM/OPHASSELT – De Dobbit Schrijnwerk Awards belonen schrijnwerkers en interieurbouwers voor de realisatie van een bijzonder project. Foré uit Eeklo ging aan de haal met de eerste prijs in de categorie schrijn- en timmerwerk. Het Zottegemse PxP Projects won goud in de categorie houtbouw en Derito uit Ophasselt haalde de tweede plaats in de categorie Aluminium.

De prestigieuze vakwedstrijd telt 6 categorieën en per categorie wordt er een award uitgereikt. We gingen voor u op zoek naar de Oost-Vlaamse laureaten.

Categorie schrijn- en timmerwerk: Foré (Eeklo)

De Heilige Kruisverheffingskerk uit Lampernisse is al even ontwijd. Toch vindt het stadsbestuur het belangrijk dat de kerk nog een rol blijft spelen in het leven van de inwoners van de Diksmuidse deelgemeente. Om die functie te kunnen vervullen werd Foré uit Eeklo gevraagd om enkele urnebomen te plaatsen, zodat de kerk een nieuwe functie krijgt binnen de maatschappij.

Categorie houtbouw: PXP projects (Zottegem)

In de Brusselse binnenstad moest PxP Projects een oud gebouw optoppen. De ligging van het project en de staat van het gebouw waren allesbehalve werkbevorderend. Ze werden bekroond met een eerste plaats in de categorie houtbouw.

Categorie aluminium: Derito (Ophasselt)

De inzending van Derito Quality voor de Schrijnwerk Awards 2021 heeft hen een tweede plaats opgeleverd binnen de categorie ‘Aluminium’. Het project betrof een nieuwbouwwoning die er op vraag van de klant uit moest zien zoals “het huis van de slechteriken uit de James Bond-films.” In samenwerking met architect Bernard Libert uit Maarkedal werd architecturaal een zeer verrassende woning ontworpen, waar het schrijnwerk een grote rol aan bijdroeg.

The post Oost-Vlaamse vakmannen in de prijzen bij de Schrijnwerk Awards appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/oost-vlaamse-vakmannen-in-de-prijzen-bij-de-schrijnwerk-awards/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/12/153758-400x225.jpegDerito, Foré, PxP Projects
Pop-ups in leegstaande handelspanden in vijf Oost-Vlaamse gemeenten https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/pop-ups-in-leegstaande-handelspanden-in-vijf-oost-vlaamse-gemeenten/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/pop-ups-in-leegstaande-handelspanden-in-vijf-oost-vlaamse-gemeenten/#respond Mon, 22 Nov 2021 08:20:08 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=314029 De overheid wil zo helpen de commerciële leegstand terug te dringen.

The post Pop-ups in leegstaande handelspanden in vijf Oost-Vlaamse gemeenten appeared first on Made in.

]]>

In vijf Oost-Vlaamse gemeenten (Beveren, Eeklo, Geraardsbergen, Lebbeke en Temse) krijgen leegstaande handelspanden een tijdelijke invulling als pop-up. Het project van de Provincie Oost-Vlaanderen vangt zo twee vliegen in een klap: lokale startende ondernemers vinden een geschikt pand in het centrum én er is minder leegstand.

“Dit pop-up traject is één manier om de commerciële leegstand terug te dringen. De stads- en dorpscentra blijven het kloppend hart van een gemeente en dus een ideale locatie voor handel en horeca. Het is dan ook logisch om de leegstand daar prioritair aan te pakken. En natuurlijk zijn ook de ondernemers met dit project gebaat. Op de Dag van de Ondernemer is dit voor hen een mooie extra stimulans”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie.

Vijf lokale besturen zijn geselecteerd om deel te nemen aan het project: Beveren, Eeklo, Geraardsbergen, Lebbeke en Temse. Samen met de Provincie gaan deze gemeenten op zoek naar de beste manier om het pop-up traject te verwezenlijken. Het is een begeleidingstraject op maat, wat betekent dat een begeleiding wordt opgezet die past bij de specifieke context en de beleidsaccenten van het lokaal bestuur. Dat kan op verschillende manieren:

  • eigenaar-verhuurders en (startende) ondernemers actief matchen om tot een concreet winkelconcept en invulling te komen;
  • via een wedstrijdformule ‘win je winkel’ de drempel om een fysieke handelszaak op te starten, verlagen;
  • via een starterspremie het ondernemersklimaat bevorderen.

Draaiboek

De interesse om deel te nemen aan dit project was groot. Vijf lokale besturen kunnen deelnemen, maar de kennis en ervaring die hierdoor wordt opgedaan, is interessant voor alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten. Het begeleidingstraject zal dan ook worden geëvalueerd. De pop-upondernemers en lokale besturen worden bij elkaar gebracht om informatie en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Al die informatie wordt ten slotte verzameld in een draaiboek dat beschikbaar wordt voor alle lokale besturen. In maart 2022 wordt het draaiboek gepubliceerd via www.oost-vlaanderen.be/onderneem-er-op-uit.

Enthousiasme om te ondernemen groot in Oost-Vlaanderen

Bij meer dan 27 000 zelfstandig ondernemers kan je terecht voor een winkel- of horecabezoek in Oost-Vlaanderen. Ze zijn dus best met veel, die lokale ondernemers. Samen geven ze werk aan 46 000 personen in de detailhandel en in de horeca en genereren ze een jaarlijkse omzet van om en bij de 10,9 miljard euro.

Hoe indrukwekkend deze cijfers ook mogen zijn, onze lokale detailhandel staat al even onder druk. Online shoppen is meer dan ooit populair en de coronacrisis heeft de sector voor nooit geziene uitdagingen gesteld. In Oost-Vlaanderen is de commerciële leegstand dit jaar gestegen tot 10,4%. 2 900 panden ‘wachten’ op een nieuwe invulling.

Maar er is ook positief nieuws. In 2020 zijn bijna 14 800 nieuwe ondernemingen opgericht in de provincie, waaronder ook in de detailhandel en horeca. Met 13,8% van de totale starterspopulatie in België vinden we Oost-Vlaanderen terug op de tweede plaats van alle provincies. Het enthousiasme om een eigen zaak op te starten, is dus nog steeds groot. En die starters hebben ruimte nodig. Daar biedt het Pop-up traject van de Provincie een oplossing voor.

Met Vlaamse en Europese steun

Dit pop-up-traject is een van de zes trajecten binnen het project ‘Onderneem Er Op Uit. Dit project wordt uitgevoerd door de Provincie Oost-Vlaanderen en heeft als doel om de dienstverlening van de Oost-Vlaamse steden en gemeenten aan hun lokale ondernemers te verbeteren. Het project wordt gefinancierd vanuit de Provincie Oost‑Vlaanderen (372 025,92 EUR), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (372 025,92 EUR) en het Vlaamse Hermesfonds (186 012,96 EUR).

The post Pop-ups in leegstaande handelspanden in vijf Oost-Vlaamse gemeenten appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/pop-ups-in-leegstaande-handelspanden-in-vijf-oost-vlaamse-gemeenten/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/11/FOTOEeklo5-400x225.jpgProvincie Oost-Vlaanderen
Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/elia-ontmantelt-hoogspanningslijnen-in-west-vlaanderen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/elia-ontmantelt-hoogspanningslijnen-in-west-vlaanderen/#respond Mon, 13 Sep 2021 18:57:08 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=285375 Elia vervangt hoogspanningslijnen door ondergrondse bevoorrading

The post Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – Netbeheerder Elia is gestart met de afbraak van een hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo. De werken gebeuren in verschillende fases en duren tot eind mei 2022. De hoogspanningslijn is 29 kilometer lang en loopt door de gemeenten Brugge, Damme, Maldegem en Eeklo. In totaal worden 95 hoogspanningsmasten afgebroken. Deze werken zijn het sluitstuk van het project Stevin dat in 2015 is gestart. 

De voorbije jaren heeft Elia met dit project het hoogspanningsnet in West- en Oost-Vlaanderen versterkt. Dit was nodig om elektriciteit van de huidige windmolenparken op zee naar het binnenland te kunnen transporteren. In 2019 heeft Elia nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels (150kV) tussen Brugge en Eeklo aangelegd die de transportcapaciteit van deze hoogspanningslijn vervangen.

De afbraak van de hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo is deze maand begonnen. De werken gebeuren in verschillende fases. In elke fase verwijdert Elia eerst de elektriciteitsdraden. Dankzij houten constructies (portieken) of kranen blijven de elektriciteitsdraden steeds op veilige hoogte aan woningen, bedrijven en (spoor)wegen. Daarna zal Elia de hoogspanningsmasten demonteren met een hoge kraan. Waar mogelijk worden de mastfunderingen verwijderd. “Voor de werken in een bepaalde fase starten, ontvangen buurtbewoners een brief met meer gedetailleerde informatie over de werken en eventuele hinder”, zegt Pieter Verlaak namens Elia. “Eigenaars van percelen waar wij werken op uitvoeren, worden persoonlijk op de hoogte gebracht.”

Energiebevoorrading van de toekomst

De afbraak van de hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo is de laatste fase van het Stevin project. In 2015 is Elia gestart met een versterking van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Hierdoor kan elektriciteit van de huidige windmolenparken op de Noordzee vanaf de kust naar het binnenland worden getransporteerd. Dankzij de realisatie van de nieuwe Stevin-hoogspanningslijn (380kV) kan Elia in totaal 53 kilometer aan bestaande hoogspanningslijnen (150kV) vervroegd vervangen door ondergrondse elektriciteitskabels (150kV) en vervolgens deze hoogspanningslijnen afbreken.

“Dankzij de Stevin 380kV-hoogspanningslijn kunnen we elektriciteit van windmolenparken op zee naar het binnenland transporteren”, aldus Stijn De Sutter namens Elia. “De transportcapaciteit van de hoogspanningslijn is intussen volledig benut. Het project Stevin was een eerste stap om het Belgische hoogspanningsnet voor te bereiden op de toekomst, waarbij steeds meer hernieuwbare energie vanuit de Noordzee zal komen.”

The post Elia ontmantelt hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/elia-ontmantelt-hoogspanningslijnen-in-west-vlaanderen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/09/Elia-afbraak-hoogspanningslijnen-400x225.jpgElia
Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/lokale-besturen-bundelen-krachten-met-vdab-en-welzijnsband-meetjesland/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/lokale-besturen-bundelen-krachten-met-vdab-en-welzijnsband-meetjesland/#respond Wed, 28 Jul 2021 11:21:23 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=271406 De samenwerking is een primeur.

The post Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland appeared first on Made in.

]]>

Voor het eerst in Oost-Vlaanderen sluit de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) een samenwerkingsakkoord af met een cluster van lokale besturen en Welzijnsband Meetjesland. Dit partnerschap is een voorbeeld van hoe VDAB als arbeidsmarktregisseur iedereen helpt die werk zoekt, heeft en geeft op de regionale arbeidsmarkt.

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is een versterkte samenwerking tussen VDAB en lokale besturen één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie. VDAB en de lokale besturen regio Meetjesland engageren zich om samen bij te dragen aan deze ambitie.

Primeur

Deze samenwerking is een primeur: nog nooit eerder heeft VDAB Oost-Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een cluster van lokale besturen. De lokale besturen van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate engageren zich in samenwerking met Welzijnsband Meetjesland om die gedeelde ambitie waar te maken aan de hand van een concreet en meetbaar actieplan. De overeenkomst gaat in op 1 september 2021, en loopt tot en met 31 december 2025.

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk en Sociale economie Hilde Crevits is trots op dit initiatief: “Het lokale niveau is uiterst belangrijk om meer mensen aan het werk te krijgen. Lokale besturen weten heel goed wat er leeft, waar de grootste noden zijn en hoe daarop in te spelen. Het is belangrijk dat er hier extra aandacht gaat naar het wegwerken van drempels naar werk. Het aanbieden van kinderopvang, werkplekleren, taalcoaching en het behalen van een rijbewijs helpen daar zeker bij. We hebben elk talent op de arbeidsmarkt nodig. Het is ook positief dat de bedrijven in de regio betrokken zullen worden!”

Lokale netwerk als hefboom

Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB Oost-Vlaanderen: “Als je spreekt over de arbeidsmarkt, moet je het, naast werk, ook hebben over huisvesting, mobiliteit, onderwijs, economie en welzijn. Met deze overeenkomst bundelen we alle krachten en expertise op het lokale niveau. We gebruiken het lokale netwerk als hefboom om de werkzaamheidsgraad in het Meetjesland duurzaam te verhogen. Het komt er dus op aan om gestalte te geven aan de slogan  ‘samen sterk voor werk’!”

Duurzame terwerkstelling

Deze overeenkomst wordt ook gedragen door Welzijnsband Meetjesland, die de OCMW’s van de deelnemende gemeenten bundelt: “Wij willen met de lokale besturen in het Meetjesland inzetten op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en met beleidsdomeinen op maat van de lokale realiteit. Met deze samenwerkingsovereenkomst beogen we een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie en geven we vorm aan een welzijnsgericht activeringsbeleid”, zegt Hilde De Graeve, voorzitter Welzijnsband Meetjesland.

Er lopen ook  samenwerkingen met de (centrum-)steden Aalst, Dendermonde, Gent en Sint-Niklaas. VDAB onderhandelt met andere clusters van Oost-Vlaamse gemeenten, om deze manier van werken verder uit te bouwen in de provincie.

The post Lokale besturen bundelen krachten met VDAB en Welzijnsband Meetjesland appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/lokale-besturen-bundelen-krachten-met-vdab-en-welzijnsband-meetjesland/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/07/de-sleutel-van-een-succesvolle-samenwerking-1-400x225.pngVDAB, Welzijnsband Meetjesland