Mechelen - Made in https://www.made-in.be Tue, 19 Apr 2022 07:57:36 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/ https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/#respond Tue, 19 Apr 2022 07:57:26 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371416 Geen twee kandidaten meer voor een vacature in het arrondissement Mechelen.

The post Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Op dit ogenblik raken 4.133 vacatures in het arrondissement Mechelen niet ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Voka Mechelen-Kempen trekt aan de alarmbel.

De spanningsindicator is in het arrondissement Mechelen gedaald onder 2. Dat betekent dat er voor een vacature minder dan twee mensen afkomen. Dit is het laagste cijfer in vijf jaar tijd.

“Alarmerend”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Het gaat om een stijging van 53% in één jaar tijd. We moeten ervoor zorgen dat dit onze economie niet volledig vertraagt.”

Sneller aanpakken

“Als een nieuwe werkzoekende zich inschrijft, moet de arbeidsbemiddelaar al in de eerste week kunnen inschatten of die op eigen houtje een job kan vinden. Als dat niet lukt, moet de VDAB die persoon binnen twee weken uitnodigen voor een face-to-facegesprek om een traject op maat uit te werken. Vandaag duurt dat te lang. Ook het controleren en sanctioneren van werkonwilligen moet strikter.

Voka legt deze eisen voor aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Vandaag vindt de Conferentie over de Vlaamse arbeidsmarkt plaats.

 

The post Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Tom-Laveren-2-400x225.jpgVoka
Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/#respond Sat, 16 Apr 2022 19:51:15 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371269 Cosh! zet eerste stappen in het buitenland

The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – Het Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! werd eerder dit jaar uitgeroepen tot één van de tien meest radicale vernieuwers van Vlaanderen en Brussel. Cosh! helpt consumenten om via digitale weg te kiezen voor duurzaam textiel. Cosh! blijft, na een al stevige uitrol in eigen land, ook in het buitenland niet onopgemerkt. Amsterdam gaat volgende week voor de bijl.     

Het platform voor duurzame mode, Cosh!, zet volgende week voor het eerst voet aan de grond in Nederland, met Amsterdam als pionierstad. Ook in Nederland wil Cosh! duurzaam en circulair shoppen makkelijk en toegankelijk maken. De samenwerking kadert in het Europese Reflow project waarbij de gemeente Amsterdam circulair textiel onder de loep nam. De gemeente gaat een samenwerking aan met Cosh! voor het luik consumenten communicatie rond duurzaam textiel.

Duurzaam én circulair

De lancering van dit nieuwe project valt niet toevallig tijdens Fashion Revolution Week en staat volledig in het teken van duurzame en circulaire mode. Op het event van volgende week zullen Cosh!, vertegenwoordigd door CEO Nicky de Schryver, en de Amsterdamse wethouder Marieke Van Doorninck de eerste resultaten bekend maken van hun nieuwe samenwerking, alsook hun licht laten schijnen op de verhouding van circulair textiel in de stad.

Cosh! is Belgiës grootste betrouwbare platform voor shoppers die op zoek zijn naar duurzame mode en accessoires bij lokale winkels. Het concept is reeds actief in 16 Belgische steden, waaronder Brugge, Mechelen en Antwerpen. Amsterdam is de eerste Nederlandse stad waarin het platform actief wordt. Na Amsterdam plant het platform ook uitbreiding naar andere Nederlandse steden.

 

The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Cosh-2-400x225.jpgCosh!
Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/ https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/#respond Fri, 15 Apr 2022 17:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371031 "Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>

HOMBEEL, MECHELEN – In hartje Hombeek (Mechelen) maakt Freija Lauwens (36) haar droom waar als bioboerin. Vol passie bouwt ze er met respect voor de natuur een kleinschalig melkveebedrijf uit. Naast haar bioboerderij Rumina ligt het weiland voor haar koeien, maar dat speelt ze kwijt. De stad gaat de grond gebruiken voor herbebossing, een serieuze tegenslag voor Freija.

In de Broekstraat, verstopt in de dorpskern van Hombeek, kocht Freija samen met haar gezin een kleine hoeve. Freija had altijd al iets met dieren, toch studeerde ze eerst archeologie. “Ik wroet graag in de grond en ik ben graag buiten”, zegt ze. De smaak van het boerenleven kreeg ze te pakken tijdens een uitwisseling als student in 2006. “In Noorwegen heb ik gedurende zes maanden op een klein boerderijtje gewerkt met een twintigtal melkkoeien. Daar besefte ik dat dit iets was dat ik als levenswerk wil doen”, vertelt Freija.

Haar grootvader Staf Matthys boerde hobbymatig. “Misschien heb ik van hem wel de microbe doorgekregen.” Twee jaar later bevestigde een verblijf in IJsland dat gevoel nog eens. “De omgeving daar is prachtig. De schapen gaan er tijdens de zomer met hun lammetjes de bergen in”, legt Freija uit. Alhoewel haar erf in Hombeek tussen het spoor en de Zenne minder idyllisch gelegen is, is de liefde voor de stiel er niet minder om geworden.

 

Het boerderijtje van Freija en haar gezin in het centrum van Hombeek. Foto Joris Herregods

Eerst werkte Freija nog op een groot melkveebedrijf in Puurs-Sint-Amands. “Ik heb dat werk heel graag gedaan, maar het was niet het type bedrijf dat bij mij paste. Ik wilde op kleinere schaal iets doen, weg van de industrialisering”, vertelt ze. Het contact met de dieren is voor de Hombeekse erg belangrijk. “Als je een bedrijf hebt met duizend koeien is alles computergestuurd. Ik hou van mijn dieren, ik wil dat ze buiten kunnen lopen.”

“De koeien bleven aan mij trekken”

Aanvankelijk was Freija net als haar opa van plan om te boeren als hobby. “Tot ik voor mezelf uitmaakte dat ik er echt professioneel iets mee wilde doen. Het kriebelde te hard”, zegt ze. Ruim twee jaar geleden begon Freija aan een opleiding biologische landbouw. Daarvoor heeft ze haar job bij een energieleverancier stopgezet.

Ondertussen zet ze haar kennis in de praktijk om in haar bioboerderij Rumina, in haar eentje. “Maar ik krijg gelukkig veel hulp van mijn vriend Hans. Hij staat er volledig achter, waar ik hem erg dankbaar voor ben”, zegt de boerin. “Eerst wilde ik iets doen met schapen en geiten voor melk, maar de koeien bleven aan mij trekken”, vertelt Freija. De aanschaf van eigen koeien was een grote stap. “De collega’s van een bedrijf in Gooik waar ik stage liep, moedigden me aan. Zij hebben mij de eerste Jersey-koeien verkocht.”

 

De bioboerin heeft zes Jersey-koeien, ze wil er graag een tiental. Foto Joris Herregods

Ondertussen is Freija met de hulp van haar vriend volop bezig om een productieruimte in te richten. “De melk van mijn koeien wil ik verwerken tot kaas, yoghurt en desserts”, zegt ze. Grazen doen haar dieren op een naburig weiland, waar ook de stal staat. Dat perceel huurt de bioboerin van de stad.

“Ik heb het perceel heel hard nodig”

“Het heeft altijd bij de boerderij gehoord, het is een beetje de huiskavel. Vorige zomer kreeg ik van de stad plots het bericht dat ze het perceel wil bebossen. Dat dwarsboomt mijn plannen, want ik heb het perceel natuurlijk heel hard nodig. Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”, legt Freija uit.

Dat er op het perceel extra bomen komen, ziet de boerin niet meteen als een probleem. “Ik heb zelf ook bomen aangeplant. Ze zijn belangrijk voor de bodem en mijn koeien kunnen er onder schuilen. Zolang ik mijn wei maar kan houden”, zegt ze. Recent kreeg Freija het bericht dat ze het perceel anderhalf jaar langer mag gebruiken. Een oplossing op lange termijn heeft ze nog niet.

 

Freija toont de wei die ze huurt van de stad. Ze ligt tussen haar hoeve en de Zenne. Foto Joris Herregods

“Op het moment dat we de huur opzegden, wisten we niet dat de dame melkveehouder was. Ze was ook geen erkend boerin en er was geen pachtovereenkomst, een spijtige samenloop van omstandigheden”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Toen was het perceel volgens hem al bestemd als bosgebied. De stad zegt wel mee te zoeken naar een oplossing. “We zijn aan het bekijken of ze met haar bedrijf andere gronden kan huren. Helaas is het niet zo vanzelfsprekend om die te vinden”, zegt de eerste schepen.

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding2-23-400x225.jpgRumina
Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/ https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/#respond Fri, 15 Apr 2022 15:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371175 Het gaat onder meer om advies op maat en coördinatie bij de plaatsing.

The post Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Met het project Zonnewijzer.Biz willen de stad Mechelen en Klimaan nog meer bedrijven overtuigen om te kiezen voor zonne-energie. De ondernemingen zullen onder meer advies op maat krijgen. Vorig jaar was Mechelen de stad met de op één na hoogste stijging van zonnevermogen.

De afgelopen jaren plaatste de stad al zonnepanelen op verschillende stadsgebouwen en ook heel wat particuliere Mechelaars investeerden in zonne-energie. Het lokaal bestuur en Klimaan willen nu ook bedrijven aansporen om te kiezen voor duurzame energie. Ze starten samen het project Zonnewijzer.Biz.

“Het is een campagne om bedrijven en andere organisaties bij te staan bij de plaatsing van zonnepanelen. Het gaat onder meer om advies op maat en coördinatie bij de plaatsing”, zegt Steven Laurijssen van Klimaan.

Klimaatneutraal

“Iedereen is ondertussen overtuigd van de voordelen en de kansen van zonne-energie”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Met dit project nemen we de drempels weg die organisaties ervan weerhouden om aan de slag te gaan. Met deze stimulans kunnen we niet alleen onze ambities om klimaatneutraal te worden ondersteunen, we zorgen er ook voor dat de zware energiefacturen van onze ondernemingen, organisaties en particulieren naar omlaag kunnen.”

Uit cijfers van de netbeheerders blijkt dat Mechelen vorig jaar de op één na hoogste stijging van zonne-vermogen realiseerde. “Het gaat om ruim 7 MW of zo’n 83 W per Mechelaar”, aldus Princen. “In totaal zitten we daarmee aan een vermogen van bijna 400W groene stroom per inwoner. Omdat we ook de opties van het energiedelen bekijken, zijn we er van overtuigde dat we deze stroomversnelling ook de volgende jaren kunnen aanhouden.”

www.zonnewijzer.be

The post Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding10-6-400x225.jpgKlimaan
Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/ https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/#respond Fri, 15 Apr 2022 09:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371076 Ondernemerscoaches Geertrui Nees en Anouk De Weerdt uit Mechelen organiseren op 29 april een netwerkdag voor onderneemsters in Hofstade.

The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN, HOFSTADE – Ondernemerscoaches Geertrui Nees en Anouk De Weerdt uit Mechelen organiseren op 29 april een netwerkdag voor vrouwelijke ondernemers in Hofstade. Met hun organisatie Club F, met de F van Female, brengen ze ondernemende vrouwen samen op een informele en laagdrempelige manier. “Na twee jaar van voornamelijk alleen achter je scherm zitten, voelen we zowel bij onszelf als bij onze cliënten dat de nood aan offline verbinden groot is.”

De twee coaches kozen voor de inspirerende locatie van het Zuiderbad op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade voor hun eerste netwerkdag. “Wij kiezen bewust voor een kleinschalig netwerkevent, zodat ook introverte onderneemsters zich comfortabel voelen en zodat de deelnemers ook echt kunnen connecteren met elkaar”, zegt Anouk. “Eén blik op het strand en de serre van het Zuiderbad geeft een onmiddellijk ‘feel good’-gevoel.”

Workshops

Het gevarieerde dagprogramma voorziet niet alleen tijd om te netwerken en een klankbord te vinden bij elkaar, maar ook voor twee workshops. Persoonlijke ontwikkeling en gezond ondernemerschap gaan voor Geertrui en Anouk namelijk hand in hand.

Geertrui focust vanuit haar eigen expertise op bewust omgaan met je tijd. Anouk geeft op haar beurt een workshop over de valkuilen van perfectionisme. Club F is er voor starters, groeiers, routiniers en carrière switchers, zowel in hoofd- als bijberoep.

The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding3-2-2-400x225.jpgClub F
Cambio breidt in Mechelen uit tot honderd deelauto’s https://www.made-in.be/mechelen/cambio-breidt-in-mechelen-uit-tot-honderd-deelautos/ https://www.made-in.be/mechelen/cambio-breidt-in-mechelen-uit-tot-honderd-deelautos/#respond Thu, 14 Apr 2022 13:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370715 Van de elf nieuwe zijn er tien elektrisch.

The post Cambio breidt in Mechelen uit tot honderd deelauto’s appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Cambio breidt het aantal deelauto’s in Mechelen uit tot honderd. “Van de elf nieuwe zijn er tien elektrisch. We merken dat de vraag naar dit type auto’s gestaag toeneemt”, zegt Vicky Vanmarcke, schepen van Mobiliteit. De eerste nieuwe elektrische deelauto komt in de Stationsstraat.

Toen autodeelorganisatie Cambio in 2006 in de Dijlestad van start ging, telde het enkele tientallen gebruikers. Vandaag zijn dat er zo’n tweeduizend. Verspreid over veertig staanplaatsen en zones telt het wagenpark honderd auto’s. In 2,5 jaar verdubbelde het aantal deelauto’s in Mechelen.

Het systeem werkt duurzame verplaatsingen in de hand en zorgt voor minder auto’s op het openbaar domein. Het gebruiksgemak waarmee je een wagen kunt openen en telefonische bijstand de klok rond zijn incentives om de stap te zetten.

“Voor veel gezinnen kan het ook een goedkopere oplossing zijn. Een eigen wagen kost een gemiddeld gezin toch al snel 5.000 euro per jaar”, zegt schepen Vanmarcke (Vld-Groen-m+).

Geen instapkosten

Voor elk nieuw lid betaalt de stad nog altijd de instapkosten van 35 euro terug. De stad Mechelen zet er ook op in om de helft van de deelauto’s elektrisch te maken. Voor de eerste rit met zo’n wagen is er een tegemoetkoming van tien euro. “Nu we opnieuw meer mensen kunnen ontmoeten, gaan ook de info- en testsessies weer van start”, vertelt Vicky Vanmarcke.

Op die manier wil de drempel voor elektrisch rijden nog verlagen. De eerste sessie vindt plaats op woensdag 27 april om 19.30u in ’t Hof van Bysonder, de tweede op donderdag 9 juni om 19.30u in het dorpshuis van Hombeek. Inschrijven kan online.

https://klimaatneutraal.mechelen.be/

The post Cambio breidt in Mechelen uit tot honderd deelauto’s appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/cambio-breidt-in-mechelen-uit-tot-honderd-deelautos/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding12-5-400x225.jpgCambio
Secteur Pavé richt zich tot mensen met passie voor de fiets https://www.made-in.be/mechelen/secteur-pave-richt-zich-tot-mensen-met-passie-voor-de-fiets/ https://www.made-in.be/mechelen/secteur-pave-richt-zich-tot-mensen-met-passie-voor-de-fiets/#respond Thu, 14 Apr 2022 09:31:42 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370650 In het voormalige pand van Peloton de Paris in de Hoogstraat in Mechelen opende recent Secteur Pavé.

The post Secteur Pavé richt zich tot mensen met passie voor de fiets appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – In het voormalige pand van Peloton de Paris in de Hoogstraat in Mechelen opende recent Secteur Pavé. Je kan er terecht voor een volledig op maat gemaakte en gepersonaliseerde koersfiets of gravelbike. “Van arbeiders tot CEO’s, alle klanten hebben dezelfde passie: de fiets”, zegt zaakvoerder Vincent Van Parys.

LEES OOK. Mechels merk Peloton de Paris opent conceptstore in Bruul

Vincent Van Parys (38) richtte jaren geleden samen met zijn toenmalige partner de fietsbar Peloton de Paris op. Je kon er terecht voor fietsherstellingen en tegelijkertijd genieten van een lekker kopje koffie. De zaak in de Hoogstraat in Mechelen werd razendsnel populair bij recreatieve fietsers en barstte uit zijn voegen sinds er ook eigen wielerkledij verkocht werd. Intussen splitste de zaak op en zijn de wielertruitjes te koop in een gloednieuwe conceptstore in de Bruul.

Hart voor de fiets

In het pand in de Hoogstraat gaat Vincent voortaan voort met zijn zaak Secteur Pavé. Die opende recent de deuren. “Het is een fietsenwinkel waar je terecht kan voor een volledig op maat gemaakte en gepersonaliseerde fiets”, zegt hij. “We bieden alleen sportieve fietsen, zoals koersfietsen en gravelbikes aan, en richten ons op mensen met een groot hart voor de fiets. Onze klanten zijn mensen die heel veel kilometers malen met hun fiets en daarom volop kiezen voor kwaliteit.”

 

Bij Secteur Pavé kan je terecht voor gepersonaliseerde en op maat gemaakte koersfietsen. Foto Dirk Vertommen

Noorderlicht op de fiets

“In een fietsenwinkel is de keuze beperkt tot de standaardfietsen”, weet Vincent. “Bij Secteur Pavé daarentegen kunnen we heel ver gaan in de personalisatie. Dat kan gaan van de keuze voor bepaalde componenten, over de dikte van de buis en de breedte van het stuur tot een specifieke kleur. Zo was er klant die een fiets wilde in de kleur van een Aston Martin uit 1962, of een Braziliaan die het noorderlicht op zijn fiets wilde. Het kan allemaal. We zorgen er ook voor dat de fiets qua geometrie perfect past bij de klant. Voor dat alles werken we samen met specialisten in binnen- en buitenland.”

Een gepersonaliseerde koersfiets heb je vanaf 3.500 euro. Afhankelijk van wat de klant wil, kan die prijs oplopen tot meer dan 10.000 euro. “Maar een fiets die je hier koopt, hoeft niet duurder te zijn dan bepaalde standaardfietsen die je bij klassieke fietsenwinkels vindt”, klinkt het. “Dat maakt dat we allerlei soorten klanten hebben. Van arbeiders tot CEO’s en neurochirurgen, iedereen kan hier terecht voor een goede fiets. Ze hebben wel allemaal één ding gemeen: de passie voor het fietsen.”

Uniek koffieapparaat

Behalve een fiets aankopen, kan je bij Secteur Pavé je koersfiets of gravelbike ook laten herstellen. Ook als je je fiets er niet gekocht hebt. “En de klanten kunnen ook opnieuw genieten van een kopje koffie. Daarvoor liet ik een uniek koffieapparaat plaatsen. Het is een apparaat waarvan er maar één bestaat in de Benelux. Letterlijk alles kan je aanpassen, zodat je de perfecte koffie kan zetten. Daarmee trekken we het concept volledig door.”

Niet alleen de fietsen zijn uniek, ook het koffieapparaat is dat. Foto Dirk Vertommen

Secteur Pavé is op woensdag, donderdag en vrijdag open van 12 tot 18u. Op zaterdag is de zaak open van 9.30 en 12u. Op de andere dagen is de winkel open op afspraak.

The post Secteur Pavé richt zich tot mensen met passie voor de fiets appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/secteur-pave-richt-zich-tot-mensen-met-passie-voor-de-fiets/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding4-13-400x225.jpgSecteur Pavé
André en Christel zoeken overnemer voor Grill ’t Korenveld https://www.made-in.be/mechelen/andre-en-christel-zoeken-overnemer-voor-grill-t-korenveld/ https://www.made-in.be/mechelen/andre-en-christel-zoeken-overnemer-voor-grill-t-korenveld/#respond Wed, 13 Apr 2022 18:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370344 “Ik hoop dat we iemand vinden die het concept voortzet. Dat is echt onze wens.”

The post André en Christel zoeken overnemer voor Grill ’t Korenveld appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN, BLAASVELD – De uitbaters van restaurant Grill ’t Korenveld op de Korenmarkt zijn op zoek naar een overnemer. In juni willen André Segers (64) en Christel Leemans (55) er na ruim 35 jaar horeca mee stoppen. André is officieel al vier jaar met pensioen, maar hij denkt niet aan stilzitten. Zijn vrije tijd gaat dj Drettie gebruiken om plaatjes te draaien. Christel gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

André en zijn vrouw Christel uit Blaasveld (Willebroek) zijn al decennia bekende gezichten in de horeca. Fuifbeesten met wat kilometers op de teller kennen André vast nog uit het nachtleven. “Als dj Drettie was ik vooral actief in discotheken in het Antwerpse en in de Rupelstreek. Mijn plaatjes kocht ik in Mechelen bij Wif records. Christel en ik leerden elkaar daar kennen en op een dag nam ik haar ook mee.” (lacht)

Door al dat werken tot in de vroege uurtjes begon de maag al eens te knorren. “Voor een pita moest je in die tijd speciaal naar Antwerpen rijden”, zegt hij. Dat inspireerde André om zelf de eerste pitazaak van Mechelen te beginnen. “Maar ik had er geen idee van hoe ik dat vlees precies moest bereiden. Toen ik die mannen bezig zag, was ik overtuigd”, vertelt André.

Zelf spitten maken

Samen met Christel opende hij in 1986 Pitawan in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “Wekelijks maakte ik met driehonderd kilogram shoarmavlees zelf mijn spitten”, zegt hij. Het concept sloeg aan en de tent groeide in de Dijlestad uit tot een begrip. Op de duur begon het nachtleven door te wegen, want ook in Pitawan klopte het koppel talloze nachtelijke uren. “Een schitterende tijd, maar loodzwaar. We kunnen er een boek over schrijven”, zegt Christel.

Het toeval wilde dat Paul Adriaenssens, de toenmalige eigenaar van ’t Korenveld, een van de vele mensen was die bij hen over de vloer kwam. “En wij bij hem. Op een dag gaf ik aan dat Paul zeker een seintje moest geven als hij ermee stopte. We waren geïnteresseerd en we werden goede vrienden”, zegt André.

 

Het koppel nam in 2006 Grill ’t Korenveld over. Foto Sven Van Haezendonck

Het lot besliste dat de overname er in 2006 vroeger dan verwacht kwam. Paul werd ziek en stierf aan kanker. “Op zijn sterfbed hebben we de overeenkomst ondertekend. Een uur later is hij overleden. Dat was best akelig”, vertelt Christel.

Samen met haar man bouwde ze het restaurant in de Mechelse binnenstad uit. “De dag begint vroeg met het verwerken van het vlees dat hier binnenkomt. Dat versnijd ik nog altijd zelf en ik trek alles vacuüm”, legt André uit. Grillen is de grote specialiteit van het huis en dat trekt volk. “De kunst zit hem in het bakken. In het weekend moeten we dikwijls tot vijftig mensen weigeren. Ik hoop dat we iemand vinden die het concept voortzet. Dat is echt onze wens.”

46 jaar gewerkt

Voor André is het mooi geweest. “Ik word 65 jaar, ik wil het rustiger aan doen. Ik heb 46 jaar gewerkt in mijn leven. Dat is meer dan voldoende”, zegt hij. Ondertussen zijn ze al een jaar op zoek naar overnemers, maar de geschikte kandidaat hebben ze voorlopig nog niet gevonden. “Ik ga nog niet met pensioen, ik wil wel nog iets doen. Ik ben nog te jong, in mei word ik 56. Misschien ga ik iets doen in de verkoop. We zien wel, sowieso iets met sociaal contact”, vertelt Christel.

André wil vooral veel tennissen. “En af en toe wat plaatjes draaien”, zegt hij. Daarmee keert hij een beetje terug naar zijn oude liefde. “Ik heb nog heel mijn installatie. Dit jaar moet ik al drie keer draaien op de golfclub in Breendonk, onder andere een verjaardagsfeest en ik moet ook een karaoke organiseren”, vertelt André.

“Hij kan zelfs nog in discotheken spelen als ze hem vragen. En voor jong en oud”, zegt Christel.

The post André en Christel zoeken overnemer voor Grill ’t Korenveld appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/andre-en-christel-zoeken-overnemer-voor-grill-t-korenveld/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding17-400x225.jpgGrill 't Korenveld
Mechels juwelenmerk maakt trouwringen op basis van persoonlijkheid https://www.made-in.be/mechelen/mechels-juwelenmerk-maakt-trouwringen-op-basis-persoonlijkheid/ https://www.made-in.be/mechelen/mechels-juwelenmerk-maakt-trouwringen-op-basis-persoonlijkheid/#respond Wed, 13 Apr 2022 16:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370103 “Vanaf het moment dat een koppel binnenkomt in mijn atelier, begin ik hen te observeren."

The post Mechels juwelenmerk maakt trouwringen op basis van persoonlijkheid appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Het juwelenmerk Simple Comme Bonjour brengt voor het eerst een huwelijkscollectie op de markt. De collectie van vijftien ringen vormt volgens Meester goudsmid Inneke Goyvaerts een vertrekpunt. Op basis van de persoonlijkheid van de klant kan de ring verder gepersonaliseerd worden.

Haast dagelijks komen er bij Simple Comme Bonjour toekomstige trouwers langs om trouwringen te kiezen. “Ik ga altijd in gesprek met de klanten om zo goed mogelijk in te kunnen schatten welk juweel bij hen past”, zegt meester goudsmid Inneke Goyvaerts van het Mechelse juwelenmerk. “Maar ik merkte dat die aanpak niet voor iedere klant de beste is. Het is soms moeilijk om van nul te beginnen. Daarom werkte ik een collectie van vijftien stuks uit die een basis kan vormen: ‘The look of Love’.”

Elke ring uniek

“Ik zie de collectie als een canvas dat verder ingekleurd kan worden naar ieders persoonlijkheid”, zegt Inneke. “Het vertrekpunt is telkens een van de bestaande ontwerpen uit de collectie waarbij de kleur van het goud, de structuur en de steen nog verder aangepast worden. Ook handgeschreven gravures kunnen toegevoegd worden. Hoewel er gestart wordt vanuit de bestaande ringen in de collectie, zal ‘The look of Love’ daardoor nooit twee exact dezelfde ringen creëren.”

 

Bij het ontwerp van de ringen houdt meester goudsmid Inneke rekening met de persoonlijkheid van de trouwers. Foto Dirk Vertommen

Het weerspiegelen van de persoonlijkheid van de trouwers in de ringen, blijft voor Inneke van groot belang. “Vanaf het moment dat een koppel binnenkomt in mijn atelier, begin ik hen te observeren. Dat klinkt misschien wat akelig, maar op zo’n momenten kan je iemands persoonlijkheid echt vatten. Sommige mensen zijn heel flamboyant, anderen meer teruggetrokken. Soms zijn twee mensen helemaal hetzelfde, en soms totaal verschillend. Dat probeer ik te vertalen in twee bij elkaar passende trouwringen.”

Inneke Goyvaerts in haar atelier. Foto Dirk Vertommen

De ontwerpen bestaan uit 14 karaat gerecycleerd goud en worden versierd met gesteenten met een hoge hardheid. “De stenen hebben een transparante herkomst en hun hoge hardheid laat toe om een kwaliteit te garanderen die een leven lang meegaat”, aldus de meester goudsmid. “De juwelen worden bovendien geleverd in een uniek lederen jasje. Dat werd ontworpen door het Mechelse accessoiremerk Awardt. Maar je kan ook kiezen voor een ge-3D-print doosje in bamboe.”

Alle ontwerpen van ‘The look of Love’ zijn terug te vinden op de website van Simple Comme Bonjour. De prijzen starten aan 1.500 euro.

www.simplecommebonjour.net

The post Mechels juwelenmerk maakt trouwringen op basis van persoonlijkheid appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/mechels-juwelenmerk-maakt-trouwringen-op-basis-persoonlijkheid/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding6-8-400x225.jpgSimple Comme Bonjour
Kathy maakt droom waar met overname van dorpscafé https://www.made-in.be/mechelen/kathy-maakt-droom-waar-met-overname-van-dorpscafe/ https://www.made-in.be/mechelen/kathy-maakt-droom-waar-met-overname-van-dorpscafe/#respond Wed, 13 Apr 2022 08:50:50 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370096 “In Klein Oembeyck is iedereen welkom.”

The post Kathy maakt droom waar met overname van dorpscafé appeared first on Made in.

]]>

HOMBEEK – Zeg niet langer café De Gulle Gieter, maar wel Klein Oembeyck. De Hombeekse Kathy Verbraeken nam de zaak in de Bankstraat 94 in Hombeek (Mechelen) over. Er werden enkele opknapwerken uitgevoerd en recent opende het vernieuwde dorpscafé de deuren. “Het is een droom die uitkomt”, zegt ze.

Kathy Verbraeken (45) uit Hombeek droomde naar eigen zeggen al heel lang van een eigen horecazaak. “De laatste jaren werkte ik als winkelmedewerkster”, zegt ze. “Door het sociaal contact met de klanten, begon het opnieuw te kriebelen. Ik realiseerde me hoe belangrijk dat sociaal contact voor me is. Ik wil graag een babbeltje kunnen slaan en nieuwe mensen leren kennen. Toen er een overnemer werd gezocht voor café De Gulle Gieter in de Bankstraat, heb ik dan ook niet getwijfeld.”

Nieuw avontuur

De nieuwe zaakvoerster heeft nochtans geen horeca-ervaring. “Voor ik verkoopster werd, werkte ik tien jaar lang voor een bank als administratief medewerkster”, klinkt het. “Er gaat dus een hele nieuwe wereld voor me open. Maar ik heb er heel veel zin in en kijk uit naar dit nieuwe avontuur. Ik ken het café al langer, want ik woon in dezelfde straat, en ook de meeste klanten zijn me niet onbekend. Dat maakt het makkelijker om van start te gaan.”

 

Na de overname werden er wat opfriswerken uitgevoerd, onder meer op het terras. Foto Dirk Vertommen

Na een paar verfraaiingswerken heropende het dorpscafé recent als Klein Oembeyck. “Ik heb bewust voor een nieuwe naam gekozen, omdat ik echt een nieuwe frisse start wilde”, zegt Kathy.

“Daarom hebben we ook opnieuw geschilderd en wat opknapwerken uitgevoerd aan het interieur en op het terras. Ik wil er een warm en toegankelijk café van maken. Iedereen is hier welkom voor een gezellige babbel, een drankje en een snack. Voorlopig bieden we croques en uitmijters aan, maar op termijn zouden we in het weekend ook graag een warme maaltijd aanbieden.”

Op maandag is het café gesloten. Op alle andere dagen opent de zaak om 11u en sluit het de deuren om 1u ’s nachts. Op zondag is 24u het sluitingsuur. “Het is een compleet ander ritme dan in mijn vorige jobs”, zegt Kathy. “Maar het café is nu enkele dagen geopend en ik wen er gelukkig snel aan. Het zijn lange dagen, maar het is leuk werk en de klanten zijn heel enthousiast. Ik heb dan ook heel veel zin om er in te vliegen.”

The post Kathy maakt droom waar met overname van dorpscafé appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/kathy-maakt-droom-waar-met-overname-van-dorpscafe/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding4-12-400x225.jpgKlein Oembeyck