Genk - Made in https://www.made-in.be Sat, 16 Apr 2022 05:46:19 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Criminele horeca en retail mogen beginnen bibberen https://www.made-in.be/limburg/criminele-horeca-en-retail-mag-beginnen-bibberen/ https://www.made-in.be/limburg/criminele-horeca-en-retail-mag-beginnen-bibberen/#respond Sat, 16 Apr 2022 05:45:24 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371255 Digitale speurder legt gefoefel bloot in Genk en Maaseik.

The post Criminele horeca en retail mogen beginnen bibberen appeared first on Made in.

]]>

Bedrijven in Genk en Maaseik die criminele bedoelingen hebben, kunnen maar beter uit hun ogen kijken. Minister van Justitie Zuhal Demir heeft een informatica-tool besteld waarmee verdachte cijfergegevens naar boven komen bij fraudegevoelige ondernemingen als kapperszaken, restaurants, carwashes, shishabars, viswinkels, enzovoort. Bedoeling is om dekmantels voor witwassen, drugscriminaliteit, milieudelicten en andere malversaties bloot te leggen en uit te roeien.

Demir wil op een slimme manier de strijd tegen criminele bedrijven opvoeren. Ze is daarvoor langs geweest bij Graydon, het informatiekantoor dat allerlei openbare bedrijfsgegevens verzamelt, zoals jaarrekeningen, publicaties in het Belgisch Staatsblad, rechtbankinformatie, enzovoort. Met al die data is nu een platform gebouwd waarmee fraudegevoelige bedrijven sneller aan het licht komen. Aan de hand daarvan kunnen politie- en overheidsdiensten vervolgens gericht actie ondernemen en besparen ze vele maanden van speur- en onderzoekswerk.

“De illegale economie is in bepaalde gebieden groter dan de legale. Denk maar aan een aantal grootsteden of grenssteden. Heel wat lokale ondernemingen, zoals kapperszaken, restaurants, carwashes, shishabars, viswinkels, enzovoort, worden gebruikt voor witwassen en drugscriminaliteit of ze worden gefinancierd met criminele inkomsten”, zegt Demir. “Het zijn deze potentieel malafide ondernemingen die we uit het systeem willen vissen aan de hand van een algoritme dat er op losgelaten wordt. We kunnen zowel een individueel bedrijf laten doorlichten, maar ook alle ondernemingen in een bepaalde wijk of handelsactiviteit.”

In heel Vlaanderen zijn er 10 regio’s waar met de nieuwe tool gericht zal gespeurd worden. Daarbij is de testregio Genk, en bijkomend zal ook Maaseik de zoektocht naar frauduleuze praktijken opdrijven. Bij positieve evaluatie zijn andere steden en politiezones aan de beurt.

The post Criminele horeca en retail mogen beginnen bibberen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/criminele-horeca-en-retail-mag-beginnen-bibberen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/legacy/limburg/2016/08/fraude-beeld-300x199-400x225.jpgVlaamse regering
A&B gaat gewoonweg voor groen https://www.made-in.be/limburg/ab-gaat-gewoonweg-voor-groen/ https://www.made-in.be/limburg/ab-gaat-gewoonweg-voor-groen/#respond Thu, 14 Apr 2022 15:55:20 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370838 In één klap 16 BMW's voor de voordeur.

The post A&B gaat gewoonweg voor groen appeared first on Made in.

]]>

A&B Accountants, een gekend kantoor in accountancy en fiscaliteit uit Genk, heeft in één klap 16 plug-in hybride voertuigen voor het personeel besteld. “Elektrisch rijden is vooruitkijken, en dat is wat wij dagelijks in onze business ook moeten doen”, aldus gedelegeerd bestuurder Werner Vanstipelen.

Tegelijk economisch én ecologisch denken, dat is de uitdaging van vandaag. “En dat hebben we bij A&B goed begrepen”, stelt Vanstipelen. “De vergroening van ons wagenpark is maar één voorbeeld van de toepassing in de praktijk. De keuze om onze dieselwagens in te ruilen voor gloednieuwe plug-in hybrides is heel bewust. We dragen graag ons steentje bij.”

Als accountant weet A&B ook dat milieuvriendelijke, elektrische wagens een groot fiscaal én praktisch voordeel opleveren. “Wat we aan onze klanten adviseren, passen we uiteraard ook zelf toe”, luidt de slotsom.

The post A&B gaat gewoonweg voor groen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/ab-gaat-gewoonweg-voor-groen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/a-en-b-400x225.jpgA en B Partners
Genkse Hillview stampt nieuw merk uit de grond https://www.made-in.be/limburg/genkse-hillview-stampt-nieuw-merk-uit-de-grond/ https://www.made-in.be/limburg/genkse-hillview-stampt-nieuw-merk-uit-de-grond/#comments Thu, 14 Apr 2022 13:43:47 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370694 Leren via video: het nieuwe normaal, aldus Sam en Filip.

The post Genkse Hillview stampt nieuw merk uit de grond appeared first on Made in.

]]>

Productiehuis Hillview Video uit Genk gaat samen met partnerbedrijf Stryvent een nieuwe onderneming oprichten. Pro-Class, zoals ze heet, zal digitale oplossingen aanreiken om kennis over te dragen. Denk aan video’s voor de training van interne medewerkers, of filmpjes over het gebruik van producten en diensten.

Hillview Video (C-mine, Genk) en Stryvent bundelen de krachten in een nieuw, gespecialiseerd merk dat focust op videolessen en masterclasses: Pro-Class. De vier gepassioneerde, jonge bedrijfsleiders betreden daarmee de markt van digitale leeroplossingen binnen het bedrijfsleven, die de afgelopen twee jaar een enorme groei heeft gekend. De rol van Stryvent is die van expert voor de inhoud, terwijl Hillview Video de uitwerking voor zijn rekening neemt.

De samenwerking tussen beide bedrijven spitst zich toe op drie categorieën: masterclasses voor interne medewerkers, product- en dienstenvideo’s voor externe partners én het vermarkten van kennis. “In deze drie trajecten biedt video telkens de oplossing om een kwalitatieve overdracht van kennis te garanderen”, aldus Sam Conings, oprichter van Hillview Video. “Voor we aan de slag gaan met concept en beeld, onderzoeken we de noden en de manier waarop we deze kunnen invullen. Dit voortraject is veel intensiever dan bij onze marketingvideo’s en vraagt om een gespecialiseerde aanpak via ons nieuw merk Pro-Class.”

Hillview Video mag vandaag al enkele ronkende namen tot het klantenbestand rekenen, zoals Microsoft, Pepsico, Q8, Stad Genk en Brussels Airlines. “Komt vooral omdat we niet puur video’s maken, maar aandacht hebben voor het businessmodel en de filosofie van de klant”, aldus nog Conings. “Een filosofie die werkt, en dus ook in de nieuwe onderneming zal toegepast worden.”

The post Genkse Hillview stampt nieuw merk uit de grond appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/genkse-hillview-stampt-nieuw-merk-uit-de-grond/feed/ 1 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/ProClass-400x225.jpgHillview
Jo Nelissen wenst Hamster behouden vaart https://www.made-in.be/limburg/jo-nelissen-wenst-hamster-behouden-vaart/ https://www.made-in.be/limburg/jo-nelissen-wenst-hamster-behouden-vaart/#respond Fri, 08 Apr 2022 15:31:16 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=368681 Van 3 naar 2: aandeelhouder verlegt focus.

The post Jo Nelissen wenst Hamster behouden vaart appeared first on Made in.

]]>

De Genkse luchtkanaalreinigingsfirma Hamster Cleaning wordt voortaan verder geleid door zaakvoerder Seppe Thys en medevennoot Luc Vandeweyer. Derde aandeelhouder Jo Nelissen neemt na acht jaar afscheid. “Het was een schitterende periode, waarin Hamster Cleaning van een start-up groeide naar een bedrijf met 31 werknemers. Voortaan wil ik me volledig concentreren op de cleanroomspecialisatie van ABN”, zegt Nelissen.

Hamster Cleaning werd in april 2014 opgericht door de drie vennoten Seppe Thys, Luc Vandeweyer en Jo Nelissen. Het bedrijf startte van een blanco blad en doorkruiste in eerste instantie Vlaanderen om het belang van luchtkanaalonderhoud te onderstrepen. Dat was op dat moment in veel sectoren onbekende materie, maar intussen is de relevantie van een goedwerkend en proper ventilatiesysteem actueler dan ooit.

De 41-jarige Seppe Thys, die als gedelegeerd bestuurder de dagelijkse werking van Hamster Cleaning leidt, kijkt met veel plezier terug op de samenwerking met Nelissen. “Jo speelde als ervaren vennoot een belangrijke rol in de groei van ons bedrijf. Hamster Cleaning en ABN werkten volledig onafhankelijk van elkaar, maar met zijn scherpe en kritische blik zorgde Jo ervoor dat de lat steeds hoog bleef”, zegt Seppe Thys, die zijn aandeel in de firma ziet vergroot worden. “Jo slaagde erin om mij en het hele bedrijf continu te blijven triggeren. Dat belang kan niet overschat worden en daar ben ik Jo geweldig dankbaar voor.”

Net als Thys heeft Nelissen alleen maar lovende woorden over de afgelegde weg en de samenwerking. “De oprichting van Hamster Cleaning acht jaar geleden was een sprong in het onbekende. Intussen blijkt dat het reinigen van luchtkanalen echt noodzakelijk is geworden”, zegt Nelissen, die al sinds 1996 aan het hoofd staat van het Bilzerse klimatisatiebedrijf ABN. “Hamster Cleaning doet het in België en Nederland voortreffelijk en heeft nog een pak groeipotentieel. Ik was allerminst uitgekeken op het bedrijf, maar de agenda loopt zodanig vol, dat ik mijn tijd anders wil verdelen.”

Die vrijgekomen tijd wil Jo Nelissen volledig aan ABN besteden. “Zowel ABN Klimatisatie als ABN Cleanroom maken momenteel een steile groei mee. Ik ga samen met Rosaline (Wijnen, zijn echtgenote, nvdr.) nog meer focussen op ABN Cleanroom om onze modulaire cleanroomoplossingen internationaal op de kaart te zetten. Seppe blijft de lijnen van Hamster Cleaning uitzetten: niet alleen in de Benelux, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Daar worden binnenkort de eerste kanalen gereinigd.”

The post Jo Nelissen wenst Hamster behouden vaart appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/jo-nelissen-wenst-hamster-behouden-vaart/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/hamster-trio-400x225.pngHamster Cleaning
Julie Houben lanceert eigen modemerk https://www.made-in.be/limburg/__trashed-6/ https://www.made-in.be/limburg/__trashed-6/#respond Fri, 08 Apr 2022 09:04:01 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=368292 Knappe collectie uit hoed van Genkse youngster.

The post Julie Houben lanceert eigen modemerk appeared first on Made in.

]]>

De Genkse Julie Houben (22) heeft zopas haar eigen business opgestart: een high end modelabel dat haar naam draagt. De eerste collectie van de ondernemer mét enkele ronkende namen in de stamboom, is sinds deze week te koop.

Julie Houben is 22 en afkomstig uit Genk. Ze is de dochter van notaris Herbert Houben en kleindochter van ere-gouverneur Hilde Houben-Bertrand. Haar business heeft ze helemaal op eigen houtje uit de grond gestampt. “Al van jongs af aan was ik heel creatief en ging ik naar de tekenschool”, vertelt ze. “Die lijn heb ik doorgetrokken met studies in international business (in Antwerpen) en fashion design aan Istituto Marangoni in Milaan. Daar kwam ik ongeveer 2 jaar geleden op het idee om mijn eigen modelabel te beginnen. Toen was het eerder nog een droom die onmogelijk leek, maar ik heb dan toch besloten om ervoor te gaan en de kans te wagen. Mode is nu eenmaal mijn passie en ik hoop van deze passie mijn beroep te maken. Het is voor mij de ideale manier om mijn creatieve geest de vrije loop te laten.”

De naam van het label is simpel: JULIE HOUBEN. “We hebben er een exclusief, high-end modemerk voor de moderne vrouw van gemaakt”, aldus de founder & creative designer. “De collecties zijn gelimiteerd, dit wil zeggen dat er van elk stuk maar een bepaald aantal gemaakt wordt. Het zal nooit mijn doel zijn om met heel grote productieaantallen te werken omdat dan de exclusiviteit verloren gaat. Daarnaast zijn de kledingstukken gemaakt van duurzame stoffen van hoge kwaliteit. Ik koop veel stoffen aan in Italië en voor deze zomercollectie (‘Summer Euphoria’) heb ik veel 100% zijden stoffen gebruikt. Ik gebruik ook vegan leer.”

Opvallend in de collectie is dat Julie Houben een warm gevoel meegeeft aan de klanten. “Er wordt heel bewust gekozen voor een omgeving waarin vrouwen zichzelf, hun zelfvertrouwen en hun vrouwelijkheid kunnen omarmen”, aldus de startende bedrijfsleider. “Een voorbeeld is onze originele kijk op het standaard maatsysteem. Elke maat wordt gecombineerd met een woord dat staat voor vrouwelijkheid, positiviteit en vooral voor de vijf kenmerken van ons merk, namelijk: inspiring, resilient, powerful, passionate en fearless. Er zijn immers nog steeds heel wat vrouwen die zich niet altijd even comfortabel voelen met hun maat. Ik wil net tonen dat, hoe klein of hoe groot je maat ook is, je fier op jezelf mag zijn en zelfzeker mag zijn.”

“De matentabel bevat woorden die de kernwaarden van Julie Houben vertegenwoordigen.”

Het nieuwe bedrijf heeft een showroom in Genk (Bokrijk). “Hier kunnen klanten langskomen op afspraak”, aldus Julie. “Omdat beleving bij ons centraal staat, willen we bij elk bezoek de beste service en persoonlijk advies bieden. En verder is onze collectie uiteraard ook online te koop.”

The post Julie Houben lanceert eigen modemerk appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/__trashed-6/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Foto-Julie-Houben-kopie-400x225.jpgJulie Houben
Konings komt naar Genk: 75 nieuwe jobs https://www.made-in.be/limburg/konings-komt-naar-genk-75-nieuwe-jobs/ https://www.made-in.be/limburg/konings-komt-naar-genk-75-nieuwe-jobs/#comments Thu, 07 Apr 2022 16:12:40 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=368048 Investering van 40 miljoen in blikjesfabriek:

The post Konings komt naar Genk: 75 nieuwe jobs appeared first on Made in.

]]>

Drankenproducent Konings uit Zonhoven heeft beslist om in Genk een nieuwe productie-unit op te zetten. Er wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in een extra blikkenlijn. In eerste instantie levert dit 75 nieuwe jobs op.

Naast Zonhoven heeft Konings vandaag productielijnen op de sites in Borgloon, Breda (Nederland), Boxford (Verenigd Koninkrijk) en Beaucaire (Frankrijk). Daar komt nu dus een zevende site bij op Genk Green Logistics, het logistiek project dat Machiels en Intervest uitvoeren op de voormalige Ford-terreinen.

“Deze nieuwe stap heeft geen effect op de productie in Zonhoven”, aldus de nieuwe CEO Axel Vuylsteke. De nieuwe lijn zorgt voor een enorme boost in de blikkenproductie. Per uur lopen er 90.000 blikken over de band. Als de bouw volgens plan verloopt, kan de lijn in mei 2023 in gebruik worden genomen.

De nieuwe lijn zal soortgelijk zijn aan die in het Nederlandse Breda, die onlangs werd geïnstalleerd met hypermoderne technologie om sneller, veiliger en efficiënter te produceren.

De investering van 40 miljoen levert 75 nieuwe jobs op. De nieuwe CEO besluit: “Ondernemerschap is één van onze core values. We zoeken continu naar mogelijkheden om uit te breiden en te verbeteren. De nieuwe productielijn past perfect binnen dat plaatje.”

The post Konings komt naar Genk: 75 nieuwe jobs appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/konings-komt-naar-genk-75-nieuwe-jobs/feed/ 2 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Blikjes-2-400x225.jpgKonings
Dé Jonge Ondernemer van het Jaar is… Caroline Rigo!! https://www.made-in.be/limburg/de-jonge-ondernemer-van-het-jaar-is/ https://www.made-in.be/limburg/de-jonge-ondernemer-van-het-jaar-is/#respond Thu, 31 Mar 2022 21:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=365507 JCI Limburg maakt Jonge Ondernemer van het Jaar bekend!

The post Dé Jonge Ondernemer van het Jaar is… Caroline Rigo!! appeared first on Made in.

]]>

Tijdens een live-event in Genk werd donderdagavond Caroline Rigo (Rigorgeous) gekroond tot de JCI Jonge Ondernemer van het Jaar.

Na een online editie in 2021 trok JCI Limburg dit jaar opnieuw alle registers open voor een live event om de winnaar bekend te maken. Na een zenuwslopende finale, want de 4 finalisten waren aan elkaar gewaagd, was het uiteindelijk Caroline Rigo (Rigorgeous, Cafe Beauté, Cent Pur Cent,…) die met de hoofdprijs naar huis mocht.

De winnaar was zichtbaar verrast en toonde zich bijzonder opgetogen met de onderscheiding: “Sprakeloos. Verbouwereerd. Enorm fier op mijn team. Het resultaat van jarenlang hard werk.”

En daarmee is JCI Limburg helemaal terug in het normale netwerk- en activiteitencircuit gerold. Het vernieuwende concept van de uitreiking werd voorafgegaan door een VIP-receptie op een ‘high rollers’-boot, die tussen Hasselt en Genk werd ingelegd. Zo’n 400 genodigden konden vervolgens in Haven Genk de live show volgen, gepresenteerd door VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere.

Awardvoorzitter Benjamin Van Wijnendaele was een tevreden man: “Een mooi event, schitterende winnaar en een tevreden publiek: we konden ons geen beter resultaat dromen. Het is nu al uitkijken naar de editie van volgend jaar, waarin we de lat opnieuw een stukje hoger zullen leggen. Proficiat aan de hele organisatie, en uiteraard vooral aan de genomineerden, de winnaar Caroline Rigo én al haar personeelsleden die mee de pluim op hun hoed mogen steken.”

The post Dé Jonge Ondernemer van het Jaar is… Caroline Rigo!! appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/de-jonge-ondernemer-van-het-jaar-is/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/caroline-rigo-JCI22-400x225.jpgJCI Limburg
Grote groepen willen samen groter worden https://www.made-in.be/limburg/grote-groepen-willen-samen-groter-worden/ https://www.made-in.be/limburg/grote-groepen-willen-samen-groter-worden/#respond Wed, 30 Mar 2022 12:35:20 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=364782 Frank Rombouts maakt mobiliteitsplan voor Royal Crown.

The post Grote groepen willen samen groter worden appeared first on Made in.

]]>

Royal Crown, de aankoopgroepering uit Genk die zo’n 200 keuken- en elektrozaken onder haar paraplu heeft, gaat nauw samenwerken met autogroep Van Mossel (waar onder meer Bruyninx toe behoort). De zelfstandige handelaars kunnen intekenen op een pakket voor de aankoop, leasing, herstelling en onderhoud van hun voertuigen.

Frank Rombouts, CEO van Royal Crown, vertelt: “Onze leden zitten verspreid over het hele land en werken momenteel elk met hun eigen partner qua mobiliteit. Er beweegt echter heel veel in deze markt, denk maar aan de elektrificatie van het wagenpark, waardoor onze zelfstandige partners niet altijd de meest efficiënte of goedkoopste oplossing voorhanden hebben. Vandaar dat wij met Van Mossel een totaalpakket hebben besproken dat aangeboden wordt aan al onze leden. Dat gaat van aankoop en onderhoud van personen- en bedrijfswagens, over leasingformules tot laadpalen en carrosserie-service. Ieder lid van onze groepering kan een voorstel op maat laten uitwerken. Mijn vader, die Royal Crown in 1996 oprichtte, hield vast aan het motto ‘Word groot met de groten of blijf klein met de kleinen’. Dit partnership is duidelijk een keuze voor het eerste.”

Ook voor Koen Claesen, CEO van Van Mossel België en Luxemburg, is het een mooie deal. “We weten dat een onestopshop voor klanten heel belangrijk is. In deze formule is er voor hen één vast contactpunt voor de voertuigen van al onze merken, concessies en diensten. Zo kunnen we snel en correct reageren. Een win-win dus.”

The post Grote groepen willen samen groter worden appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/grote-groepen-willen-samen-groter-worden/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/Foto-Frank-400x225.jpgRoyal Crown, Van Mossel
Dochter van Cegeka haalt mega-order binnen https://www.made-in.be/limburg/dochter-van-cegeka-haalt-mega-order-binnen/ https://www.made-in.be/limburg/dochter-van-cegeka-haalt-mega-order-binnen/#respond Tue, 29 Mar 2022 14:24:46 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=363508 Tientallen nieuwe jobs door samenwerking met Genkse mastodont.

The post Dochter van Cegeka haalt mega-order binnen appeared first on Made in.

]]>

Nexuzhealth, de joint-venture van Cegeka en UZ Leuven die de gezondheidszorg digitaliseert, heeft het contract binnengehaald om de elektronische patiëntendossiers van het Wit-Gele Kruis te verzorgen. De 4.200 verpleegkundigen en administratieve medewerkers gaan er de gegevens mee bijhouden en uitwisselen van bijna 100.000 patiënten per jaar. Er zijn tientallen nieuwe jobs mee gemoeid.

De digitalisering zorgt in alle sectoren, dus ook in de gezondheidszorg, voor een omwenteling van jewelste. “Samenwerking tussen verschillende zorgverleners wordt steeds belangrijker”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur van Wit-Gele Kruis Limburg. “Om de gegevensuitwisseling met de hele eerstelijnszorg te verbeteren, en zo de patiënten nog beter van dienst te zijn, hebben we een koppeling gemaakt van onze eigen elektronische patiëntendossiers aan het systeem van Nexuzhealth. Zij hebben de aanbesteding binnengehaald en zullen voor Wit-Gele Kruis Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant een module aanbieden die geldt als de derde generatie van de elektronische verpleegdossiers (EVD’s). Dit zorgt voor een nieuwe, futureproof manier van werken.”

De toewijzing van het grote contract (de waarde wordt niet vrijgegeven) is goed nieuws voor Nexuzhealth, de joint-venture van UZ Leuven en Cegeka, die haar sporen al verdiende in applicaties voor ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen. Er worden tientallen nieuwe jobs door gecreëerd, bevestigt woordvoerder Sergio Destino. De oplossing die het WGK krijgt voorgeschoteld, wordt gebouwd op drie pijlers: één gedeeld patiëntendossier, samenwerking en geavanceerde technologie.

“Nexuzhealth werkt met één gedeeld patiëntendossier waar elke zorgverlener aan bijdraagt”, zegt Gertie Delande, CEO van Nexuzhealth (foto). “Zo krijgen alle betrokkenen een uitgebreider beeld van de gezondheidstoestand van de patiënt. Daarnaast biedt het gedeeld dossier tal van mogelijkheden voor multidisciplinaire samenwerking en een vlotte uitwisseling van gegevens tussen huisartsen, thuisverpleegkundigen, specialisten en ziekenhuizen. Uiteraard gebeurt alles met geavanceerde toegangscontroles en met respect voor de privacy van de zorgverlener en de patiënt.”

De patiënten spelen zelf hierbij een centrale en actieve rol. “Met onze app krijgen patiënten inzicht in hun gezondheidstraject en dragen ze zelf bij aan de samenstelling en updates van hun dossier”, aldus nog Delande. “Dit gebeurt bijvoorbeeld door hen toegang te bieden tot de afspraken met hun verpleegkundige, of hen medische of paramedische verslagen, vragenlijsten of laboresultaten te laten bekijken.”

Ook andere organisaties in de thuisverpleging zullen op het nieuwe platform kunnen aansluiten. “In onze sector was samenwerking altijd al belangrijk”, zegt Nyree Claes, voorzitter van Wit-Gele Kruis Limburg. “Het doel is de beste zorg voor élke patiënt, niet alleen de Wit-Gele Kruispatiënt. Daarom kiezen we resoluut voor een ‘community based’ model waarmee ook collega’s aan de slag kunnen. Dat is onze maatschappelijke rol en die nemen we ter harte.”

The post Dochter van Cegeka haalt mega-order binnen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/dochter-van-cegeka-haalt-mega-order-binnen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/11/Nexuzhealth_GertieDelande_DSC3911mm-kopie-400x225.jpg
Idee uit Gingelom is nu technologie met wereldpotentieel https://www.made-in.be/limburg/idee-uit-gingelom-is-nu-technologie-met-wereldpotentieel/ https://www.made-in.be/limburg/idee-uit-gingelom-is-nu-technologie-met-wereldpotentieel/#respond Tue, 29 Mar 2022 07:38:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=363549 Wereldwijde erkenning voor Haspengouws ondernemer:

The post Idee uit Gingelom is nu technologie met wereldpotentieel appeared first on Made in.

]]>

Orbix, zegt u dat iets? Met een beetje fantasie doet het denken aan stripfiguur Obelix, die een reusachtige steen op de rug meedraagt alsof het een pluimpje is. De krachttoer die het Limburgse bedrijf Orbix uithaalt, is inderdaad vergelijkbaar. Want wat begon als een probeersel van de Gingelomse ondernemer Serge Celis, is intussen uitgegroeid tot een technologie die de wereld van de circulaire economie helemaal op zijn kop zet.

“Het begon als een vriendendienst voor de mensen van Aperam (het vroegere ALZ in Genk), waar men geen blijf wist met de ‘slakken’ die als restproduct overblijven bij de staalproductie”, legt Serge Celis uit. “Het gaat om gesmolten oxiden die in de hoogovens achterblijven. Afval, in feite. We wisten dat de materie kon verpulverd worden om de metalen eruit te halen, en vervolgens het residu te gebruiken als ‘fillers’ voor de cementindustrie. De nog steeds metaalhoudende fractie kon zo gevaloriseerd worden voor verwerking in beton en asfalt. Een win-win-winsituatie, voor zowel Aperam, dat van het afval af was, voor Orbix dat werd betaald om het afval te verwerken en nieuwe grondstof te verkopen, en voor de eindklant, die een sterke basisgrondstof in handen kreeg om industrieel te verwerken. Op die manier heeft Orbix in Genk en Charleroi, dus nabij de inoxfabrieken van Aperam, twee plants gebouwd waar dit procedé succesvol wordt toegepast.”

De werkwijze van Orbix is op zich al redelijk uniek in de wereld. Maar Serge Celis wou nog verder gaan. “Een ingenieur had me verteld dat als je CO2 toevoegt aan het fijne granulaat, je een keiharde materie krijgt. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik heb eerst via nieuwe technieken het fijne metaal uit het granulaat gehaald, en vervolgens diverse tests laten uitvoeren in labo’s op de verrijking van het fijne restant, carbinox genoemd. En inderdaad: het resultaat was een zeer lichte, maar erg verharde stof. Een ideaal basisproduct om nieuwe materialen van te maken, zo leek me. In 2011 zijn we gestart met de carbonisatie van het fijne granulaat, met als doel dit te verwerken tot betonblokken, gevelstenen en andere toepassingen. Met vallen en opstaan, dat moet gezegd. Maar vandaag zijn we zover dat we uit het afval van de staalindustrie gecarboniseerde producten kunnen maken die superlicht, ijzersterk, CO2-negatief en eindeloos recycleerbaar zijn. Ze voldoen aan alle normen van de bouwindustrie, al heeft dat wel wat voeten in de aarde gehad.”

Orbix heeft intussen partners gevonden die fors willen investeren in de productie van gecarboniseerd materiaal. Zo heeft Steenfabrieken Vandersanden aangekondigd om in Lanklaar een eenheid te bouwen waar deze CO2-negatieve stenen van de band zullen rollen en aan marktconforme prijzen in omloop worden gebracht. Een zeer belangrijke troef om de milieubewuste consument te bedienen. Bij Gubbels in Maasmechelen zullen betonblokken en andere betonproducten via hetzelfde procedé worden vervaardigd. Niet alleen een geweldige winst voor het milieu (in plaats van 90 kg CO2 uit te stoten per 1000 kg blokken, gaat Orbix 100 kg in de min), maar ook voor de producent. Onze blokken zijn gebruiksklaar op 24 uur, terwijl dit voor klassieke betonblokken al snel 28 dagen in beslag neemt.“

Orbix heeft dus goud in handen. “Laten we zeggen dat ons doorzettingsvermogen na 10 jaar een finaliteit krijgt die wereldwijd erg gegeerd is”, aldus Celis. “De belangstelling voor wat we doen komt uit alle uithoeken van de wereld. Vanuit Australië, Argentinië, China of de VS: iedereen komt afgezakt naar Genk om hier het fijne van te weten en zelf een productie-eenheid met onze technologie op te zetten. Onze knowhow is de ‘talk of the town’ op elk duurzaamheidscongres en daar mogen we best fier op zijn.”

The post Idee uit Gingelom is nu technologie met wereldpotentieel appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/idee-uit-gingelom-is-nu-technologie-met-wereldpotentieel/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/orbix-groot-2-400x225.jpg