Nieuws Limburg Stories Internationaal topbedrijf verschuilt zich in Lanaken
Limburg

Internationaal topbedrijf verschuilt zich in Lanaken

Ja, er bestaat nog maakindustrie in Limburg. Zo ontdekten we in de industriezone Europark in Lanaken een hangar waar zo’n 45 goedgemutste arbeiders met de grootste zorg design meubilair in elkaar steken. Blijkt een vestiging te zijn van Lande Group, een internationaal bedrijf dat al sinds 1967 in de sector actief is. Renier van der Lande, die samen met zijn 2 broers het bedrijf leidt, blijkt bovendien een alleraardigste kerel te zijn. Is dat even boffen!

Het is niet dat Made in Limburg zelden of nooit de deur uitgaat… Bijna alle grote bedrijven en ambitieuze kmo’s hebben wel eens in één van onze schrijfsels gefigureerd. Duikt er dan toch een naam op die onbekend in de oren klinkt, gaan we logischerwijze uit van een start-up die met één man (en eventueel een paardenkop), vanuit een donker kot in pakweg Gingelom, hard aan de weg timmert. Dat moest Lande Group zo ongeveer zijn. Dachten we.

Niet dus. “Maar het klopt wel dat we hier in België bij het grote publiek nog relatief onbekend zijn”, beaamt Renier van der Lande. “In Nederland, waar mijn opa in 1967 is gestart, is dat wel anders. Onze merken Artifort, Lande, A Lott Of Space, Zwaardvis en Pörtner zijn er redelijk goed gekend in het segment van het kwaliteitsvol meubilair. Toch is het vooral in het buitenland dat men onze stoelen, zetels, banken, tafels en kasten weet te waarderen, en graag bereid is om de juiste prijs te betalen voor mooi ogend kwaliteitsmeubilair.”

Even terug naar de geschiedenis… “Mijn opa ging meer dan 50 jaar geleden van start toen hij de meubelfabriek Jami in Schijndel kocht. Daar richtte hij het merk Zwaardvis op, waarmee in eerste instantie stuurstoelen voor jachten werden gemaakt. Daarna gaf hij het roer door aan mijn vader, die het gamma uitbreidde tot een variatie aan diverse meubelen. Nieuwe labels als Artifort werden in het leven geroepen en internationaal in de markt gezet. In de lijn der traditie heb ik vervolgens samen met mijn twee broers en zus de aandelen overgenomen. Samen timmeren we nog steeds aan de lange weg als internationaal producent van eigentijds meubilair. Terwijl mijn broers Floris, Maurits en ik de operationele leiding in handen nemen, houdt onze zus zich vooral bezig met het design van haar eigen collecties. Zo heeft iedereen in het bedrijf zijn takenpakket, in grote lijnen verdeeld over R&D (Floris), Sales (Maurits) en Operations (ikzelf). Dat werkt heel aangenaam. Het voordeel van met familie te handelen is dat je sneller durft zeggen waar het op staat en tegelijk ook meer van elkaar verdraagt. Er vallen wel eens woorden bij een zakelijk meningsverschil, maar even snel is dat met een eenvoudig telefoontje alweer uitgeklaard. Voor ons werkt het prima zo.”

Lande Group maakt zich sterk dat het succes vooral is te wijten aan de ingesteldheid van de medewerkers. “We hechten enorm veel belang aan het welbevinden van onze mensen”, aldus nog Renier. “We sparen kosten noch moeite om het iedereen hier naar zijn zin te maken. Er moet uiteraard hard gewerkt worden, maar dat kan alleen als de omstandigheden optimaal zijn. We zijn een familiebedrijf, en beschouwen onze medewerkers dan ook als familie. Dat is een spontane keuze, die op een natuurlijke manier in onze bedrijfscultuur zit, en veel vruchten afwerpt.”

De productiefaciliteit in Lanaken is één van de steunpilaren uit de groep. Daarnaast heeft Lande Group vestigingen in Nederland, Duitsland en Turkije. Alles bij elkaar stelt het bedrijf zo’n 200 mensen te werk.