Voeding - Made in https://www.made-in.be Mon, 18 Apr 2022 21:49:02 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Starter van de week: Sabor https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-sabor/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-sabor/#respond Tue, 19 Apr 2022 03:40:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371369 "We merkten dat er meer vraag kwam van particulieren om bij ons te komen proeven en kopen."

The post Starter van de week: Sabor appeared first on Made in.

]]>

TREMELO – Op de Maria-ter Heidelaan in Tremelo opent eind deze maand Sabor, een handel in Latijns-Amerikaanse dranken. Zaakvoerder Stijn Hiers is onze starter van de week. 

Op 30 april opent Sabor de deuren in Tremelo. De drankenhandel is gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse dranken. Sabor is het geesteskind van Stijn Hiers, auteur van verschillende boeken over sterke dranken, en sedert 2012 invoerder van ambachtelijke cachaça en andere dranken uit Brazilië. Tot nog toe leverde Sabor enkel aan horecazaken en handelaars, en aan particulieren via een webshop.

“Tijdens het weekeinde van 30 april en 1 mei opent Sabor voor het eerst de deuren van haar fysieke winkel”, zegt Stijn Hiers. “We merkten dat er meer vraag kwam van particulieren om bij ons te komen proeven en kopen. Daarom openen we nu een eigen kleine winkel, waar de focus ligt op Latijns-Amerikaanse dranken.”

Naast Braziliaanse cachaça, likeuren en gin vindt de liefhebber er ook een heel gamma aan rums, “maar ook pisco, mezcal, tequila en ander lekkers uit het Zuid- en Centraal-Amerikaanse continent zullen we in de aanbieding hebben”, zegt Stijn.

Voorlopig zal de winkel geopend zijn op maandag van 18 tot 20 uur, op woensdag van 19 tot 22 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. Ook kunnen er op afspraak degustaties georganiseerd worden voor kleine groepen. “Tijdens het openingsweekend is iedereen doorlopend welkom van 10 tot 18 uur. Er wordt aangeraden gebruik te maken van de parking Vinneweg, en op zondag de parking van de Okay”, besluit Stijn.

 

The post Starter van de week: Sabor appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-sabor/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/4-400x225.jpgSabor
Afghaanse zussen pakken uit met een eigen gin https://www.made-in.be/west-vlaanderen/afghaanse-zussen-pakken-uit-met-een-eigen-gin/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/afghaanse-zussen-pakken-uit-met-een-eigen-gin/#respond Mon, 18 Apr 2022 19:05:39 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371334 Afghaanse zussen worden ondernemers met een eigen gin

The post Afghaanse zussen pakken uit met een eigen gin appeared first on Made in.

]]>

ROESELARE – In hun geboorteland Afghanistan is het ondenkbaar dat als vrouw te doen, maar de in 2002 gevluchte zusjes Barin (28) en Mariam (23) Dinzad brengen hier een eigen gin op de markt. Ze doen dat vanuit hun nieuwe thuisstad Roeselare.

Het is de krant De Standaard (Mediahuis) die met het verhaal uitpakt. De beide zussen wonen al langer in onze contreien. In 2002 sloegen ze op de vlucht voor de Taliban, lieten Afghanistan voor wat het was en vonden hier een nieuwe thuis. Enkel jaren terug gingen beide, inmiddels goed ingeburgerde zussen, aan de slag in een restaurant. Daar groeide de belangstelling om ook een sommelier opleiding te volgen in Frankrijk. Van het ene kwam het andere. Barin wilde een eigen kleinschalige wijnhandel die er ook kwam met Wijnen C-Page.

Dromen worden werkelijkheid

De corona deed hen verder denken over de toekomst. De droom – een eigen gin op de markt brengen – werd inmiddels werkelijkheid. De gin werd recent gelanceerd als Khwaraka-Sisters Saffron Gin. De basisingrediënten zijn Afghaanse saffraan en vanille. Het drankje kan gedronken worden als digestief maar ook als apero met tonic. Aan De Standaard vertellen beide zussen: “Als moslima is ons initiatief verre van evident, maar door met een eigen alcoholische drank uit te pakken, willen we andere Afghaanse vrouwen steunen en tonen dat ze hun kansen en dromen moeten proberen te grijpen.”

De Afghaanse gin wordt al geserveerd in restaurant Castor in Beveren-Leie en kan ook besteld worden via de webshop www.khwaraka.be.

The post Afghaanse zussen pakken uit met een eigen gin appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/afghaanse-zussen-pakken-uit-met-een-eigen-gin/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afghaanse-zusjes-gin-400x225.jpgCastor, Khwaraka, Wijnen C-Page
Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/ https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/#respond Fri, 15 Apr 2022 17:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371031 "Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>

HOMBEEL, MECHELEN – In hartje Hombeek (Mechelen) maakt Freija Lauwens (36) haar droom waar als bioboerin. Vol passie bouwt ze er met respect voor de natuur een kleinschalig melkveebedrijf uit. Naast haar bioboerderij Rumina ligt het weiland voor haar koeien, maar dat speelt ze kwijt. De stad gaat de grond gebruiken voor herbebossing, een serieuze tegenslag voor Freija.

In de Broekstraat, verstopt in de dorpskern van Hombeek, kocht Freija samen met haar gezin een kleine hoeve. Freija had altijd al iets met dieren, toch studeerde ze eerst archeologie. “Ik wroet graag in de grond en ik ben graag buiten”, zegt ze. De smaak van het boerenleven kreeg ze te pakken tijdens een uitwisseling als student in 2006. “In Noorwegen heb ik gedurende zes maanden op een klein boerderijtje gewerkt met een twintigtal melkkoeien. Daar besefte ik dat dit iets was dat ik als levenswerk wil doen”, vertelt Freija.

Haar grootvader Staf Matthys boerde hobbymatig. “Misschien heb ik van hem wel de microbe doorgekregen.” Twee jaar later bevestigde een verblijf in IJsland dat gevoel nog eens. “De omgeving daar is prachtig. De schapen gaan er tijdens de zomer met hun lammetjes de bergen in”, legt Freija uit. Alhoewel haar erf in Hombeek tussen het spoor en de Zenne minder idyllisch gelegen is, is de liefde voor de stiel er niet minder om geworden.

 

Het boerderijtje van Freija en haar gezin in het centrum van Hombeek. Foto Joris Herregods

Eerst werkte Freija nog op een groot melkveebedrijf in Puurs-Sint-Amands. “Ik heb dat werk heel graag gedaan, maar het was niet het type bedrijf dat bij mij paste. Ik wilde op kleinere schaal iets doen, weg van de industrialisering”, vertelt ze. Het contact met de dieren is voor de Hombeekse erg belangrijk. “Als je een bedrijf hebt met duizend koeien is alles computergestuurd. Ik hou van mijn dieren, ik wil dat ze buiten kunnen lopen.”

“De koeien bleven aan mij trekken”

Aanvankelijk was Freija net als haar opa van plan om te boeren als hobby. “Tot ik voor mezelf uitmaakte dat ik er echt professioneel iets mee wilde doen. Het kriebelde te hard”, zegt ze. Ruim twee jaar geleden begon Freija aan een opleiding biologische landbouw. Daarvoor heeft ze haar job bij een energieleverancier stopgezet.

Ondertussen zet ze haar kennis in de praktijk om in haar bioboerderij Rumina, in haar eentje. “Maar ik krijg gelukkig veel hulp van mijn vriend Hans. Hij staat er volledig achter, waar ik hem erg dankbaar voor ben”, zegt de boerin. “Eerst wilde ik iets doen met schapen en geiten voor melk, maar de koeien bleven aan mij trekken”, vertelt Freija. De aanschaf van eigen koeien was een grote stap. “De collega’s van een bedrijf in Gooik waar ik stage liep, moedigden me aan. Zij hebben mij de eerste Jersey-koeien verkocht.”

 

De bioboerin heeft zes Jersey-koeien, ze wil er graag een tiental. Foto Joris Herregods

Ondertussen is Freija met de hulp van haar vriend volop bezig om een productieruimte in te richten. “De melk van mijn koeien wil ik verwerken tot kaas, yoghurt en desserts”, zegt ze. Grazen doen haar dieren op een naburig weiland, waar ook de stal staat. Dat perceel huurt de bioboerin van de stad.

“Ik heb het perceel heel hard nodig”

“Het heeft altijd bij de boerderij gehoord, het is een beetje de huiskavel. Vorige zomer kreeg ik van de stad plots het bericht dat ze het perceel wil bebossen. Dat dwarsboomt mijn plannen, want ik heb het perceel natuurlijk heel hard nodig. Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”, legt Freija uit.

Dat er op het perceel extra bomen komen, ziet de boerin niet meteen als een probleem. “Ik heb zelf ook bomen aangeplant. Ze zijn belangrijk voor de bodem en mijn koeien kunnen er onder schuilen. Zolang ik mijn wei maar kan houden”, zegt ze. Recent kreeg Freija het bericht dat ze het perceel anderhalf jaar langer mag gebruiken. Een oplossing op lange termijn heeft ze nog niet.

 

Freija toont de wei die ze huurt van de stad. Ze ligt tussen haar hoeve en de Zenne. Foto Joris Herregods

“Op het moment dat we de huur opzegden, wisten we niet dat de dame melkveehouder was. Ze was ook geen erkend boerin en er was geen pachtovereenkomst, een spijtige samenloop van omstandigheden”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Toen was het perceel volgens hem al bestemd als bosgebied. De stad zegt wel mee te zoeken naar een oplossing. “We zijn aan het bekijken of ze met haar bedrijf andere gronden kan huren. Helaas is het niet zo vanzelfsprekend om die te vinden”, zegt de eerste schepen.

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding2-23-400x225.jpgRumina
Geef je lichaam een healthy boost met de drinkbouillons van Brothway https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/geef-je-lichaam-een-healthy-boost-met-de-drinkbouillons-van-brothway/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/geef-je-lichaam-een-healthy-boost-met-de-drinkbouillons-van-brothway/#respond Fri, 15 Apr 2022 14:59:34 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371140 Het Oost-Vlaamse Belfond wil met zijn Brothway drinkbouillons de focus leggen op biologische en natuurlijke producten uit eigen land die op een artisanale wijze bereid worden.

The post Geef je lichaam een healthy boost met de drinkbouillons van Brothway appeared first on Made in.

]]>
MICHELBEKE – Naar aanleiding van een enorme bone broth trend in Amerika, besloot Frederiek Ballière dat België niet kon achterblijven en sprong hij ook op de trein. Het Oost-Vlaamse Brothway wil met zijn drinkbouillons de focus leggen op biologische en natuurlijke producten uit eigen land die op een artisanale wijze bereid worden en tal van gezondheidsvoordelen bieden.

In Amerika zijn drinkbouillons, ook wel bone broth genoemd, een enorme hype. Dankzij de opmerkelijke voordelen, maakt de drinkbouillon ook zijn opmars in de rest van de wereld. In België neemt het team achter Belfond, met de creatie van Brothway, het voortouw. Het bedrijf bestormde enkele jaren geleden reeds de markt met artisanale en biologische fonds (de gezonde variant van het bouillonblokje), en wil deze missie doortrekken naar de drinkbouillons.

Frederiek Ballière, founder van Brothway: “Als Belgische speler vonden we dat we niet konden achterblijven op de bone broth trend, waarbij we de gezondheid kunnen boosten en dit dankzij het gebruik van onze lokale ingrediënten. Uiteraard is ‘healthy’ het uitgangspunt, maar het moest ook gewoon lekker én betaalbaar zijn! De combinatie van deze drie elementen is uniek, en dit niet alleen in België.”

We kennen wellicht allemaal de bouillon als smaakversterker bij het bereiden van gerechten, maar wat is een drinkbouillon nu precies? Drinkbouillons zijn een bron van collageen en eiwitten, en zorgen voor een sterker bottenstelsel en een elastischere huid.

“In plaats van een dagcrème met collageen op je gezicht te smeren, kan je collageen ook simpelweg drinken!”, klinkt het bij Brothway. Daarnaast bevatten deze vetarme drinkbouillons enorm veel vitamines, mineralen en proteïnen.

100% Belgisch, artisanaal, biologisch en natuurlijk

Brothway verzamelt al deze gezondheidsvoordelen in een compact glazen flesje. De bouillons worden op artisanale wijze geproduceerd door het Brothway-team dat elke dag op zoek gaat naar biologische en natuurlijke producten uit eigen land.

Tijdens het koken van het vlees en de beenderen wordt de bouillon op smaak gebracht met verse groenten en kruiden. Na het kookproces (tot wel 72 uren!) komen de voedingsstoffen en de heerlijke smaak vrij. De bouillons van Brothway zijn suikervrij, zoutarm, rijk aan proteïnen en bevatten geen smaakversterkers of bewaarmiddelen.

Brothway verovert de Belgische markt met 5 smaken: bio beef, chicken curcuma, nordic lobster, thai chicken en vegan.

Als ontbijt, slaapmutsje of na het sporten

De Brothway-drinkbouillons zijn eenvoudig en snel in gebruik. Dankzij het handige formaat van het flesje, kan je de Brothway-drinkbouillons overal meenemen. Warm het flesje simpelweg op in de microgolf of op het vuur.

Maar wat is nu het geschikte moment om zo’n drinkbouillon te consumeren? De Brothway-bouillons kan je op verschillende momenten doorheen de dag drinken: ’s ochtends op een nuchtere maag, als vervanger van een coffee break om 10 uur, na een intensieve sportsessie of als slaapmutsje voor het slapengaan. Bouillon werkt trouwens ook helend na de bevalling.

Wist je bovendien dat drinkbouillons een ideale dieetpartner zijn? Een warme drinkbouillon is het perfecte alternatief wanneer je aan intermittent fasting doet en sneller vet wenst te verbranden.

De drinkbouillons van Brothway zijn beschikbaar op de webshop en in de betere speciaalzaak (o.a. Bioplanet) voor €3,50.

Meer informatie op www.brothway.com.

The post Geef je lichaam een healthy boost met de drinkbouillons van Brothway appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/geef-je-lichaam-een-healthy-boost-met-de-drinkbouillons-van-brothway/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/02-brothway-400x225.jpgBelfond, Brothway
Antwerpse start-up die wijn in blik verkoopt, ziet markt verdubbelen https://www.made-in.be/antwerpen/antwerpse-start-up-die-wijn-in-blik-verkoopt-ziet-markt-verdubbelen/ https://www.made-in.be/antwerpen/antwerpse-start-up-die-wijn-in-blik-verkoopt-ziet-markt-verdubbelen/#respond Thu, 14 Apr 2022 12:27:05 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370764 Eerder waren er al een witte Sauvignon Blanc, een rosé en een rosé met bubbels, nu komt er nog een ‘Bubbly White’ bij.

The post Antwerpse start-up die wijn in blik verkoopt, ziet markt verdubbelen appeared first on Made in.

]]>

ANTWERPEN – In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sippen ze hun roseetje al veel langer uit een blik, bij ons blijft het een nieuwigheid. Wij Europeanen lijken onze wijn nog steeds uit de fles te drinken, maar toch groeit ook bij ons de markt voor wijn uit blik. Dat merken de Antwerpse starters van The French Kiss Club: zij zagen de markt vorig jaar verdubbelen en verkochten zopas hun 100.000ste blikje.

Vier soorten wijn bieden ze intussen aan bij The French Kiss Connection, dat in 2020 werd opgestart door drie Antwerpenaars en een Gentenaar. Eerder waren er al een witte Sauvignon Blanc, een rosé en een rosé met bubbels (beide een mengeling van Cinsault, Grenache en Mourvèdre), nu komt daar nog een ‘Bubbly White’ bij.

“Qua smaak willen we het Provence-gevoel op te wekken: frisse wijntjes die perfect zouden passen tijdens een warme vakantiedag”, zegt CEO Margaux Bouckaert van The French Kiss Club. “De gewone witte en rosé hebben een alcoholpercentage van 12,5%, de wijnen met bubbels een van 7,5%. Zo kan je ervan genieten zonder dat het meteen naar je hoofd stijgt.” Een blikje kost tussen 2,5 en 3 euro, afhankelijk van waar je het koopt natuurlijk.

Voordelen

In tegenstelling tot de Amerikaanse en de Britse, blijkt de Europese markt behoorlijk kritisch te staan tegenover wijn uit een blikje. Bouckaert ziet er toch veel voordelen in. “Wie in de zomer een wijntje wil drinken, bijvoorbeeld in een park, heeft glazen nodig en liefst ook ijsblokjes. Daar komen wij aan tegemoet door onze blikjes die je gekoeld kunt kopen.”

“We zetten ook in op evenementen: zo is een behoorlijk wat vragen bij bijvoorbeeld nieuwe winkels die hun opening willen vieren. De uitbaters willen graag een wijntje kunnen aanbieden, maar hebben geen zin in een hoop afwas. En er is ook het ecologische aspect: wijn in een blikje koelt sneller dan in een fles, en ons aluminium is 100 procent recycleerbaar.”

100.000ste blikje

Mede onder invloed van corona – en de gestegen vraag naar delivery – zag The French Kiss Club de markt vorig jaar verdubbelen. “De markt wordt geschat te groeien naar een half miljard euro tegen 2028”, luidt het. “Zopas verkochten we ons 100.000ste blikje.” De wijnen van The French Kiss Club zijn sinds een tijdje beschikbaar via de koerierdienst Gorilas en zijn ook opgenomen in het aanbod van bioscoop Kinepolis.

The French Kiss Club wil zijn wijn uit blik het komende jaar internationaal op de kaart zetten, maar ook inzetten op evenementen bij ons, zoals padel- en petanquetoernooien. “Daar draait het voor ons om: dat je wijn kunt drinken op het moment dat je dat wil. Wij zijn niet uit op concurrentie met wijn uit flessen, maar we willen er zijn voor mensen die zin hebben om iets te drinken – niet alleen voor mensen die veel van wijn kennen.”

The post Antwerpse start-up die wijn in blik verkoopt, ziet markt verdubbelen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/antwerpse-start-up-die-wijn-in-blik-verkoopt-ziet-markt-verdubbelen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding14-400x225.pngThe French Kiss Club
Vier dagen lang likkebaarden op culinaire hoogmis Gent Smaakt    https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/vier-dagen-lang-likkebaarden-op-culinaire-hoogmis-gent-smaakt/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/vier-dagen-lang-likkebaarden-op-culinaire-hoogmis-gent-smaakt/#respond Thu, 14 Apr 2022 10:41:17 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369997 Nieuw dit jaar: een restaurant op kindermaat.

The post Vier dagen lang likkebaarden op culinaire hoogmis Gent Smaakt    appeared first on Made in.

]]>

GENT – Van 26 tot en met 29 mei staat de Gentse binnenstad volledig in het teken van gastronomische hoogstandjes en heerlijke ontdekkingen. Het culinaire festival Gent Smaakt breidt dit jaar uit met tal van nieuwe locaties, activiteiten, workshops, chefs en producten.

De gekende locatie onder de stadshal, waar Gentse chefs hun signature dishes voorstellen, krijgt er voor de komende editie enkele smakelijke locaties bij in het historische stadscentrum. In Klein Turkije shop je de beste lokale producten met aandacht voor korte keten. Op de Korenmarkt proef je wereldkeuken en streetfood. In het Novotel volg je een leuke workshop en krijgen kinderen de kans om hun passie voor food te ontwikkelen in het Kinderrestaurant.

 

Met de paplepel in de mond

Jong geleerd, oud gedaan. Dé grote vernieuwing wordt het Kinderrestaurant, waar kinderen tussen 9 en 14 jaar zelf ervaren wat het is om een restaurant te runnen. Heb je een mini maître d’hôtel in huis? Droomt je petit chef ervan om familie en vrienden te mogen verwelkomen in een echt restaurant? Schrijf hem dan zeker in op gentsmaakt.be en wie weet sta jij binnenkort wel te popelen om bediend te worden door je kleine spruit.

Het concept? Kinderen nodigen familie en vrienden uit om die dag te komen eten in hun restaurant. Tijdens het runnen van hun eigen restaurant staan leerlingen van de Gentse hotelschool en echte professionals hen bij met tips & tricks en begeleiding.

Gentse horecazaken met het kindvriendelijk draakje-label stellen een menu voor en een kinderjury maakt vervolgens de selectie van twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts die er geserveerd worden. Bovendien wordt het Goudenleeuwplein omgetoverd tot het Drakenpleintje, waar “kinderen koning zijn”.

Chef’s Island powered by Gault & Millau

De stadshal vormt dan weer de setting voor het “Chef’s Island, powered by Gault & Millau”. Hier geven twintig Gentse Gault & Millau gerenommeerde chefs het beste van zichzelf tijdens inspirerende kookdemo’s.

Leer de kneepjes van het vak

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan ben je in de keuken van het Novotel aan het juiste adres. Er worden elke dag van 14:00 tot 18:00 workshops gegeven. Wil je bijvoorbeeld aan de slag rond minder foodwaste, fermentatie uitproberen, leren koken met microgroentjes of wilde kruiden, of wil je graag eens kennismaken met een vegan lifestyle? Dit is jouw kans!

Alle info, programma en inschrijvingen zijn te vinden via gentsmaakt.be

The post Vier dagen lang likkebaarden op culinaire hoogmis Gent Smaakt    appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/vier-dagen-lang-likkebaarden-op-culinaire-hoogmis-gent-smaakt/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/2019Gentsmaakt-69-9900000000079e3c-400x225.jpegPuurGent
West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/#respond Thu, 14 Apr 2022 07:11:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370378 West-Vlaanderen trekt 40 procent van alle landbouwsteun naar zich toe.

The post West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek appeared first on Made in.

]]>

TORHOUT – Minister van Landbouw Hilde Crevits heeft de jaarcijfers bekend gemaakt over de steun die aan de belaagde en ook veel geplaagde landbouwsector wordt toegekend. Wat al lang niet meer moest bewezen worden, wordt in het rapport nog maar eens bevestigd: West-Vlaanderen is de absolute nummer één regio voor landbouw.   

Het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds (VLIF) is en blijft belangrijk voor de ondersteuning van investeringen op een land- of tuinbouwbedrijf. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport 2021.

In totaal werden vorig jaar voor 654 miljoen euro investeringen vooropgesteld, waarvoor er 123 miljoen euro steun werd uitgetrokken. Meer dan drie kwart van de verleende steun ging naar investeringen die in hoge mate bijdragen aan de verduurzaming van de productie. Jonge landbouwers vinden ook hun weg naar de steun. Vorig jaar werden 170 aanvragen voor opstartsteun voor jonge landbouwers goedgekeurd. Het hoogste aantal sinds 2015. Vorig jaar hervormde Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits een aantal van de steunmaatregelen met extra aandacht voor de zogenaamde niet-productieve investeringen in het belang van milieu, biodiversiteit, waterberging en het landschap.

Koploper met straat voorsprong

Er werd in 2021 in totaal over 7.617 geselecteerde investeringen een beslissing genomen. 91,6% van de investeringen kreeg een gunstige beslissing. Uit de data valt af te leiden dat 40% van alle toegekende steun bestemd was voor landbouwbedrijven in de provincie West-Vlaanderen. Op de tweede plaats volgt de provincie Antwerpen met 26%. Qua aantal goedgekeurde investeringen is West-Vlaanderen eveneens koploper met 45% van het totale aantal.

The post West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/landbouw-400x225.jpgVLIF
Chocoladegroep ziet omzet en winst eerste helft boekjaar flink aandikken https://www.made-in.be/vlaams-brabant/chocoladeconcern-ziet-omzet-en-winst-eerste-helft-boekjaar-flink-aandikken/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/chocoladeconcern-ziet-omzet-en-winst-eerste-helft-boekjaar-flink-aandikken/#respond Thu, 14 Apr 2022 03:20:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370400 The post Chocoladegroep ziet omzet en winst eerste helft boekjaar flink aandikken appeared first on Made in.

]]>

HALLE – De Belgisch-Zwitserse chocoladegroep Barry Callebaut, met een vestiging in onder andere Halle, heeft tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar zijn omzet met 16,5% zien toenemen. De operationele winst (EBIT) steeg met 12,3% tot 330,9 miljoen Zwitserse frank, de nettowinst met 9,7% tot 224,8 miljoen frank.

De volumes stegen met 8,7%, voor chocolade was er zelfs een toename met 9,9%, waarmee Barry Callebaut het naar eigen zeggen fors beter deed dan de markt (+2%).

’s Werelds grootste chocoladeproducent zag de omzet uitkomen op 4,03 miljard Zwitserse frank, een jaar eerder was dat nog 3,48 miljard Zwitserse frank. De operationele winst (EBIT) steeg met 12,3% tot 330,9 miljoen Zwitserse frank, de nettowinst met 9,7% tot 224,8 miljoen frank.

De topman van de chocoladegroep, Peter Boone, verwacht aan de prognoses op middellange termijn tegemoet te kunnen komen. Barry-Callebaut heeft in Wieze (Lebbeke) de grootste chocoladefabriek ter wereld staan. Een tweede fabriek staat in Halle. In beide fabrieken samen wordt een kwart van de wereldproductie aan chocolade van de groep gemaakt. Vorig jaar huldigde het bedrijf in Lokeren het grootste chocolademagazijn ter wereld officieel in.

Barry Callebaut stelt in ons land ruim 1.800 mensen te werk.

Bron: Belga.

The post Chocoladegroep ziet omzet en winst eerste helft boekjaar flink aandikken appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/chocoladeconcern-ziet-omzet-en-winst-eerste-helft-boekjaar-flink-aandikken/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/10/12-FloorviewoftheracksinTheBarryCallebautChocolateBox-creditsBarryCallebaut-400x225.jpgBarry Callebaut
Steeds minder familiale landbouwbedrijven https://www.made-in.be/antwerpen/aantal-familiale-landbouwbedrijven-in-vrije-val/ https://www.made-in.be/antwerpen/aantal-familiale-landbouwbedrijven-in-vrije-val/#respond Wed, 13 Apr 2022 15:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370133 "Kleine familiale bedrijven moeten meer en meer plaats ruimen voor grotere spelers."

The post Steeds minder familiale landbouwbedrijven appeared first on Made in.

]]>

Vlaanderen telt jaar na jaar minder landbouwbedrijven, zo blijkt uit cijfers van minister van Landbouw Hilde Crevits. Het zijn vooral de kleinere ondernemingen die verdwijnen, en de bedrijven die overblijven, tellen steeds meer dieren.

De daling van het aantal bedrijven is vooral zichtbaar bij de veehouders. Bij de varkensboeren ging het aantal bedrijven tussen 2005 en 2020 van 6.451 naar 3.530 (-47 procent). Bij de bedrijven met runderen werd in dezelfde periode een daling opgetekend van 18.237 naar 9.899 (-46 procent). Bij de pluimveehouders ten slotte ging het van 1.248 naar 858 (-31 procent).

De overblijvende bedrijven worden wel steeds groter. Zo waren er in 2005 gemiddeld 87 runderen per bedrijf, in 2020 was dat 154 (+77 procent).

Stikstofakkoord

“Kleine familiale bedrijven moeten meer en meer plaats ruimen voor alsmaar grotere spelers”, reageert Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin. Hij vreest dat met het Vlaamse stikstofakkoord nog meer familiebedrijven zullen verdwijnen in de veeteelt.

LEES OOK. “Aan dit tempo is er over dertig jaar geen landbouw meer”

Het stikstofakkoord houdt onder meer in dat een 40-tal rode bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten – de zogenaamde piekbelasters – tegen 2025 moeten sluiten. Zij krijgen daar wel een vergoeding voor. Daarnaast krijgen zowat 120 donkeroranje veeteeltbedrijven de kans om vrijwillig te stoppen tegen 2026.

“Voor velen zullen de grote investeringen die gevraagd worden op vlak van stikstofuitstoot gewoonweg niet haalbaar zijn, waardoor de familiale veeteelt helemaal dreigt te verdwijnen”, besluit Sintobin.

The post Steeds minder familiale landbouwbedrijven appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/aantal-familiale-landbouwbedrijven-in-vrije-val/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding10-4-400x225.jpg
Nieuwe activiteit voor traiteur die vroeger sauna was https://www.made-in.be/limburg/nieuwe-activiteit-voor-traiteur-die-vroeger-sauna-was/ https://www.made-in.be/limburg/nieuwe-activiteit-voor-traiteur-die-vroeger-sauna-was/#comments Wed, 13 Apr 2022 12:15:06 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=349759 Speciale granola voor apothekers en natuurvoedingswinkels.

The post Nieuwe activiteit voor traiteur die vroeger sauna was appeared first on Made in.

]]>

Traiteur Full Flavour, de zaak van Tamara en Stijn Mallet uit Hechtel-Eksel, is gestart met een productlijn in biologische en glutenvrije granola. Een nieuw hoofdstuk in boeiende bedrijfsgeschiedenis van de traiteur, die vroeger nog een privésauna was, en aangrenzend een krantenwinkel huisvest…

Het is intussen al even geleden dat Stijn en Tamara Mallet kozen voor hun passie en de privésauna in Hechtel-Eksel volledig ombouwden tot een traiteurszaak. Het pand van Full Flavour, zoals hun voedingsbedrijf heet, wordt gedeeld met ouderlijke krantenwinkel Hechtelse Drukkerij, waar Stijn ook zaakvoerder van is.

En het gaat goed met Full Flavour. De gerechten, broodjes en buffetschotels gaan vlot de deur uit. Stijn heeft intussen nog wat tijd gevonden om een extra business-unit op te starten. “Na enige tijd sleutelen aan de receptuur, hebben we nu een glutenvrije en biologische granola ontwikkeld, die we apart in de markt gaan zetten”, vertelt hij. “De bedoeling is om elk seizoen een nieuwe variant te presenteren en zo het aanbod gevarieerd en volledig te maken. We gaan niet alleen verkopen in onze eigen handelszaken, maar ook leveren aan apothekers en winkels met natuurproducten.”

The post Nieuwe activiteit voor traiteur die vroeger sauna was appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/nieuwe-activiteit-voor-traiteur-die-vroeger-sauna-was/feed/ 1 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/tamara-stijn-mallet-400x225.pngFull Flavour, Hechtelse Drukkerij