Nieuws Vlaams-Brabant De Klare Kijk van…Peter Van Laer: “lockdown heeft voor een soort slingshot into the (digital) future gezorgd”

De Klare Kijk van…Peter Van Laer: “lockdown heeft voor een soort slingshot into the (digital) future gezorgd”

De Klare Kijk van…Peter Van Laer: “lockdown heeft voor een soort slingshot into the (digital) future gezorgd”

De reeks “De klare kijk van Vlaams-Brabantse en Brusselse topondernemers” is terug. Na een eerste reeks in de lente van vorig jaar staan er nieuwe inspirerende getuigenissen klaar. Aflevering 1: Peter Van Laer (CEO advieskantoor BDO België). 

Welke stappen heeft BDO gezet rond de veelbesproken digitale transformatie die in heel wat sectoren zijn ingang heeft gevonden? Ziet u hiervan al resultaten? Zo ja, welke?

“BDO was reeds een sterk geautomatiseerd bedrijf: de meeste interne processen worden digitaal ondersteund dankzij heel wat applicaties, en ook onze klantenwerkzaamheden worden quasi volledig met IT-middelen ondersteund. De gegevensuitwisseling gebeurde zo goed als volledig elektronisch van en naar klanten, verschillende overheden en officiële instanties in binnen- en buitenland. We ‘telewerkten’ dus al frequent van bij onze klanten en van thuis uit, maar waren wel nog veel op kantoor aanwezig voor meetings of om onderling af te stemmen. Maar dan is het natuurlijk nog wel een stap verder om dan plots werkelijk alles digitaal te “moeten” doen terwijl het daarvoor een afwisseling was tussen telewerken, kantoorwerk en ter plaatse bij klanten.

Vanaf de eerste dag van de lockdown werd dus die ‘quasi volledig’, ‘zo goed als’ en ‘frequent’ echter omgegooid naar ‘altijd en voor alles’. Voor niet-digitale stukjes hebben wij, net zoals vele andere bedrijven, snel oplossingen moeten zoeken en toepassen. En dat is gelukt. Live meetings en contactmomenten werden vervangen door video calls. Seminaries en congressen stopten we in een digitaal kleedje. En eigenlijk verliep dat allemaal – na wat zoeken, uittesten en aanpassen natuurlijk – vrij vlot. Het woon-werkverkeer en de reizen vielen weg. In plaats daarvan richten we onze thuiskantoren beter in en pasten we ons aan. Bij BDO zijn we ervan overtuigd dat de lockdown voor een soort ‘slingshot into the (digital) future’ heeft gezorgd: misschien waren al deze gebeurtenissen wel het duwtje in de rug dat we nodig hadden om de sprong in een wereld van ‘digital first’ te wagen.

Maar alleen maar digitaal bovenop het isolement, zowel privé als zakelijk, door de (semi) lockdown maatregelen en het volledig ontbreken van enige fysieke format van bijvoorbeeld congressen, seminaries, geen horeca, … zijn toch geen vol te houden formule. De coronapandemie mag dan wel een hoge tol eisen op economisch, sociaal en gezondheidsvlakvlak, de (gedwongen) slingshot is toch een positieve noot. De talloze virtuele ontmoetingen met collega’s in hun keukens, woonkamers of zolders, (heel) casual gekleed met af en toe een kind of partner in de achtergrond (en wat lawaai :-)) of een videocall die we even moesten onderbreken omdat de baby wakker werd of omdat er aangebeld werd….

Heeft deze digitale manier, ondanks de fysieke afstand, de collega’s van BDO dan niet veel dichter bij elkaar gebracht?

Een (meer) digitale toekomst geeft blijkbaar eerder meer dan minder ruimte aan mensen. Zolang we binnenkort naast al dat digitale terug feestjes kunnen houden en fysieke events en ontmoetingen kunnen combineren met het digitale.

En dan vermoed ik dat als de nadelen van de coronacrisis weg zullen zijn en het virus bedwongen, we het positieve dat we noodgedwongen hebben geleerd uit deze crisis zullen overhouden naast een terugkeer naar het normale van voor de crisis. En dus zullen we nieuwe gewoonten er aan over houden, onuitwisbare impact van de crisis die ons (hopelijk) in een betere balans zullen brengen van thuiswerken en kantoorwerk of werk bij klanten. Met minder verplaatsingen, een gezondere levensstijl met meer beweging (we moeten dus blijven wandelen) en een lagere impact op het milieu. En een betere balans tussen werk en gezin met een grotere flexibiliteit die meer aanvaard gaat zijn dan voor de crisis.

Welke boodschap(pen heeft u voor collega-ondernemers 1 jaar na de start van de gezondheidscrisis?

Vermits de viruscirculatie nog niet helemaal onder controle is, we zijn gelukkig wel op de goede weg, moeten we nu nog even volhouden met de maatregelen uitgevaardigd door de overheid  en waar onze eigen maatregelen op gebaseerd zijn. Niemand wil langer dan nodig in deze situatie blijven. Maar nog enkele weken volhouden en onze persoonlijke vrijheid limiteren is de snelste weg naar collectieve vrijheid. En een terugkeer naar een meer normale en dus ook veel aangenamere wereld. Want dat die er aankomt is nu wel zeker met de vaccinatie die gestart is en aan snelheid wint. Vorig jaar was dat nog één groot vraagteken, nu is dat een zekerheid. En kunnen we met zijn allen een herstart nemen en aanknopen met een jarenlange traditie van gezonde en goed gefundeerde groei!

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.