Nieuws Limburg Eurofilters pompt 10 miljoen in mondmaskers

Eurofilters pompt 10 miljoen in mondmaskers

(Foto: Jan Schultink)

Eurofilters pompt 10 miljoen in mondmaskers

Het bedrijf Eurofilters in Pelt krijgt 2,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse regering om de filters voor onze mondmaskers te gaan produceren. De specialist in stofzuigerzakken investeert zelf 10 miljoen, en is daarmee uitverkoren om de strategische productie van de essentiële voorraad mondmaskers in Vlaanderen te houden.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 2,4 miljoen euro steun toe aan Eurofilters, dat samen met het Kempense Medimundi de veiligheid van Vlaanderen moet verzekeren. Deze lokale productie moet Vlaanderen minder afhankelijk maken van het buitenland, zodat bij een volgende golf of nieuw virus, er snel op de bal kan gespeeld worden.

“Bij het begin van coronacrisis bleek dat ons land kwetsbaar was op het vlak van beschermingsmateriaal”, stelt Crevits. “We verankeren nu de strategische en langetermijnproductie van mondmaskers in Vlaanderen. Dat is mogelijk dankzij samenwerking en de aanwezige knowhow.”

Voor de productie van de grondstof voor mondmaskers is gekozen voor Eurofilters in Pelt, het bedrijf van de familie Schultink dat gespecialiseerd is in de fabricage van zakken voor stofzuigers.

“Eurofilters produceert al 40 jaar de zogenaamde ‘melt-blown’ grondstof voor stofzuigerfilters”, weet Crevits. “Sinds een aantal jaren is het bedrijf ook leverancier van filtermedia voor bloed-separatie. Eurofilters kent dus de kwaliteitseisen van de medische techniek en heeft troeven in handen om de productie van chirurgische mondmaskers mee uit te bouwen.”

De familie Schultink gaat daarom de capaciteit gevoelig opdrijven en 10 miljoen euro investeren in uitbreiding. De Vlaamse regering legt 2,4 miljoen subsidie op tafels als ‘strategische investeringssteun’. Het laat toe om een state-of-the-art systeem in Pelt op te starten. Zo zal het bedrijf zich omvormen tot een producent van hoogwaardig filtermateriaal voor chirurgische- en FFP2-maskers.

Eurofilters werkt intussen aan innovatieve toepassingen, bijvoorbeeld aan filters die dragers van mondmaskers beter laten ademen. Ze bekijken bovendien of er filters kunnen gemaakt worden die biologisch afbreekbaar zijn. Wordt vervolgd!

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.