Groene economie - Made in https://www.made-in.be Sat, 16 Apr 2022 20:13:46 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Ardo mikt eerder op winstgroei dan op omzetgroei https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ardo-mikt-eerder-op-winstgroei-dan-op-omzetgroei/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ardo-mikt-eerder-op-winstgroei-dan-op-omzetgroei/#respond Sat, 16 Apr 2022 20:13:38 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371281 Ardo neemt maatregelen om winst op peil te houden

The post Ardo mikt eerder op winstgroei dan op omzetgroei appeared first on Made in.

]]>

ARDOOIE – Het zijn voor veel bedrijven moeilijke tijden. Corona is nog maar net bezworen of daar kwam al een andere spook opdagen, in de vorm van een oorlog op Europees grondgebied. Niets blijft zonder gevolgen en dat weten ze bij diepvriesgroentenbedrijf Ardo ook maar al te goed. In de gegeven moeilijke omstandigheden blijft de winst op peil houden prioriteit nummer één. 

Die winst bewaken is alvast goed gelukt tijdens de coronajaren. Meer zelfs, de nettowinst werd uitgerekend in die moeilijke jaren nog lichtjes opkrikt: van 13 miljoen euro (2019) naar 16 miljoen euro in 2021.

De groeiende inflatie en de dreigende schaarste aan bepaalde producten, zorgen nu voor kopbrekens bij de extra-muros CEO, de Nederlandse Gabrielle Kalkwijk (zie foto). In een gesprek met De Tijd zegt ze, samen met voorzitter Jules Noten, dat ze dit in haar hele uitgebreide carrière nog niet eerder heeft meegemaakt. Toch zweert ze bij het principe dat winst op peil houden nu belangrijker is dan omzetgroei nastreven. “Om die winst alsnog op peil te houden, willen we zoveel mogelijk aan kostenbeheersing doen en in de kosten snijden waar nodig”, zo laat Kalkwijk verstaan. Ze wijst er ook op dat verlieslatende contracten – al is het dan met grote retailers – worden stop gezet als dat moet. Dat is recent ook gebeurd.”

Ardo is het bedrijf van de bijzonder ondernemende familie Haspeslagh. Het bedrijf verkoopt zijn diepvriesgroenten in om en bij de 100 landen, wat volgens de laatst beschikbare cijfers goed was voor een omzet van 1,1 miljard euro. Bij Ardo werken 4.000 mensen, verdeeld over 21 vestigingen in negen landen.

The post Ardo mikt eerder op winstgroei dan op omzetgroei appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ardo-mikt-eerder-op-winstgroei-dan-op-omzetgroei/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Ardo-Gabrielle-Kalkwijk-klein-20-400x225.jpgArdo
Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/#respond Sat, 16 Apr 2022 19:51:15 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371269 Cosh! zet eerste stappen in het buitenland

The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – Het Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! werd eerder dit jaar uitgeroepen tot één van de tien meest radicale vernieuwers van Vlaanderen en Brussel. Cosh! helpt consumenten om via digitale weg te kiezen voor duurzaam textiel. Cosh! blijft, na een al stevige uitrol in eigen land, ook in het buitenland niet onopgemerkt. Amsterdam gaat volgende week voor de bijl.     

Het platform voor duurzame mode, Cosh!, zet volgende week voor het eerst voet aan de grond in Nederland, met Amsterdam als pionierstad. Ook in Nederland wil Cosh! duurzaam en circulair shoppen makkelijk en toegankelijk maken. De samenwerking kadert in het Europese Reflow project waarbij de gemeente Amsterdam circulair textiel onder de loep nam. De gemeente gaat een samenwerking aan met Cosh! voor het luik consumenten communicatie rond duurzaam textiel.

Duurzaam én circulair

De lancering van dit nieuwe project valt niet toevallig tijdens Fashion Revolution Week en staat volledig in het teken van duurzame en circulaire mode. Op het event van volgende week zullen Cosh!, vertegenwoordigd door CEO Nicky de Schryver, en de Amsterdamse wethouder Marieke Van Doorninck de eerste resultaten bekend maken van hun nieuwe samenwerking, alsook hun licht laten schijnen op de verhouding van circulair textiel in de stad.

Cosh! is Belgiës grootste betrouwbare platform voor shoppers die op zoek zijn naar duurzame mode en accessoires bij lokale winkels. Het concept is reeds actief in 16 Belgische steden, waaronder Brugge, Mechelen en Antwerpen. Amsterdam is de eerste Nederlandse stad waarin het platform actief wordt. Na Amsterdam plant het platform ook uitbreiding naar andere Nederlandse steden.

 

The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/brugse-duurzaamheidsplatform-cosh-zet-eerste-stappen-in-het-buitenland/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Cosh-2-400x225.jpgCosh!
Deze ondernemers zetten schouders onder modulaire rugzak https://www.made-in.be/antwerpen/deze-ondernemers-zetten-schouders-onder-modulaire-rugzak/ https://www.made-in.be/antwerpen/deze-ondernemers-zetten-schouders-onder-modulaire-rugzak/#respond Sat, 16 Apr 2022 06:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370698 "Momenteel bieden we 5 miljoen unieke combinaties aan."

The post Deze ondernemers zetten schouders onder modulaire rugzak appeared first on Made in.

]]>

ANTWERPEN – In een wereld waarin fast fashion steeds meer ons koopgedrag dicteert, verdwijnen spullen al snel op de afvalberg. Dat is ook ondernemersduo Stijn Helsen en Jens Van Havermaet, beiden 28 jaar, niet ontgaan. Met hun start-up Modjl brengen ze modulaire rugzakken op de markt brengen. “Momenteel bieden we 5 miljoen unieke combinaties aan”, vertelt Jens.

Nog niet zo lang geleden zat het ondernemende tweetal samen achter de schoolbanken in het Stedelijk Lyceum in Linkeroever. De twee aandeelhouders die zich bij hun start-up aansloten, zaten op dezelfde school. Stijn werkt intussen in de haven als ingenieur, Jens koos voor een carrière in marketing.

“Ik zocht naar leuke gadgets voor de hoofdsponsor van Rock Werchter”, zegt Jens. “Tijdens mijn zoektocht viel me op dat zowat alles customizable is tegenwoordig, maar rugzakken nog niet. Ik begon meteen met een klein marktonderzoek. Nu ja, ik zocht het een en ander op in Google. Vrij snel sprak ik Stijn aan over het idee. Hij was meteen enthousiast.”

Klitteband

Gebeten door hun idee van een modulaire rugzak, die je naar eigen smaak kan aanpassen en pimpen, trok het tweetal naar het Mechelse designbedrijf Achilles. “We bogen ons samen over handige en veilige aansluitingen. We kozen voor een combinatie van klitteband rond de rugzak en loops aan de kleinere zakjes. Er zijn ook magneten aanwezig in het design om de modules netjes op hun plaats te houden.”

 

De verschillende modules zijn te bevestigen met verschillende types aansluitingen. Foto Modjl

“Je kan de rugzak steeds aanpassen aan je activiteit en je outfit”, vertelt Jens. “Het is de bedoeling dat je met onze rugzak naar je werk kan vertrekken, maar ook mee kan gaan sporten. Er zijn zes verschillende modules die je kan aanpassen naar wens. Dat maakt dat we momenteel 5 miljoen unieke combinaties aanbieden.”

Circulair product

Met het concept op papier was het enkel nog kwestie van een geschikte producent te vinden. En dat was zoeken. “Eerst namen we een bedrijf in Servië onder de arm, maar ons volume was te beperkt. Nu werken we samen met een bedrijf in Turkije.”

Jens vult aan: “Ook duurzaamheid was voor ons belangrijk. Dat doen we door een circulair product aan te bieden, maar ook in de productie. We proberen vooral metalen te gebruiken in plaats van plastiek. Het polyester dat we gebruiken is 100% gerecycleerd. En uiteraard hoef je niet de volledige rugzak op de afvalhoop te gooien bij slijtage. Je kan module per module vervangen.”

 

“Het is de bedoeling dat je met onze rugzak naar je werk kan vertrekken, maar ook mee kan gaan sporten.” Foto Modjl

Kickstart 

Het Antwerpse bedrijf telt intussen vier mensen. Naast de co-founders wordt het team versterkt door Michael en Nick. De eerste is een IT-knobbel, de tweede waakt over de financiën. Toch is het bedrijf nog niet helemaal opgestart. Momenteel loopt er een kickstarter, een soort van crowdfunding waarbij geïnteresseerden een voorschot betalen op hun aankoop. “De rugzak ontvangen ze dan in september aan huis”, verduidelijkt Stijn.

De verkoop verloopt tot nog toe volledig via een webshop, al dromen beide founders van meer. “We willen echt internationaal gaan”, zegt Stijn. “We hebben al klanten in verschillende Europese landen, en zelfs in de VS. In de toekomst hoop ik dat we ons product kunnen verdelen bij ketens als AS Adventure of Juttu.”

Wie zelf mee op de kar wil springen van Modjl, kan dat doen via de website.

The post Deze ondernemers zetten schouders onder modulaire rugzak appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/deze-ondernemers-zetten-schouders-onder-modulaire-rugzak/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding10-5-400x225.jpgAchilles, Modjl
Paesmans laat eigen briesje door Wijer waaien https://www.made-in.be/limburg/paesmans-laat-eigen-briesje-door-wijer-waaien/ https://www.made-in.be/limburg/paesmans-laat-eigen-briesje-door-wijer-waaien/#respond Fri, 15 Apr 2022 18:17:05 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371243 Windmolen bij Fruitsnacks verkleint ecologische voetafdruk.

The post Paesmans laat eigen briesje door Wijer waaien appeared first on Made in.

]]>

In de zoektocht naar de productie van nog meer groene energie, heeft de leverancier van fruitmanden op het werk, Fruitsnacks, een windmolen van 38 meter ashoogte en wieken van 12 meter geplaatst naast de bedrijfsgebouwen in Nieuwerkerken. “We kiezen voor onze nieuwbouw en de verdere ontwikkeling in ons bedrijf steeds vaker voor duurzame en groene oplossingen. Het is één van onze belangrijkste waarden.”

“Met onze recente investering in een productiehal en nieuwe kantoren waren we op zoek naar extra manieren om naast onze zonnepanelen nog meer groene energie te produceren”, zegt zaakvoerder Karel Paesmans. “Naast een warmtewisselaar, die de warmte van de frigo’s gebruikt voor de verwarming van de kantoren, en de verblijfsaccommodatie voor onze seizoenarbeiders, kozen we een Xant-windmolen met een vermogen van 95kW.”

Roel Paesmans vult aan: “Door deze extra investering zullen we theoretisch energiepositief kunnen werken, wat wil zeggen dat we meer groene energie opwekken dan dat we verbruiken.” De nieuwe windmolen zal een opbrengst van 170 000 kWh genereren, het equivalent van het verbruik van 50 gezinnen.

Ook in de toekomst blijft Fruitsnacks uitkijken naar verdere duurzame investeringen voor de productie en levering van het fruit. “Recent kochten wij ook twee nieuwe bestelwagens aan die volledig elektrisch rijden. Deze zetten wij in op onze korte en nabijgelegen routes. We kijken ook uit naar nieuwe mogelijkheden om de rest van ons wagenpark milieuvriendelijker te laten rijden”, besluit Karel Paesmans.

The post Paesmans laat eigen briesje door Wijer waaien appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/paesmans-laat-eigen-briesje-door-wijer-waaien/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/fruitsnacks-windmolen-400x225.jpgFruitsnacks
Straffe madammen: Ontdek duurzaam modemerk King Comf van Astrid en Cleome https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/straffe-madammen-ontdek-duurzaam-modemerk-king-comf-van-astrid-en-cleome/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/straffe-madammen-ontdek-duurzaam-modemerk-king-comf-van-astrid-en-cleome/#respond Fri, 15 Apr 2022 14:22:15 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371135 "Ik zie onze stuks graag als ‘speelkleren voor hangouderen’."

The post Straffe madammen: Ontdek duurzaam modemerk King Comf van Astrid en Cleome appeared first on Made in.

]]>

AALST/GENT – We staan er niet genoeg bij stil: de enorme berg stoffen die overblijft van de traditionele modeproductie. Zonde, vinden ontwerpers Cleome Clements en Astrid Van Damme van het duurzame modemerk King Comf. Daarom werken zij voor hun comfy kledingcollectie met bijzondere stoffen die overblijven in ateliers in Portugal. Voor hun unieke schoenencollectie gaan ze aan de slag met stockleder.

King Comf ontwerpt vanuit wat er aanwezig is. “We creëren niet op basis van trends, wel maken we unieke items van buitengewone vondsten uit ateliers, weverijen en lederstocks”, vertellen Cleome en Astrid. “Dat is niet alleen duurzamer, het zorgt ook voor een tijdloos stuk waarvan er maar enkele beschikbaar zijn. De kans dat je iemand tegenkomt op straat met eenzelfde King Comf kimono is héél klein. Unieker en tijdlozer kan je outfit niet worden.”

De items van King Comf herken je aan hun verrassende, eclectische prints en kleuren, net omdat ze los van trends ontstaan. Astrid en Cleome’s doel is dan ook om mensen goed te doen voelen in wat ze dragen. “De kimono’s bijvoorbeeld zijn meer dan chique homewear pieces”, vertelt Astrid. “Mensen kopen onze items niet, ze dragen ze. Ik zie onze stuks graag als ‘speelkleren voor hangouderen’. Die happy vibe vertelt precies waar King Comf voor staat.”

 

Door met reststoffen te werken, geven Cleome en Astrid waarde aan iets wat anders verloren zou gaan. Die recuperatie is een kernwaarde voor hun merk. Er gaat bijvoorbeeld niets van de stof verloren dankzij het specifieke design van de kimono’s, ontworpen op maat van de standaard lopende meters op een rol. Ook in hun persoonlijk leven staat recuperatie centraal: beide ontwerpsters zijn fan van preloved in hun huis en garderobe.

Made in Portugal

Cleome en Astrid staan in nauw contact met de ateliers in Portugal en gaan daar zelf tussen de stoffen snuisteren om materiaal te vinden dat ze kunnen recupereren voor de kleding en schoenen van King Comf.

“Het was tijdens ons werk als ontwerpers voor grote modelabels dat we ontdekten welke schatten er vaak verloren gaan”, vertellen ze.

“En dan spreken we niet over een paar tientallen rollen. Er zijn echt loodsen vol tijdloze stoffen en leders die veel te mooi zijn om op de afvalberg te belanden. Wij geven ze een tweede leven.”

De werkwijze van King Comf wordt ook positief onthaald door de ateliers zelf. Waar andere modemerken voor twee drukke periodes per jaar zorgen, hebben de ateliers dankzij King Comf een constante workflow omdat zij niet volgens de traditionele kalender werken.

Comfy voor iedereen

Zoals de naam al doet vermoeden, staat comfort steeds centraal bij King Comf. De kimono’s kun je als kamerjas dragen, maar ook als jurk of jas. En de sneakercollectie kan door iedereen gedragen worden, maar heeft enkele speciaal ontworpen features waardoor ze perfect zijn voor wie op zoek is naar modieuze schoenen die ook voor ‘moeilijke’ voeten comfort bieden.

Zo bieden de uitneembare binnenzolen ruimte voor steunzolen, zorgt de extra ruimte op de voorvoet voor comfort bij knobbels en verbetert de verstevigde hiel je houding. Met focus op comfort zijn de schoenen zo gemaakt dat elk type voet erin past, terwijl ze ook nog eens chic en stijlvol ogen.

Voor de sneakers werken Cleome en Astrid met stockleder. Net zoals bij de kleding maken zij iets waardevol van wat er beschikbaar is. De zolen zijn gemaakt van productieresten, wat bij sommige stuks bewust zichtbaar blijft in de terrazzo-print van de zool.

De items van King Comf zijn verkrijgbaar via de webshop en verschillende verkooppunten die hun waarden en esthetiek delen. Omdat er slechts enkele stuks per design beschikbaar zijn, zal je in elke winkel een uniek aanbod vinden. Prijzen starten vanaf 150 euro.

Vrolijke Oost-Vlaamse onderneemsters

King Comf is het duurzame modelabel van Astrid Van Damme en Cleome Clements. Nadat zij ervaring opdeden bij verschillende Belgische modelabels, besloten zij samen een nieuwe weg in te slaan. Naast duurzaamheid en comfort houdt King Comf van happy vibes. Cleome en Astrid nemen het leven niet te serieus en dat willen ze ook uitstralen naar hun klanten.

Astrid studeerde mode in Antwerpen en woont in haar thuisstad Aalst met haar man en twee tienerdochters. Cleome is van Nederlandse afkomst en studeerde mode aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Zij woont vandaag in Gent met haar man. Als pleegouders bieden ze een warme plek voor kinderen die tijdelijk thuis niet terecht kunnen.

© Foto’s: Studio Nunu

The post Straffe madammen: Ontdek duurzaam modemerk King Comf van Astrid en Cleome appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/straffe-madammen-ontdek-duurzaam-modemerk-king-comf-van-astrid-en-cleome/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/de7c0b1d-1f27-347e-9e2c-22dc69deb735-400x225.jpegKing Comf
Nieuwe windturbines voor E314 https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-windturbines-voor-e314/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-windturbines-voor-e314/#respond Fri, 15 Apr 2022 03:10:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370899 The post Nieuwe windturbines voor E314 appeared first on Made in.

]]>

BEKKEVOORT – Aspiravi is de funderingswerken van 2 nieuwe windturbines
langs de snelweg E314, op het grondgebied van Bekkevoort, opgestart. In juni volgt de bouw van de turbines die stroom zullen opwekken voor 4.800 gezinnen. 

Aspiravi heeft de voorbereidende civiele werken afgerond voor de bouw van 2 nieuwe windturbines langs de E314. Deze werken houden o.a. de aanleg van toegangswegen en werkvlakken voor de kraanopstelling in. Intussen zijn de funderingswerken opgestart. Een 70-tal betonmixers zullen zo’n 600 m³ beton per windturbine aanleveren. Tot slot moet de zone rond de fundering aangevuld worden met grond en moet de ganse fundering uitharden.

De levering van de grote onderdelen van de beide windturbines (o.a. torendelen, wieken, gondel) is gepland voor begin juni waarna de eigenlijke opbouw van de windturbines zal gebeuren. Tegen eind juni wordt verwacht dat de 2 windturbines zullen opgebouwd zijn. Indien alles volgens planning verloopt, kunnen de windturbines na de zomer in dienst worden genomen. Aspiravi bouwt in Bekkevoort windturbines van het type Nordex N117 met een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter.

De nieuwe windturbines worden allicht na de zomervakantie in gebruik genomen. Ze wekken stroom op voor 4.800 gezinnen.

The post Nieuwe windturbines voor E314 appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/nieuwe-windturbines-voor-e314/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Aspiravi-bouwwerf-Bekkevoort-funderingswerken-2-400x225.pngAspiravi
Twintig werknemers behandelen 160 miljoen oude batterijen https://www.made-in.be/vlaams-brabant/twintig-werknemers-behandelen-160-miljoen-batterijen/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/twintig-werknemers-behandelen-160-miljoen-batterijen/#respond Fri, 15 Apr 2022 03:09:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370884 The post Twintig werknemers behandelen 160 miljoen oude batterijen appeared first on Made in.

]]>

TIENEN – Sortbat, het Tiense bedrijf dat ingezamelde batterijen sorteert, heeft een recordjaar achter de rug. Vorig jaar verwerkten de twintig werknemers ongeveer 160 miljoen oude batterijen. 

Vorig jaar zamelden alle Belgen samen 3.631 ton batterijen in, zo blijkt donderdag uit het jaarverslag van Bebat. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar 2020, en het hoogste resultaat ooit sinds de oprichting van Bebat 26 jaar geleden.

Origine 

Meer dan een derde van alle ingezamelde batterijen (36,2 procent) komt van inzamelpunten bij bedrijven. Recyclageparken zijn goed voor 26,3 procent van de ingezamelde batterijen. Een derde belangrijk inzamelpunt zijn retailers zoals supermarkten en buurtwinkels. Zij staan in voor 19,7 procent. De rest van de ingezamelde batterijen komt van scholen en ontmantelingscentra.

In 2020 zamelden de Belgen 3.357 ton batterijen in. Door corona was het toen een “atypisch jaar”. In 2019 ging het om 3.624 ton. De in 2021 verzamelde 3.631 ton staat gelijk aan ruim 161 miljoen batterijen. De stijging heeft volgens Bebat te maken met verschillende redenen. Zo is er een groot aantal inzamelpunten in vergelijking met andere Europese landen. Gemiddeld is er één punt per 500 inwoners te vinden.

Sorteren

Ook het feit dat de Belgen hun batterijen goed sorteren, speelt mee. De inzamelefficiëntie ligt boven de 90 procent. “Dat betekent dat er minder dan 1 batterij per 100 kilogram huisvuil wordt teruggevonden, een heel goed resultaat dus”, vertelt Fatima Boudjaoui, woordvoerder van Bebat. Van de verzamelde batterijen kunnen tal van waardevolle grondstoffen herwonnen worden. Zo kan er 772 ton ijzer opnieuw gebruikt worden, 512 ton zink, 247 ton lood, 94 ton nikkel, 15 ton kobalt en 5 ton lithium.

Door de stijgende vraag is Sortbat, het enige sorteercentrum van batterijen in België, op zoek naar extra krachten.

Bron: Belga.

 

The post Twintig werknemers behandelen 160 miljoen oude batterijen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/twintig-werknemers-behandelen-160-miljoen-batterijen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/11/Bebat_HVdV-award_selectie_03_KoenBroos-400x225.jpgBebat, Sortbat
Autobedrijf Ghistelinck stimuleert fietsen bij zijn medewerkers https://www.made-in.be/west-vlaanderen/autobedrijf-ghistelinck-stimuleert-fietsen-bij-zijn-medewerkers/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/autobedrijf-ghistelinck-stimuleert-fietsen-bij-zijn-medewerkers/#respond Thu, 14 Apr 2022 12:06:26 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370751 Steeds meer bedrijven zien leaseformule voor fietsen als bijkomende troef in de rekrutering

The post Autobedrijf Ghistelinck stimuleert fietsen bij zijn medewerkers appeared first on Made in.

]]>

WAREGEM – Fietsleasing zit in de lift. Vorig jaar zag het Brabantse Lease a Bike het aantal leasefietsen meer dan verdubbelen tegenover het jaar daarvoor. Naast andere extra’s bovenop het loonpakket zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, laptop of telefoon, zetten steeds meer bedrijven in op leasefietsen voor hun werknemers. Eén van deze bedrijven is de West-Vlaamse onderneming Ghistelinck Autobedrijven nv, met 10 filialen in België en Noord-Frankrijk en zijn flagship showroom en kantoren in Waregem.

 

Dit jaar alleen al sloot Ghistelinck Autobedrijven twaalf contracten af voor bedrijfsfietsen bij Lease a Bike. Het ging zowel om e-bikes, damesfietsen als om koersfietsen, die zowel gebruikt worden voor het woon-werkverkeer, als het privéverkeer. Dat kan, want de werknemer moet enkel kunnen aantonen dat hij of zij ‘regelmatig’ met de fiets naar het werk gaat. Dat zet de deur open voor fietsen, die eveneens voor de hobby gebruikt worden zoals koersfietsen.

Met dit flexibele aanbod spelen we in op de wensen van onze werknemers”, aldus Danny Vermeulen, HR manager bij Ghistelinck Autobedrijven “Het zorgt voor blije en gezonde werknemers. Tevens is een fiets leasen zo’n 40% goedkoper dan hem meteen te kopen. Na de leaseperiode kan men kiezen om de fiets voor een nieuwe in te ruilen, of hem zelf aan te kopen voor 15% van de nieuwprijs. Zo komt de duurdere fiets van hun dromen, die men bij de lokale fietshandelaar kan aanschaffen, een stuk dichterbij. Dat ze de fiets ook in hun vrije tijd gebruiken, en zo meer gaan bewegen en gezonder leven, is een mooie win-win.”

En-en formule

Het gebruik van een leasefiets hoeft trouwens een bedrijfswagen niet uit te sluiten. Werknemers kunnen beide aangeboden krijgen, voor zover dit binnen het zogenaamde cafetariaplan past”, zegt Vermeulen nog. “Verplaatsen werknemers zich met hun leasefiets naar het werk, dan krijgen zij een fietsvergoeding. Gebruiken ze daarentegen hun bedrijfswagen, dan wordt de fietsvergoeding uiteraard niet toegepast. De eerste leasefietsen vonden in elk geval heel wat weerklank binnen het bedrijf en de aanvragen volgden. Ik verwacht dat er binnen dit en twee jaar minstens 30  werknemers een leasefiets zullen gebruiken.

Vandaag telt Ghistelinck Autobedrijven zo’n 230 werknemers in de 8 Belgische vestigingen, waarvan ruim de helft op het hoofdkantoor in Waregem werkt. Maar het autobedrijf groeit snel en is nog eens op zoek naar 10 extra werknemers. Het aanbieden van leasefietsen kan hierbij zeker een stimulans zijn, vindt Danny Vermeulen.

The post Autobedrijf Ghistelinck stimuleert fietsen bij zijn medewerkers appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/autobedrijf-ghistelinck-stimuleert-fietsen-bij-zijn-medewerkers/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Ghistelinck-Lease-a-Bike-Autobedrijven-Ghistelinck-Waregem_-400x225.jpgGhistelinck, Lease a Bike
West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/#respond Thu, 14 Apr 2022 07:11:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370378 West-Vlaanderen trekt 40 procent van alle landbouwsteun naar zich toe.

The post West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek appeared first on Made in.

]]>

TORHOUT – Minister van Landbouw Hilde Crevits heeft de jaarcijfers bekend gemaakt over de steun die aan de belaagde en ook veel geplaagde landbouwsector wordt toegekend. Wat al lang niet meer moest bewezen worden, wordt in het rapport nog maar eens bevestigd: West-Vlaanderen is de absolute nummer één regio voor landbouw.   

Het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds (VLIF) is en blijft belangrijk voor de ondersteuning van investeringen op een land- of tuinbouwbedrijf. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport 2021.

In totaal werden vorig jaar voor 654 miljoen euro investeringen vooropgesteld, waarvoor er 123 miljoen euro steun werd uitgetrokken. Meer dan drie kwart van de verleende steun ging naar investeringen die in hoge mate bijdragen aan de verduurzaming van de productie. Jonge landbouwers vinden ook hun weg naar de steun. Vorig jaar werden 170 aanvragen voor opstartsteun voor jonge landbouwers goedgekeurd. Het hoogste aantal sinds 2015. Vorig jaar hervormde Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits een aantal van de steunmaatregelen met extra aandacht voor de zogenaamde niet-productieve investeringen in het belang van milieu, biodiversiteit, waterberging en het landschap.

Koploper met straat voorsprong

Er werd in 2021 in totaal over 7.617 geselecteerde investeringen een beslissing genomen. 91,6% van de investeringen kreeg een gunstige beslissing. Uit de data valt af te leiden dat 40% van alle toegekende steun bestemd was voor landbouwbedrijven in de provincie West-Vlaanderen. Op de tweede plaats volgt de provincie Antwerpen met 26%. Qua aantal goedgekeurde investeringen is West-Vlaanderen eveneens koploper met 45% van het totale aantal.

The post West-Vlaanderen bevestigt status als landbouwprovincie bij uitstek appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-bevestigt-status-als-landbouwprovincie-bij-uitstek/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/landbouw-400x225.jpgVLIF
EnergyVision klaar voor de toekomst met 26,5 miljoen vers kapitaal https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/energyvision-klaar-voor-de-toekomst-met-265-miljoen-vers-kapitaal/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/energyvision-klaar-voor-de-toekomst-met-265-miljoen-vers-kapitaal/#respond Thu, 14 Apr 2022 06:43:13 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=370149 Ook Marc Couckes investeringsmaatschappij Alychlo sluit zich opnieuw aan.

The post EnergyVision klaar voor de toekomst met 26,5 miljoen vers kapitaal appeared first on Made in.

]]>

GENT – Na een eerste kapitaalverhoging eind 2021 – de eerste sinds de oprichting van EnergyVision in 2014 – vond dit voorjaar een tweede ronde plaats. Het bedrijf wil hiermee zijn uitbreidingsplannen zowel in hernieuwbare energie als in elektrische mobiliteit realiseren. Belgische familie-investeerders, maar ook de Brusselse overheid, namen de lead in een kapitaalronde waarbij EnergyVision in totaal voor 26,5 miljoen EUR aan nieuwe aandelen uitgaf. Ondermeer finance&invest.brussels en Christian Teunissen (CEO van Xior) tekenden hier op in. Ook Marc Couckes investeringsmaatschappij Alychlo sluit zich opnieuw aan.

In maart werd ook “EnergyDrive” boven de doopvont gehouden. EnergyDrive is een 100% dochteronderneming van EnergyVision, opgericht met 10 miljoen EUR eigen vermogen, en investeert in de uitbouw van laadpalen en laadpassen. “We contracteerden na ons laadplein in Brussel intussen ook drie laadpleinen in Vlaanderen, ondermeer in Gent en Antwerpen. Dit voorjaar start ook de bouw van de eerste van 500 laadpunten op de openbare weg in het Brussels Gewest.”

Om alles in goede banen te leiden, start vanaf deze week Jochen De Smet bij EnergyVision. Jochen is voorzitter van EV Belgium, de sectorfederatie voor zero emissie mobiliteit in België.

Groeien in een perfecte storm

Het voorbije jaar zat de sector letterlijk in zwaar weer. De markt stuikte in mekaar (-65 tot -80% in Vlaanderen en Brussel). Ondanks moeilijke omstandigheden, bleef EnergyVision méér dan overeind. Hun groepsomzet steeg met bijna 17%. Ze bouwden meer projecten dan ooit én lanceerden hun eerste laadplein dat draait op lokale, groene energie.

EnergyHome: schot in de roos

Gratis zonnepanelen voor gezinnen in Vlaanderen, kondigde het bedrijf vorige maand aan onder de noemer “EnergyHome”. Op minder dan een week tijd schreven meer dan 2.500 gezinnen zich in. Vanaf deze maand worden de eerste installaties gebouwd. CEO Maarten Michielssens legt uit: “De formule is zeer eenvoudig: 100% gratis zonnepanelen voor gezinnen, gekoppeld aan een vaste prijs van 0,25 EUR per effectief gebruikte kWh die van de zonnepanelen komt, een prijs die 25 jaar ongewijzigd blijft. Op die manier besparen gezinnen onmiddellijk op hun energiefactuur, zonder enige investering, en zijn ze ook beschermd tegen verdere prijsstijgingen van elektriciteit.”

Later dit jaar lanceert EnergyVision dit aanbod ook in Wallonië.

The post EnergyVision klaar voor de toekomst met 26,5 miljoen vers kapitaal appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/energyvision-klaar-voor-de-toekomst-met-265-miljoen-vers-kapitaal/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/maarten-michielssens-1-540x365-1-1-400x225.jpegAlychlo, EnergyDrive, EnergyVision