Starters - Made in https://www.made-in.be Thu, 14 Apr 2022 10:15:07 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Velektro verrijst rondom de ring https://www.made-in.be/limburg/velektro-verrijst-rondom-de-ring/ https://www.made-in.be/limburg/velektro-verrijst-rondom-de-ring/#respond Mon, 11 Apr 2022 18:49:04 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=367395 Nieuwe zaak spitst zich toe op elektrische mobiliteit.

The post Velektro verrijst rondom de ring appeared first on Made in.

]]>

Na Pelt opent in Hasselt de tweede Limburgse zaak van Velektro, een handelaar in elektrische fietsen en andere oplaadbare mobiliteitsoplossingen. Zaakvoerder Erdal Arslan is in zijn nopjes.

Velektro heeft de ambitie om alle toepassingen voor elektrische mobiliteit aan te bieden onder één dak. Erdal Arslan, die een diploma heeft van leerkracht in de elektromechanica op zak heeft, en daarna als zelfstandige aan de slag ging, begon met zijn conceptstores in Noord-Limburg. Nadien volgde een winkel in Gent, om nu terug te keren voor verdere uitbreiding in Hasselt. De zaak is gelegen aan de Grote Ring in Runkst, vlakbij de spoorbrug. Vroeger was hier nog een schoenenwinkel en een fitnesszaak gevestigd.

In de showroom wordt een breed gamma van e-bikes en e-scooters gepresenteerd, aangevuld met accessoires. De nieuwe zaak tekent ook leaseplannen uit en neemt het onderhoud van de verkochte goederen voor zijn rekening. Heel wat grote bedrijven als Profel, CSM, Pami, Derdaele of het Mariaziekenhuis hebben al verbintenissen met Velektro afgesloten. Met de nieuwe vestiging wordt gemikt op de uitbreiding van het potentieel.

The post Velektro verrijst rondom de ring appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/velektro-verrijst-rondom-de-ring/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/INTERIOR-Velektro-Hasselt-400x225.jpgVelektro
Starter van de week: Gentse lanceert beauty variant van HelloFresh https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-gentse-lanceert-beauty-variant-van-hellofresh/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-gentse-lanceert-beauty-variant-van-hellofresh/#respond Tue, 29 Mar 2022 08:49:55 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=363742 Natuurcosmetica-experte Marion Naudts bedacht een DIY-box voor verzorgingsproducten.

The post Starter van de week: Gentse lanceert beauty variant van HelloFresh appeared first on Made in.

]]>

GENT – Marion Naudts van Marion Maakt is natuurcosmetica-experte. Ze lanceerde een beauty box die je thuis zelf, DIY-gewijs, in elkaar steekt. “Veel mensen geloven in natuurlijke cosmetica, maar hebben geen zin om de ingrediënten zelf te gaan zoeken en uren in een pot te roeren. Met Marion Maakt heb je in amper 3 minuten een verzorgingsproduct in handen dat niet enkel jouw huidproblemen aanpakt, maar dat ook nog eens beter is voor de planeet én voor je portemonnee dan traditionele cosmetica.”

De maaltijdboxen waarmee je snel en makkelijk eten op tafel tovert zonder je druk te moeten maken over boodschappen of weekmenu’s: ze zijn intussen behoorlijk ingeburgerd in ons land. Maar shampoo, dagcreme en andere verzorgingsproducten? Die kopen de meeste mensen nog altijd gewoon in de supermarkt…

Toch merkt de Gentse onderneemster Marion Naudts van Marion Maakt ook daarin een evolutie. “De interesse voor natuurlijke cosmetica is de laatste jaren ongelofelijk toegenomen. Consumenten worden kritischer en maken zich zorgen over de impact van chemische stoffen en hormoonverstoorders op hun gezondheid.”

Workshops en webshop

Met haar workshops en bijhorende webshop richtte Marion zich tot voor kort vooral op één bepaalde categorie van klanten: doe-het-zelvers die graag thuis aan de slag gaan om hun eigen producten te maken.

“Tegelijk voelden we ook aan dat veel mensen wel overtuigd zijn van de voordelen van natuurcosmetica, maar dat ze niet altijd tijd of energie hebben om een half uur in een potje te staan roeren.”

100% maatwerk

Met de ‘Mix your Match’ box lanceert Marion een concept dat écht maatwerk is. “Via de keuzetool op de webshop selecteer je eerst of je een crème voor het gezicht of voor het lichaam wil maken. Vervolgens kies je zelf welke actieve bestanddelen je toevoegt, volgens de noden van jouw huid. In de derde stap kan je optioneel nog een natuurlijke geur toevoegen. Als je daarna de box thuis ontvangt, hoef je enkel de instructiekaart te lezen voor je aan de slag kan.”

Amper 3 minuten later heb je een verzorgingsproduct in handen dat niet enkel jouw huidproblemen aanpakt, maar dat ook nog eens beter is voor de planeet én voor je portemonnee dan traditionele cosmetica.”

De eerste reacties zijn alvast veelbelovend. “Klanten sturen me berichtjes om te laten weten dat hun huid eindelijk tot rust is gekomen, of dat ze minder last hebben van bijvoorbeeld eczeem of pukkeltjes”, besluit Marion.

The post Starter van de week: Gentse lanceert beauty variant van HelloFresh appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-gentse-lanceert-beauty-variant-van-hellofresh/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/2Q3A7849-400x225.jpgMarion Maakt
Starter van de week: Boetiek resto Culix maakt meteen entrée in Gault & Millau gids https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-boetiek-resto-culix-maakt-meteen-entree-in-gault-millau-gids/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-boetiek-resto-culix-maakt-meteen-entree-in-gault-millau-gids/#respond Tue, 22 Mar 2022 12:08:14 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=352161 Na 15 jaar gastronomie aan huis aan te bieden, besloot chef Davy Celen voor een nieuwe uitdaging te gaan.

The post Starter van de week: Boetiek resto Culix maakt meteen entrée in Gault & Millau gids appeared first on Made in.

]]>

MERELBEKE – Na 15 jaar gastronomie aan huis aan te bieden, besloot chef Davy Celen voor een nieuwe uitdaging te gaan. In augustus 2019 opende hij zijn eigen restaurant Culix in Merelbeke. Corona zorgde er helaas voor dat ze de afgelopen 2,5 jaar bijna evenveel gesloten als open waren. Toch wist de zaak in deze korte tijdspanne reeds een plaats in de prestigieuze Gault & Millau gids te bemachtigen.

Met zijn cateringbedrijf Gastronomie aan huis verzorgt Davy Celen (46) al 15 jaar lang diners bij mensen thuis. Dit zowel in intieme kring als voor grotere feesten. “Na mijn opleiding hotelschool in Ter Duinen heb ik eerst in enkele restaurants gewerkt om ervaring op te doen. Zo stond ik onder andere in Hotel Victoria (Zwitserland), ’t Laurierblad (**), Hof van Cleve (***), Scholteshof (**) en Auberge du Pêcheur (*). Daarna werd ik zelfstandig cateraar, maar de droom om een eigen restaurant te starten bleef bestaan”, aldus Davy.

“Ik had zin in een nieuwe uitdaging. Toen één van mijn klanten me vertelde over zijn plannen voor de bouw van een nieuw bedrijfspand in centrum Merelbeke, ging de bal aan het rollen.”

In augustus 2019 openden Davy en zijn vrouw Sarina Van Heule (34) het gloednieuwe boetiek restaurant Culix. Ook zij had jaren de leiding over het familierestaurant Braemhof in Gentbrugge en is dus zeer ervaren in de sector.

Gastronomie in informeel kader

Met Culix mikken Davy en Sarina op een breed publiek van jonge koppels tot zakenlui, van vriend(inn)en onder elkaar tot veeleisende gastronomen. Ze proberen hun klanten steeds te verrassen met snel afwisselende menu’s en gerechten die het niveau van topgastronomie halen zonder de stijve sfeer erbij.

“Wij bieden tweewekelijks een nieuw menu aan, ’s middags te proeven in 2 tot 4 gangen, op donderdag- en vrijdagavond enkel in 4-gangen. Zo serveren wij voor onze klanten steeds gerechten die perfect aanleunen bij de tijd van het jaar. We bevinden ons op het brede spectrum tussen de brasserie en de sterrenkeuken en vinden het belangrijk dat gasten kunnen tafelen in een informeel en gezellig kader.”

Sommelier Carlo Hoste

Uiteraard kan je ook vlotjes “à la carte eten” en wie graag met mate van een lekkere wijn nipt, zal in sommelier Carlo Hoste een boeiende gesprekspartner vinden. Iedere maand selecteert hij niet minder dan 8 verschillende wijnen die per glas geproefd kunnen worden.

“Naast een zestigtal referenties uit alle wijnlanden die de benaming waard zijn en per fles besteld kunnen worden, maken wij er ook een punt van om onze klanten te verwennen met topwijnen die per glas geproefd kunnen worden.”

Enkel open op weekdagen

Culix biedt een lunch aan van maandag tot vrijdag. Dineren kan je er doen op donderdag- en vrijdagavond. In het weekend is Culix gesloten omdat Davy dan voor zijn eerste zaak ‘Gastronomie aan huis’ aan de slag is. “Het is een opkomende trend onder de betere zaken om in het weekend te sluiten en enkel tijdens de week open te zijn. Voor onze medewerkers is het ook aangenaam dat zij in het weekend bij hun gezin kunnen zijn.”

Alle gerechten en menu’s van Culix kunnen overigens ook afgehaald worden. Tijdens afgelopen feestdagen werden op twee weken tijd niet minder dan 1200 menu’s besteld en afgehaald. “Afhaalgerechten improviseer je niet zomaar in functie van onverwachte omstandigheden. Dit vergt een specifieke know how en aanpak”, weet Davy uit al die jaren ervaring.

Gault & Millau

Dat Davy’s creaties gesmaakt worden, blijkt ook uit de vermelding van Culix in de meest recente Gault & Millau gids die uitkwam in december 2021. “Dat was voor ons ook echt een verrassing,” zegt de chef, “maar wel een hele leuke! Zeker als je weet dat we in die goede 2,5 jaar dat we bestaan al een jaar verplicht moesten sluiten door Corona.”

Culix kreeg een score van 12 op 20. Dat cijfer mag wat Davy betreft zeker stijgen de komende jaren. “Als we ons vergelijken met andere restaurants die deze score kregen, vind ik toch dat we een niveau hoger staan. We kunnen in ieder geval alleen maar groeien.”

The post Starter van de week: Boetiek resto Culix maakt meteen entrée in Gault & Millau gids appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-boetiek-resto-culix-maakt-meteen-entree-in-gault-millau-gids/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/eab0967d-5cbf-d3c4-e610-fa5d235826c1-400x225.jpegCulix
Starter van de week: SmartShip zet koers naar 100% duurzame b2b-stadsdistributie https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-smartship-zet-koers-naar-100-duurzame-b2b-stadsdistributie/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-smartship-zet-koers-naar-100-duurzame-b2b-stadsdistributie/#respond Wed, 16 Mar 2022 10:00:49 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=358313 “Mijn vaartuigen vervoeren al vijf jaar toeristen en burgers, maar het potentieel voor goederen is nog veel groter.”

The post Starter van de week: SmartShip zet koers naar 100% duurzame b2b-stadsdistributie appeared first on Made in.

]]>

GENT – Duurzame vaartuigen op zonne-energie efficiënt inzetten voor 100% emissieloze b2b-stadsdistributie. Dat is de missie van Geert Dekleermaeker, de bezieler en eigenaar van VlotGent en SmartShip bv. “Mijn vaartuigen vervoeren al vijf jaar toeristen en burgers, maar het potentieel voor goederen is nog veel groter.”

Geert Dekleermaeker werkte twintig jaar in de bouwsector, tot hij in 2016 het roer omgooide. Letterlijk ook, want hij lanceerde zijn bedrijf VlotGent. Zijn passie is varen en zeilen. Met tonnen ervaring uit zijn vorige job begon hij met het maken van vaartuigen die elektrisch worden aangestuurd via zonne-energie, uitsluitend geproduceerd op het vaartuig zelf. De catamarans zijn duurzaam, geurloos en geruisloos. Ze varen autonoom op de zon, dus geen energiekosten. Een uniek concept in Europa. Dekleermaeker nam een patent op aanraden van de federale scheepvaartinspectie.

Bij toeristen en inwoners van Gent werden de recreatieve vlotten op de Gentse binnenwateren al snel bekend als de ultieme vorm van slow traveling. Geert Dekleermaeker biedt sinds 2016 zijn duurzame vaartuigen aan als een ecologisch alternatief op de motorgestuurde vaartuigen in de stad.

Ecologisch transport voor ondernemers

De jongste jaren kreeg hij steeds meer vragen van ondernemers die polsten of hij ook goederen kon transporteren. Ondertussen levert Goedinge, een bioboerderij uit Afsnee (op 10 km van Gent), al bijna twee jaar wekelijks groentepakketten (tot anderhalve ton) aan de Krook met een vaartuig van SmartShip.

“Ze varen vanuit Afsnee via de Leie volledig op eigen zonne-energie tot aan de Krook en de eindklanten komen de groenten hier ophalen. Een schoolvoorbeeld van 100% duurzame, emissieloze stadsdistributie.” Ook in Parijs is er veel interesse om een gelijkaardig project op te starten.

Pakjes vervoeren via autonome vaartuigen

Dekleermaeker ziet veel potentieel in die last mile stadsdistributie, en niet enkel voor korteketenbedrijven zoals Goedinge. Het wordt steeds moeilijker voor retailers, transporteurs en internationale logistieke spelers om goederen tot op de eindbestemming te krijgen. Zeker ook met de stijgende brandstofprijzen. Duurzaam transport via het water is één van de oplossingen in vele grootsteden, zowel in binnen- als buitenland.

Tegen 2025 wil de Vlaamse Regering de stadsdistributie emissieloos laten gebeuren. “In steden waar er water is, kunnen mijn vaartuigen daarin een belangrijke rol spelen in combinatie met bijvoorbeeld fietskoeriers”, zegt Dekleermaeker.

Zijn bedrijf kreeg via de overheid een subsidie voor de bouw van een nieuwe boot. “Die wordt op dinsdag 22 maart te water gelaten, is volledig in aluminium gebouwd, kan drie ton goederen vervoeren en vaart aan bijna 15 km/uur. “Met die snelheid ben je van de rand van de stad naar de binnenstad sneller dan gelijk welk ander transportmiddel, of je nu in het havengebied vertrekt of aan Eiland Zwijnaarde. Op het water heb je immers geen obstakels, zoals verkeerslichten, voetgangers, files…”

Dure elektriciteit

Zijn vaartuigen zijn op dit moment uniek in Europa, hij ziet dan ook veel groeipotentieel. “Met dit type vaartuig heb je veel minder batterijen nodig, want de zonnepanelen zijn bevestigd op het vaartuig. Batterijen gaan in de toekomst trouwens, steeds duurder worden. Ook elektriciteit wordt steeds duurder, maar onze vaartuigen varen uitsluitend op zelf opgewekte elektriciteit, dus geen brandstofkost.”

Partners gezocht

Onbekend is onbemind. Voorlopig levert geen enkele transporteur goederen in steden via lokale binnenwateren. SmartShip hoopt op partnerships met transporteurs en retailers in de nabije toekomst. “Ik kan vaartuigen op maat bouwen in functie van elk type klant, inclusief lockers, afgesloten ruimtes, tailormade dus.”

Alle vaartuigen werden tot nu toe in Gent geassembleerd. “Op dit moment hebben we drie vaartuigen: onze Bioboot, onze nieuwe snelle Solar-shuttle en een drijvend laadplatform met zonnepanelen waar je extra batterijen kan opladen via zonne-energie. In de toekomst wil ik nieuwe voertuigen verkopen of verhuren, in functie van de vraag.”

Ondertussen heeft Geert al contacten met steden zoals Göteborg, Hannover en Parijs. “Binnen vijf jaar willen we met b2b-distributie via het water een stukje van de markt veroverd hebben.”

The post Starter van de week: SmartShip zet koers naar 100% duurzame b2b-stadsdistributie appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-smartship-zet-koers-naar-100-duurzame-b2b-stadsdistributie/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/vlotgent-11-400x225.jpegSmartship, VlotGent
Starter van de week: Voormalig presentatrice start als perfectionisme-coach https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-voormalig-presentatrice-start-als-perfectionisme-coach/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-voormalig-presentatrice-start-als-perfectionisme-coach/#respond Mon, 07 Mar 2022 13:33:05 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=355028 "Ik legde de lat voor mezelf zo hoog dat ik verlamd werd door faalangst."

The post Starter van de week: Voormalig presentatrice start als perfectionisme-coach appeared first on Made in.

]]>

MERENDREE – Dagmar Liekens (52) startte in november 2021 met haar eigen praktijk DagLicht Coaching. Als mentale coach helpt ze mensen die door perfectionisme en stress tegen een burn out aanlopen. “Ik legde de lat voor mezelf zo hoog dat ik verlamd werd door faalangst. Als coach wil ik nu andere mensen met gelijkaardige problemen helpen hiermee om te gaan.”

Als de naam Dagmar Liekens geen belletje doet rinkelen, doet haar gezicht dat zeker. Na een periode als model, kwam ze in 1995 terecht in de mediasector dankzij haar hoofdrol in de film She Good Fighter. Toen ging de bal aan het rollen. De jaren daarop was Dagmar te zien als presentatrice in programma’s als Het Swingpaleis, Beestig Leuk, Fort Boyard en Zo Vader, Zo Zoon. Door haar perfectionisme belandde ze na een 8-tal jaar helaas in een burn out.

“Ik voelde mezelf steeds meer in mijn schulp kruipen en begreep in het begin niet goed waarom. Nadat ik professionele hulp had gezocht had, besefte ik dat het mijn perfectionisme was dat er voor zorgde dat het de verkeerde kant uitging. Ik werd verlamd door faalangst en voelde hoe langer hoe meer dat het niet goed ging met me. Ik heb dan ook bewust een streep gezet achter mijn carrière.”

 

Mensen met zelfde probleem helpen

Na een periode thuis en in enkele andere jobs, besloot Dagmar een opleiding tot coach te volgen en zich verder te specialiseren in stress management, burn out en perfectionisme. “Ik had zelf gevoeld wat zo’n traject met iemand doet en wilde ook andere mensen helpen. Ik besefte dat ik op deze manier betekenis kon geven en besloot hier volop voor te gaan met de opstart van DagLicht Coaching.”

DagLicht Coaching helpt mensen niet enkel met perfectionisme, maar ook met stress management en burn out. Ook voor loopbaanbegeleiding kan je bij Dagmar terecht. Dankzij loopbaancheques van de VDAB kan je 7 uur begeleiding krijgen voor slechts 80 euro.

Wat is perfectionisme?

“Je zou versteld staan hoeveel mensen last hebben van perfectionisme, maar dat zelf nog niet weten”, zegt ze. “Natuurlijk is dit ook een kwaliteit die je kan helpen om je doelen te bereiken, maar op een gegeven moment gaat dat patroon zodanig in overdrive dat het niet aangenaam meer is. Dan krijg je een dwangmatig gevoel waarbij je de lat altijd veel te hoog legt en nooit tevreden bent met jezelf of wat je doet. Je gaat meer en meer in je hoofd zitten, veel piekeren en uitstellen, niet kunnen kiezen of beslissen. Het denken belemmert als het ware het doen en brengt je uit evenwicht.”

“Dit patroon ontwikkelt zich overigens meestal op heel jonge leeftijd door het gevoel dat je niet ok bent zoals je in het leven staat”, vervolgt Dagmar. “Je gaat je dan zodanig aanpassen tot je wel die bevestiging krijgt van je ouders, leerkrachten, vriendjes,… Dit patroon wordt met de jaren erger en op termijn ook belemmerend. Zodanig dat je nergens meer aan begin omdat het toch niet goed genoeg zal zijn.”

Het kan iedereen overkomen

Moet je nu panikeren wanneer je je huis graag proper en met alle spullen mooi uitgelijnd hebt staan? “Absoluut niet. Het kan ook zijn dat je het gewoon graag netjes hebt”, zegt Dagmar. “Omgekeerd kan natuurlijk ook. Ik vertel cliënten soms dat hun stressproblemen door een vorm van perfectionisme komen en krijg dan de reactie: ‘Nee joh, je zou mijn huis moeten zien. Zo een rommel.’ De twee zijn dus niet noodzakelijk met elkaar verbonden.”

Toch kan het echt iedereen overkomen. “Als ik naar mijn cliënten kijk, zijn deze heel verscheiden. 50 procent van hen zijn mannen, terwijl je toch zou denken dat het vooral vrouwen zijn die hiervoor naar een coach gaan. Ze komen ook uit alle lagen van de bevolking, van CEO’s tot huisvrouwen.”

Terug fier zijn op wat je doet

Elk traject bij DagLicht Coaching start met een intake gesprek en wordt vervolgens uitgewerkt op maat. Het gemiddelde traject duurt slechts een 7-tal sessies.

En is het daarmee voorbij? Kan je ‘genezen’ van perfectionisme? “Nee, perfectionisme verdwijnt nooit, en dat hoeft ook niet. Het kan je helpen om weer bepaalde doelen te bereiken en ook dan nog de lat hoog te leggen, maar zonder dat dwangmatige gevoel waarbij niets goed genoeg is”, vertelt Dagmar, die ook zelf nog dagelijks met haar perfectionisme geconfronteerd wordt. “Ik wil nog steeds alles zo goed mogelijk doen, maar ik zal niet meer zoals vroeger eindeloos blijven doorwerken, waarna het nog steeds niet goed genoeg was. De obsessieve kant heb ik zeker onder controle. Ik ben milder voor mezelf. Anders dan vroeger kan ik nu wel echt fier zijn over wat ik aan het doen ben.”

Workshops en retreats

Toch doet Dagmar alles bewust stapje voor stapje. Voorlopig concentreert ze zich enkel op individuele coaching, maar naar de toekomst toe zou ze ook graag workshops geven en retreats aanbieden waarbij ze met een groep voor een aantal dagen naar het buitenland trekken en bepaalde thema’s aanpakken. “Dergelijke zaken komen er zeker nog aan”, besluit ze.

The post Starter van de week: Voormalig presentatrice start als perfectionisme-coach appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-voormalig-presentatrice-start-als-perfectionisme-coach/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/Photo-DachLicht_Praktijk-11-400x225.jpgDagLicht Coaching
Starter van de week: Bar Antik https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-bar-antik/ https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-bar-antik/#respond Mon, 07 Mar 2022 04:40:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=353857 "De mannen vinden het leuk en voor de vrouwen heeft de aanwezigheid van mannen ook wel een voordeel. Ze sjouwen de kasten in de bestelwagen, voor mij is dat erg gemakkelijk."

The post Starter van de week: Bar Antik appeared first on Made in.

]]>

DIEST – Aan de Halensebaan in Diest is antiek-en horecazaak Bar Antik van start gegaan. De zaak van Charlotte (21) en Jody Puttenaers (25) is onze starter van de week.

Wat hebben een gediplomeerde zorgkundige en een specialist in verzekeringen gemeen met horeca en design/vintage meubelen? Op het eerste gezicht niets. De werelden lijken ver van elkaar te liggen maar Charlotte en Jody Puttenaers, zus en broer, slaan de brug met antiek-en horecazaak Bar Antik in Diest.

Positief verhaal

Een horecazaak opstarten in volle coronacrisis, het is geen sinecure. Charlotte en Jody deden het. “Die crisis was wel even schrikken. Er was heel veel onzekerheid. Maar van een negatief verhaal hebben we een positief gemaakt met het schilderen en opruimen van de zaak. We hadden toen ook voldoende tijd om onze collectie design en vintage meubelen, zowel nieuwe als antieke, aan te vullen”, vertelt Charlotte aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag.

Geluk bij ongeluk

De keuze voor een meubelzaak annex horecabedrijf is niet toevallig. Tot in de jaren 80 waren de grootouders van Charlotte en Jody, Willy Jonckers en Arlette Poortmans, actief met een antiekzaak op het adres aan de Halensebaan in Diest. “Na het overlijden van onze grootmoeder was het runnen van de zaak niet meer haalbaar voor grootvader. Noodgedwongen heeft hij het pand verhuurd”, vertelt Charlotte. Een muziekcentrale vulde de vrijgekomen ruimte in. Vier jaar geleden trok die zaak weg, en werd het pand te koop gesteld. “Tot onze verbazing was er geen interesse om het huis over te nemen. Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk. In de zomer van 2020 studeerde ik af als verpleegkundige maar zag een carrière in de zorgsector niet zitten. Ik dacht eraan in de voetsporen van mijn vader te treden. Papa Tom is met ‘Wafels van Tom’ actief op markten in Vlaams-Brabant en Limburg. Geregeld stak ik een handje toe omdat ik graag onder de mensen ben. Ik dacht dus eerder aan iets als zelfstandige”, klinkt het. Broer Jody hielp zijn zus verder op weg met de uitwerking van het concept rond Bar Antik.

Meubelen én horeca

Het metier van het meubilair leerden Charlotte en Jody bij hun grootvader. Samen met Willy schuimden ze kunstveilingen af. Het interieurvirus kreeg hen te pakken. Ook de mama van Jody en Charlotte was in haar vrije tijd bezig met interieurzaken. Zaak was om de juiste klemtonen te leggen bij de opstart van een eigen zaak. Zouden ze gaan voor horeca én antiek of omgekeerd. “We hebben beslist om de nadruk te leggen op de antiekzaak. In de eerste plaats verkopen we meubelen, het horecagedeelte komt er bij. En die keuze vertaalt zich ook naar de wensen van de klanten. Ze komen langs voor de meubelen, en praten daarna bij in het horecagedeelte”, zegt Charlotte.

Inrichtingen

Een plus een is drie want mettertijd kregen Charlotte en Jody ook vragen over de inrichting van interieurs thuis of op kantoor. “Op die vragen gaan we erg graag in. Het is toch ook het bewijs dat de mensen het interieur van Bar Antik leuk vinden”, luidt het nog. Bar Antik is geopend van donderdag tot en met zondag van 10 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Is Bar Antik gesloten, dan zal je Charlotte en Jody aantreffen voor interieurbeurzen in binnen-en buitenland. “Op zakelijk vlak voelen Jody en Ik elkaar erg goed aan. Zonder woorden weten we wat er moet gebeuren. En dat is wel erg aangename manier van werken”, zegt de twintiger nog.

Internationale Vrouwendag

Dinsdag is het Internationale Vrouwendag. “Elke dag zou wel vrouwendag mogen zijn, maar ook mannendag hé. Kortom, je moet elke dag liefdevol en met respect omgaan met elkaar, ongeacht je man of vrouw bent”, weet Charlotte. “In de antiekwereld zijn heel veel mannen actief. Ze staan dan vaak te kijken dat er een jonge vrouw de veiling binnenkomt. Maar ik merk wel een kentering. Steeds meer vrouwen zijn actief in de antiek business en zakken af naar de veilingen. De mannen vinden het leuk en voor de vrouwen heeft de aanwezigheid van mannen ook wel een voordeel. Ze sjouwen de kasten in de bestelwagen, en voor mij is dat erg gemakkelijk. Ik vind het wel fijn”, besluit Charlotte.

 

The post Starter van de week: Bar Antik appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/vlaams-brabant/starter-van-de-week-bar-antik/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/1-5-400x225.jpgBar Antik
Godendrank in Godsheide: eerste belevingswinkel rond cognac https://www.made-in.be/limburg/godendrank-in-godsheide-eerste-belevingswinkel-rond-cognac/ https://www.made-in.be/limburg/godendrank-in-godsheide-eerste-belevingswinkel-rond-cognac/#comments Thu, 03 Mar 2022 15:37:38 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=353839 Pieter Knapen en zijn vrouw maken hun droom van eigen zaak waar:

The post Godendrank in Godsheide: eerste belevingswinkel rond cognac appeared first on Made in.

]]>

Een paar weken geleden opende in Hasselt de nieuwe zaak Malternative Belgium, zowat de eerste winkel die volledig in het teken staat van cognac. Zaakvoerder Pieter Knapen heeft zo van zijn passie zijn beroep gemaakt.

“Net voor de coronacrisis startten mijn vrouw Ysatis en ik, als onafhankelijke bottelaars, een webshop met een eigen collectie van exclusieve cognacs”, legt Pieter Knapen uit. “Uit binnen- en buitenland is er immers een groeiende vraag naar deze speciale en meestal oudere cognacs. Om de passie in deze zoektocht
in iets tastbaar om te zetten, ontstond dan ook het idee om een belevingswinkel met degustatieruimte hierrond te openen.”

Geen toeval, want Pieter Knapen heeft al meer dan 10 jaar ervaring met cognac. Hij reist hiervoor meerdere keren per jaar naar Frankrijk om bij de kleine producenten zelf de pareltjes uit hun kelders te proeven en selecteren. “En ik onderhandel met hen persoonlijk om de beste vaten cognac te bemachtigen, die ik dan later zelf bottel onder het eigen label van Malternative Belgium.” Ondertussen heeft Pieter een netwerk opgebouwd dat hem verzekert van de meest exclusieve cognacs. “In onze winkel vind je dus niet de standaard cognacs uit het warenhuis, maar wel de bijzondere producten waar een heel verhaal en geschiedenis aan vast zit.” Naast de eigen bottelingen, biedt Knapen ook de beste selecties en rariteiten van gerenommeerde cognachuizen aan. Zo zijn er flessen te vinden die gedistilleerd werden in 1903… Kan niet slecht zijn!

The post Godendrank in Godsheide: eerste belevingswinkel rond cognac appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/limburg/godendrank-in-godsheide-eerste-belevingswinkel-rond-cognac/feed/ 1 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/Schermafbeelding-2022-03-03-om-16.35.16-400x225.pngMalternative Belgium
Starter van de week: Wolf&Fox Brewery brengt eerste Belgische perencider op de markt  https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-wolffox-brewery-brengt-eerste-belgische-perencider-op-de-markt/ https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-wolffox-brewery-brengt-eerste-belgische-perencider-op-de-markt/#respond Tue, 01 Mar 2022 14:40:52 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=350392 De Gentse start-up gebruikt enkel appelen en peren die door de boeren anders niet meer verkocht kunnen worden.

The post Starter van de week: Wolf&Fox Brewery brengt eerste Belgische perencider op de markt  appeared first on Made in.

]]>

GENT – Na twee appelciders bracht de Gentse start-up Wolf&Fox Brewery onlangs de eerste Belgische perencider (Perry) op de markt. “Voyage, zoals de cider heet, is geïnspireerd op de vele reizen die we hebben gemaakt om perry te proeven.” De Perry is enkel gemaakt van Belgisch fruit en heeft een licht zoete toets, een prettige bruis, frisse afdronk met een alcoholpercentage van 5,5%.

Wolf & Fox Brewery werd opgericht begin 2020 door Fabian Molleman (41), Radboud Reijn (41), Wouter Kenis (37) en Maciej Kaczmarek (36). Ze leerden elkaar kennen bij de Gentse rugbyclub en waren vastberaden om Cider te gaan maken in bierland België.

“Het idee om een ciderbrouwerij te beginnen is jaren geleden ontstaan toen de Belgische fruitboeren aan de alarmbel trokken doordat ze duizenden tonnen appels en peren niet meer verkocht kregen wegens een terugloop in exportmogelijkheden. Een situatie die ook vandaag nog steeds schrijnend is. Na enkele testen met Belgische rassen lukte het ons een kwalitatieve cider te maken en besloten we om deze te gaan commercialiseren”, aldus Fabian.

Upcycling – van misvormd fruit naar cider

Voor de productie van hun ciders doet Wolf & Fox Brewery aan upcycling, het proces waarbij onbruikbare materialen worden omgetoverd tot iets bruikbaars. “Helaas belandt nog steeds veel fruit, dat perfect te eten is, in de vuilnisbak omdat het niet voldoet aan de strikte cosmetische vereisten van appels en peren die bijvoorbeeld betrekking hebben op de afmetingen, vorm en kleur’’, zegt Radboud. “Dit misvormd, onverkoopbaar fruit gebruiken wij graag voor onze ciders, zodat we minder voedsel verspillen en de appelboeren nog een extra afzetmarkt hebben voor hun fruit.”

“We werken enkel samen met regionale fruitboeren en groenteboeren”, vult Wouter aan. “We maken gebruik van hun expertise, visie en contacten in ruil voor een afname van appel en peer voorraden die anders niet meer verkocht geraken of zelfs niet geplukt werden.”

Natuurlijk product, ambachtelijk gebrouwen

De Gentse brouwerij perst het sap zelf en werkt niet met sapconcentraten. “Hierdoor ontstaat er meer smaak in onze producten en hoeven wij geen gebruik te maken van smaak additieven, toegevoegde suikers en eventuele gist remmers. Ons product wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt, we staan niet achter industriële productie van onze cider, maar brouwen enkel kleine batches.”

De voorbije jaren bracht Wolf&Fox al twee ciders op de markt. “De meeste ciders die momenteel op de markt zijn, zoals het bekende merk Strongbow, zijn heel erg zoet aangezien hier suiker aan toegevoegd wordt. Zelf wilden we liever een drogere cider creëren: minder zoet en op basis van puur fruit”, legt Radboud uit. “Nadat we verschillende appels hadden getest, kwamen we tot het ideale recept voor onze eerste cider genaamd ‘Journey’. De Triple cider daarentegen kan je eerder vergelijken met een cava. Daar hebben we champagnegist bijgedaan. Deze wordt in grotere flessen verkocht en kan als aperitief gedronken worden. De Journey is dus eerder als een pintje, voor dagelijks gebruik, terwijl de Triple wat luxueuzer is.”

Vorige maand pakte het bedrijf uit met een gloednieuw product. “We vonden het tijd om ook een zoetere perencider op de markt te brengen”, zegt Fabian. “Hierbij hebben we gebruik gemaakt van Belgische peren en daarnaast hebben we nog een kleine hoeveelheid appel toegevoegd voor een verfrissende afdronk.”

De eerste Belgische Perencider is beschikbaar in flessen van 33 cl en te kopen via de webshop van Wolf&Fox Brewery en een groep winkels in Gent en Brussel. Daarnaast zijn er ook fusten van 20 liter beschikbaar voor de horeca.

Toekomst

Wolf&Fox Brewery heeft de droom om ooit een eigen productielocatie op te zetten. “Op dit moment persen we het sap wel al zelf, maar daarna brengen we het naar een contractbrouwerij die de ciders op basis van onze recept brouwt. Uiteraard zou het heel erg fijn zijn om ooit een eigen plek te hebben, maar daarvoor zullen we eerst nog een aantal grotere contracten moeten afsluiten met supermarkten en horecazaken in heel België. We merken dat onze ciders het meest aanslaan in steden, waar mensen meer openstaan voor nieuwe dingen. We zullen dan ook vooral inzetten op extra visibiliteit en verkoop in deze steden.”

Ten slotte hopen de mannen ook extra dranken op de markt te kunnen brengen. Zo kondigt hun website nu al de komst en een alcoholvrije cider aan in 2023. Radboud: “We hebben een aantal frisdranken op basis van fruitsap uitgewerkt die we op termijn zullen lanceren. Het is de bedoeling dat we de heel familie een vers en fris fruitdrankje kunnen aanbieden. We doen alles stap voor stap. Alles wat we nu verdienen wordt opnieuw geïnvesteerd in nieuwe producten. Op die manier hopen we stap voor stap te kunnen groeien en hier op termijn onze full time job van te maken.”

The post Starter van de week: Wolf&Fox Brewery brengt eerste Belgische perencider op de markt  appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/starter-van-de-week-wolffox-brewery-brengt-eerste-belgische-perencider-op-de-markt/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/03/Photo-from-Rad-400x225.jpgWolf&Fox
Starter van de week: webshop Lettuce Bee Green laat ons groener zijn https://www.made-in.be/kempen/webshop-lettuce-bee-green-laat-ons-groener-zijn/ https://www.made-in.be/kempen/webshop-lettuce-bee-green-laat-ons-groener-zijn/#respond Mon, 28 Feb 2022 19:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=352104 Nieuwe webshop Lettuce Bee Green uit Beerse biedt zero waste vegan producten aan voor wie wat duurzamer probeert te zijn.

The post Starter van de week: webshop Lettuce Bee Green laat ons groener zijn appeared first on Made in.

]]>

BEERSE – Mieke Vandenweyer en Jens Cocquet zijn een echtpaar. Ze hebben drie kinderen. Sinds november hebben ze ook een webshop met zero waste vegan producten. “De webshop kwam er omdat ik ook mijn omgeving wilde overtuigen van het belang van deze producten, zonder al te dwingend te zijn”, zegt Mieke.

Jens is de zaakvoerder, Mieke het creatieve brein van de webshop Lettuce Bee Green. De naam van de webwinkel is een woordspeling en kan ook worden gelezen als let us be green, laten we groen zijn. In het logo staan een krop sla (lettuce), een bij (bee) en de aarde, die ze zo groen mogelijk willen houden.

“De webshop is een bedrijf in bijberoep”, zegt Jens, die ook vertegenwoordiger is voor een bedrijf dat kunststof paletten verkoopt. “Maar wel gerecycleerde kunststof”, lacht Mieke. “Anders zou ik er niet achter staan. Ik ben zelf gepassioneerd door milieubewust leven. Maar ik ervaar ook dat het niet gemakkelijk is om alle gezinsleden mee te krijgen. Zeker niet nu ze aan het puberen zijn.”

Geen afval

Mieke wil bewijzen dat je niet perfect moet zijn om duurzaamheid na te streven. “Iedereen kan iets doen”, weet Jens. “Wij hebben de douchegel in plastic verpakking thuis vervangen door een douche ‘bar’. Die zit in een kartonnen doosje. “De bar lijkt duurder, maar gaat veel langer mee”, vult Mieke aan. “Ondertussen willen de kinderen niets anders meer. We gebruiken nu ook tandpasta tabletjes. Er is voldoende keuze, zodat we kunnen ontdekken wat bij wie het meest in de smaak valt.”

 

Mieke maakt zelf kaarsen met was van koolzaad dat in Europa is geteeld, houten lonten en droogbloemen.

Het begon Mieke zo te boeien dat ze besloot om een webshop met zero waste vegan producten te openen. “Onze vrienden zijn niet de meest ecologische. Als je er zelf wel in gelooft, is het gemakkelijker om andere te overtuigen.”

“Het kost niet veel moeite om plastic te vermijden”, meent Jens. “De webshop heeft producten voor de beginners, maar ook voor wie al ver gevorderd is in de ecologische gedachte. We brengen onze leefwijze op een milde manier over, want dat heeft het grootste effect.”

Eigen kaarsenproductie

Het gamma van Lettuce Bee Green is uitgebreid, van huid- tot dierenverzorging, van huishoudartikelen tot kaarsen. “De kaarsen maak ik zelf van Europese koolzaadwas”, legt Mieke uit. “Ik versier ze met droogbloemen en ik gebruik houten lonten, die langer branden.”

Jens en Mieke kozen bewust voor een webshop, zodat ze deze kunnen combineren met hun jobs. “Ik besef wel dat klanten de producten graag eens vastnemen en ruiken”, zegt Jens. “Daarom is een deel van ons gamma stilaan ook in enkele conceptstores te vinden. Onder andere bij Blend in Beerse en bij Vita in Turnhout. De lijst met verkooppunten staat weldra op onze site.”

The post Starter van de week: webshop Lettuce Bee Green laat ons groener zijn appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/kempen/webshop-lettuce-bee-green-laat-ons-groener-zijn/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/02/DSC08507-400x225.jpg
Starter van de week: Kerels van Chapolino heropenen café Radio als pop-upbar https://www.made-in.be/mechelen/kerels-van-chapolino-heropenen-cafe-radio-als-pop-upbar/ https://www.made-in.be/mechelen/kerels-van-chapolino-heropenen-cafe-radio-als-pop-upbar/#respond Mon, 28 Feb 2022 16:24:41 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=351942 Drie jonge ondernemers die hun eigen drank op de markt brachten zien nu hun tijd gekomen om een bar te openen op de Grote Markt in Boom.

The post Starter van de week: Kerels van Chapolino heropenen café Radio als pop-upbar appeared first on Made in.

]]>

BOOM – Toen café Radio eind september 2020 de deuren sloot, bleef de Grote Markt van Boom verweesd achter zonder kroeg. Daar komt nu verandering in. De tapkranen gaan niet dagelijks stromen maar van donderdag tot zondag komt er toch weer wat leven in de brouwerij. In het oude cafeetje openen Jens Holbrechts (30), Cédric Hellemans (26) en Dries Verrept (33), de drie jonge ondernemers achter Chapolino, een pop-upbar.

“Eerst een eigen drank en nu ook een eigen café, zot toch”, lachen de heren uit Boom en Willebroek. Wat begon als een ‘signature drink’ voor het vrijgezellenfeest van Jens neemt steeds grotere proporties aan. Vorig jaar kwamen ze met hun eigen likeur, Chapolino, op de markt. De likeur is een arancello, net zoals limoncello eigenlijk maar dan op basis van appelsienen in plaats van citroenen.

Die naam prikkelt nu ook de zinnen op de ramen van het voormalige café. “We waren eigenlijk gewoon op zoek naar stockage- en kantoorruimte”, glimlachen Jens, Cédric en Dries. “Toen het café hier zich aanbood als een interessante opportuniteit, bracht het ons ineens op ideeën.”

“We hebben een toog en om en rond de Grote Markt is er niks meer te beleven, waarom maken we er geen pop-up van?”, zeiden de mannen tegen elkaar. Met de gemeente, die inmiddels eigenaar is van het pand, werd een overeenkomst bereikt. Tijdelijk, want op termijn is het cafeetje, in het raam van het totaalproject dat het lokaal bestuur voor de omgeving voor ogen heeft, gedoemd te verdwijnen. “Dat gaat toch nog minstens twee jaar duren. In die tijd willen we het hier opnieuw wat laten leven.”

Nieuwe naam

Chapolino krijgt uiteraard een rol in het nieuwe caféverhaal. Je gaat er bijvoorbeeld een cocktail met arancello kunnen drinken. “Maar evengoed ‘boerkes’ van ’t vat en andere bieren, een frisdrank of koffietje”, zegt Cédric. “Chapolino wordt ook wel niet de naam van het café. Daarvoor hebben we al een nieuwe naam, maar die houden we nog even geheim tot de lancering.”

Het verhaal van Chapolino, dat een knipoog is naar de Siciliaanse cultuur, wordt verder wel doorgetrokken met bijvoorbeeld thema-avonden zoals een Italian night of een maffia-avond. Mensen gaan het café ook kunnen afhuren voor kleine feestjes. We kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor pizza en we hebben ook iemand die ijsjes met onze arancello maakt.”

Zomerbar

Die ijsjes komen op de kaart van het grote terras dat ze tijdens de zomermaanden op het grasveld naast het café kunnen neerpoten. “We breiden het café dan uit met een zomerbar”, vertelt Jens.

Omdat ze alle drie een fulltime job hebben, opent het café slechts op bepaalde dagen. “Op donderdag- en vrijdagavond en zaterdag en zondag mogelijk van in de namiddag. Op donderdag als het hier markt is, zijn we van plan om iemand het ook overdag te laten openhouden.”

De heren verwachten ergens midden april de deuren te kunnen openen. “We hebben hier eerst nog wel wat werk. We willen er iets hip van maken, maar toch ook nog met toetsen van die oude bruine kroeg. Op 1 mei vieren we onze boreling Chapolino. Dat wordt dan de ‘officiële’ start.”

Om al een keer kennis te laten maken, zetten Jens, Cédric en Dries zaterdag en zondag tijdens carnavalskermis enkele bankjes en een drankenstand buiten. Ook volgend weekend bij goed weer doen ze dat.

The post Starter van de week: Kerels van Chapolino heropenen café Radio als pop-upbar appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/kerels-van-chapolino-heropenen-cafe-radio-als-pop-upbar/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/02/pop-up-400x225.pngChapolino