Nieuws Limburg Stories Kaasfabriek met knaldrang: forse cijfers bij FFP
Limburg

Kaasfabriek met knaldrang: forse cijfers bij FFP

Het is absoluut één van de rijzende sterren aan ons economisch firmament: kaasverwerker Flanders Food Productions, verscholen in de uithoek van Noord-Limburg, verdubbelde de afgelopen 5 jaar de omzet tot 130 miljoen. Intussen worden er tientallen miljoen geïnvesteerd om verder door te stoten naar de Europese top. Flanders Food Productions, of FFP voor de vrienden, is onze Verborgen Parel!

Na een lange en succesvolle carrière bij zuivelbedrijven als Milcobel en Glanbia, besloot voedingsingenieur Axel Van de Poel in 2009 om zijn eigen onderneming Flanders Food Productions (FFP) op te richten. Het bedrijf is gespecialiseerd in het versnijden, raspen en verpakken van een breed gamma aan kazen en kaasalternatieven. De klanten situeren zich zowel in de horecagroothandel, industrie als retail. Zowat 70% van de producten wordt wereldwijd geëxporteerd, de rest is voor de Benelux bestemd.

50 miljoen investeringen

Door de aanhoudende groei kampte het bedrijf in het verleden voortdurend met plaatsgebrek. Daarom werd in 2015 beslist om zich te vestigen in Lommel. Flanders Food Productions beschikt er over state-of-the-art productiefaciliteiten, die stelselmatig worden uitgebreid. “De afgelopen twee jaar hebben we onze capaciteit sterk uitgebouwd door 37 miljoen euro te investeren in nieuwe productielijnen en opslaginfrastructuur”, zegt HR-manager Inge Rooyakkers. “Ook de volgende jaren staan er nog concrete investeringen op de planning, goed voor in totaal meer dan 15 miljoen euro.” Er komen ook kantoren en faciliteiten voor de productiemedewerkers bij. In totaal werken er zo’n 100 mensen in het bedrijf, waaronder ook een aantal Poolse en Filipijnse arbeidskrachten die specifiek worden opgeleid om tegemoet te komen aan de krapte op de lokale arbeidsmarkt.

Groei ondanks corona

De omzet is intussen geklommen tot 130 miljoen euro, en dit ondanks corona. “Tijdens de lockdowns hadden we te kampen met een sluiting van de horeca, wat toch een belangrijk marktsegement is”, vertelt CEO Axel Van de Poel. “Het is omdat we in ons klantenbestand een gezonde mix van sectoren bedienen, dat we toen al onze mensen aan boord hebben gehouden en zelfs mooie groeicijfers konden optekenen.”

Ambitie blijft
De huidige en toekomstige investeringsplannen bewijzen de grote ambitie van het bedrijf. “We willen inderdaad op een gezonde manier de stijgende lijn in de komende jaren verderzetten”, aldus nog Axel Van de Poel. “De doelstelling is vastgelegd op een volume van 40.000 ton tegen 2025. Uiteraard zal de tewerkstelling evenredig toenemen. We zijn ervan overtuigd dat we dat halen, gesterkt door onze visie om een betrouwbare en flexibele partner te zijn in een duurzame relatie met zowel onze personeelsleden, klanten als leveranciers.”

(Bekijk hieronder enkele korte videofragmenten uit de productie van dit hypermoderne bedrijf).