Nieuws Limburg Bilzerse schrijnwerkers maken nu wijn in Luik…

Bilzerse schrijnwerkers maken nu wijn in Luik…

Bilzerse schrijnwerkers maken nu wijn in Luik…

Vader Marc en zijn kinderen Joris en Katrien Dubois hebben enige tijd geleden hun industriële schrijnwerkerij in Bilzen geruild voor een wijndomein in Luik. Vandaag liggen de eerste flessen van Luyck Urban Winery, zoals het kwalitatieve wijnlabel heet, in de rekken. De familie Dubois gebruikt bovendien de unieke kelders van het domein voor leuke bedrijfsevenementen. Een deel van de productie gebeurt in Tongeren.

“We hadden vroeger met onze familie een industriële schrijnwerkerij, Inca genaamd”, vertelt Joris Dubois. “Inca was voornamelijk actief in het frezen van plaatwerk voor onder meer Terberg Specials. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich meer en meer toegespitst op de vervaardiging en plaatsing van houten trappen. Wij hebben destijds de onderneming verkocht aan Romulus & Remus, die intussen op hun beurt zijn overgenomen.” (met name door Groep Heeren, nvdr).

De familie Dubois moest dus op zoek naar andere bezigheden. “Ik woon zelf al 15 jaar in Luik”, zegt Joris nog. “Destijds de liefde gevolgd… Mijn zus Katrien heeft 4 jaar geleden dezelfde stap gezet naar deze streek. Samen zijn we dan in 2019 gestart met de aanplanting van 1 hectare wijnstokken op een grond in de Ardennen die al meer dan 30 jaar in het bezit van onze familie is. Een uitdaging die we met veel enthousiasme zijn aangegaan. Als raadgever hebben we Geurt van Rennes aangetrokken.” (de gekende Limburgse wijnbouwdeskundige van o.a. Wijndomein Genoelselderen, nvdr.)

Luyck Urban Winery heeft de deuren geopend in juli 2021. De eerste flessen van het eigen domein liggen sinds kort in de rekken. “Het doel is een merk te maken dat hoog aangeschreven staat op de wijnkaart”, legt de Limburgse wijnbouwer uit. “Dit jaar ligt de focus op het uitbreiden van marktaandeel in de provincies Luik en Limburg, door de verkoop van ons gamma aan de horeca. Een tweede inkomstenbron is het ter beschikking stellen van onze geklasseerde kelders. Deze lenen zich uitermate goed voor bedrijfsincentives, uiteraard aangevuld met een wijndegustatie.”

Het productieproces van Luyck Urban Winery vindt overigens ook deels in Limburg plaats. “Klopt, want het macereren, het persen en het fermenteren van de druiven gebeurt in Tongeren, waar we een industrieel pand in de zone Overhaem in gebruik hebben. De rest van het proces, met name de rijping, blending, botteling, doen we in onze stedelijke accommodatie in Luik.”

Benieuwd naar de smaak van het product? Een rondleiding met degustatie kan geboekt worden via deze link.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.