The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.
]]>KORTRIJK – In volle coronatijd lanceerde de jonge Kortrijkse ondernemer Jacob Leysen – zoon van de bekende advocaat Jan Leysen – samen met twee ‘copains uit de scouts’ zijn eigen firma Sundo. De invalshoek van de kmo oogde bijzonder origineel maar ook broodnodig: met slimme zonnecrème dispensers de strijd aangaan tegen zonnebrand. De dispensers vinden in steeds grotere getale hun weg naar diverse steden. Deze week krijgt ook de kust zijn eerste leveringen op de hoek van de straat of op straten en pleinen.
De zogenaamde SMOTspots (Skin-Matters-Over-Tan) zijn slimme zonnecrème dispensers die ingezet worden om de bevolking te sensibiliseren inzake huidkanker preventie. Het is namelijk zo dat 1 op 5 Belgen een vorm van huidkanker ontwikkelt voor hun 75ste. Om hier iets aan te doen ontwikkelde Leysen zijn SMOTspot. Volgens Leysen zelf gaat het om een wereldwijde primeur. Hij lanceerde zijn opmerkelijke ondernemersinitiatief in het voorjaar van 2021.
Inmiddels hebben divers steden het aanbod al in huis gehaald. Onder hen Hasselt, Deinze, Eeklo, Roeselare en Oostende. “Het is de taak van een stad om onder meer aan preventieve gezondheidszorg te doen”, vindt Leysen. “Naast de steden zijn er ook sportclubs, zwembaden (alle LAGO zwembaden bijvoorbeeld), events en bedrijven die inzetten op huidkanker preventie en dus de slimme smeerpalen in huis hebben gehaald.”
De toestellen geven op het scherm weer wat de UV-index is op die specifieke plaats en hoe vaak men moet smeren die dag. Daarnaast meten ze ook tal van weersomstandigheden en het verbruik, om zo een beter inzicht te krijgen in het smeergedrag van de Belgen zodat er in de toekomst beter en nog gerichter kan worden gesensibiliseerd.
The post Jacob Leysen gaat met succes de strijd aan tegen uv-zonnestralen appeared first on Made in.
]]>The post BNI Mercator Leuven heeft nieuwe directeur appeared first on Made in.
]]>LEUVEN – BNI Mercator Leuven heeft Bert Van Roie aangeduid als Chapter Director voor de komende 6 maanden. Bert is reeds enkele jaren lid van BNI (Business Network International) en nam daarbij al verschillende rollen op zich.
Bert is professioneel actief als coach (www.durvenspringen.be) en wil de focus vooral leggen op verdere groei van het aantal leden en het verhogen van de omzet: “We hebben de laatste tijd hard gewerkt om een tof en hecht team te creëren”, zegt Bert. “Nu is het tijd om daar de vruchten van te plukken. En we zijn ambitieus: de volgende 6 maanden willen we zowel ons aantal leden als de omzet die we voor elkaar genereren met minstens 50% doen groeien!”
BNI is een netwerkorganisatie van ondernemende mensen die wekelijks samen komen bij koffie en ontbijt om elkaars business vooruit te helpen. Hoofddoel is steeds om elkaar te helpen groeien in omzet maar ook op andere vlakken worden heel wat best practices besproken en uitgewisseld (admin, marketing, personeel, legal, …). Daarnaast geniet elk lid van beroepsexclusiviteit binnen het chapter.
Ook voor bezoekers die van het BNI concept willen proeven staan de deuren wagenwijd open. Zij kunnen zich melden via mail [email protected] of telefonisch op 0475 305037.
The post BNI Mercator Leuven heeft nieuwe directeur appeared first on Made in.
]]>The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.
]]>BRUGGE – Het Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! werd eerder dit jaar uitgeroepen tot één van de tien meest radicale vernieuwers van Vlaanderen en Brussel. Cosh! helpt consumenten om via digitale weg te kiezen voor duurzaam textiel. Cosh! blijft, na een al stevige uitrol in eigen land, ook in het buitenland niet onopgemerkt. Amsterdam gaat volgende week voor de bijl.
Het platform voor duurzame mode, Cosh!, zet volgende week voor het eerst voet aan de grond in Nederland, met Amsterdam als pionierstad. Ook in Nederland wil Cosh! duurzaam en circulair shoppen makkelijk en toegankelijk maken. De samenwerking kadert in het Europese Reflow project waarbij de gemeente Amsterdam circulair textiel onder de loep nam. De gemeente gaat een samenwerking aan met Cosh! voor het luik consumenten communicatie rond duurzaam textiel.
De lancering van dit nieuwe project valt niet toevallig tijdens Fashion Revolution Week en staat volledig in het teken van duurzame en circulaire mode. Op het event van volgende week zullen Cosh!, vertegenwoordigd door CEO Nicky de Schryver, en de Amsterdamse wethouder Marieke Van Doorninck de eerste resultaten bekend maken van hun nieuwe samenwerking, alsook hun licht laten schijnen op de verhouding van circulair textiel in de stad.
Cosh! is Belgiës grootste betrouwbare platform voor shoppers die op zoek zijn naar duurzame mode en accessoires bij lokale winkels. Het concept is reeds actief in 16 Belgische steden, waaronder Brugge, Mechelen en Antwerpen. Amsterdam is de eerste Nederlandse stad waarin het platform actief wordt. Na Amsterdam plant het platform ook uitbreiding naar andere Nederlandse steden.
The post Brugse duurzaamheidsplatform Cosh! zet eerste stappen in het buitenland appeared first on Made in.
]]>The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.
]]>MECHELEN, HOFSTADE – Ondernemerscoaches Geertrui Nees en Anouk De Weerdt uit Mechelen organiseren op 29 april een netwerkdag voor vrouwelijke ondernemers in Hofstade. Met hun organisatie Club F, met de F van Female, brengen ze ondernemende vrouwen samen op een informele en laagdrempelige manier. “Na twee jaar van voornamelijk alleen achter je scherm zitten, voelen we zowel bij onszelf als bij onze cliënten dat de nood aan offline verbinden groot is.”
De twee coaches kozen voor de inspirerende locatie van het Zuiderbad op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade voor hun eerste netwerkdag. “Wij kiezen bewust voor een kleinschalig netwerkevent, zodat ook introverte onderneemsters zich comfortabel voelen en zodat de deelnemers ook echt kunnen connecteren met elkaar”, zegt Anouk. “Eén blik op het strand en de serre van het Zuiderbad geeft een onmiddellijk ‘feel good’-gevoel.”
Workshops
Het gevarieerde dagprogramma voorziet niet alleen tijd om te netwerken en een klankbord te vinden bij elkaar, maar ook voor twee workshops. Persoonlijke ontwikkeling en gezond ondernemerschap gaan voor Geertrui en Anouk namelijk hand in hand.
Geertrui focust vanuit haar eigen expertise op bewust omgaan met je tijd. Anouk geeft op haar beurt een workshop over de valkuilen van perfectionisme. Club F is er voor starters, groeiers, routiniers en carrière switchers, zowel in hoofd- als bijberoep.
The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.
]]>The post Voka Tech@venture stoomt starters klaar om New York te veroveren appeared first on Made in.
]]>“Vlaanderen telt veel tech scale-ups; jonge groeibedrijven. Maar om echt te groeien, is internationaliseren noodzakelijk”, zegt Sven De Vocht, directeur Dienstverlening bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Ongeveer 14% van de Vlaamse technologiestarters trekt daarvoor naar de VS. Om tech start-ups en scale-ups hierin te begeleiden, lanceert Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in mei Voka Tech@venture – New York.
“Het start-up-ecosysteem in New York groeit snel en de techsector vertegenwoordigt er meer dan 147 miljard dollar. Hiermee staat New York in de top 3 van beste techomgevingen ter wereld. New York is voor Vlaamse scale-ups dus de perfecte uitvalsbasis om de Noord-Amerikaanse markt te veroveren en Amerikaans investeringskapitaal op te halen”, zegt Sven De Vocht.
Ook de Antwerpse softwareontwikkelaar Twikit trok richting de VS, waar hij intussen verschillende klanten heeft. “Amerikanen doen op een heel andere manier zaken”, zeggen Gijs Hoppenbrouwers en Martijn Joris, de oprichters van Twikit. “In België duurt een eerste salesmeeting om een product uit te leggen minstens een uur. In de VS krijg je hooguit enkele minuten en praat je niet over een product maar over ‘value’ of meerwaarde. In het begin oefenden wij onze verkoopspitch wel tien keer per dag tegenover kennissen, collega’s, klanten, coaches, … Met hun feedback verfijnden we telkens de woorden en argumenten om tot een uitgepuurde versie te komen die blijft hangen.”
“Als je wil leren hoe je met een Amerikaan zaken doet, vergeet dan even alles wat je denkt te weten over de Amerikaanse cultuur. Vertrek met een open geest naar ginder en zorg ervoor dat je een echte Amerikaanse coach hebt. Na een uurtje sparren begin je te beseffen dat je in een andere cultuur bent terechtgekomen met hele andere gewoontes en denkwijze.”
Onderzoek leert dat toegang tot de internationale markt, nood aan kapitaal en het vinden van talent de drie grootste hinderpalen zijn voor scale-ups. Sven De Vocht: “Met Voka Tech@venture-New York spelen we hierop in. We hebben een heel traject uitgestippeld waarin we in groep thema’s zoals verkopen in de VS, marktrijp maken van je product en jouw verkoopspitch behandelen. Dat combineren we met individuele sessies waarbij de deelnemers een concreet actieplan moeten opstellen. En dan volgt het hoogtepunt van het traject met een vijfdaags werkbezoek aan New York, met verschillende workshops, een pitchavond voor investeerders, een-op-eenmeetings met potentiële klanten, partners, investeerders, etc.”
New York is de eerste hotspot van Voka Tech@venture. In het najaar van 2022 volgen de hotspots München en Tel Aviv en in 2023 Parijs en Amsterdam. Dit programma loopt in samenwerking met het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Meer info over dit traject vind je op deze webpagina.
The post Voka Tech@venture stoomt starters klaar om New York te veroveren appeared first on Made in.
]]>The post Ondernemer van vandaag wil in de eerste plaats een authentiek leider zijn appeared first on Made in.
]]>GENT – Authentiek leiderschap. Dat beschouwen ondernemers als hun grootste uitdaging in 2022, zo blijkt een bevraging van ondernemerscommunity Rubicon. Zelfbewustzijn (je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen) en een evenwichtige work-life balans vinden én onderhouden, vervolledigen de top drie van de belangrijkste ondernemersdoelen voor het komende jaar.
Anders dan bij klassieke ondernemersorganisaties ligt de focus bij Rubicon niet op zakelijk advies, maar eerder op de levensstijl en de mentale en emotionele uitdagingen van ondernemers. “We willen ervoor zorgen dat onze leden over 30 jaar nog altijd met evenveel passie en energie ondernemen”, benadrukt co-founder Stefaan Bonte. “Niet alleen omdat ondernemen hen financieel succes brengt, maar vooral omdat ondernemerschap een levensstijl is die je vrijheid geeft, en je toelaat om persoonlijk te groeien en je stempel op de wereld daarbuiten te drukken.”
Tijdens de eerste klankbordsessies van dit jaar, waarin ondernemers met elkaar in gesprek gaan over hun grootste uitdaging, vroeg Rubicon 170 leden naar hun doelen voor 2022. Die bevraging leverde volgende top 5 op van de uitdagingen die ondernemers vandaag het sterkst bezighouden:
Authentiek leiderschap is met voorsprong uitdaging nummer één voor ondernemers. Stefaan: “We zien bij ondernemers enorm veel drive, passie en gedurfde, innovatieve ideeën. Maar dat maakt van een ondernemer nog niet meteen een goede communicator of leider. Uit onze rondvraag blijkt dat ondernemers zich daar sterk van bewust zijn en actief op zoek willen gaan naar manieren om hun leidersschapsskills bij te schaven. Authentiek leiderschap begint met je eigen visie helder te krijgen en te communiceren naar anderen. Tijdens onze sessies besteden we daarom veel aandacht aan empathie, communicatietechnieken, rollenspellen en de emotionele kant van leiderschap.”
“Als ondernemer komt er zoveel op je af dat het moeilijk is om je bewust te blijven van waar je mee bezig bent. Bijna alle ondernemers verliezen zich op bepaalde momenten in dagelijkse beslommeringen. We merken dat ze af en toe op de pauzeknop moeten drukken om zichzelf weer te oriënteren op hun waarden, hun visie, hun passie,… Jezelf er geregeld opnieuw aan herinneren waarom je ondernemer bent geworden en een eigen bedrijf uit de grond hebt gestampt: dat is zelfbewustzijn.”
“Lange en onregelmatige uren, druk en stress, te weinig tijd voor vrienden en familie, gejaagd leven: het gebrek aan een evenwichtige work-life balans is een aanslag op de fysieke en mentale gezondheid van ondernemers”, vertelt Stefaan. “Een belangrijk deel van ons aanbod bestaat dan ook uit vertragen. Tijd maken voor reflectie, aandacht besteden aan een gezond slaap- en eetpatroon, voldoende bewegen.”
“Hoe leg je uit dat jouw oplossing het leven van (potentiële) klanten beter maakt? Hoe breng je jouw visie en ideeën over aan investeerders om kapitaal op te halen? Hoe voer je prijs- of contractonderhandelingen? Een groot deel van ondernemerschap gaat over ‘jezelf verkopen’, maar net dat aspect blijkt voor veel ondernemers een pijnpunt. Wij proberen ondernemers om een andere mindset aan te nemen: verkopen hoeft helemaal niet pushy of ongewenst te zijn, je kan het ook op een authentieke manier doen.”
“Ondernemers barsten van de creativiteit en de ideeën, maar ze krijgen die ideeën niet altijd vertaald in een duidelijke visie. Ze slagen er soms moeilijk in om uit te leggen welke impact hun ideeën hebben op het leven van mensen of op de samenleving. Daardoor voelen ze zich vaak onbegrepen, soms ook door zichzelf”, aldus Stefaan.
“Zingeving wordt sterk gevormd door de sociale context waarin ondernemers ondernemen. Met onze community creëren we een omgeving die ondernemers steunt, maar hen ook uitdaagt door op het juiste moment de juiste (kritische) vragen te stellen. In zo’n context wordt het veel gemakkelijker om je echte, authentieke visie te ontdekken.”
Rubicon richt zich radicaal op een nieuwe generatie van ambitieuze ondernemers, die in de allereerste plaats streven naar impact op de wereld rondom hen. Olympische topatleten, doorwinterde serie-ondernemers en ervaren mentoren helpen hen om hun obstakels op weg naar groei (zowel voor hun onderneming als voor hen henzelf) uit de weg te ruimen. Het groeiprogramma focust op samen reflecteren, op het verder ontwikkelen van persoonlijke competenties en op het ontwikkelen van de juiste mindset, vanuit de overtuiging dat ondernemers vaak zélf hun grootste obstakel zijn.
180 Vlaamse ondernemers, waaronder Matthias Browaeys van WinWinner, Ann-Gaëlle Bekaert van BOMAT en Wim Hoornaert van Bizzcontrol, maken vandaag al deel uit van Rubicon. Dit jaar wil de ondernemerscommunity verder groeien naar 250 leden, tegen 2025 wil Rubicon 1.000 ondernemers helpen om hun persoonlijke ambitie te realiseren. Minstens 20 procent van hen moeten sociale ondernemers en impactondernemers zijn.
The post Ondernemer van vandaag wil in de eerste plaats een authentiek leider zijn appeared first on Made in.
]]>The post “Veel ondernemers zitten dezer dagen met kopzorgen” appeared first on Made in.
]]>HEIST-OP-DEN-BERG – Financieel expert Ilse Dieltjens uit Heist-op-den-Berg organiseert van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april het online event We Love Profit. Twintig collega-experten en zijzelf delen dan hun kennis via podcasts van maximum twintig minuten. “We mikken op bedrijfsleiders van Vlaamse en Brusselse kmo‘s, want de pandemie en de internationale spanningen bezorgen veel ondernemers kopzorgen”, stelt ze.
Bedrijven meer financiële slagkracht geven aan de hand van praktische tips: dat beoogt Ilse Dieltjens met haar online summit. “Als ondernemer moet je van veel markten thuis zijn”, zegt ze. “Misschien ben je een goede verkoper, maar heb je geen kaas gegeten van boekhouden. Of je bent een vakman, maar durft niet de juiste prijs te vragen. Als financieel expert zie ik vaak ondernemers worstelen met hun financiën. De tijd waarin we leven maakt het niet makkelijker.”
De initiatiefneemster verzekert kort en krachtige podcasts waar deelnemers zeker iets aan zullen hebben. Onderwerpen als prijszetting, het uitbouwen van een buffer, beleggen, winstgevende marketing en zelfs cryptocurrency worden aangesneden.
“Zelf ben ik gespecialiseerd in cashflowplanning en ben ik een aanhanger van het Profit First-systeem van de Amerikaanse ondernemer en bestseller auteur Mike Michalowicz”, zegt Dieltjens. “Het geeft je meer controle over financiën door het geld dat binnenkomt, toe te wijzen aan verschillende ‘potjes’ of bankrekeningen. Verschillende boekhouders werken met dit systeem. Ik leer ondernemers er ook gebruik van te maken.”
Zwarte sneeuw
Dieltjens put ook uit haar eigen ervaring als onderneemster. Voor ze zich specialiseerde als financieel expert stond ze aan het hoofd van het schrijnwerkbedrijf Timber Works. “Ook ik heb zwarte sneeuw gezien”, bekent ze.
“Hoge schulden gaven me veel stress. Door onze snelle groei kon de cashflow niet volgen. Onder meer via deze summit wil ik anderen behoeden voor de fouten die ik zelf ooit maakte. Ik laat ondernemers graag zien aan welke knoppen ze moeten draaien om bij te sturen. Zo hielp ik mijn klanten om honderdduizenden euro schuld weg te werken, duizenden euro aan buffer te realiseren en de omzet tot 20% te laten stijgen.”
Deelnemen aan We Love Profit is gratis. Vooraf inschrijven is wel nodig en kan online. Je ontvangt dan een link naar de interviews via e-mail. Volgens Dieltjens zijn de gesprekken relevant voor de meest uiteenlopende ondernemers. “Denk aan een tuinaannemer die worstelt met prijszetting, een leverancier die door de sluiting van de horeca een terugval kende of een architect of immomakelaar die overweegt om een nieuwe niche aan te snijden.”
The post “Veel ondernemers zitten dezer dagen met kopzorgen” appeared first on Made in.
]]>The post Creanaut helpt volwassenen op zoek gaan naar het kind in zichzelf: “COVID verplichtte me het roer om te gooien” appeared first on Made in.
]]>GENT – Meike Janssens (37) startte eind 2019 met Creanaut. Haar doel: creatieve uitdagingen brengen voor hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme. Maar toen kwam COVID-19 en mocht ze haar activiteiten niet meer uitoefenen. De lockdown gaf haar noodgedwongen tijd om na te denken, waardoor een nieuw idee begon te borrelen. Toen het sociale leven weer op gang kwam, besloot ze dan ook het roer om te gooien en Creanaut om te vormen tot een speelomgeving voor volwassenen. “Ik laat vooral ondernemers en mensen met een burn-out opnieuw op zoek gaan naar het kind in zichzelf aan de hand van creativiteit.”
Meike Janssens studeerde kunsthistorica en cultuuragogiek en heeft een leraarsdiploma op zak. Vervolgens volgde ze ook verschillende bijscholingen in autisme en hoogbegaafdheid, talentcoaching, faalangsttraining en kunsteducatie. Haar job bij Bpost leidde al snel tot een bore-out. “Het gebrek aan creativiteit in de job sloopte me. Daarom heb ik me ingeschreven in de kuntsacademie en startte ik even later onder mijn eigen naam een webshop waar ik zelfgemaakte kunstwerken en servies in keramiek en porselein verkoop. Ik geef ook workshops keramiek.”
Eind 2019 besloot Meike via Starterslabo haar een tweede project op te starten. Met Creanaut wilde ze hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme een plek geven waar ze mogen falen, waar ze perfectie kunnen loslaten. Daar stak de coronapandemie helaas een stokje voor. De lockdown maakte de uitbouw van haar activiteiten onmogelijk.
“Ik mocht plots niets meer doen. Dat was heel jammer, maar het heeft me ook de tijd gegeven om mijn keramiekwebshop verder uit te bouwen. Toen er in juli 2021 eindelijk terug workshops konden doorgaan, richtte ik me dan ook in de eerste plaats op workshops keramiek voor volwassenen. Zo is eigenlijk het idee ontstaan dat Creanaut ook een speelse omgeving voor volwassenen kan zijn.”
“Met Creanaut ga ik voor ont-moeten, door creativiteit in te zetten als kracht. Even tijd nemen voor jezelf, inspiratie tanken en uit dat cognitieve weg”, legt Meike uit. Ze richt zich voornamelijk tot ondernemers en freelancers. “Zij komen bijvoorbeeld twee keer per maand over de vloer om te ontspannen, zodat ze nadien vol creativiteit opnieuw in hun onderneming of als freelancers opnieuw verfrist in hun werk kunnen stappen. Ik help hen om met een eigenwijze speelsheid in hun leven en onderneming te staan. Als volwassene verleren we het spelen, terwijl dit in mijn ogen net heel belangrijk is voor ondernemers.”
“Ook mensen met een burn-out komen hier zakken vanuit hun hoofd naar hun handen. Ik geef geen therapie, maar Creanaut is bijvoorbeeld wel ondersteunend aan psychotherapie. In mijn workshops help ik hen terug op zoek te gaan naar hun innerlijke kind.”
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor verschillende workshops in Meikes atelier in Gent. Daarnaast kan je ook 1 op 1 creativiteitscoaching boeken waarbij Meike samen met jou kijkt wat jouw noden zijn. Ten slotte kan je ook in groep, bijvoorbeeld samen met enkele collega’s, inschrijven voor een sessie op maat.
“Op dit moment loopt er een samenwerking met Anneleen Callewaert, bezielster van Sitehustle, specifiek gericht naar freelance ondernemers. Op vrijdag 3 en 16 juni gaan we samen met de deelnemers op ‘creavontuur’. Tijdens een halve dag dompelen we hen onder in een portie vrolijkheid, energie én goesting. Deze workshops zijn ideaal voor mensen die al dat ‘moeten’ eens los willen laten en de verwachtingen van de maatschappij naast zich neer willen leggen. Zit je in een overgangsfase in je business of leven, kan je wel een energyboost gebruiken en heb je zin in een niet-alledaagse werkweek? Dan is deze workshop ideaal voor jou!”
Naast het aanbod voor volwassenen krijgt Creanaut ook nog steeds kindjes over de vloer. “In deze sessies focussen we echt op het loslaten van perfectie, leren falen, leren spelen. Voor sommige kinderen is dit heel moeilijk.”
Vanaf eind september wil Meike graag een lange reeks opstarten voor volwassenen met aan het einde een tentoonstelling waarin alle creatieve werken getoond kunnen worden. “Bedoeling is dan dat mensen om de twee weken langskomen en dat we langzaamaan hun comfort zone kunnen uitbreiden. Ik wil hen nieuwe dingen laten proberen zonder kans op kleerscheuren onderweg. Ik hoop vooral dat ik mensen echt kan helpen. Wanneer ik over enkele jaren terugblik zou het fijn zijn als ik kan zeggen dat ik meer speelsheid in de wereld heb gezet.”
Meer informatie vind je op creanaut.be.
The post Creanaut helpt volwassenen op zoek gaan naar het kind in zichzelf: “COVID verplichtte me het roer om te gooien” appeared first on Made in.
]]>The post Zes bedrijven dansen met Dancing Dimi op de Bedrijven Contactdagen appeared first on Made in.
]]>KORTRIJK – Op de netwerkbeurs Bedrijven Contactdagen, die intussen toch al aan zijn 18de editie toe is, staat de kracht van samenwerking centraal, niet enkel voor bezoekers, maar ook voor de standhouders onderling. Zo bundelen de bedrijven Maxicon, Spanorama, Absolute@work, AbsoluteYOU, Certipower en Like a Virgin hun krachten op stand 4177, waarbij ze hun stand wil omtoveren tot een magische dartstempel. Met Dancing Dimi als bijkomende attractie. Competitief aangelegde bedrijfsleiders kunnen zich ook meten met het dartsfenomeen.
Een handdruk, een glas en talloze verhelderende gesprekken onder een ongedwongen sfeer. Het zijn de smaakvolle ingrediënten van de Bedrijven contactdagen, waarvoor bezoekers lang op hun honger moesten zitten.
Nu de pandemie echter bezworen lijkt, kan ondernemend Vlaanderen eindelijk z’n pijlen opnieuw richten op het leggen van kwalitatieve contacten. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Op stand 4177 – waar 6 bedrijven zich verzamelen – kan je immers de uitdaging aangaan met niemand minder dan Dimitri ‘Dancing Dimi’ Van den Bergh.
Met het hoge sfeergehalte op de stand komt echter ook flink wat spanning, want op woensdag en donderdag kan je er letterlijk een gooi doen naar eeuwige roem. Negen pijltjes, negen kansen om een topscore neer te zetten. En prijk je op donderdagmiddag nog steeds op het lijstje van de 10 hoogste scores, dan mag je hoogstpersoonlijk de krachtmeting met Dancing Dimi aangaan, de sympathieke Antwerpenaar die het al tot de top tien van beste dartsspelers ter wereld schopte.
The post Zes bedrijven dansen met Dancing Dimi op de Bedrijven Contactdagen appeared first on Made in.
]]>The post Pierre-Paul De Beir (voorzitter Chambre de Commerce Franco Belge in Rijsel) spreekt zich uit over de Franse presidentsverkiezingen appeared first on Made in.
]]>KORTRIJK – Als iemand een bevoorrechte getuige is van het reilen en zeilen in Frankrijk, dan de Kortrijkse ondernemer Pierre-Paul De Beir wel. Met zijn consultancykantoor Tramanco is hij al jaren erg actief in Noord-Frankrijk. Hij kent de Noord-Franse scene als geen ander en is tot op vandaag ook consul honoraire van Frankrijk in ons land. Ook als voorzitter van de Chambre de Commerce Franco Belge (CCFB) in Rijsel kijkt hij mee vanop de eerste rij. Genoeg redenen dus voor een ‘questionnaire’ over de verkiezingen in de Hexagoon.
-Hoe schat u de verkiezingsuitslag in?
-Pierre-Paul De Beir: Dat we hetzelfde duo/duel krijgen als vijf jaar geleden was te verwachten maar de kaarten liggen nu anders op de tafel. De situatie is genuanceerder, de kloof is kleiner. De kans dat Marine Le Pen de verkiezingen wint, wordt nu hoger ingeschat. President Macron heeft de campagne mede door de internationale situatie en zijn presidentschap landelijk minder efficiënt gestart. Dat terwijl Marine Le Pen heel wat meer op het terrein aanwezig was midden en tussen het volk, en we merken dat aan het aantal stemmen. Zij heeft sinds november 2020 meer gemikt op de tanende koopkracht van de Fransman en zij heeft aan aaibaarheid gewonnen.
-Hoe kijkt u vooruit naar de tweede ronde?
-De uitslag zal mijn inziens beïnvloed worden door de komende veertiendaagse campagne en de debatten tussen president Emmanuel Macron en kandidate Marine Le Pen. Arrogantie zal hierbij zeker niet gunstig liggen. De grote vraag is wie winst zal halen uit de te recupereren linkse stemmen van Jean-Luc Mélenchon? Mélenchon haalde een opvallende score in meerdere grote steden en banlieues. Marine Le Pen in de meer vergeten boerenbuiten. Zemmour bij de jongeren. Het Franse kiezerspubliek is divers en bereid uit eigenbelang zowel links als rechts te stemmen. Deze onstandvastigheid van politieke kleur kan een kapitale rol spelen naar de laatste eindstreep.
-Als we terugkijken op het eerste mandaat van Macron: heeft hij zijn belofte waargemaakt om de economie een nieuw elan te bezorgen?
-Macron heeft flink werk gemaakt van zijn internationale politiek maar jammer genoeg vele beloftes voor het nationaal welzijn niet kunnen waarmaken. Toch heeft hij zich geworsteld doorheen verschillende crisissen: de gele hesjes, de pensioenen, de pandemie met het enorm economisch onbehaaglijk impact voor alle burgers en de oorlog in Oekraïne met zijn weerslag op de brandstof- en voedselprijzen. Indien hij het bij de tweede ronde haalt, zal hij dan ook de komende vijf jaar vooral werk moeten maken van de koopkracht van de doorsnee burger want anders wordt het in 2027 een echte catastrofe voor Frankrijk.
-Klopt het dat Frankrijk, economisch gesproken, in feite een echte tweedeling heeft ondergaan als gevolg van de metropolisatie (de grote steden als economische magneten tegenover het platteland en de kleine steden meer en meer als economische woestijnen)?
-Had Mélenchon het gehaald voor de tweede ronde naast Macron (en het was even op het nippertje), zou hij misschien kans hebben gemaakt om zich te profileren als de president van alle Fransen. Want de Fransen willen ‘au fond’ een andere president, één dichter bij het volk. Er zijn natuurlijk feiten als covid en de oorlog in Oekraine, maar de gemiddelde burger kijkt egoïstisch naar zijn portefeuille en eigen welzijn.
-Noord-Frankrijk wordt door West-Vlaamse ondernemers vaak beschouwd als een springplank naar de rest van Frankrijk. Ziet u fundamentele veranderingen in het economisch weefsel van le Nord?
-Voor de metropool Rijsel verwacht ik nog grotere veranderingen indien het Canal Seine-Nord tegen 2027 afgewerkt zal zijn (nog 100 km tussen Compiègne en Cambrai te gaan). Hierdoor zullen jaarlijks meer dan 75.000 vrachtwagens minder rijden op de autosnelwegen. We krijgen dan ook in onze regio een reconversie van transportfirma’s naar meer pure logistiek en distributie waarvoor wij bekend staan. In de politiek ontbreekt het helaas nog steeds aan industrieel/economisch inzicht. Het Belgisch consulaat in Rijsel, bijvoorbeeld, had nooit gesloten mogen worden. Instanties zoals de CCFB blijven gelukkig ten dienste van de vennootschappen om de springplank naar Frankrijk zo efficiënt mogelijk te maken. Voor Vlaanderen blijft Frankrijk met een export in 2021 van 4.766 miljoen (+26% tegenover 2020) een belangrijke afzetmarkt en dit zal blijven stijgen, wie ook de presidentiële campagne wint.
-Tot slot: de opkomst van kiezers was bedroevend laag. Wil dat zeggen dat de kloof tussen de politiek en de burger alleen maar toeneemt, omwille van een zekere aversie voor het politieke schouwtoneel?
-Er luidt effectief een zekere aversie voor politiek, maar niet alleen in Frankrijk, nietwaar? Het valt op dat de traditionele partijen (les Républicains en Le Parti Socialiste) reeds in 2017 in de lappenmand werden geborgen, en nu helemaal voor schut staan. Dit fenomeen merken we ook in ons land. Marine Le Pen heeft na 2017 haar les geleerd en dankzij Zemmour wordt ze minder afgeschilderd als extreem rechts. Indien Macron het haalt, zal het vooral zijn omdat de kiezer geen Marine Le Pen wenst en in dit geval verwacht ik een hogere opkomst op 24 april. Hij heeft goed begrepen dat hij stemmen kan bekomen die contra Le Pen zijn, maar niet pro Macron. Rien n’est fait, tous en avant. President Macron zal dit maal alvast al zijn beloftes moeten waar maken indien hij zijn presidentszetel kan behouden.
(KC)
The post Pierre-Paul De Beir (voorzitter Chambre de Commerce Franco Belge in Rijsel) spreekt zich uit over de Franse presidentsverkiezingen appeared first on Made in.
]]>