Nieuws Limburg Erfgenaam van overleden manager legt boeken neer: Decometa failliet

Erfgenaam van overleden manager legt boeken neer: Decometa failliet

Erfgenaam van overleden manager legt boeken neer: Decometa failliet

(update) Decometa in Genk, een erg gespecialiseerd bedrijf in het ontwikkelen, produceren en installeren van industriële luchtkoelers, warmtewisselaars en drukapparaten, is dinsdag door de rechtbank in Tongeren failliet verklaard. Een 30-tal werknemers (aldus de bedrijfsleiding) dreigen daarbij hun job te verliezen. Het faillissement komt als een verrassing. Nadat eigenaar en zaakvoerder Chris Janssens in november vorig jaar overleed, had zijn broer en erfgenaam amper 2 weken geleden de functie van gedelegeerd bestuurder opgenomen. Toch heeft hij direct de boeken neergelegd na een analyse van de boekhoudkundige en andere parameters.

Decometa bestaat al sinds 1953 en heeft een expertise waarin weinig concurrentie bestaat. Het bedrijf is erg succesvol in de ontwikkeling, productie en installatie van industriële toepassingen zoals warmtewisselaars, drukvaten en luchtkoelers. De site aan de Slingerweg in Genk neemt 28.000 m2 in beslag. Het merendeel van de producten is bestemd voor grote industriële spelers in het buitenland (voornamelijk Europa), maar ook in ons land voeren medewerkers van Decometa vaste opdrachten uit bij klanten als Aperam in Genk.

Het orderboek was goed gevuld en er stonden nog enkele vacatures open. Al werd er vorig jaar wel een verlies van 200.000 euro geboekt, aldus Marc Janssens in een reactie. Hij werd op 2 februari dit jaar aangesteld als gedelegeerd bestuurder, nadat zijn broer Chris, die zaakvoerder was van Decometa, in november vorig jaar op 61-jarige leeftijd overleed. Na een grondige analyse van de cijfers en de toekomstmogelijkheden heeft de bedrijfsleiding maandag de boeken neergelegd. Dat leidde dinsdag tot de uitspraak van het faillissement, wat ook het geval is voor zusterbedrijf Deco-Engineering.

“Woensdag gaan we met de curatoren aan tafel zitten om te bekijken of er enige continuïteit haalbaar is”, aldus Jos Buschgens van ACV-Metea. “Mogelijk wordt naar een overnemer gezocht en kunnen intussen de werknemers onder curatele de bestaande opdrachten en detacheringen blijven verzorgen. Donderdag is er dan een personeelsmeeting om de diverse scenario’s te bespreken.”

Bij Decometa werken volgens de (in 2022 nog geactualiseerde) website van het bedrijf een 60-tal mensen. Zonder tijdelijken en uitzendkrachten gaat het vandaag om 21 arbeiders en 7 bedienden, stelt Marc Janssens.

Reageer op dit bericht

Reacties

Marc J. 2022-02-15 21:16:46

Geachte Heer Buschgens,alvorens U dergelijke onzin verspreid zou ik U willen aanraden uw bronnen zorgvuldiger te selecteren. Als een handelsrechtbank een faillissement uitspreekt is dat niet omdat een zaakvoerder er geen zin in heeft om een bedrijf verder te zetten zoalsU in artikel poneerd Een handelsrechtbank neemt oa balans en kastoestand mee in haar beslissing. “Er leek tot voor kort geen vuiltje aan de lucht” Ik wil U er feintjes op wijzen dat Decometa vorig boekjaar 200 000€ verlies leed De onnodige overuren die sommige van uw militanten afdwongen door tijdens de week met de handrem op te werken ,zodat ze s zaterdags aan 150% werden betaald zullen niet bijgedragen hebben tot de rentabiliteit van het bedrijf.Laat mij duidelijk zijn :Op zich is dit niet de oorzaak van het faillissement,wel één van de vele punten. Terloops wil ik U corrigeren : er werken 7 bedienden en 21 arbeiders.De bedrijfsgebouwen zijn 8000m2 het terrein 28000m2 Marc Janssens

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.