Nieuws Limburg Bedrijfsbelasting verhit de gemoederen

Bedrijfsbelasting verhit de gemoederen

Bedrijfsbelasting verhit de gemoederen

De ondernemers van Maasmechelen zijn ziedend nu het gemeentebestuur plannen heeft bekendgemaakt voor de invoering van een algemene belasting op bedrijven. “Die wordt gebaseerd op de oppervlakte en kan oplopen tot 15.000 euro per jaar. Een kaakslag, die erg hard aankomt in tijden van corona”, zegt de lokale Unizo-voorzitter Ward Conings. 

“Deze plannen van het schepencollege (coalitie CD&V en Open VLD, zie foto) verplichten de Maasmechelse ondernemers om in de resterende looptijd van deze legislatuur, meer dan 500.000 euro extra aan de gemeentekas af te dragen”, rekent Conings. “Daarmee stijgt de belastingdruk op ondernemers in Maasmechelen met meer dan 30%. We ontvingen dan ook vele negatieve reacties van bedrijven die plotseling hiermee geconfronteerd worden. Zij voelen dit aan als een echte kaakslag, die extra hard aankomt in deze coronacrisis. Terwijl ook de diverse andere kosten maar blijven toenemen.”

Unizo Maasmechelen, gesteund door Unizo Limburg, verwijt het Maasmechelse gemeentebestuur een gebrek aan respect. “Ze zijn al jaren intern bezig met deze belastinghervorming”, zegt Conings nog. “Toch is het pas 4 dagen voor de gemeenteraad dat er nog een bespreking met ons volgt. Eerdere bemerkingen van Unizo werden vakkundig naast zich neergelegd.”

“Dat Maasmechelen een enorm tekort heeft, is al jaren geweten. Maar dat ze het geld altijd bij de ondernemers moeten gaan halen, is ongehoord. Via andere kanalen wordt het aan de ramen uit gesmeten.”

Ondernemer uit Maasmechelen.

De inkomsten door de nieuwe belasting worden geraamd op 697.000 euro per jaar. Daar tegenover staat dat 4 andere belastingen, goed voor 532.000 euro aan inkomsten, worden geschrapt. “We vinden dat het verschil terug ter beschikking van de Maasmechelse ondernemers moet gesteld worden”, vindt Unizo. “Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een subsidie als er aanwervingen gebeuren. Dit principe moet in een reglement worden gegoten. Toch blijft het een bizar gegeven. Stel dat een bedrijf nu ineens 10.000 euro oppervlaktebelasting moet betalen, maar geen extra tewerkstelling realiseert, dan blijft het een gigantische meerkost. We kunnen dan ook onmogelijk akkoord gaan met het nieuwe belastingreglement.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.