Mechelen - Made in https://www.made-in.be Tue, 19 Apr 2022 07:57:36 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/ https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/#respond Tue, 19 Apr 2022 07:57:26 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371416 Geen twee kandidaten meer voor een vacature in het arrondissement Mechelen.

The post Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Op dit ogenblik raken 4.133 vacatures in het arrondissement Mechelen niet ingevuld. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Voka Mechelen-Kempen trekt aan de alarmbel.

De spanningsindicator is in het arrondissement Mechelen gedaald onder 2. Dat betekent dat er voor een vacature minder dan twee mensen afkomen. Dit is het laagste cijfer in vijf jaar tijd.

“Alarmerend”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Het gaat om een stijging van 53% in één jaar tijd. We moeten ervoor zorgen dat dit onze economie niet volledig vertraagt.”

Sneller aanpakken

“Als een nieuwe werkzoekende zich inschrijft, moet de arbeidsbemiddelaar al in de eerste week kunnen inschatten of die op eigen houtje een job kan vinden. Als dat niet lukt, moet de VDAB die persoon binnen twee weken uitnodigen voor een face-to-facegesprek om een traject op maat uit te werken. Vandaag duurt dat te lang. Ook het controleren en sanctioneren van werkonwilligen moet strikter.

Voka legt deze eisen voor aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Vandaag vindt de Conferentie over de Vlaamse arbeidsmarkt plaats.

 

The post Ruim 4.000 vacatures raken niet ingevuld appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/ruim-4-000-vacatures-raken-niet-ingevuld/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Tom-Laveren-2-400x225.jpgVoka
PORTRET. De rijke ondernemersfamilie die van Euronav een wereldspeler maakte https://www.made-in.be/antwerpen/portret-de-rijke-ondernemersfamilie-die-van-euronav-een-wereldspeler-maakte/ https://www.made-in.be/antwerpen/portret-de-rijke-ondernemersfamilie-die-van-euronav-een-wereldspeler-maakte/#respond Fri, 15 Apr 2022 18:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371021 Met een rijkelijk familiekapitaal, een omvangrijk adresboekje, maar vooral met strategisch inzicht en neus voor zaken blijft de Saverys-dynastie geschiedenis schrijven.

The post PORTRET. De rijke ondernemersfamilie die van Euronav een wereldspeler maakte appeared first on Made in.

]]>

ANTWERPEN – Het verhaal van de Antwerpse tankerreus Euronav is onlosmakelijk verbonden met de machtige maritieme familie Saverys. Zeven generaties die met hun ellebogen in het Scheldewater de scheepvaartwereld in ons land en de wereld hebben hertekend. Met een rijkelijk familiekapitaal, een omvangrijk adresboekje, maar vooral met een enorm strategisch inzicht en scherpe neus voor zaken blijft de Saverys-dynastie geschiedenis schrijven.

“Het was een buitenkans.” Voorzitter-eigenaar Marc Saverys van Euronav doet de aankoop van vijftien van de allergrootste petroleumtankers ter wereld af met een argeloosheid alsof hij net een kledingkoopje in de solden heeft gedaan. Nochtans is de overname in 2014 wereldnieuws en levert het Euronav zelfs de award ‘Deal van het jaar’ van het vermaarde Londense maritieme magazine Lloyd’s List op. Het illustreert de internationale reputatie en credibiliteit die Marc Saverys geniet. Onder zijn bewind groeit Euronav uit tot de grootste onafhankelijke olietankerrederij ter wereld. Maar het verhaal begint bijna twee eeuwen eerder.

Boelwerf en Cockerill Hoboken

Net voor de Belgische onafhankelijkheid in 1830 gaat de Antwerpse timmerman Bernard Boel in Temse aan de slag met de herstelling en bouw van rivierbootjes. Alles in hout, uiterst bescheiden, een van de vele kleine werven langs de Schelde, kabbelend tot de twintigste eeuw. Dan komt onder leiding van Frans Boel en schoonzoon Georges Van Damme alles in een stroomversnelling. De Boelwerf krijgt de ene groeischeut na de andere en wordt samen met Cockerill Hoboken de bekendste scheepswerf van het land.

 

De zusterschepen Crystal Pride en Crystal Prince in het droogdok van de Boelwerf in 1991. Foto repro PVL

De Wase ondernemersfamilie Saverys doet haar intrede in de Boelwerf met het huwelijk van Philippe Saverys met Jeanne Van Damme, dochter van Georges. Philippe Saverys is al actief in de maritieme wereld met onder meer de rederij Bocimar en nadien de oprichting van Exmar voor de olie- en gastankerscheepvaart. Toch zal zijn naam altijd verbonden blijven met de Boelwerf en met Cockerill. Vooral door de geruchtmakende faillissementen van beide scheepsbouwers in de jaren tachtig en negentig, die gepaard gaan met het verlies van duizenden jobs en harde confrontaties met de vakbonden.

Van Congoboten naar tankers

Intussen is de familie Saverys al bezig met het schrijven van een ander hoofdstuk maritieme geschiedenis. De Compagnie Maritime Belge, in 1895 opgericht als maatschappij voor de Congoboten naar de Belgische kolonie, is sinds midden jaren zeventig verweven met rederij Bocimar. Dat mondt in 1991 uit in een van de belangrijkste overnames tot dan in de Belgische bedrijfswereld: Boel koopt CMB over van de Generale voor zo’n 17 miljard Belgische frank, omgerekend 425 miljoen euro.

LEES OOK. Euronav in zee met Frontline, maar verzet bij oprichtersfamilie

 

Marc Saverys. Foto Dries Luyten

Het is diezelfde CMB die in 1995 samen met een Franse reder olietankervloot Euronav opricht. Daarmee bezit de familie Saverys in de jaren negentig al drie indrukwekkende rederijen: Bocimar (bulkschepen), Exmar (gastankers) en Euronav (petroleumtankers). Begin jaren 2000 worden ze opgesplitst als aparte entiteiten, allemaal geleid door Saverys-telgen.

Verhuis naar Antwerpen-Zuid

Zoon Marc is als topman van CMB (Bocimar) en Euronav de meer teruggetrokken bestuurder die de schijnwerpers zoveel als mogelijk mijdt, maar in privékringen wordt omschreven als een “warme persoonlijkheid” die kan genieten van een glas goede wijn, sigaren en golf. Broer Nicolas bij Exmar is zijn flamboyantere versie. Zus Virginie (CMB) is nog net wat alternatiever en rebelser dan haar broers – zij zal zich na verloop van tijd volledig toeleggen op haar wijnbouw in de Italiaanse regio Toscane.

 

Nicolas Saverys, topman van Exmar. Foto Sebastian Steveniers

De sterke familieband leidt ertoe dat ze gezamenlijk met hun hoofdkwartieren naar het Belgica-gebouw op de De Gerlachekaai in Antwerpen-Zuid trekken. Toen nog een wat verpauperde buurt, maar mee dankzij de komst van de reders opgeklommen tot de mondaine stadswijk die het Zuid nu is. De drie verschillende karakters boeken elk op hun manier en op hun terrein succes. CMB, Euronav en Exmar groeien stuk voor stuk uit tot succesvolle beursgenoteerde rederijen met wereldfaam.

De familie, nog altijd grootaandeelhouder, is een van de vermogendste van ons land. Eigen vliegtuigen, jachten en kastelen, ‘optrekjes’ in verschillende landen, participaties in bedrijven overal ter wereld, aandelen inkopen en verkopen, … In de rankings van rijkste Belgen duiken achter hun namen steevast vermogens van honderden miljoenen euro op.

 

Virginie Saverys in haar Toscaanse wijnhuis Avignonesi. Foto Belga

Zevende generatie neemt over

Intussen is de zevende generatie Saverys haar stempel op het bedrijfsleven aan het drukken. De meest in het oog springende is Alexander Saverys, huidig topman van CMB. Onder zijn leiding profileert de groep zich steeds meer als groene rederij, met de ambitie om als eerste ter wereld volledig CO2-neutraal te worden. Daarvoor zet hij sterk in op waterstofmotoren. Daarnaast wil Alexander Saverys van Antwerpen hét centrum van de Europese scheepvaartinnovatie maken met de bouw van een maritieme campus in Hoboken, al stuit die inplanting op fel protest van natuurliefhebbers.

Onder de CMB-koepel zitten nog verschillende dochtermaatschappijen, zoals containerrederij Delphis. Die mocht zich enkele jaren geleden verheugen op een bezoekje van Russisch president Vladimir Poetin aan boord van een van haar unieke schepen die door 1,5 meter dik ijs kunnen varen. Al is zijn bezoek niet meteen iets om in deze tijden mee uit te pakken op het visitekaartje.

 

Alexander Saverys, huidig CEO van CMB, heeft grote groene toekomstplannen. Foto Victoriano Moreno

Euronav komt weer thuis

Het voorbije decennium verwaterde het aandeel van de familie Saverys in Euronav geleidelijk, tot het in 2020 zelfs onder de 5% dook. Ook in het management was ze niet langer aanwezig. Maar de jongste maanden begon CMB zich weer in te kopen in de olietankerrederij, tot ze opnieuw de grootste aandeelhouder werd met een belang van meer dan 13%. “De historische banden tussen onze familie en Euronav zijn zeer sterk”, liet Alexander Saverys optekenen. De familie die haar groot heeft gemaakt, zit nu weer helemaal aan boord bij Euronav.

The post PORTRET. De rijke ondernemersfamilie die van Euronav een wereldspeler maakte appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/portret-de-rijke-ondernemersfamilie-die-van-euronav-een-wereldspeler-maakte/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding1-26-400x225.jpgCMB, Euronav, Exmar
Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/ https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/#respond Fri, 15 Apr 2022 17:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371031 "Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>

HOMBEEL, MECHELEN – In hartje Hombeek (Mechelen) maakt Freija Lauwens (36) haar droom waar als bioboerin. Vol passie bouwt ze er met respect voor de natuur een kleinschalig melkveebedrijf uit. Naast haar bioboerderij Rumina ligt het weiland voor haar koeien, maar dat speelt ze kwijt. De stad gaat de grond gebruiken voor herbebossing, een serieuze tegenslag voor Freija.

In de Broekstraat, verstopt in de dorpskern van Hombeek, kocht Freija samen met haar gezin een kleine hoeve. Freija had altijd al iets met dieren, toch studeerde ze eerst archeologie. “Ik wroet graag in de grond en ik ben graag buiten”, zegt ze. De smaak van het boerenleven kreeg ze te pakken tijdens een uitwisseling als student in 2006. “In Noorwegen heb ik gedurende zes maanden op een klein boerderijtje gewerkt met een twintigtal melkkoeien. Daar besefte ik dat dit iets was dat ik als levenswerk wil doen”, vertelt Freija.

Haar grootvader Staf Matthys boerde hobbymatig. “Misschien heb ik van hem wel de microbe doorgekregen.” Twee jaar later bevestigde een verblijf in IJsland dat gevoel nog eens. “De omgeving daar is prachtig. De schapen gaan er tijdens de zomer met hun lammetjes de bergen in”, legt Freija uit. Alhoewel haar erf in Hombeek tussen het spoor en de Zenne minder idyllisch gelegen is, is de liefde voor de stiel er niet minder om geworden.

 

Het boerderijtje van Freija en haar gezin in het centrum van Hombeek. Foto Joris Herregods

Eerst werkte Freija nog op een groot melkveebedrijf in Puurs-Sint-Amands. “Ik heb dat werk heel graag gedaan, maar het was niet het type bedrijf dat bij mij paste. Ik wilde op kleinere schaal iets doen, weg van de industrialisering”, vertelt ze. Het contact met de dieren is voor de Hombeekse erg belangrijk. “Als je een bedrijf hebt met duizend koeien is alles computergestuurd. Ik hou van mijn dieren, ik wil dat ze buiten kunnen lopen.”

“De koeien bleven aan mij trekken”

Aanvankelijk was Freija net als haar opa van plan om te boeren als hobby. “Tot ik voor mezelf uitmaakte dat ik er echt professioneel iets mee wilde doen. Het kriebelde te hard”, zegt ze. Ruim twee jaar geleden begon Freija aan een opleiding biologische landbouw. Daarvoor heeft ze haar job bij een energieleverancier stopgezet.

Ondertussen zet ze haar kennis in de praktijk om in haar bioboerderij Rumina, in haar eentje. “Maar ik krijg gelukkig veel hulp van mijn vriend Hans. Hij staat er volledig achter, waar ik hem erg dankbaar voor ben”, zegt de boerin. “Eerst wilde ik iets doen met schapen en geiten voor melk, maar de koeien bleven aan mij trekken”, vertelt Freija. De aanschaf van eigen koeien was een grote stap. “De collega’s van een bedrijf in Gooik waar ik stage liep, moedigden me aan. Zij hebben mij de eerste Jersey-koeien verkocht.”

 

De bioboerin heeft zes Jersey-koeien, ze wil er graag een tiental. Foto Joris Herregods

Ondertussen is Freija met de hulp van haar vriend volop bezig om een productieruimte in te richten. “De melk van mijn koeien wil ik verwerken tot kaas, yoghurt en desserts”, zegt ze. Grazen doen haar dieren op een naburig weiland, waar ook de stal staat. Dat perceel huurt de bioboerin van de stad.

“Ik heb het perceel heel hard nodig”

“Het heeft altijd bij de boerderij gehoord, het is een beetje de huiskavel. Vorige zomer kreeg ik van de stad plots het bericht dat ze het perceel wil bebossen. Dat dwarsboomt mijn plannen, want ik heb het perceel natuurlijk heel hard nodig. Als ik die wei niet meer heb, kan ik hier geen koeien meer houden”, legt Freija uit.

Dat er op het perceel extra bomen komen, ziet de boerin niet meteen als een probleem. “Ik heb zelf ook bomen aangeplant. Ze zijn belangrijk voor de bodem en mijn koeien kunnen er onder schuilen. Zolang ik mijn wei maar kan houden”, zegt ze. Recent kreeg Freija het bericht dat ze het perceel anderhalf jaar langer mag gebruiken. Een oplossing op lange termijn heeft ze nog niet.

 

Freija toont de wei die ze huurt van de stad. Ze ligt tussen haar hoeve en de Zenne. Foto Joris Herregods

“Op het moment dat we de huur opzegden, wisten we niet dat de dame melkveehouder was. Ze was ook geen erkend boerin en er was geen pachtovereenkomst, een spijtige samenloop van omstandigheden”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Toen was het perceel volgens hem al bestemd als bosgebied. De stad zegt wel mee te zoeken naar een oplossing. “We zijn aan het bekijken of ze met haar bedrijf andere gronden kan huren. Helaas is het niet zo vanzelfsprekend om die te vinden”, zegt de eerste schepen.

The post Freija maakt droom waar als bioboerin, maar dreigt perceel te verliezen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/freija-maakt-droom-waar-als-bioboerin-maar-dreigt-perceel-te-verliezen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding2-23-400x225.jpgRumina
Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/ https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/#respond Fri, 15 Apr 2022 15:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371175 Het gaat onder meer om advies op maat en coördinatie bij de plaatsing.

The post Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN – Met het project Zonnewijzer.Biz willen de stad Mechelen en Klimaan nog meer bedrijven overtuigen om te kiezen voor zonne-energie. De ondernemingen zullen onder meer advies op maat krijgen. Vorig jaar was Mechelen de stad met de op één na hoogste stijging van zonnevermogen.

De afgelopen jaren plaatste de stad al zonnepanelen op verschillende stadsgebouwen en ook heel wat particuliere Mechelaars investeerden in zonne-energie. Het lokaal bestuur en Klimaan willen nu ook bedrijven aansporen om te kiezen voor duurzame energie. Ze starten samen het project Zonnewijzer.Biz.

“Het is een campagne om bedrijven en andere organisaties bij te staan bij de plaatsing van zonnepanelen. Het gaat onder meer om advies op maat en coördinatie bij de plaatsing”, zegt Steven Laurijssen van Klimaan.

Klimaatneutraal

“Iedereen is ondertussen overtuigd van de voordelen en de kansen van zonne-energie”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Met dit project nemen we de drempels weg die organisaties ervan weerhouden om aan de slag te gaan. Met deze stimulans kunnen we niet alleen onze ambities om klimaatneutraal te worden ondersteunen, we zorgen er ook voor dat de zware energiefacturen van onze ondernemingen, organisaties en particulieren naar omlaag kunnen.”

Uit cijfers van de netbeheerders blijkt dat Mechelen vorig jaar de op één na hoogste stijging van zonne-vermogen realiseerde. “Het gaat om ruim 7 MW of zo’n 83 W per Mechelaar”, aldus Princen. “In totaal zitten we daarmee aan een vermogen van bijna 400W groene stroom per inwoner. Omdat we ook de opties van het energiedelen bekijken, zijn we er van overtuigde dat we deze stroomversnelling ook de volgende jaren kunnen aanhouden.”

www.zonnewijzer.be

The post Project Zonnewijzer.Biz helpt bedrijven bij keuze voor zonnepanelen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/project-zonnewijzer-biz-helpt-bedrijven-bij-keuze-voor-zonnepanelen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding10-6-400x225.jpgKlimaan
Glowi facilities blinkt uit bij bedrijven https://www.made-in.be/antwerpen/glowi-facilities-blinkt-uit-bij-bedrijven/ https://www.made-in.be/antwerpen/glowi-facilities-blinkt-uit-bij-bedrijven/#respond Fri, 15 Apr 2022 14:36:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=369121 Glowi facilities speelt meer en meer een glansrol in professionele schoonmaak.

The post Glowi facilities blinkt uit bij bedrijven appeared first on Made in.

]]>

Shiny.Happy.Glowi. Die slogan weerklinkt meer en meer op de werkvloer, want sinds de overname van Ariel in 2020 speelt Glowi facilities – voorheen Het Poetsbureau for business – een steeds grotere glansrol in de professionele schoonmaak. Ook glaswas behoort tot het aanbod. “Open dialoog en feedback, dat is waar we écht het verschil willen maken”, zeggen CEO Jo Mellemans en Operations Director Diederik De Roeck.

Een kwaliteitsvolle schoonmaakdienst leveren voor kantoren, winkels, publieke gebouwen en industriële omgevingen, dat is wat Glowi facilities drijft. De sleutel voor die kwaliteit? Professionele werknemers die in een eigen Academy worden opgeleid. Zo bezitten alle glazenwassers bijvoorbeeld een VCA-certificaat, noodzakelijk voor de grotere opdrachten.

“We willen evolueren van dienstencheque- naar dienstenbedrijf”, vertelt Mellemans. “Dat doen we door mensen te ontzorgen bij hen thuis, maar zeker ook in hun bedrijf en in hun job.”

Corona zette immers extra schijnwerpers op de hygiëne van de werkplek. “Nauwkeurig schoonmaken doen we altijd, maar sinds corona is de frequentie wel de hoogte in gegaan”, weet De Roeck. “Een propere werkruimte brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee: zo is het een extra troef bij het vinden en behouden van goede werkkrachten.”

Duurzame partner

Glowi facilities weet dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer aan belang wint en wil dan ook een duurzame partner voor hun klanten zijn.

“We leggen onze werknemers in de watten wat zich vertaalt in een hoog retentiecijfer. Op die manier kunnen we de continuïteit van onze dienstverlening garanderen. Ook ons wagenpark proberen we te vergroenen en sinds kort hebben we een partnership met Go Forest om via aanplanting van bomen ons steentje bij te dragen aan een groenere planeet en lokale werkgelegenheid”, verduidelijkt Mellemans.

“Daarnaast kiezen we voor ecologische schoonmaakproducten en bekijken we samen met de klant hoe we bijvoorbeeld recyclagepunten kunnen opstellen of water kunnen besparen”, vult De Roeck aan.

Transparant en innovatief poetsen

Glowi facilities is een innovatieve uitdager, maar heeft niet de intentie om de grootste te worden.

“Wel willen we bij de betere spelers in de schoonmaaksector behoren en daarvoor blijven we innoveren. Zo onderscheiden we ons ook met onze app. Hierin worden KPI’s zoals klachten- en tijdsregistraties, technische fiches en extra opdrachten bijgehouden en makkelijk beschikbaar gemaakt. Zo kunnen we op een transparante manier met klanten werken en kort op de bal spelen om een aanpak op maat aan te bieden”, besluit het duo.

Stralen als bedrijf? Glowi facilities gaat de uitdaging aan. Meer info via deze website.

 

De gecertificeerde schoonmakers van Glowi facilities laten elke dag kantoren, winkels, publieke gebouwen en industriële omgevingen blinken. Met kennis van zaken én een glimlach!

The post Glowi facilities blinkt uit bij bedrijven appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/glowi-facilities-blinkt-uit-bij-bedrijven/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Glowi_Afbeelding-400x225.jpgGlowi facilities
Budts Anissa https://www.made-in.be/falingen/budts-anissa/ Fri, 15 Apr 2022 14:11:29 +0000 https://www.made-in.be/falingen/budts-anissa/ The post Budts Anissa appeared first on Made in.

]]>
The post Budts Anissa appeared first on Made in.

]]>
Bedrijfsfacturen worden steeds beter betaald https://www.made-in.be/antwerpen/bedrijfsfacturen-worden-steeds-beter-betaald/ https://www.made-in.be/antwerpen/bedrijfsfacturen-worden-steeds-beter-betaald/#respond Fri, 15 Apr 2022 13:15:31 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371119 "Kmo's hebben meer dan ooit nood aan vlotte betalingen."

The post Bedrijfsfacturen worden steeds beter betaald appeared first on Made in.

]]>

De facturen tussen ondernemingen onderling en tussen de overheid en bedrijven worden beter betaald. Dat blijkt uit een rapport van handelsinformatiekantoor Graydon in samenwerking met werkgeversorganisatie Unizo.

De betalingstermijnen van de overheid en van bedrijven aan andere bedrijven zijn sinds 1 februari dit jaar strakker omlijnd. Zo bepaalde de wetgever dat de betalingstermijn van ondernemingen niet langer dan zestig dagen mag zijn. De maatregel moet ondernemingen beschermen tegen grote spelers.

Vanaf het tweede kwartaal van 2021 wordt systematisch meer dan 70 procent van de facturen die onze Belgische bedrijven aan andere bedrijven of aan de overheid overmaken binnen de afgesproken termijnen betaald, stelt Eric Van den Broele van Graydon. Dat is voor het eerst sinds het kantoor metingen uitvoert. “Toch werden eind 2021 nog steeds één op de tien facturen minstens negentig dagen na vervaldatum en in sommige gevallen helemaal niet gehonoreerd”, zegt hij.

Slechte betalers

“In het betaalgedrag van onze overheden zijn er echter grote verschillen”, vult Danny Van Assche aan, gedelegeerd bestuurder van Unizo, aan. Hij wijst erop dat de federale overheid na een aantal zwakke jaren met veel schommelingen terug op een hoger, gelijkmatig niveau zit. Eind 2021 werd 74 procent van de toegestuurde facturen binnen de afgesproken termijn betaald.

De Duitstalige en Waalse Gemeenschap betalen nagenoeg perfect. De Brusselse ministeries (6,31 op 10) en de Vlaamse Gemeenschap (5,28 op 10) zijn slechte betalers. Ook bij de lokale besturen is nog werk aan de winkel, zo blijkt. Vooral de Vlaamse centrumsteden Brugge, Oostende en Mechelen scoren erg zwak.

“De hoge energie- en grondstofprijzen leggen samen met de hoge loonkost druk op de ondernemers”, besluit Van Assche. “Tijdens de coronacrisis hebben de overheden extra inspanningen gedaan om hun facturen tijdig te betalen en hebben ze bewezen dat het kan. Onder de huidige omstandigheden vragen we om hier aandacht aan te blijven schenken. De kmo’s hebben meer dan ooit nood aan vlotte betalingen.”

The post Bedrijfsfacturen worden steeds beter betaald appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/antwerpen/bedrijfsfacturen-worden-steeds-beter-betaald/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/legacy/limburg/2016/08/betalingen-300x201-400x225.jpgGraydon, Unizo
Nieuwe eigenaars Nele en Steven vieren eerste jaar in Lounge Barcode https://www.made-in.be/mechelen/nieuwe-eigenaars-nele-en-steven-vieren-eerste-jaar-in-lounge-barcode/ https://www.made-in.be/mechelen/nieuwe-eigenaars-nele-en-steven-vieren-eerste-jaar-in-lounge-barcode/#respond Fri, 15 Apr 2022 09:23:42 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371039 Nele en Steven namen vorig jaar Lounge Barcode over en hebben helemaal geen spijt van hun beslissing.

The post Nieuwe eigenaars Nele en Steven vieren eerste jaar in Lounge Barcode appeared first on Made in.

]]>

PUTTE – Bij Lounge Barcode op de Leuvensebaan in Putte vieren ze van vrijdag 6 mei tot zondag 8 mei feest. De zaak is dan een jaar in handen van overnemers Nele Molenberghs en Steven Wyns. Met de Barcode Feesten wil het koppel hun aangepast concept nog eens uitgebreid in de kijker zetten bij streekgenoten. Ze vieren dan meteen ook dat ze een met maatregelen bezaaid startjaar overleefden.

Toen Nele en Steven vorig jaar beslisten om Lounge Barcode over te nemen, hadden ze zich niet verwacht aan nog een forse lockdown in de horeca. “De moed zonk ons even in de schoenen, maar we bleven er toch met 200% passie voor gaan”, zegt Nele. “We hadden dus helemaal geen spijt van onze beslissing. Toen we openden, konden we meteen ook behoorlijk wat bestaande klanten overnemen en er kwamen er intussen heel wat nieuwe bij.”

“Om de zaak toegankelijker te maken voor iedereen, pasten we het concept lichtjes aan”, vult Nele aan. “Barcode was een echte cocktailbar, maar wij trokken het aanbod meer open. We renoveerden de keuken en bieden allerlei snacks, spaghetti‘s, salades en meer aan. We merkten dat hamburgers het goed doen, dus breidden we het idee van cocktails en burgers intussen nog meer uit. Er staan nu ook meer bieren, wijnen en frisdranken op de kaart.”

Nieuw avontuur

Overdag is Lounge Barcode volgens Nele een gezellig café-eetcafé. ‘s Avonds ontpopt de zaak zich eerder tot een Ierse pub waar je ook sportwedstrijden kunt volgen. Tijdens de weekends komen deejays, live artiesten en stand-up comedians boven water. “De deejays komen vooral op vrijdagen en zaterdagen. Elke eerste zondag van de maand voorzien we comedy of livemuziek”, zegt Nele. “Nog te weinig mensen weten dat, dus willen we er tijdens de feesten nog eens mee uitpakken. We vieren dan ook dat we toch een heel moeilijk jaar overleefden.”

 

“Barcode was een echte cocktailbar, maar wij trokken het aanbod meer open”, zeggen ze. — © Dirk Vertommen

In de zaak ontfermt Nele zich vooral over de keuken. Haar echtgenoot springt bij waar nodig, maar blijft zich focussen op zijn IT-job. “Voordien werkte ik als model, hostess en eventmedewerker”, vertelt Nele. “Ik was vaak weg, maar corona trof de sector zwaar. Zo is de beslissing gevallen dat ik stabieler zou gaan leven en meer tijd in mijn gezin zou investeren. Net tussen twee lockdowns in vonden we dit pand om aan een nieuw avontuur te beginnen. We wonen nu ook boven de zaak en vinden het heel leuk in Putte. Alles is hier in de buurt.”

Hedendaags en historisch

Aan het pand is behoorlijk wat geschiedenis verbonden. “Het was enorm lang in handen van dezelfde familie”, zegt Nele. “Zij deden er altijd horeca in. Nog wekelijks vertellen oudere klanten verhalen die we nog niet kenden. De zaak heeft ook nog heel wat authentieke elementen, zoals houten lambriseringen en oude spiegels. Dat lieten we zo, maar we brachten wel enkele moderne elementen aan: een mooie combinatie van hedendaags en historisch.”

 

Lounge Barcode is bijzonder kind-, maar ook hondvriendelijk. Ze hebben zelf speciale hondenijsjes. Foto Dirk Vertommen

Nele en Steven runnen de zaak met een team van dertien mensen. “Ik ben ontzettend trots op ons team”, zegt Nele. “Wat ons eten betreft, werken we steeds met dagverse producten. En voor wie het zich afvraagt: we zijn bijzonder kind-, maar ook hondvriendelijk. We hebben zelf speciale hondenijsjes. Voor wie bij mooi weer graag buiten zit, hebben we een ruim terras.”

Lounge Barcode heeft een vaste sluitingsdag op maandag. “Van dinsdag tot en met zondag is onze keuken doorlopend open van 11 tot 22.30u”, laat Nele nog weten. “Nadien kun je natuurlijk gerust nog blijven zitten voor een drankje en voor de uitstekende sfeer.”

The post Nieuwe eigenaars Nele en Steven vieren eerste jaar in Lounge Barcode appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/nieuwe-eigenaars-nele-en-steven-vieren-eerste-jaar-in-lounge-barcode/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding5-12-400x225.jpgLounge Barcode
Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/ https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/#respond Fri, 15 Apr 2022 09:00:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=371076 Ondernemerscoaches Geertrui Nees en Anouk De Weerdt uit Mechelen organiseren op 29 april een netwerkdag voor onderneemsters in Hofstade.

The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.

]]>

MECHELEN, HOFSTADE – Ondernemerscoaches Geertrui Nees en Anouk De Weerdt uit Mechelen organiseren op 29 april een netwerkdag voor vrouwelijke ondernemers in Hofstade. Met hun organisatie Club F, met de F van Female, brengen ze ondernemende vrouwen samen op een informele en laagdrempelige manier. “Na twee jaar van voornamelijk alleen achter je scherm zitten, voelen we zowel bij onszelf als bij onze cliënten dat de nood aan offline verbinden groot is.”

De twee coaches kozen voor de inspirerende locatie van het Zuiderbad op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade voor hun eerste netwerkdag. “Wij kiezen bewust voor een kleinschalig netwerkevent, zodat ook introverte onderneemsters zich comfortabel voelen en zodat de deelnemers ook echt kunnen connecteren met elkaar”, zegt Anouk. “Eén blik op het strand en de serre van het Zuiderbad geeft een onmiddellijk ‘feel good’-gevoel.”

Workshops

Het gevarieerde dagprogramma voorziet niet alleen tijd om te netwerken en een klankbord te vinden bij elkaar, maar ook voor twee workshops. Persoonlijke ontwikkeling en gezond ondernemerschap gaan voor Geertrui en Anouk namelijk hand in hand.

Geertrui focust vanuit haar eigen expertise op bewust omgaan met je tijd. Anouk geeft op haar beurt een workshop over de valkuilen van perfectionisme. Club F is er voor starters, groeiers, routiniers en carrière switchers, zowel in hoofd- als bijberoep.

The post Club F brengt vrouwelijke ondernemers samen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/mechelen/club-f-brengt-vrouwelijke-ondernemers-samen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/04/Afbeelding3-2-2-400x225.jpgClub F
VAN GYZEL CONSULTING https://www.made-in.be/starters/van-gyzel-consulting/ Fri, 15 Apr 2022 02:20:11 +0000 https://www.made-in.be/starters/van-gyzel-consulting/ The post VAN GYZEL CONSULTING appeared first on Made in.

]]>
The post VAN GYZEL CONSULTING appeared first on Made in.

]]>