Nieuws Kempen “Aan dit tempo is er over dertig jaar geen landbouw meer”

“Aan dit tempo is er over dertig jaar geen landbouw meer”

Foto Bert De Deken

“Aan dit tempo is er over dertig jaar geen landbouw meer”

RAVELS – De hoge energiefactuur, nieuwe stikstofnormen, de mogelijke komst van een nationaal park, een oorlog die de kosten doet stijgen en de inkomsten doet dalen… Als Kempense landbouwer moet je vandaag stevig in je laarzen staan. Het enthousiasme van Ine Kusters (21) om het melkgeitenbedrijf van haar ouders in Weelde (Ravels) over te nemen is alvast bekoeld.

Het is een vertederend zicht, een jonge boerin tussen honderden aaibare geitjes. Maar zo zacht als de diertjes zijn, zo hard moeten de landbouwers vechten voor hun plaats. “De melk van onze negenhonderd dieren gaat naar Vlaams-Brabant, waar er geitenkaas van gemaakt wordt”, vertelt Ine. Ze zit in haar laatste jaar Agro- en Biotechnologie aan hogeschool Thomas More in Geel. “Ik wilde graag het bedrijf van mijn ouders overnemen. Maar door verschillende factoren is dat vandaag heel onzeker.”

De landbouw is de motor van onze welvaart, maar dat besef is blijkbaar ver zoek.

Ine Kusters

De familie Kusters voelt de gevolgen van een oorlog die duizenden kilometers verder wordt uitgevochten. “De prijzen van de grondstoffen stijgen, dus ook die van dierenvoer en kunstmest. Die kosten zijn ongeveer verdrievoudigd. Het zou niet meer dan logisch zijn dat we de dure kunstmest gedeeltelijk vervangen door dierlijke mest. Dat is voorlopig onmogelijk door de complexe regelgeving errond.”

Schrijnend duidelijk

De oorlog zet een oude bekommernis van de boeren opnieuw in de verf. “Het belang van lokaal geproduceerd voedsel wordt nog maar eens op een schrijnende manier duidelijk gemaakt. Net zoals voor onze energie willen we voor ons voedsel niet afhankelijk zijn van anderen. De landbouw is de motor van onze welvaart, maar dat besef is blijkbaar ver zoek.”

De boeren krijgen momenteel de ene onzekerheid na de andere te verwerken. Zo legt het recente stikstofakkoord hen nieuwe uitstootbeperkingen op. “De voorgestelde maatregelen zijn gebaseerd op aannames en veronderstellingen. We zouden op zijn minst inzage in de onderbouwing van de berekeningen willen krijgen. De stikstofproblematiek is trouwens maar beperkt het gevolg van de landbouw. Daarom ijveren we voor een gezamenlijke aanpak in plaats van een beleid waarin alleen wij worden geviseerd. We willen graag samenwerken, maar geef ons dan tenminste de kans.”

Waardeloze grond

Ook de mogelijke komst van een nationaal park in de Noorderkempen zou de boeren verdere voorwaarden kunnen opleggen. “We zijn niet tegen de natuur. Maar de kans is groot dat in een nationaal park een lagere bemestingsnorm of zelfs nulbemesting zal opgelegd worden. De grond verliest zijn waarde, het broodnodige voedsel telen wordt onmogelijk en landbouw wordt onmogelijk gemaakt. Net nu de schrijnende noodzaak ervan zo duidelijk is.”

De liefde voor haar geitjes krijgt niemand kapot. Maar Ines enthousiasme om in de voetsporen van haar ouders te treden is wel kleiner geworden. “Ze maken het niet gemakkelijk voor jonge boeren om te starten. Aan dit tempo is er hier over dertig jaar geen landbouw meer.”

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Cyberaanval treft Miko

TURNHOUT - Het beursgenoteerde koffieservicebedrijf Miko is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt Miko woensdag voorbeurs. Voorlopig lijkt… Lees meer

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.