Nieuws Antwerpen Zuurdesembakkerij Bloemberen opent de deuren

Zuurdesembakkerij Bloemberen opent de deuren

Jony Overdijk. Foto Jan Van der Perre

Zuurdesembakkerij Bloemberen opent de deuren

DEURNE – In het voormalig schoolgebouwtje op de middenberm van de Boekenberglei in Deurne, heeft vrijdag Bloemberen de deuren geopend. De zuurdesembakkerij krijgen er gezelschap van het Antwerpse koffiemerk Rush Rush dat voortaan naast de bakkerij zijn koffie zal branden. Naast brood, kan je dus ook blijven hangen voor een koffie, met zicht op de luchthaven van Deurne.

Brood en bijzaken. Dat is de slagzin van zuurdesembakkerij Bloemberen op de Boekenberglei 284 in Deurne. Brood, dat spreekt voor zich in een bakkerij. De bijzaken, daar valt onder meer de koffie van het Antwerpse koffiemerk Rush Rush onder, dat naast Bloemberen zijn nieuwe branderij heeft ondergebracht. Naast koffie, zijn er nog zelfgemaakte, gefermenteerde dranken te verkrijgen, zoals gemberbier, kombucha en ice tea.

Jony Overdijk (30) en Nick Symons (38) uit Borgerhout en Niels Van Heertum (31) uit Itegem zijn de trotse zaakvoerders van de nieuwe bakkerij. Anderhalf jaar geleden was het nog maar een ver idee, maar sinds vrijdag is Bloemberen klaar om klanten te ontvangen.

 

Foto Jan Van der Perre

Bloemberen legt zich specifiek toe op zuurdesembrood, -croissants en -koffiekoeken. Waarom zuurdesem? “Het is de oervorm van brood, weg van alle additieven zoals suikers en vetten”, zegt Niels. “We werken enkel met bloem, water en zout en dat maakt heel lekker brood. Het is iets waar ik al veel langer mee bezig ben. Ik maakte al broden voor vrienden en de buurt. Ik ben muzikant en door corona ben ik me nog meer op het bakken gaan toeleggen.”

Jony, Nick en Niels werken vrijwel uitsluitend met biologische producten. “99,9%” zegt Niels. “Is het niet biologisch, dan is het niet anders te verkrijgen. We hebben ook heel bewust gekozen voor een open atelier, zodat klanten kunnen zien hoe we aan het werk gaan. We zijn ook trots om te laten zien wat we met heel simpele ingrediënten kunnen maken.”

Een droom

Het ontstaan van de bakkerij begon als een droom. En dat is letterlijk te nemen. “Nick belde me dat hij had gedroomd dat wij in de centers in Borgerhout een zuurdesempizzeria hadden geopend”, vertelt Niels. “Uiteindelijk is het een bakkerij geworden, maar toen is het wel het startschot gegeven om een eigen zaak te starten.”

Toch is het idee om pizza’s te maken nog niet helemaal verdwenen. “We willen in de toekomst ook graag iets extra doen voor de buurt, zoals zuurdesempizza’s maken bijvoorbeeld”, zegt Nick. “Maar we gaan eerst rustig opstarten en kijken waar het ons brengt. We hebben een behoorlijke tuin waar we zoiets kunnen doen. Dat is een echt een grote meerwaarde. We zijn nog volop bezig om die in orde te brengen. Zo komt er nog picknicktafels, maar met mooi weer wordt het een zalig plek om te zitten. je hebt ook een goed uitzicht op de landende en opstijgende vliegtuigen van de luchthaven.”

 

De tuin wordt nog onder handen genomen, maar het doet nu al dromen van een zonnige zomer. Foto Jan Van der Perre

Koosnaampje

De buurt is alvast erg blij met de nieuwe bakkerij en koffiezaak. En dat hebben omwonenden ook erg duidelijk laten merken. “De afgelopen weken stond altijd wel iemand aan de deur om te vragen wanneer we zouden openen”, zegt Jony. “Ook de ouders van de school hiernaast komen vaak kijken wanneer ze de kinderen hebben afgezet. Dat is wel fijn natuurlijk.”

Wie zich afvraagt van waar de naam Bloemberen komt, met de bakkerij op zich heeft het niets te maken. “Het is het koosnaampje dat de vriendin en het kindje van Niels altijd voor hem gebruiken”, lacht Jony. “Eigenlijk is het begonnen als grap, maar als we dan op zoek gingen naar een echte naam, vonden we niets. Dus zijn we bij Bloemberen gebleven.”

Bloemberen, Boekenberglei 284, open op donderdag en vrijdag van 8u30 tot 16u en zaterdag van 9u tot 16u.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.