POM West-Vlaanderen - Made in https://www.made-in.be Thu, 06 Jan 2022 09:05:08 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.2 Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark https://www.made-in.be/west-vlaanderen/legerbasis-koksijde-krijgt-ook-kmo-zone-en-wetenschapspark/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/legerbasis-koksijde-krijgt-ook-kmo-zone-en-wetenschapspark/#respond Thu, 06 Jan 2022 09:00:07 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=333413 Koksijde en de provincie scheppen ruimte voor bedrijven op oude legerbasis

The post Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark appeared first on Made in.

]]>

KOKSIJDE – De Provincie West-Vlaanderen, de Stad Veurne en de Gemeente Koksijde hebben de nieuwe naam (‘De Nieuwe Basis‘) en nieuwe visuele identiteit voor het projectgebied van de militaire basis in Koksijde voorgesteld. In het strategisch en toekomst bepalend project, wordt ruimte voorzien voor een hele waaier aan nieuwe bestemmingen, waarbij ecologie en economie hand in hand gaan. Naast nieuwe woonzones en recreatiegebied wordt ook voldoende ruimte voorzien voor een een lokaal bedrijventerrein en wetenschapspark. Vanaf 2024 moet een en ander vorm krijgen. 

 

 

Op vandaag is het terrein enkel toegankelijk voor de militairen, maar in de toekomst zal het veel opener en toegankelijker worden. Het gebied zal in de toekomst ook een waaier aan invullingen bevatten. Daarom werden er, naast het hoofdlogo, ook logo’s voor de verschillende deelprojecten ontworpen: de nieuwe luchtbasis, innovatiebasis, recreatiebasis, natuurbasis en woonbasis.

Volgens de Koksijdse schepen Guido Decorte zal de economische invulling twee richtingen uitgaan: enerzijds een wetenschapspark met de nadruk op dronetechnologie en anderzijds een kmo-zone. “In totaal ruimen we 8 hectare in voor economie”, aldus Guido Decorte. “Het hele gebied zal direct aansluiten op de bedrijvenzone van het naburige Veurne. Wat het wetenschapspark betreft heeft de POM West-Vlaanderen de ambitie om er een expertisecentrum neer te zetten rond alles wat met drones te maken heeft. In de nieuwe infrastructuur zal plaats zijn voor kennisinstellingen (Vives is één van de partijen) alsook voor bedrijven die op de een of andere manier interesse hebben voor luchthavengebonden activiteiten. Een mooie spin-off van dit verhaal is dat we zodoende onze hoogopgeleide jongeren van eigen bodem, tewerkstellingskansen zullen kunnen geven dicht bij huis.”

Duurzame kmo-zone

Er komt ook een bedrijvenzone. “Enkel bestemd voor kmo’s, zeker niet voor winkels want die laatste groep willen we in het centrum behouden”, benadrukt schepen Guido Decorte. “Om de kmo’s te bedienen willen we zoveel mogelijk gebruik maken van de bestaande infrastructuur, die uiteraard zal worden vernieuwd. De gigantische vliegtuighangar zal in dat opzicht heel wat plaats kunnen bieden aan ambitieuze kmo’s uit de regio. Wat ons betreft zal de kaart van de duurzaamheid daarbij vol uitgespeeld worden.”

 

The post Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/legerbasis-koksijde-krijgt-ook-kmo-zone-en-wetenschapspark/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2022/01/collage-luchthavengebonden-activiteiten-400x225.jpgPOM West-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen
POM West-Vlaanderen maakt werk van ‘Fabrieken voor de Toekomst’ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-west-vlaanderen-maakt-werk-van-fabrieken-van-de-toekomst/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-west-vlaanderen-maakt-werk-van-fabrieken-van-de-toekomst/#respond Thu, 02 Dec 2021 07:39:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=317935 POM pompt 280.000 euro in 14 quick wins

The post POM West-Vlaanderen maakt werk van ‘Fabrieken voor de Toekomst’ appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – POM West-Vlaanderen ondersteunt 14 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven. Met een financiële injectie van 280.000 euro steunt de POM de realisatie van diverse proefopstellingen, prototypes of installaties om innovatie bij West-Vlaamse bedrijven te stimuleren.

POM West-Vlaanderen lanceerde voor de vierde keer de oproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’ om West-Vlaamse bedrijven aan te moedigen om te investeren in samenwerking en innovatie. Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica en drones kregen de kans om hun projectvoorstel in te dienen. Een deskundige jury wikte en woog alle voorstellen en keurde uiteindelijk 14 veelbelovende dossiers goed die allemaal een financiële ondersteuning van 20.000 euro ontvangen.

Opkrikken van innovatiekracht

“Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen stimuleren we al vele jaren innovatie bij onze bedrijven”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bedrijven zoeken naar een balans tussen hun bestaande business en hun innovatieactiviteiten, zeker in deze tijden. Versterking van de innovatiekracht van bedrijven is cruciaal voor de continuïteit van een onderneming en vormt zelfs de belangrijkste hefboom om meer groei te creëren. Bovendien heeft innovatie vaak ook een breder, maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld onder de vorm van meer duurzame producten, producten of diensten die meer beantwoorden aan nieuwe noden of productiemethoden die werkbaarder zijn voor de arbeiders. Logisch dus dat we als provinciale overheid onze verantwoordelijkheid nemen om bedrijven aan te moedigen om te innoveren.”

Minstens één West-Vlaams bedrijf

Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven aan een paar criteria voldoen. Bij de samenwerking was minstens één kmo en minstens een van de bedrijven gevestigd in West-Vlaanderen. Daarnaast was het project in twaalf maanden uitvoerbaar. Het project moest  binnen één van de vier thema’s (zie boven) passen.

Een volledig overzicht van de goedgekeurde dossiers vindt u terug op www.fabriekenvoordetoekomst.be.

Foto : Dankzij de Quick Win van de vorige editie boekte Dewilde Engineering een mooie technologische vooruitgang en een duurzame samenwerking met Paulig, bekend om de Poco Loco productiesites in Roeselare

 

The post POM West-Vlaanderen maakt werk van ‘Fabrieken voor de Toekomst’ appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-west-vlaanderen-maakt-werk-van-fabrieken-van-de-toekomst/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/11/POM-Persfoto-Quickwins-2021-400x225.jpgDewilde Engineering, Pauli, Poco Loco, POM West-Vlaanderen
West-Vlaamse voedingsbedrijven zoeken spelenderwijs nieuwe medewerkers https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaamse-voedingsbedrijven-zoeken-spelenderwijs-nieuwe-medewerkers/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaamse-voedingsbedrijven-zoeken-spelenderwijs-nieuwe-medewerkers/#respond Thu, 04 Nov 2021 07:19:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=305677 West-Vlaamse voedingssector maakt werk van rekrutering via gaming

The post West-Vlaamse voedingsbedrijven zoeken spelenderwijs nieuwe medewerkers appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – West-Vlaanderen staat bekend voor zijn honderden voedingsbedrijven. Ook in deze sector is de zoektocht naar helpende handen een hele opgave. Meer dan een kwart van alle openstaande West-Vlaamse vacatures bevinden zich in de voedingssector. Om 17- en 18-jarigen warm te maken voor een job in de voedingsindustrie lanceert POM West-Vlaanderen de escape game Food Factory in Roeselare. Dit STEM-spel geeft leerlingen op een speelse manier voeling met beroepen of studies die in de lijn van hun talenten liggen.

Heel wat voedingsbedrijven hebben het moeilijk om hun vacatures in te vullen. Ondanks de creatieve inspanningen van heel wat bedrijven: Agristo zoekt 100 potatoholics, Poco Loco speurt naar guaca bij de mole, Maselis biedt graandioze jobs en bij Milcobel bouw je zelfs aan je eigen melkweg. Bedrijven stellen ook vast dat de kloof tussen de gevraagde competenties en de vaardigheden van beschikbare arbeidskrachten groter wordt.

Opleiding belangrijk voor rekrutering

“Opleiding speelt toekomstgericht een belangrijke rol in het rekruteren”, weet ook Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “De komst van deze escape game speelt hier perfect op in. We brainstormden samen met Milcobel over de specifieke noden vanuit de sector. Aangevuld met de input van leerkrachten en een Vlaamse pedagogische begeleidingsdienst bouwde de professionele spelbouwer #ANT escape rooms deze educatieve escape game uit.”

In een 200m² exploratieruimte lossen teams van vijf personen allerhande puzzels en tests op. Door gebruik te maken van hun skills op vlak van techniek, computationeel denken en wetenschap kunnen ze de code kraken. Samenwerken is de sleutel tot succes. De leerkracht observeert de spelsessie en linkt nadien met de leerlingen de spelonderdelen en -ervaringen aan de beroepsprofielen en werkcompetenties.

Voeling met het werkveld

Milcobel leverde niet enkel inhoudelijke input voor de game maar ook de hardware. Een transportband, nood- en drukknoppen, hendels, fluorescerende strips, dat alles kreeg een tweede leven in de Food Factory. “Door het hergebruik van die materialen krijgen spelers een realistische voeling met het werkveld”, vertelt Yanah Van Geertery, talent acquisition specialist bij Milcobel. “Zo zit de escape game vol kleine details die zorgen voor een ware beleving van de voedingsindustrie.

Leerkrachten kunnen de escape game Food Factory in primeur samen met collega’s testen en spelen op de Klasbakkendag. Die vormingsdag voor leerkrachten over het provinciaal educatief aanbod vindt plaats op 10 november in het Huis van de Voeding in Roeselare. Meer informatie over de game is online beschikbaar via www.joblabo.be/foodfactory.

The post West-Vlaamse voedingsbedrijven zoeken spelenderwijs nieuwe medewerkers appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaamse-voedingsbedrijven-zoeken-spelenderwijs-nieuwe-medewerkers/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/10/Escape-Game-Food-Factory-400x225.jpgAgristo, Maselis, Milcobel, POM West-Vlaanderen
West-Vlaanderen hoopt op meer grensarbeiders https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-hoopt-op-meer-grensarbeiders/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-hoopt-op-meer-grensarbeiders/#comments Thu, 16 Sep 2021 07:47:55 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=286618 Project 'Grenzeloos Competent' kijkt over de grenzen van de arbeidsmarkt

The post West-Vlaanderen hoopt op meer grensarbeiders appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE, KORTRIJK – In West-Vlaanderen raken heel wat vacatures niet ingevuld, in Nord-Pas-de-Calais en Henegouwen vinden heel wat werkzoekenden geen werk in eigen regio. Voldoende reden voor POM West-Vlaanderen om samen met partners uit Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk ‘werken over de grens’ te promoten in de vorm van een debat (zie foto). Steun komt er ook via het project Grenzeloos Competent dat een budget heeft van 3,2 miljoen euro. Dit wordt voor 50% gefinancierd door 12 projectpartners, met steun van de Provincie West-Vlaanderen en het Waalse Gewest. De overige 50% wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg V-programma France-Wallonie-Vlaanderen.

 

De 22 projectpartners van het Europees project Grenzeloos Competent zetten de voorbije jaren heel wat initiatieven op touw om beide arbeidsmarkten efficiënter op elkaar af te stemmen. Ze plaatsten jobs in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen in de kijker, en ontwikkelden grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s. Tijdens 127  bedrijfsbezoeken kregen heel wat bedrijven uitleg over de voordelen om grenswerkers in te schakelen en tips om het bedrijf voor deze doelgroep aantrekkelijker te maken.

Levenslang leren

Een van de succesformules van het project was het organiseren van beknopte opleidingen bij opleidingspartners. “Werkzoekenden krijgen daarnaast een bijkomende opleiding op de werkvloer met persoonlijke begeleiding zodat de drempel om aan de slag te gaan een stuk kleiner wordt”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “In totaal organiseerden we in de verschillende deelregio’s 68 opleidingssessies voor knelpuntberoepen in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen. 466 Vlaamse, Franse en Waalse cursisten kregen een opleiding om in een van deze sectoren aan de slag te kunnen gaan. Vooral de opleiding verpakkingsoperator in de voedingssector kreeg heel wat aandacht.”

Promotie van sectoren

Naast deze opleidingen, zette het project Grenzeloos Competent ook volop in op promotie van deze sectoren.  Met investeringen in sectorvitrines zetten de partners de betrokken industriële sectoren in de kijker: de Textielvitrine in Moeskroen, het Job Labo Industrie in Duinkerke, Acasus (duurzaam bouwen) in Veurne en het Joblabo Voeding in Roeselare. Sinds de opening in 2017 lokte het Joblabo Voeding al meer dan 3.773 jongeren en werkzoekenden die jobs in de voedingsindustrie kwamen ontdekken.

Big data: pendelarbeid in kaart gebracht

Om de grensarbeid beter in kaart te brengen, gaan de projectpartners nog een stapje verder. Voor het eerst gebruikten ze geanonimiseerde mobiele telefoniegegevens van providers Orange (Frankrijk) en Proximus (België) om grensoverschrijdende vervoersbewegingen te registreren en te analyseren. “Door deze big data van vervoersbewegingen te analyseren, detecteren we bijvoorbeeld blinde vlekken in Frankrijk die weinig grenspendelaars genereren, met dit soort van gerichte acties kunnen we deze dan activeren”, aldus Jean de Bethune. “Daarnaast hebben we socio-economische data uit verschillende bronnen vergelijkbaar gemaakt om de specifieke situatie in de verschillende regio’s beter te kunnen monitoren en vergelijken.”

Toekomstvisie

Volgens de Waalse PS-politicus Rudy Demotte, huidig voorzitter van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Tournai, is e rook nood aan een toekomstvisie. “We moeten nog verder bruggen bouwen tussen de partners, vooral om de mobiliteit en de communicatie tegenover bedrijven en werkzoekenden te verbeteren”, aldus Demotte. “Via het Europese niveau kunnen we structurele drempels aankaarten, mogelijkheden voor nieuwe proeftuinen bespreken en samen nieuwe initiatieven nemen.”

Alle bedrijven in West-Vlaanderen zijn op zoek naar competente werknemers. “Om dit te realiseren moeten we grensoverschrijdend denken en handelen”, besluit Jean de Bethune. “Wij bewandelen vanuit provinciale hoek meerdere pistes om een vervolg te breien aan het project Grenzeloos Competent. Zo bouwen we verder op de fundamenten van deze samenwerking om met een transregionale aanpak bijvoorbeeld op vlak van opleidingen voor knelpuntberoepen deze problematiek verder aan te pakken.”

 

The post West-Vlaanderen hoopt op meer grensarbeiders appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-hoopt-op-meer-grensarbeiders/feed/ 1 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/09/Grenzeloos_competent-400x225.jpgAcasus, Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, Job Labo Industrie, Joblabo Voeding, Orange, POM West-Vlaanderen, Proximus, Textielvitrine
West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-is-twintig-streekproducten-rijker/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-is-twintig-streekproducten-rijker/#respond Mon, 26 Jul 2021 06:19:56 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=269156 Voeding uit eigen regio maakt opgeld

The post West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – Twintig nieuwe producten kregen deze zomer de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Daarnaast mogen ook zes hoeve- en streekproducenten en één streekhoekje voortaan het label ‘100% West-Vlaams’ dragen. Een en ander werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) . In totaal zijn er nu reeds 537 erkende streekproducten en 403 producenten en verkooppunten die het label kregen. 100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit.

Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren, confituren en chocolade. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

In het Brugse Ommeland mag De Jachthoorn uit Ruddervoorde voortaan hun Ruddervoords patépotje, boerenpaté, droge worst, Baliebrugse mosterdspek en ovengebakken vleesbrood ‘100% West-Vlaams’ noemen. Richting de kust zijn de pralines Ostend Honey en Poppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems uit Oostende ook erkend. Verder zijn er verschillende bakkerijen die erkenning kregen voor hun koeken en brood: Oostendse zeebeschuit van Bakkerij Desmedt, splitwafels en glazuurspeculoos van Bakkerij Vanheste (beide uit Oostende) en Knocks Polderbrood van Bakkerij Philippe uit Westkapelle.

In de Westhoek zijn de Zonnebeekse lange vingers van Slagerij Hans en Ann uit Zonnebeke  aan de lijst toegevoegd en in de Leiestreek zijn het desem brood en desem croissants van ExtraBrood (Wielsbeke) erkend. Zoetemoendje uit Heuvelland voegt nog extra producten toe aan hun reeds erkende streekproducten: confituren en pickels.

Van de 20 nieuwe streekproducten zijn er 4 nieuwe streekbieren, namelijk de streekbieren van Brouwerij ’t Verzet uit Anzegem: Oud Bruin en Oud Bruin Vineyard, Cherry en Oak Leaf.

Leve de hoevewinkels

Naast zeven nieuwe streekproducenten (Bakkerij Desmedt, Bakkerij Vanheste, Bakkerij Philippe, Brouwerij ’t Verzet, ExtraBrood, Olivier Willems en Slagerij Hans & Ann) zijn er ook 6 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In het Brugse Ommeland zijn de hoevewinkels ‘t Schuurke uit Zwevezele en De Veldbloem uit Lichtervelde voortaan erkende verkooppunten. Het vlees van Limousin Rabaut (Knokke-Heist) en de zuivelproducten van Schapenmelkerij De Maekemeersch (Torhout) dragen nu ook het label. De automatenshop van De Vlashoeve uit Uitkerke voegen we nog toe aan het lijstje in de regio.

Naast de uitbating van ’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem werd recent gestart met de productie van zuivelproducten onder de naam ‘t Boertje dat nu ook de erkenning kreeg. Verder krijgt één ‘streekhoekje’ een erkenning: dit is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is. ‘t Spendiege uit Roesbrugge-Haringe is voortaan de trotse eigenaar van het label ‘100% West-Vlaams’.

The post West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/west-vlaanderen-is-twintig-streekproducten-rijker/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/07/Inagro-te-velde-2-400x225.jpgInagro, POM West-Vlaanderen
POM promoot het digitaal leren https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-goes-digital/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-goes-digital/#respond Thu, 08 Jul 2021 06:13:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=264773 POM wil meer dan ooit sensibiliseren over digitalisering in al zijn aspecten

The post POM promoot het digitaal leren appeared first on Made in.

]]>

BRUGGE – De POM West-Vlaanderen, het economisch verlengstuk van de provincie zeg maar, bundelt alle krachten om digitalisering in West-Vlaanderen op te krikken en uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken. West-Vlaanderen mag niet achterblijven nu de digitale trein in snelvaart voort dendert.

Om zowel werkgevers als werknemers te overtuigen van het belang van digitalisering, lanceert de POM daarom de campagne ‘Ga Helemaal Digitaal’. ‘Met deze campagne  wordt ingezet op een brede sensibilisering van bedrijven en burgers. “We informeren over het belang van duurzame digitale transformatie en het versterken van digitale vaardigheden”, aldus député  Jean de Bethune. Alle initiatieven waar POM West-Vlaanderen samen met haar partners op inzet, staan overzichtelijk opgelijst op gahelemaaldigitaal.be.

Voor elke job die omwille van digitalisering in de toekomst verloren zal gaan, komen er volgens een studie van Agoria tegen 2030 gemiddeld 3,7 nieuwe jobs in de plaats. “We kunnen met zekerheid zeggen dat digitaliseringen grote verschuivingen in de arbeidsmarkt zal veroorzaken”, weet Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “De inhoud van heel wat jobs is in een sneltempo aan het veranderen. Bijleren en omscholen is meer dan ooit van cruciaal belang.”

Door de coronaperikelen schakelde de hele wereld anderhalf jaar geleden een versnelling hoger om digitale oplossingen te vinden om de zaken draaiend te houden. Bij bedrijven met een grotere digitale maturiteit was de impact van de crisis minder groot. Andere bedrijven moesten een tandje bijsteken. Bij technologiefederatie Agoria klinken positieve geluiden: op vlak van integratie van digitale technologieën zit België momenteel op Europees vlak bij de koplopers. Toch is het belangrijk dat we onze inspanningen vergroten, met speciale aandacht voor opleidingen. Want wanneer het op participatie aan levenslang leren aankomt, scoren Vlaanderen in het algemeen, en West-Vlaanderen in het bijzonder, een stuk minder goed. Ook heel wat ondernemingen hebben nog geen concreet actieplan om werk te maken van digitale transformatie of zetten nog niet in op training en opleiding van het personeel rond digitale vaardigheden.

Samen uitdagingen aangaan

Om deze uitdagingen aan te gaan, onderneemt POM samen met heel wat partners een waaier aan initiatieven. Al heel wat bedrijven vonden hun weg naar het aanbod van scans, audits, implementatietrajecten, workshops, inspirerende webinars en investeringen in digitale technologieën. “Het voorbije jaar kregen al 157 verschillende bedrijven, waarvan 117 kmo’s, kosteloos advies, gefinancierd door POM West-Vlaanderen”, weet Jean de Bethune. “Via de Digiscan van Agoria en de Crisis Code Cracker van Sirris vonden er al 191 gesprekken plaats om uitdagingen en opportuniteiten met de bedrijven te analyseren. Het merendeel van de vragen die we krijgen, gaat over procesoptimalisatie, de overige vragen gaan over innovatievraagstukken zoals marktbenadering, productinnovatie en het aanbieden van digitale diensten.”

Digitale kloof

Ook voor de werknemer en (tijdelijk) werkloze worden acties op touw gezet. Zeker voor mensen met geen of lage digitale vaardigheden is de nood heel hoog en mag de digitale kloof niet vergroten. Om hen te ondersteunen, lanceerde de Provincie West-Vlaanderen onlangs nog het Provinciaal Strategisch Plan Geletterdheid. Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: “Het voorbije jaar is de digitalisering onder druk van de coronacrisis nog versneld. Het is dan ook belangrijk iedereen mee te krijgen in het verhaal. Met ons plan zetten we hier volop op in. Digitale geletterdheid en e-inclusie krijgen hierbij extra aandacht. Zo ondersteunen we onder meer onderwijs- en opleidingsverstrekkers, lokale besturen en andere partnerschappen om ook kwetsbare groepen mee te nemen in de digitaliseringsgolf.

Veranderende arbeidsmarkt

Digitale vaardigheden zijn niet enkel cruciaal om te kunnen participeren aan de maatschappij. Ze zijn ook nodig om te kunnen blijven meedraaien op de arbeidsmarkt. Een toekomstgericht opleidingsaanbod dat volop mee evolueert met de technologische evoluties op de arbeidsmarkt is dan ook essentieel. Om die reden investeert de POM samen met VDAB de komende jaren via het Europees project UPSKILL 7,2 miljoen euro in moderne opleidings equipering. “We helpen de opleidingscentra in de provincie om hun opleidingsaanbod nog beter te laten aansluiten op de huidige en toekomstige noden van bedrijven”, aldus Jean de Bethune. “We opteren voor een open opleidingsinfrastructuur waar iedereen gebruik van kan maken. Een deel van het didactisch materiaal reist mobiel doorheen de provincie. Zo kunnen we dit materiaal dicht bij de mensen inzetten om de stap naar de arbeidsmarkt zo klein mogelijk houden.”

“Ook als publieke arbeidsbemiddelingsdienst staan we voor heel wat uitdagingen”, aldus Robert De Clercq, provinciaal directeur van VDAB. “We slaan hiervoor graag de handen in elkaar met de Provincie en de POM West-Vlaanderen. Via een samenwerkingsovereenkomst engageren we ons om de komende jaren meer mensen aan de slag te krijgen en meer volwassenen warm te maken voor levenslang leren. Samen laten we onze West-Vlaamse bedrijven doorgroeien tot veerkrachtige ondernemingen.”

The post POM promoot het digitaal leren appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/pom-goes-digital/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/07/POM-gahelemaaldigitaal1_lores-400x225.jpgAgoria, POM West-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, Sirris, VDAB
Quick Wins leiden tot vruchtbare samenwerkingen https://www.made-in.be/west-vlaanderen/quick-wins-leiden-tot-vruchtbare-samenwerkingen/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/quick-wins-leiden-tot-vruchtbare-samenwerkingen/#respond Sun, 04 Jul 2021 08:30:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=261283 Quick Wins geven bedrijven financiële duw in de rug voor het realiseren van hun projecten.

The post Quick Wins leiden tot vruchtbare samenwerkingen appeared first on Made in.

]]>

Dewilde Engineering uit Ieper staat bekend om het ontwikkelen van productiemachines voor verschillende sectoren en zorgt voor een geautomatiseerd productieproces van A tot Z. Dankzij de Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen kan het bedrijf de ontwikkeling naar een hoger niveau tillen en is een nieuwe samenwerking met Paulig, bekend om de Poco Loco-productiesites in Roeselare, een feit.

Dewilde Engineering boekte dankzij de Quick Wins subsidie een mooie technologische vooruitgang en vond een nieuwe klant waaruit een duurzame samenwerking is gegroeid.

“Wanneer klanten bij ons komen aankloppen met de vraag of wij een toestel kunnen bouwen om hun productieproces te vereenvoudigen en te versnellen, dan vertellen zij ons vaak onbewust niet alles. Dat komt omdat zij hun product zo goed kennen dat ze vaak niet stilstaan bij details die net heel belangrijk kunnen zijn voor het bouwen van een machine”, weet projectmanager Johan Sinaeve. Zo ging het ook bij het bedrijf Paulig.

Poco Loco is een voedingsproducent die bij Dewilde Engineering kwam aankloppen met de vraag naar het ontwikkelen van een geautomatiseerde oplossing voor het stapelen en verpakken van versgebakken taco’s.

Grondige productanalyse

“Dankzij Quick Wins konden wij diepgaande productanalyse doen zodat het toestel volledig op maat kon worden gemaakt voor de taco’s. Dat ging heel erg ver. Zo wilden we weten hoe sterk die taco’s zijn, hoe groot die zijn en voelen die eerder glad dan wel ruw aan. Het zijn die kleine details die ervoor zorgen dat wij het toestel perfect kunnen afstellen”, verduidelijkt Johan. “Dankzij de subsidie kunnen wij veel verder gaan dan waar veel andere bedrijven stoppen.” De middelen maken het mogelijk om tijd te investeren in het samen uitdenken van een oplossing.

Johan is alvast tevreden over de samenwerking met POM West-Vlaanderen en raadt de Quick Wins aan iedereen aan. “Mensen zijn vaak bang om subsidies aan te vragen omdat dat heel wat papierwerk met zich meebrengt. Maar dat is hier niet het geval. Je wordt heel goed ondersteund en bovendien wordt er mee nagedacht om van het project een succes te maken.”

Ben je aan het broeden op een vernieuwend project en op zoek naar extra financiële ondersteuning om dat project te verwezenlijken? Dankzij de Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst kan je rekenen op dat doorslaggevende financiële duwtje. Twee belangrijke voorwaarden zijn dat het project op korte termijn verwezenlijkt kan worden en het uitgevoerd wordt door twee bedrijven samen, waarvan er minstens één kmo en één in West-Vlaanderen gevestigd is.

Ook interesse? Meer info vind je via deze website.

POM West-Vlaanderen heeft de ambitie om samen met haar partners van West-Vlaanderen een provincie te maken waar ondernemers op een duurzame manier kunnen groeien.

The post Quick Wins leiden tot vruchtbare samenwerkingen appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/quick-wins-leiden-tot-vruchtbare-samenwerkingen/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/06/POMWest-Vlaanderen_Afbeelding-400x225.jpgDewilde Engineering, Poco Loco, POM West-Vlaanderen
33 West-Vlaamse bedrijven pronken met duurzaamheidscharter https://www.made-in.be/west-vlaanderen/33-west-vlaamse-bedrijven-pronken-met-duurzaamheidscharter/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/33-west-vlaamse-bedrijven-pronken-met-duurzaamheidscharter/#respond Mon, 28 Jun 2021 06:07:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=260810 Voka en POM promoten en belonen duurzaam ondernemerschap

The post 33 West-Vlaamse bedrijven pronken met duurzaamheidscharter appeared first on Made in.

]]>

KORTRIJK – Zopas ontvingen 33 West-Vlaamse ondernemingen het felbegeerde Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) jaarcertificaat tijdens een online uitreiking georganiseerd door Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen. “Afgelopen jaar was op z’n minst gezegd ‘uitzonderlijk’ te noemen. Dat onze laureaten zich ook in deze ongewone tijden bleven inzetten voor de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen mag dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “In oktober organiseren we nog een bijkomend netwerkmoment om hen nog eens extra in de bloemetjes te zetten.”

Met de komst van de Green Deal, waarbij de huidige Europese Commissie resoluut kiest voor CO2-neutraliteit tegen 2050, verhoogt de druk om koolstofneutraal te ondernemen. “Elke maatschappelijke speler zal aanpassingen moeten doen om dit doel te bereiken”, vertelt Bart Vansevenant, manager Belangenbehartiging bij Voka West-Vlaanderen. “De 33 West-Vlaamse laureaten van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) zetten alvast koers richting die duurzame toekomst. Dit illustreert mede de veerkrachtigheid van onze bedrijven.

Disruptief jaar

De huidige groep van VCDO-deelnemers wordt uitgebreid met 7 nieuwe deelnemers die de uitdaging tot verduurzaming aangaan.  “De laureaten beseffen dat duurzaam ondernemen een win-win situatie is, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de maatschappij”, zegt Bert Mons. “In de huidige cyclus 2020-2021, een disruptief coronajaar, hebben 33 laureaten extra veerkracht getoond. De omstandigheden waren uitzonderlijk, de resultaten evenzeer. De uitreiking van de jaarcertificaten verliep, conform de omstandigheden, online. De drang om ervaringen te delen is groot en daar zijn we ons bijzonder van bewust. Vandaar dat we op 5 oktober een netwerkmoment voorzien op de gloednieuwe bedrijvencampus O-Forty in Oostkamp, de nieuwe uitvalsbasis van Voka West-Vlaanderen in het noorden van de provincie.”

“We wilden het uitreikingsmoment niet volledig over de zomer tillen, maar de VCDO-leden voor het zomerreces een schouderklopje geven”, vult Bart Vansevenant aan. “Dat gebeurde met dit online uitreikingsmoment op 24 juni. Elk van hen had legio uitdagingen afgelopen jaar, waardoor een dubbele uitreiking op zijn plaats is.”

Laureaten cyclus 2021

De 33 laureaten van 2021 zijn Abriso-Jiffy nv (Anzegem), Ardo (Ardooie), Barias Frozen Food Co-packing Expert (Roeselare), Biostoom Oostende (Oostende), Bouwbedrijf Furnibo (Veurne), Cargill GEOS Izegem (Izegem), Carpentier Hardwood Solutions (Meulebeke), CleanLease nv (Oedelem), Daikin Europe (Oostende), delaware (Kortrijk), Elicio (Oostende), nv Frans Hanssens- Hanssens Catering (Wevelgem- Gullegem), Hydro Extrusion Lichtervelde- Hydro Precision Tubing Lichtervelde (Lichtervelde), Inagro (Rumbeke – Beitem), IWVA (Koksijde), Kringloop Deltagroep (Heule), Kringloopcentrum Leefbaar Wonen (’t Rad) (Ruddervoorde), Mariasteen (Gits), Mowi Belgium nv Brugge (Brugge), Milcobel – Ysco Langemark (Langemark), Milcobel DPI cvba Kallo en Langemark, Milcobel CPS cvba Moorslede en DupontCheese,  Oesterbank (Oostende), Parmentier Autobus nv (Sint-Eloois-Vijve), PepsiCo Veurne Snack Foods, t Veer (Menen), TE Connectivity Belgium BV (Oostkamp), TVH-Thermote & Vanhalst (Waregem), Vandecasteele Houtimport (Kortrijk- Aalbeke), Visix Brand Shiners (Roeselare), Voka West-Vlaanderen (Kortrijk) en WAAK (Kuurne).

De nieuwe ondertekenaars voor volgende cyclus zijn Futurn (Kortrijk), Bellewaerde (Ieper), The SDG group (Zwevegem), Locinox nv (Waregem), Consultes bv (Zwevegem), Haelvoet nv (Ingelmunster), J.Cortès Cigars NV (Zwevegem).

The post 33 West-Vlaamse bedrijven pronken met duurzaamheidscharter appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/33-west-vlaamse-bedrijven-pronken-met-duurzaamheidscharter/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/06/Voka-online-charter-duurzaam-400x225.jpgAbriso-Jiffy, Barias Froozen, bellewaerde, Biostoom, Cargill, Carpentier Hardwood Solutions, CleanLease, Delaware, Elicio, Furnibo, Futurn, Haelvoet, Hanssens Catering, Hydro Extrusion, Hydro Precision, Inagro, IWVA, J. Cortès, Leefbaar Wonen, Locinox, Mariasteen, Milcobel, Mowi, Oesterbank, Parmentier Autobus, Pepsico, POM West-Vlaanderen, SDG Group, TE Connectivity, TVH, Vandecasteele Houtimport, Visix, Voka West-Vlaanderen, Waak
Kenniswijzer brengt ondernemingen in contact met West-Vlaamse experten https://www.made-in.be/west-vlaanderen/kenniswijzer-brengt-ondernemingen-in-contact-met-west-vlaamse-experten/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/kenniswijzer-brengt-ondernemingen-in-contact-met-west-vlaamse-experten/#respond Sun, 20 Jun 2021 10:34:00 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=255393 Dankzij Kenniswijzer van TUA West en POM West-Vlaanderen slaagde Fraises de Guillaume erin om te groeien.

The post Kenniswijzer brengt ondernemingen in contact met West-Vlaamse experten appeared first on Made in.

]]>

Willem Dewaele maakt met zijn onderneming Fraises de Guillaume verse Strawberry Daiquiri’s, een cocktail op basis van aardbeien, witte rum, limoensap en rietsuiker. Dankzij Kenniswijzer van TUA West en POM West-Vlaanderen slaagde hij erin zijn onderneming te laten groeien. In de labo’s van VIVES ontdekte hij een manier om zijn cocktail tot zes weken te bewaren en dus geschikt te maken voor verkoop in grote flessen.

Kenniswijzer is een digitale tool gericht op ondernemingen opgestart door TUA West en POM West-Vlaanderen. Bedrijven stellen hun vraag op anonieme wijze aan een panel experts uit West-Vlaamse universiteiten, hogescholen en onderzoeksorganisaties. Na zeven werkdagen wordt de juiste partner gevonden om het probleem op te lossen.

Zo geschiedde het ook voor Willem Dewaele van Fraises de Guillaume. Al sinds 2011 serveert hij de Strawberry Daiquiri op festivals mét verse aardbeien. “Het begon allemaal dankzij mijn vader die in groenten teelde en ook veel aardbeien. Van het overschot maakte ik de cocktail en zo is het idee ontstaan om het te verkopen”, vertelt Willem.

Bewaartijd

Willem bouwde een strandhuisje om tot foodtruck en trok ermee naar Boom Town op de Gentse Feesten. Meteen sloegen zijn Strawberry Daiquiri’s aan bij het publiek en zo belandde hij zelfs op Dranouter. Door het succes van zijn cocktails vroeg Willem zich af of hij zijn cocktail ook in grote flessen zou kunnen aanbieden. Alleen was de vraag of die verse aardbeien wel geschikt waren om lang te bewaren.

Via www.kenniswijzer.be belandde Willem bij VIVES Hogeschool waar hij samen met onderzoekers het labo indook om zijn vraag te onderwerpen aan wetenschappelijk onderzoek. Het resultaat was bevredigend. “Uit het onderzoek bleek dat de cocktail in flessen tot zes weken houdbaar is en dus geschikt om in grote hoeveelheden te leveren aan bijvoorbeeld zomerbars”, vertelt Willem. “Bovendien kwam ik in een gesubsidieerd project terecht waardoor de samenwerking helemaal een succes werd.”

300 liter verkocht

De eerste test met zomerbars in Gent is dan ook veelbelovend. “We verkochten meteen 300 liter van onze Strawberry Daiquiri wat het equivallent is van 1.800 cocktails. Ondertussen hebben we 6 zomerbars in onze portefeuille”, klinkt het trots. De komende periode wil Willem verder nadenken hoe zijn Fraises de Guillaume verder kan groeien en hoe hij zich wil profileren op de markt.

Worstelt uw bedrijf ook met de ontwikkeling van een nieuw product? Stel uw concrete vraag aan Kenniswijzer.

POM West-Vlaanderen heeft de ambitie om samen met haar partners van West-Vlaanderen een provincie te maken waar ondernemers op een duurzame manier kunnen groeien.

The post Kenniswijzer brengt ondernemingen in contact met West-Vlaamse experten appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/kenniswijzer-brengt-ondernemingen-in-contact-met-west-vlaamse-experten/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/06/POMWVL_Afbeelding-400x225.jpegPOM West-Vlaanderen
Bakkerij uit Jabbeke verkozen tot provinciaal winkel ambassadeur https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bakkerij-uit-jabbeke-verkozen-tot-provinciaal-winkel-ambassadeur/ https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bakkerij-uit-jabbeke-verkozen-tot-provinciaal-winkel-ambassadeur/#respond Thu, 17 Jun 2021 20:59:17 +0000 https://www.made-in.be/no-region/?p=256957 Bakkerij Laurens is provinciaal ambassadeur van de zelfstandigen

The post Bakkerij uit Jabbeke verkozen tot provinciaal winkel ambassadeur appeared first on Made in.

]]>

JABBEKE – 52 West-Vlaamse winkeliers zijn door hun klanten verkozen tot ambassadeur van ‘Ik koop lokaal bij een winkelier van hier’. Tijdens een online finale op 17 juni werden de lokale ambassadeurs onthuld en in de kijker gezet. Bakkerij Laurens uit Jabbeke werd tot provinciaal ambassadeur verkozen.

Het concours komt er op initiatief van de POM West-Vlaanderen en OC West (Ondernemerscentra West-Vlaanderen). Bedoeling van de hele campagne is om het ‘hier winkelieren‘ bij de lokale middenstand te promoten, zeker geen overbodige luxe.

De toegevoegde waarde van de lokale handelaar en ondernemer kan nooit genoeg benadrukt worden, aldus Jean de Bethune, provinciaal député. “Toen de handelszaken tijdens de corona de deuren moeste sluiten, waren onze steden en gemeenten doods”, aldus de Bethune. “Het belang van het lokaal kopen kwam hierdoor wel positief onder de aandacht. Deze trend nemen we dan ook mee in ons provinciaal beleid.”

Per stad of gemeente werd één ambassadeur benoemd. In de grote steden leverde dat volgende laureaten op. In Kortrijk ging die prijs naar broodwinkel Soens, in Oostende naar Ithakashop, in Brugge naar Traiteur Fons , in Ieper naar ’t’een en ’t ander’ en in Roeselare naar Dranken Jo. Maar de hoogste provinciale onderscheiding was weggelegd voor een bakkerspaar uit Jabbeke.

foto: Bakkerij Laurens (Het Nieuwsblad)

 

The post Bakkerij uit Jabbeke verkozen tot provinciaal winkel ambassadeur appeared first on Made in.

]]>
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/bakkerij-uit-jabbeke-verkozen-tot-provinciaal-winkel-ambassadeur/feed/ 0 https://madein-cdn-prod.s3.amazonaws.com/uploads/2021/06/bakkerij-Laurens-400x225.jpgBakkerij Laurens, Dranken Jo, Ithakashop, OC West, POM West-Vlaanderen, Soens, Traiteur Fons