The post Werk slimmer en productiever met Microsoft 365 appeared first on Made in.
]]>We hebben het al meerdere keren gelezen: de transitie naar digitaal werken is door de coronapandemie versneld. Geweldig zou je denken, maar de mogelijkheden van tools zoals Office 365 worden niet optimaal benut. Bovendien is het voor werknemers allesbehalve evident om oude werkgewoontes te laten varen. Met haar User Adoption-traject helpt EuroSys bedrijven om de digitale transitie toch naar een succes om te buigen.
Een recent onderzoek van Forrester toont aan dat mensen tot 100 minuten per week kunnen besparen door productiever om te gaan met online samenwerken en content delen. Reden genoeg om dit aan te pakken.
“Vandaag gebruiken veel bedrijven slechts een fractie van Office 365. Binnen Teams heb je alles voorhanden om diverse werkprocessen efficiënter te laten lopen”, vertelt Wendy Daniels van EuroSys.
Dat je Teams kan gebruiken om te chatten en te videobellen, is meestal wel gekend. Dat je in Teams ook kanalen per project kan aanmaken, bestanden kan uitwisselen en via spreadsheets kan samenwerken, is bij minder bedrijven bekend. En ook deze toepassingen kunnen nuttig zijn:
Om bedrijven het maximale uit deze tools te laten halen, aangepast aan hun noden, heeft EuroSys een User Adoption-traject uitgewerkt. Het gaat om een leertraject waarbij medewerkers minimum twee klassikale opleidingen per jaar kunnen volgen en continue toegang hebben tot een online leerplatform. Individuele coachings of coachings per afdeling behoren ook tot de mogelijkheden.
“Een opleiding zorgt voor een grote kennisinjectie, maar de kunst zit ‘m in het hoog houden van de leercurve. Met dit traject slagen we erin om de knowhow te onderhouden”, aldus Wendy. “Voor we van start gaan met het traject analyseren we ook de productiviteitsscore die via Microsoft kan worden opgevraagd. Het geeft ons inzichten in het gebruik van apps en op basis daarvan kunnen we dan een leertraject op maat uitwerken.”
De missie van EuroSys is om gelukkigere en veiligere werkplekken te creëren. Dat houdt enerzijds verband met de IT-infrastructuur, maar ook dit luik sluit hier naadloos bij aan. “Een hogere digitale zelfzekerheid en zelfredzaamheid neemt een flinke portie stress weg.”
Interesse in een gratis Office 365–productiviteitsanalyse? Contacteer EuroSys.
EuroSys begeleidt bedrijven in hun digitale transformatie via een breed aanbod van innovatieve oplossingen.
The post Werk slimmer en productiever met Microsoft 365 appeared first on Made in.
]]>The post België in top 4 wereldwijd van slachtoffers cybercrimelen appeared first on Made in.
]]>Uit recent onderzoek blijkt dat België nog altijd wereldwijd op de vierde plaats staat in het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit in verhouding tot het aantal internetgebruikers. Toch zijn we het enige land in de top 10 dat een verbetering laat optekenen. “Dat is ook de trend die wij in Limburg waarnemen”, zegt Lieven Boes, COO van IT-dienstenleverancier EuroSys. “Het is niet toevallig dat dit samengaat met de dalende waarde van de Bitcoin.”
De cijfers komen van het cybersecurity-bedrijf Surfshark. Wereldkampioen in het aantal slachtoffers per internetgebruikers, is met straatlengtes voorsprong het Verenigd Koninkrijk. Daar worden per miljoen surfers 3.409 gevallen van ernstige fraude gerapporteerd. Een stijging van 131%. De grootste toename (+277%) doet zich voor in Zuid-Afrika. België staat wereldwijd op de vierde plaats, met 94 meldingen van grootschalige cybercriminaliteit. Het is het enige land waar het aantal fraudegevallen afneemt (-1%).
“We zijn dus de beste leerling van een heel stoute klas”, zegt Lieven Boes, COO van IT-dienstverlener EuroSys Business (Houthalen-Helchteren). “Dat er in onze contreien stilaan beterschap komt, merken wij ook. Dat heeft niet toevallig te maken met de dalende waarde van de Bitcoin, waardoor het opzetten van frauduleuze constructies minder interessant wordt. Het zijn dus communicerende vaten.”
Een andere oorzaak van de lichte daling in ons land is dat steeds meer bedrijven beseffen dat ze zich terdege moeten beschermen. “Dat klopt”, weet ook Lieven Boes. “Er zijn veel lokale ondernemingen die al hinder hebben ondervonden en zij waarschuwen collega’s om voorzichtig te zijn. Dat is meteen ook de enige goede raad die we kunnen geven: maak van cybersecurity één van de topprioriteiten in uw bedrijf. Het is namelijk niet te voorkomen met een eenmalige, eenvoudige maatregel. Nee, het gaat om een lange lijst van acties die moeten ondernomen worden om de veiligheid te verzekeren. Het inschakelen van een professionele partner is daarbij -gezien de complexiteit- haast onontbeerlijk. En in het geval er toch een geslaagde aanval door hackers werd opgezet, kan best je crisisprotocol en onze richtlijnen even doornemen…”.
The post België in top 4 wereldwijd van slachtoffers cybercrimelen appeared first on Made in.
]]>The post Yes! Digitaal wordt normaal in klasverband appeared first on Made in.
]]>Yes.be, de afdeling van ICT-integrator EuroSys die instaat voor de digitalisering van het onderwijs, heeft een gloednieuw platform gemaakt waarmee leerkrachten online les kunnen volgen om hun digitale skills te verbeteren. De onderneming draagt zo een steentje bij aan de integratie van laptops in de klas.
In de bedrijfswereld wordt de omslag naar digitale toepassingen in ijltempo gemaakt, en het onderwijs is verplicht om te volgen. “Alleen is dat niet altijd even vanzelfsprekend voor leerkrachten die gewoon zijn om te werken met mondelinge interactie en lessen en oefeningen op papier”, zegt Danny Verdonk, manager van Yes.be. “Het is daarom dat we samen met CVO De Verdieping aan de slag zijn gegaan voor de samenstelling van een online lessenpakket waarmee leerkrachten hun lessen kunnen vertalen naar de laptop.”
“De meeste scholen hebben niet de mankracht en vaak ook niet de specifieke knowhow om hun leerkrachten te helpen”, aldus nog Verdonk. “Professionele ondersteuning is meer dan welkom. Als ervaren ICT-dienstverlener voor het onderwijs, brengen wij daarom Yes Academy uit, een op maat gemaakt opleidingspakket voor leerkrachten. Er zijn basismodules en modules voor gevorderden, en dit zowel voor Microsoft- als Google-software. Het platform biedt ook didactische trainingen in technieken om digitale middelen te integreren in de lessen.”
“Een computer is geen vervanging voor het schoolbord of schrift, maar het is een waardevol, nieuw hulpmiddel dat de mogelijkheid biedt om individueel leren te bevorderen en de volgende generatie er ook optimaal vertrouwd mee te maken.”
The post Yes! Digitaal wordt normaal in klasverband appeared first on Made in.
]]>The post EuroSys introduceert ICT-Manager as a service appeared first on Made in.
]]>Een ICT-expert die klanten begeleidt bij het ontwikkelen en implementeren van een nieuwe ICT-visie en -strategie. Dat is de rol van Peter Vanherck, ICT-Manager as a service (ICT-Maas), een nieuwe dienstverlening van EuroSys. Winkelketen Vatana, met vestigingen in Paal en Pelt, is één van de eerste bedrijven die een beroep doet op ICT-Maas.
Veel kmo’s zonder ICT-afdeling hebben vaak onvoldoende budget, noch de technische kennis om juiste beslissingen te nemen voor het automatiseren of digitaliseren van processen. Vanuit die bevinding lanceerde EuroSys ICT-Manager as a service. Een rol die Peter Vanherck met veel enthousiasme opneemt.
“Ondernemers hebben vaak de handen vol om met hun product of dienstverlening bezig te zijn. Er dan ook nog het ICT-aspect bijnemen, wat meer en meer onderdeel van de bedrijfsstrategie wordt, is een ballast die we eenvoudig van hun schouders kunnen nemen”, vertelt Peter. “Dat gebeurt onsite: ik zit dus een aantal dagen op de werkvloer van de klant. Per project bekijken we waar de noden en behoeften liggen, schrijf ik mee aan de ICT-visie en -strategie en adviseer ik welke oplossing de beste match vormt.”
Niet onbelangrijk, want investeren in ICT heeft ook een financiële impact. Het is dus zaak om van bij de start juiste, doordachte beslissingen te maken. “Welke delen van ICT moeten overgezet worden naar de cloud? Is er ICT-kostenreductie mogelijk? Is de ICT-omgeving veilig genoeg? Voor iedere vraag leg ik een onderbouwd antwoord voor. De eindbeslissing blijft bij de ondernemer, maar met kennis van zaken adviseren en assisteren we zo goed mogelijk.”
Vatana was één van de eerste bedrijven die een beroep deed op ICT-Maas. “Met Peter hebben we een eigen ICT-manager die voor ons werkt gedurende de tijd die nodig is”, zegt Sigrid Put van Vatana.
Het familiebedrijf staat op punt dat het moet kijken hoe er verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd kan worden. “Peter stelt zich neutraal op en kijkt hoe we werken, welke noden er zijn en hoe vaardig onze medewerkers zijn met ICT. In de zoektocht naar een nieuw ERP-systeem heeft hij ons van dichtbij bijgestaan en de verkooppraatjes van leveranciers vertaald naar onze situatie. Wat bleek: van wat ons verkocht werd, hadden we niet alles nodig, maar slechts een deel.”
“Naast softwareondersteuning bekijken we het volledige plaatje om een betere workflow te creëren: van hardware tot het securityverhaal, tot zelfs marketing”, aldus Peter. “Een enorme meerwaarde dus”, besluit Sigrid.
Wens jij ook kennis te maken met Peter? Lees op deze website wat hij kan betekenen voor jouw organisatie!
EuroSys begeleidt bedrijven in hun digitale transformatie via een breed aanbod van innovatieve oplossingen.
The post EuroSys introduceert ICT-Manager as a service appeared first on Made in.
]]>The post Eerste hulp bij Ransomware-aanvallen appeared first on Made in.
]]>‘Een ransomware-aanval? Onmogelijk bij mijn bedrijf’, klinkt het vaak. Nochtans, in België worden per dag gemiddeld 2 tot wel 3 bedrijven getroffen. Soms biedt een goede back-up nog een reddingsboei, maar meer en meer valt ook die in handen van hackers en is betalen vaak de enige oplossing. Geert Baudewijns, ceo en oprichter van Secutec en onderhandelaar bij cybercrimes, scheen zijn licht op de zaak tijdens een webinar van EuroSys.
Phishing, password guessing, e-mails met kwaadaardige documenten en exploit vulnerability. Voor hackers zijn dit de meest gebruikte methoden om binnen te geraken in een bedrijf of organisatie. Eens binnen scannen ze naar de kroonjuwelen om nadien ook effectief data weg te halen, te encrypteren of back-ups te vernietigen. Het kwaad is dan geschied.
Secutec raadt aan om in de eerste 48 uur echter geen contact op te nemen met de hackers. Best is om eerst een forensisch verslag op te maken: wat is er precies gebeurd? Nadien kan de onderhandeling starten, met tijd als bondgenoot. Hoe langer er onderhandeld wordt, hoe lager het te betalen bedrag zal zijn.
De afgelopen jaren gingen ze bij Secutec voor slechts 1/3de van de cases over tot betaling. Goede back-ups waren immers vaak de reddingsboei. Maar hackers worden slimmer, waardoor ook back-ups meer en meer ten prooi vallen en betalingen nu in 2/3de van de gevallen gebeuren.
“Een gouden tip is die van twee kluizen: een visibele kluis met een back-up en een kluis in een stand-alone back-up omgeving. Op die manier ben je hackers vaak te slim af en kan de back-up alsnog een redmiddel zijn. Al moet altijd de afweging worden gemaakt wat economisch het meest interessant is. Een back-up voor 1.000 servers terugzetten neemt al snel een maand in beslag. Sommigen opteren dan toch om tot betaling over te gaan om de data op die manier sneller te recupereren.”
“Ook belangrijk is om een duidelijke strategie te bepalen. Stel dat je alles opnieuw moet opbouwen, wat zijn de kroonjuwelen? Welke afdeling heeft prioriteit? Die oefening kan nu al gemaakt worden.”
Hoe sterk is jouw bedrijf gewapend tegen ransomware? Met haar Security Barometer geeft EuroSys hier een goed zicht op.
“Aan de hand van meer dan 150 controlemechanismen bekomen we een maturiteitsscore die aangeeft waar beveiligingsoptimalisaties mogelijk zijn. Samen met de klant stippelen we dan de prioriteiten uit, gaande van quick wins tot acties op lange termijn”, aldus Joris Knuts, accountmanager bij EuroSys.
EuroSys begeleidt bedrijven in hun digitale transformatie via een breed aanbod van innovatieve oplossingen.
The post Eerste hulp bij Ransomware-aanvallen appeared first on Made in.
]]>The post EuroSys laat IT-tevredenheid de IT-prijs beïnvloeden appeared first on Made in.
]]>Na meer dan 30 jaar schudt EuroSys de kaarten van haar dienstenaanbod. Het bedrijf uit Houthalen roept ExperITo in het leven: de serviceformule gebaseerd op de klantentevredenheid van de eindgebruiker. Geen uurtje factuurtje, maar een abonnementsformule waar de prijs varieert afhankelijk van de klantentevredenheid.
EuroSys maakt er een erezaak van om IT-obstakels in een zo min mogelijke tijd te overwinnen. Daar slaagt het met glans in, maar wanneer het om een grote calamiteit gaat, waar enkele dagen en in sommige omstandigheden zelfs ook nachten doorgewerkt wordt, dan is de factuur vaak hoog.
“Onlogisch”, dacht Mark Aerts, ceo van EuroSys. “Het is niet omdat iets minder goed werkt, dat wij er beter van moeten worden. Wij streven als IT-dienstverlener immers dezelfde belangen als onze klant na: problemen vermijden opdat hun IT-infrastructuur optimaal draait.”
Dat zette het bedrijf aan het denken, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in ExperITo. De beleving van de eindgebruiker beïnvloedt de abonnementsprijs.
“Aan de hand van een vragenlijst wordt de complexiteit van het netwerk gemeten, wat mede ook de maandprijs per gebruiker voor de IT-dienstverlening bepaalt”, legt Lieven Boes, coo van EuroSys, uit. “Iedere gebruiker kan nadien via een tevredenheidsmonitor op zijn of haar computer op elk moment een score geven en het is die score die we mee in rekening nemen om de prijs aan te passen afhankelijk van de tevredenheid.”
“De gedachte achter ExperITo is dat we bij ontevredenheid mee de last dragen”, aldus Mark. “Tegelijkertijd laat het ons toe om korter op de bal te spelen. We hoeven niet te wachten tot een medewerker de interne IT manager aanspreekt, die op zijn of haar beurt ons inlicht over een mankement. Via de tevredenheidsmonitor krijgen wij voortdurend feedback. We kunnen zo meteen ingrijpen waar nodig en tegelijk ontlasten we de IT-verantwoordelijke, waardoor die zich kan bezig houden met de core business.”
Het ExperITo-concept wordt uitgebreid met twee optionele pijlers: user adoption en user security. Bij de eerste begeleidt EuroSys de gebruiker in het IT-veranderingsproces. Hoe sterker de klant geschoold is, hoe productiever en hoe gelukkiger de medewerkers zich voelen. Bij user security wordt er een stap verder gegaan dan de standaard netwerkbeveiliging.
“Daar gaat het over gebruikersbeveiliging: hoe kunnen we de klant, die steeds meer vanop het thuiskantoor aan het werk is, in de meest veilige omstandigheden laten werken. Zo versterken we het gezamenlijke doel van onze klanten en onszelf: problemen vermijden”, besluit het duo.
Getriggerd door dit unieke concept? EuroSys bekijkt graag wat deze formule precies kan betekenen voor jouw organisatie, met gelukkige, veilige (digitale) werkplekken als einddoel.
EuroSys begeleidt bedrijven in hun digitale transformatie via een breed aanbod van innovatieve oplossingen.
The post EuroSys laat IT-tevredenheid de IT-prijs beïnvloeden appeared first on Made in.
]]>The post EuroSys hijst zich bij wereldtop qua beveiliging appeared first on Made in.
]]>ICT-dienstverlener EuroSys uit Houthalen-Helchteren heeft de ISO27001 certificering behaald. Deze wereldwijde erkenning is een mijlpaal voor de onderneming, aangezien ze sterk inzet op IT-security bij bedrijven, overheden en scholen.
EuroSys waakt niet alleen over de eigen informatie-beveiliging, maar adviseert ook klanten over hún informatiebeveiliging. De huidige problematiek rond hacking, ransomware en security heeft ertoe geleid dat ze hun knowhow op vlak van security willen laten waarderen, en dat door middel van de ISO-norm 27001. “Gedurende een half jaar hebben we heel hard gewerkt om onze processen in kaart te brengen en bij te sturen waar nodig”, zegt CEO Mark Aerts. “Dat de inspanningen geleid hebben tot het behalen van certificering, maakt ons trots, en geeft veel vertrouwen om onze klanten nog beter te adviseren over hun IT-security-beleid.”
The post EuroSys hijst zich bij wereldtop qua beveiliging appeared first on Made in.
]]>The post Mark Aerts: “Morrissey, Metallica én De Kreuners” appeared first on Made in.
]]>In onze zomer-rubriek Out of Office gunnen Limburgse ondernemers en managers een inkijk in hun leven na de kantooruren… Aflevering 12: Mark Aerts, CEO van IT-integrator EuroSys uit Houthalen-Helchteren.
Voor welke artiest sta je als eerste in de rij om tickets te kopen?
Als Morrissey naar België komt en ik kan me vrijmaken dan ga ik, Metallica zou ik nog wel eens willen zien en moesten de Kreuners een zoveelste come-back maken dan zal ik er ook zijn 😉
Welk gerecht en welke drank mogen ze op tafel zetten als jij het feestvarken bent?
Ik ben absolute fan van verfijnd eten met een lekkere aangepaste wijn, maar kan ook genieten van een lekker stuk koe-vlees met frietjes, zelfgemaakte mayonaise en een sterk blond bier. Al is het voor mij pas écht feest als ik een hele dag zelf achter de Green Egg kan staan, met vrienden of familie erbij, om dan ’s avonds de pulled pork uit elkaar te trekken en buiten op het terras in het zonnetje samen op te eten tussen een broodje met wat zelfgemaakte koolsla. In de namiddag mag daar een rosé-ke bij, ’s avonds een aangepast biertje en om af te sluiten nog een schotse whiskey, licht peated.
Waar zou je een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wilt ontdekken?
Da’s niet zo moeilijk, het Hageven ligt op een steenworp van thuis. Daar een deftige wandeling maken langs de houten brugjes en de Verkeerde Lieveheer is zeker de moeite waard!
Voor wie neem je zeker de telefoon op, ook al is het 3 uur ’s nachts?
Voor familie, vrienden en Securitas.
Naar welke vakantiebestemming ga je vast en zeker nog ooit terug?
Moraira (Spanje) omdat ik dat zowel qua omgeving als qua mensen dit een zeer aangename plaats vond. Verder zou ik met vrouw en dochters nog eens naar New York willen gaan.
Welk tv-programma mogen we als jouw ‘guilty pleasure’ beschouwen?
Bij Two and a half man blijf ik altijd hangen, en dan liefst de jaren met Charlie Sheen.
Wat is de belangrijkste tip die je kinderen zeker moeten onthouden?
Dat het niet vanzelf gaat maar dat je alles kan waarmaken zolang je er zelf in gelooft.
Welk programmapunt moet een politicus realiseren die jouw stem wilt verdienen?
Mijn interesse (en geloof) in politiek is onvoldoende groot om met één programmapunt mijn stem te verdienen. Daarvoor zou er al echt iets fundamenteels moeten wijzigen zodat het mijn aandacht trekt.
Met welk cadeau kan men jou écht een plezier doen?
Dat zal geen tastbaar cadeau zijn. Privé denk ik aan een ongeplande uitstap met gezin of vrienden in een ongedwongen sfeer waar tijd geen rol speelt. Professioneel is het grootste cadeau zien hoe mensen openbloeien binnen ons bedrijf en voldoening halen uit hun job.
Waar in jouw buurt vind je een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap?
Wat ik in 25 jaar naast Mark Lens gezien, gehoord en meegemaakt heb aan passie in ondernemerschap zal niemand ooit kunnen evenaren.
Welk object op 4 wielen komt het meest in jouw dromen voor?
Dat was vroeger een Mazda MX-5 oldtimer en mijn dromen zijn op dat gebied niet gewijzigd. Ik draai mijn hoofd nog steeds om als er eentje passeert en het kriebelt elk jaar wel eens om de stap te zetten. Tot nu toe heb ik me kunnen bedwingen.
Welke klus heb je al zo vaak uitgesteld dat je huisgenoten er nerveus van worden?
Stel niet uit tot morgen wat je vandaag, door een ander, kan laten doen. 😉 Al is tijdig gaan tanken iets wat al wel voor heel wat nervositeit gezorgd heeft…
Voor welke cursus zou je je nog ooit willen inschrijven als je wat meer tijd hebt?
Een deftige kookcursus en een lange cursus Frans.
The post Mark Aerts: “Morrissey, Metallica én De Kreuners” appeared first on Made in.
]]>The post “Losgeld betalen in Bitcoin? Soms moet het gewoon.” appeared first on Made in.
]]>Ja, ook in Limburg worden regelmatig bedrijven aangevallen door hackers, die alle data onleesbaar vergrendelen en alleen na een betaling van véél geld, de sleutel geven om de gegevens terug te krijgen. “De frequentie neemt toe naargelang de koers van de Bitcoin stijgt”, weten Lieven Boes en Mark Aerts van IT-huis EuroSys. “En jammer genoeg valt er niets tegen te beginnen. We kennen nog geen enkel dossier waarbij deze criminelen werden ontmaskerd en bestraft…”
Van enkele grote industriële spelers tot kmo’s met een 5-tal werknemers: in heel Limburg werden de afgelopen maanden diverse bedrijven het slachtoffer van cybercriminelen. “Het gaat om zogenaamde ‘ransomeware attacks’, waarbij zwakke punten in de IT-beveiliging van het bedrijf via een volledig automatiseerd systeem worden opgespoord”, legt Lieven Boes, COO van EuroSys uit. “Dat kan ontstaan omdat een medewerker een bepaald attachment heeft geopend of door eender welk ander security-probleem. De hackers installeren stiekem een virus, dat hen toelaat om aan alle gegevens te geraken. Vervolgens worden alle data, van e-mails, over boekhouding en klantengegevens, ge-encrypteerd met een sleutel, waardoor niets meer leesbaar is. De hackers geven vervolgens een boodschap door met het ‘losgeld’ dat voor een bepaalde termijn moet betaald worden om de ontgrendeling te doen. Je kunt hen contacteren om te onderhandelen, net zoals een helpdesk die 24/7 bemand is. Maar als je geen back-ups hebt van je cruciale gegevens, rest er geen andere oplossing dan te betalen. Dit moet gebeuren in Bitcoin, omdat het niet traceerbaar is. De afkoopsom kan in de honderdduizenden euro lopen, een beetje afhankelijk van de hoeveelheid data die werd gehackt.”
Huilende bedrijfsleiders
Het lijkt science fiction, maar het is ook hier in Limburg een zeer reëel en actueel probleem. “We zien het aantal gevallen toenemen naarmate de koers van de Bitcoin stijgt”, zegt CEO Mark Aerts. “In 2017 hebben we al een opstoot gezien, en met de actuele waarde (deze maand tussen 30.000 en 50.000 euro voor 1 Bitcoin) volgen de aanvallen elkaar snel op. Dit jaar zijn we al moeten tussenkomen in een tiental concrete dossiers. Huilende bedrijfsleiders, die ten einde raad zijn. Bijna altijd is er geen of een slechte back-up van de gegevens, en ligt het hele bedrijf plat. Het archief is niet consulteerbaar, de administratie is onmogelijk en de productie kan stilvallen. Bovendien dreigen de hackers ermee om vertrouwelijke gegevens, zoals medische info, rekeningnummers of plannen van de R&D-afdeling openbaar te maken. Als bedrijf kan je dus ook medewerkers en klanten schade berokkenen, en dat maakt het alleen maar erger.”
“We hebben een rekening in Bitcoin om het losgeld voor onze klanten te betalen”
Mark Aerts (EuroSys)“Oud systeem nuken”
Oplossingen? “Je kunt een aantal scenario’s volgen”, weet Lieven Boes. “Heb je een goede back-up van alle gegevens, dan kan je het systeem resetten en de data opnieuw binnenhalen. Het probleem daarmee is dat je niet zeker bent of het virus volledig weg is, en het dus kan terugkomen. Ook voor de aanval is het goed mogelijk dat het virus al maanden in jouw systeem zit, maar de hackers wachten om het activeren tot bijvoorbeeld de koers van de Bitcoin op een hoog niveau staat. Een tweede mogelijkheid is om het hele netwerk te verwijderen of te ‘nuken’, zoals we hier intern zeggen. We bouwen dan vanaf nul een nieuwe infrastructuur en voeden die met de data uit de back-up. Dan ben je wel vrij zeker dat de malware is verdwenen. Uiteraard kan dat alleen als je het risico wilt nemen dat je versleutelde data niet openbaar worden gemaakt. De derde en ultieme oplossing is om de gijzelnemers gewoon te betalen. Je kunt soms wel wat onderhandelen over de prijs. Zo hebben we pas nog een vraagprijs van 75.000 dollar gereduceerd tot een halve Bitcoin (toen 28.000 euro), maar toch rest er vaak geen ander redmiddel dan aan de eisen te voldoen. Wij hebben bij EuroSys zelfs een account voor cryptocurrency geopend, zodat we in opdracht van onze klanten het losgeld kunnen vereffenen. En bijna altijd komen de hackers hun afspraken na, en krijg je dan onmiddellijk de sleutel voor decryptie, waarmee je dan de data kunt restoren. Slechts één keer kwam er geen sleutel en was de klant zijn geld kwijt.”
“Probleem zal nog toenemen”
Het betalen van de hackers gebeurt alleen als het niet anders kan. En dat doet zich regelmatig voor. “We hebben te maken met zeer professionele, 100% anonieme, internationale criminelen waar niks tegen te beginnen valt”, zegt Mark Aerts. “We kennen nog geen enkel geval waarin de daders werden gevonden en bestraft. Het is dus logisch dat wie er succesvol in is, hier mee zal doorgaan. We verwachten dat het probleem nog zal toenemen, zeker omdat de Bitcoin en andere cryptomunten nog in waarde zullen stijgen.”
Finaal: wat valt er als bedrijf tegen te doen? “Het enige verweermiddel is een goed dichtgetimmerd netwerk met doeltreffende security-systemen”, aldus de EuroSys-managers. “Er moeten altijd back-ups worden genomen, die regelmatig worden getest. We zien vaak dat bedrijven denken dat ze back-ups hebben, maar in de praktijk moeten vaststellen dat de exacte kopieën in een onafhankelijke omgeving, onvolledig zijn of zelfs totaal ontbreken. En tot slot moeten de medewerkers getraind zijn om niet in de val te trappen. Er moet een policy worden opgesteld, er moet gewaarschuwd worden voor nieuwe virussen en hackerstechnieken, en er dient regelmatig in ‘awareness-trainingen’ getest te worden of de kennis ook in de praktijk wordt toegepast. Preventieve audits die je netwerk uitkammen naar malware zijn geen overbodige luxe. En tot slot kan je ook een cyberverzekering afsluiten, die alle schade dekt en zelfs de afkoopsom voor decryptiesleutels kan terugbetalen. Ondanks alle maatregelen die je als een goede huisvader neemt, is er spijtig genoeg geen garantie dat je gespaard blijft van cybercriminaliteit. Je goed laten adviseren door professionals is misschien nog de beste tip die we kunnen geven.”
The post “Losgeld betalen in Bitcoin? Soms moet het gewoon.” appeared first on Made in.
]]>The post Telenet en YES werken samen om onderwijs te digitaliseren appeared first on Made in.
]]>MECHELEN – Telecomoperator Telenet en onderwijs-ICT-specialist YES.be gaan samenwerken om scholen te helpen hun onderwijs te digitaliseren. Ze willen iedereen mee krijgen, ook kwetsbare leerlingen. Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan het grootste deel van de Vlaamse scholen. Dankzij de nieuwe samenwerking van Telenet en YES krijgen scholen nu een allesomvattend aanbod met niet alleen een internetaansluiting, maar ook een wifi-netwerk, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning voor het lager, middelbaar en hoger onderwijs. Afgeschreven maar nog werkende laptops krijgen, in samenwerking met de vzw ‘Ondernemers voor een Warm België’, een tweede leven bij kwetsbare gezinnen.
De scholen staan voor een belangrijke uitdaging: digitale middelen en toepassingen een centrale rol geven in ons onderwijs. Internationale vergelijkingen tonen aan dat het Vlaamse onderwijs op dat vlak een flinke achterstand heeft goed te maken. De coronacrisis legde de nood aan ICT in het lessenpakket nog eens extra pijnlijk bloot. De Vlaamse Regering kondigde recent aan dat ze de komende twee jaar 375 miljoen euro zal investeren in de digitalisering van het onderwijs. Met hun gezamenlijk aanbod helpen Telenet en YES scholen, leerkrachten en leerlingen om die digitale sprong de volgende jaren zonder zorgen in te zetten.
Al bijna tien jaar hebben negen op de tien Vlaamse basis- en middelbare scholen toegang tot breedbandinternet via Telenet. EuroSys, het bedrijf achter YES.be, helpt scholen al meer dan tien jaar met hun ICT-uitdagingen. Met de nieuwe samenwerking tussen Telenet en YES krijgen scholen nu een ICT-aanbod waarbij ze alles op één plek vinden: van veilige internetaansluiting en netwerk over laptops en software, tot uitgebreide garanties en 24/7 ondersteuning.
“Door de afgelopen jaren internettoegang aan de meerderheid van de Vlaamse scholen aan te bieden, weten we goed waar de pijnpunten liggen en wat het onderwijs op vlak van digitalisering nodig heeft. Met dit partnership met YES.be helpen wij leerkrachten, scholieren, studenten en ICT-coördinatoren om de digitale sprong te maken en dit altijd in functie van het pedagogisch traject van de school”, zegt Martine Tempels, managing director bij Telenet Business.
Met de YES-academy krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning en opleidingen via een online kenniscentrum en -platform. Ook ouders die nood hebben aan ondersteuning, kunnen terecht op dit platform. Mark Aerts, CEO van YES.be wil dat scholen een duurzame digitale sprong kunnen maken. “Digitaal worden, houdt veel meer in dan alleen maar laptops ter beschikking stellen. We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse Regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen. Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs, het doel van de Digisprong.”
Laptops die op het einde van de gebruiksduur worden afgeschreven, schenken Telenet en YES aan ‘Ondernemers voor een Warm België’. Die vzw zorgt ervoor dat de laptops helemaal klaar worden gemaakt voor hergebruik. Ze worden leeggemaakt, nagekeken, krijgen een nieuwe muis en een software die up-to-date is. De toestellen krijgen dan een tweede leven bij kwetsbare gezinnen bezorgd.
The post Telenet en YES werken samen om onderwijs te digitaliseren appeared first on Made in.
]]>