The post Kempense wereldspeler ziet zonnepanelen optimaal renderen appeared first on Made in.
]]>80 miljoen. Dat is het aantal jetons dat b-token op jaarbasis produceert in haar uitvalsbasis in Retie. Een productieproces dat best energieopslorpend is, maar eentje dat volledig via groene stroom verloopt. In 2019 breidde de wereldspeler in gepersonaliseerde jetons haar zonnepanelenpark flink uit en werd daarin volledig ontzorgd door EcoFusion. Een investering die vandaag volop rendeert.
b-token is producent van gepersonaliseerde jetons. Daarvoor gebruikt het plastickorrels, maar evengoed gerecycleerde materialen op basis van ingezamelde visnetten en kauwgomafval, en biologische materialen zoals hout en aardappelzetmeel. Met een export naar bijna 100 landen mag je b-token gerust een wereldspeler noemen.
“In 2019 hebben we onze vestiging in Retie verder uitgebreid en tegelijkertijd geïnvesteerd in groene energie. Het productieproces is namelijk zeer energie-intensief, zowel door het versmelten van materialen als door het hydraulische aspect dat eraan te pas komt. Om de energiefactuur te drukken en duurzamer te ondernemen, zijn we via via bij EcoFusion beland. Een samenwerking die van bij de start sterk uit de startblokken schoot”, vertelt Jonas Douwen, mede-eigenaar van b-token.
EcoFusion is naast installateur vooral ook adviseur. “We gaan de stabiliteit van de daken na, doen een netstudie, berekenen het aantal zonnepanelen dat nodig is, onderzoeken de optimale oriëntatie van de panelen, brengen de keuringen in orde, enzovoort. Een ontzorging van A tot Z”, vertelt Emiel Damen, projectbegeleider van EcoFusion.
“Onze PV-installatie is geëvolueerd van 20 naar 125 kilowattpiek dankzij de installatie van 350 extra zonnepanelen. Vandaag kunnen we tot 95% van de eigen opgewekte energie zelf gebruiken, terwijl we de overschot injecteren op het net. Daarnaast krijgen we als premie groenestroomcertificaten via Fluvius, waardoor deze investering al op 4 jaar tijd is terugverdiend”, aldus Douwen.
“Zowel naar duurzaamheid toe als voor de portefeuille vormen zonnepanelen een uitermate interessant investering. Zeker met de huidige energieprijzen valt er heel veel te winnen. Voor kmo’s waar het stroomverbruik overdag is, is direct verbruik pure winst”, weet Hans den Ouden, zaakvoerder van EcoFusion.
Het project bij b-token verliep bijzonder vlot, met midden juni een offerteaanvraag en de installatie in september. Nadien blijft EcoFusion een naservice leveren.
“Naast het voortraject en de installatie volgen we dagelijks ook meer dan 3.000 installaties in real time op. Loopt er iets mis met een paneel of omvormer, dan zorgen we meteen voor een herstelling”, aldus den Ouden. “Op 2,5 jaar tijd is dat hier nog niet moeten gebeuren. Naast de professionaliteit krijg je bij EcoFusion dus zeker ook de garantie van kwaliteit”, besluit Douwen.
EcoFusion is een ervaren installateur van zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen en airco-warmtepompen die voor een totaalontzorging gaat.
The post Kempense wereldspeler ziet zonnepanelen optimaal renderen appeared first on Made in.
]]>The post Veerkracht en positivisme: EcoFusion kijkt met vertrouwen naar toekomst appeared first on Made in.
]]>EcoFusion uit Dessel zag dit jaar al enkele pittige uitdagingen voorbijkomen. Er was een sterke terugval in de vraag naar zonnepanelen in 2021. Toch blijft het ondernemerskoppel Hans den Ouden en Inge Putman geloven in een sterke toekomst voor zonne-energie. Om dat te onderstrepen, verdubbelden ze dit jaar hun salesafdeling, breiden ze hun gamma uit met onder andere laadpalen en een HVAC-afdeling, en zetten ze binnenkort hun deuren open om de mogelijkheden van hun productgamma te tonen.
De zonnepanelenmarkt is begin dit jaar in elkaar gezakt na een opvallende aankondiging van overheid. Er zullen geen terugdraaiende tellers meer mogelijk zijn. “Dat bracht voor ons enkele moeilijke maanden mee”, onderstreept zaakvoerder Hans den Ouden. “We moesten ook opboksen tegen cowboys in onze sector die koste wat kost deals wilden binnenhalen, voor minder dan goedkoop.”
EcoFusion bleef niet bij de pakken zitten, en kon putten uit 25 jaar ervaring in de sector. Het jaar voordien, in 2020, had EcoFusion nog een recordomzet behaald van 7,5 miljoen euro. Een groot deel ervan werd geherinvesteerd in het bedrijf. “We haalden de technologie van laadpalen binnen in ons bedrijf. Ook merkten we plots een groeiende interesse in thuisbatterijen. We breidden ook ons productgamma uit met HVAC, om klanten nog meer een all-in-one-concept te geven.”
Veel consumenten zijn in de war door de laatste berichten in de media. Is het nog de moeite om het dak vol te leggen? “Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, maar onder de vorm van een ‘win for life’-ticket. Je kan er je leven lang op blijven verdienen, door hetzij geen elektriciteit aan te moeten kopen, hetzij door te verkopen aan het net. Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd, blijft het een interessante optie.”
Om bedrijven en particulieren goed te informeren, organiseert het bedrijf volgende week een opendeur. “Op ons b2b-event op donderdag 21 oktober kunnen ondernemers met een hart voor duurzaamheid trends, technieken en premies ontdekken. We vragen hier om vooraf in te schrijven, omdat het aantal plaatsen beperkt is. We hopen om tijdens dit netwerkevent ondernemers enerzijds te informeren, en anderzijds bij elkaar te brengen bij een hapje en een drankje.” Particulieren kunnen hun licht komen opsteken over duurzame energieoplossingen op 24 oktober.
The post Veerkracht en positivisme: EcoFusion kijkt met vertrouwen naar toekomst appeared first on Made in.
]]>The post 276 gelijmde zonnepanelen van Campina Energie appeared first on Made in.
]]>Campina Energie ging de uitdaging aan om het dak van Sporthal Diepvenneke in Vosselaar van zonnepanelen te voorzien. Het dak kan weinig extra gewicht dragen, maar het gemeentebestuur wilde wel inzetten op hernieuwbare energie. Dat deed de creativiteit van Campina Energie extra werken. Samen met installateur Ecofusion uit Dessel werd een oplossing met Oostenrijkse DAS-energy lichtgewicht zonnepanelen uitgewerkt waarbij de panelen rechtstreeks op het dak worden verlijmd. Het extra gewicht bedraagt hierdoor slechts 3,5 kg per m2. De 276 panelen leveren jaarlijks 87.500 kWh elektriciteit aan sporthal, brandweer en gemeentelijke werkplaats. Een besparing van 22 ton CO2 of het elektriciteitsverbruik van 25 gezinnen.
“Samenwerken met een burgercoöperatie en zo de inwoners van Vosselaar de kans geven mee te investeren, bleek al een goede formule voor Vrijetijdshuis De Moer, het verenigingslokaal en de buitenschoolse kinderopvang aan Heieinde. We zetten dit nu verder aan de nabijgelegen sporthal van Diepvenneke” zegt burgemeester Gilles Bultinck.
Campina Energie is een Kempense burgercoöperatie die mensen samenbrengt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie. Het wil zo veel mogelijk concrete projecten realiseren in de Kempen vanuit de overtuiging dat op die manier wordt gewerkt aan een oplossing voor de klimaatproblemen. Campina Energie verenigt ondertussen al meer dan 1125 burgers die aandelen kochten.
Met het geld van al die burgers plaatste Campina Energie de afgelopen maanden meer dan 2.300 zonnepanelen in Herentals, Heist-op-den-Berg, Turnhout en Vosselaar. Daarnaast gaat ook het project Zonneregio Kempen verder. Daarmee verlagen de energiekosten van al deze partners en wordt de CO2-uitstoot stevig gereduceerd. “Aan de twee windturbines in Turnhout die samen met Eneco gerealiseerd zijn en waarvan Campina Energie voor 20 % eigenaar is, wordt een derde turbine toegevoegd op de bedrijfsterreinen van parketvloerbedrijf Yepp. Ook hiervan wordt Campina Energie voor 20 % eigenaar”, vertelt Mark Jacobs, gedelegeerd bestuurder.
De grote versnelling van 2020 gaat verder in 2021. Verschillende projecten zijn in uitvoering of staan op stapel: grote zonnepaneelprojecten, windturbines, hernieuwbare warmte of elektrisch autodelen, maar evengoed een rechtstreekse dienstverlening aan de burger via de succesvolle campagne Zonneregio Kempen en het nieuwe BENoregio Kempen. Hiervoor is nog heel wat extra kapitaal nodig. “In totaal zal Campina Energie tegen eind 2021 minstens 7500 MWh / jaar aan hernieuwbare energie produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.150 gezinnen en een besparing van 1900 ton CO2 per jaar”, besluit Willem Janssens, business developer.
The post 276 gelijmde zonnepanelen van Campina Energie appeared first on Made in.
]]>10 jaar geleden begon Hans den Ouden met het leggen van zonnepanelen. Vandaag is zijn bedrijf Ecofusion in Dessel gespecialiseerd in zonnepanelen, laadpalen en batterijtechnieken, waarop het sterker wil inzetten.
“Vandaag hebben we een ploeg van 15 mensen die zorgen voor 2 tot 4 installaties per dag”, vertelt zaakvoerder Hans den Ouden. “We doen alles van 4 tot 3.000 zonnepanelen. Onlangs waren we nog aan de slag bij Dessel Sport en bij Horeca Van Zon in Beerse. Het voordeel van ons systeem is dat de panelen parallel geschakeld zijn. Als er eentje kapot gaat, blijft de rest gewoon werken.”
Verhuisd
Een jaar geleden verhuisde Ecofusion naar een nieuwe locatie langs de Turnhoutsebaan in Dessel, achter Fruitmarkt Cools. “We waren te groot geworden voor ons vorige gebouw en ondertussen zitten we eigenlijk alweer te klein. Herbruikbare energie is opnieuw in opmars. De energieprijzen blijven hoog en de prijzen voor de zonnepanelen zijn gezakt.”
Ondertussen zet Ecofusion stevig in op energieopslag. “Er komen elk jaar meer zonnepanelen bij. Maar de energie is niet altijd nodig wanneer de zon schijnt. Wat niet gebruikt wordt, moet opgeslagen worden en daarvoor is efficiëntere batterijtechniek nodig. Wij werken met 2 types, lichte en snelle batterijen voor auto’s en zwaardere voor thuisgebruik.”
Ecofusion viert de 10de verjaardag op zondag 31 maart met een opendeurdag.
The post Jarig Ecofusion zet stevig in op energieopslag appeared first on Made in.
]]>